ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Μία νεκρή και δεκάδες άστεγοι από πλημμύρες - ανυπαρξία μέτρων

Εκκένωση του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου και μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κυριολεκτικά μέσα στα νερά
Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κυριολεκτικά μέσα στα νερά
Μία νεκρή, δεκάδες άστεγοι και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, υποδομές, το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου είναι ο τραγικός απολογισμός από την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε τους καλλικρατικούς Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, τα τελευταία 24ωρα. Η νέα τραγωδία δεν οφείλεται προφανώς σε «ακραία καιρικά φαινόμενα». Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στο νομό, δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τις θεαματικές τους εξαγγελίες και παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του στο νομό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Παράλληλα, δεν έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί σε φρεάτια από την Περιφέρεια, ενώ τα αποσπασματικά έργα που έγιναν, δεν ήταν αρκετά για να αντέξουν το μεγάλο όγκο νερού που συσσωρεύθηκε, χωρίς έξοδο διαφυγής, με αποτέλεσμα το νερό να ξεπεράσει σε ορισμένα σημεία και το 1,5 μέτρο.

Οι μεγάλες καταστροφές που δημιουργήθηκαν έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους Δήμους Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας και τα χωριά Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Λάνθη, Αρβανίτι, Καράτουλα, Σμήλα, Ηράκλεια, Κολίρι, κ.ά, τα οποία πλημμύρισαν, καθώς παραπόταμος του Αλφειού υπερχείλισε, αφού δεν είχε γίνει ο καθαρισμός της κοίτης του από μπάζα, σκουπίδια και άλλες βρωμιές που είχαν συσσωρευθεί. Ιδιαίτερο επίσης πρόβλημα δημιουργήθηκε στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών Πύργου (οδός Κατακώλου), όπου το νερό έφτασε τα 2 μέτρα, και ο απεγκλωβισμός των 70 οικογενειών που διαμένουν εκεί έγινε σχεδόν μετά από 20 ώρες!

Μεταφορά ασθενών από το νοσοκομείο

Στιγμιότυπο από τον απεγκλωβισμό ενοίκων πλημμυρισμένων κατοικιών του Πύργου

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τον απεγκλωβισμό ενοίκων πλημμυρισμένων κατοικιών του Πύργου
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή είναι και η αναστολή λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου λόγω πλημμύρας και η μεταφορά 80 τουλάχιστον ασθενών του σε άλλα νοσοκομεία του νομού και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα, τα Κρέσταινα και το Ρίο. Να σημειώσουμε ότι το νοσοκομείο χτίστηκε το 2004, παρά την έντονη αντίδραση - τότε - επιστημονικών φορέων, που επισήμαιναν ότι πρόκειται για βαλτότοπο, που αποτελεί λεκάνη απορροής υδάτων, ενώ, αφού χτίστηκε, δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Να σημειώσουμε ότι στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Πύργου όπου και συναντήθηκε με τη Διοίκηση και συζήτησε με τους εργαζόμενους, όπως και τις εργατικές κατοικίες και κουβέντιασε με τους κατοίκους.

Επίσης, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση με την οποία ρωτά την κυβέρνηση: Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για να αποζημιωθούν άμεσα για το σύνολο των ζημιών (σπιτιών, καταστημάτων, οικοσκευών, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και αγροτικών κτισμάτων) όλοι όσοι επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, καθώς και για τον άμεσο έλεγχο και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές; Τι μέτρα θα λάβει για τη διασφάλιση της ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο του Πύργου στα άλλα νοσοκομεία του νομού, για την κάλυψη των αναγκών σε κλίνες, αλλά και για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη επαναλειτουργία του Νοσοκομείου του Πύργου; Γιατί δεν έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα όλοι οι αναγκαίοι πόροι για την αντιπλημμυρική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και αν προτίθεται η κυβέρνηση να τους διαθέσει άμεσα για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών κ.ά.;

Προβλήματα και στην Ξάνθη

Κάτοικοι του Πύργου εγκαταλείπουν με ...βάρκα το σπίτι τους
Κάτοικοι του Πύργου εγκαταλείπουν με ...βάρκα το σπίτι τους
Μετά την Ηλεία, τις πληγές της από την έντονη νεροποντή της Κυριακής, και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε, μετρά και η Ξάνθη. Στο χωριό Γρήγορο του Νομού Ξάνθης πλημμύρισαν οκτώ σπίτια και στο χωριό Δέκαρχο του ίδιου νομού, λόγω υπερχείλισης καναλιού, πλημμύρισαν χωράφια. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, αποκλείοντας ολόκληρους οικισμούς. Από τη νεροποντή της Κυριακής πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και σχολεία κυρίως στην περιοχή του Δήμου Αβδήρων, ενώ υπήρξε και διακοπή της ηλεκτροδότησης σε αρκετούς οικισμούς.

Εντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στην πόλη της Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Η σφοδρή χαλαζόπτωση το βράδυ της Κυριακής είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ακόμα και σε τμήμα της Εγνατίας οδού και να προκληθούν καταστροφές σε καλλιέργειες και καταστήματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεσα μέτρα για προστασία και ανακούφιση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τις πλημμύρες που έπληξαν την Ηλεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως, χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία των πληγέντων, την άμεση και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, την πλήρη αποζημίωση των σπιτιών, των μαγαζιών, της αγροτικής παραγωγής και εγκαταστάσεων.

Και για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον πολύπαθο λαό της Ηλείας είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί άφησαν τις πόλεις, τα χωριά, την αγροτική παραγωγή της, χωρίς έργα και μηχανισμούς αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τις προειδοποιήσεις, τις καταγγελίες και διεκδικήσεις οργανώσεων και φορέων της περιοχής. Το πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες τους αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι δεν είχαν πάρει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία του νοσοκομείου.

Τα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, καθώς και ο βουλευτής του από την Αχαΐα βρίσκονται σε κινητοποίηση για να εκφραστεί η λαϊκή αλληλεγγύη και οργάνωση, η διεκδίκηση των άμεσων μέτρων».

Καταιγίδα στην Αττική

Προβλήματα προκάλεσε χτες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε από το απόγευμα.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 150 κλήσεις για κοπές δέντρων και πτώσεις αντικειμένων και 20 κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Οι κλήσεις για βοήθεια προέρχονταν από τις περιοχές: Πειραιάς, Κορυδαλλός, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Βύρωνας, Παγκράτι και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Εξάλλου, κυκλοφοριακό χάος δημιουργήθηκε σε αρκετούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας φωτεινοί σηματοδότες.

Επιπλέον, κλειστή και στα δύο ρεύματα ήταν η οδός Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρνας, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας νερού, που μετέτρεψε το οδόστρωμα σε λίμνη.

Σε επιφυλακή στον Εβρο

Σε επιφυλακή ήταν οι αρχές του Εβρου καθώς μεγάλες είναι οι ποσότητες των υδάτων από τη Βουλγαρία. Εκκενώθηκαν τα χωριά Ορμένιο, Πραγκί, Μαράσι και Κ. Βύσσα από τους 2000 κατοίκους τους, αφού τα νερά του ποταμού έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια. Ο Εβρος «φούσκωσε» μετά από σπάσιμο φράγματος πριν το Ιβαήλοβγκραντ στην Βουλγαρία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org