ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
Πρέπει να σαρωθούν απ' το λαϊκό κίνημα

Κανένα «δραματικό θρίλερ μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης» δεν υπήρξε - δεν υπάρχει κι ας διατείνονται για το αντίθετο τα κανάλια της αστικής τάξης. Αυτό που ψάχνουν να βρουν είναι πώς θα πλασάρουν την απόλυτη βαρβαρότητα που έχουν προαποφασίσει.

***

Την ώρα που εσύ πασχίζεις να σώσεις το σπίτι από την πλημμύρα, στο έχει πάρει ήδη η τράπεζα σαν χέρσο οικόπεδο.

Την ώρα που τρέχεις να ανοίξεις κανάλι για τα νερά, θύελλα αντιλαϊκών ρυθμίσεων έχει πάρει και σηκώσει ό,τι έχεις και δεν έχεις.

Αλλού είναι η μεγάλη μάχη...

***

Στην Ηλεία οι καμένοι και τώρα πνιγμένοι εκπροσωπούνται ακόμα στα κανάλια και τη Βουλή από τους δήμιούς τους, αυτούς που έκαναν και χτες παρέλαση στα κανάλια για να πουν στους κατεστραμμένους ότι είναι «άγνωσται αι βουλαί του κυρίου».

Στην Αθήνα, ο εμπαιγμός απογειώθηκε: Οι άστεγοι καλούνται να φιλήσουν το χέρι αυτουνού που τους «εξασφάλισε» διανυκτέρευση με 3 ευρώ στο ξενοδοχείο του τραπεζίτη που τους έκλεισε το σπίτι.

***

Η φωτιά, η πλημμύρα, ο σεισμός μικρο-αβαρίες φέρνουν μπροστά σ' ό,τι πέφτει στο κεφάλι των λαϊκών στρωμάτων με κάθε χαρτί που υπογράφεται αυτές τις μέρες από την «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», την κυβέρνηση, δηλαδή, του μαύρου μετώπου της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Πρέπει να φύγουν! Πρέπει να σαρωθούν! Δεν πρέπει να μείνει ίχνος παρουσίας τους σε μια γη ποτισμένη με αίμα για να εξασφαλιστεί κάθε μεροκάματο, κάθε ένσημο, κάθε κρεβάτι στο νοσοκομείο, κάθε σχολική αίθουσα.

***

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση», διαλαλούν ο ένας μετά τον άλλο οι δημοσιογράφοι της αστικής τάξης.

Αυτό είναι το χτύπημα κάτω απ' τη μέση που επιχειρούν: Χτύπημα στην ελπίδα των ανθρώπων, που απ' τα χέρια τους βγαίνει χρυσάφι, ότι δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να 'ναι καταδικασμένοι να ζήσουν στα τάρταρα.

«Σε λίγο θα πληρώνουμε για να δουλεύουμε», δήλωνε σ' ένα από τα ρεπορτάζ μια υπάλληλος του Δημοσίου, που, όμως, ακόμα είναι δέσμια μιας συνδικαλιστικής ηγεσίας που κρύβει ότι αυτό το κράτος είναι των καπιταλιστών κι ότι οι υπάλληλοι σ' αυτό είναι αναλώσιμοι γιατί έτσι επιβάλλει το συμφέρον των καπιταλιστών.

Η αντίστροφη μέτρηση μπορεί να αρχίσει όταν οι ίδιοι υπάλληλοι κατανοήσουν πως κάθε φορά που ακούνε ότι το κράτος εξοικονόμησε τόσα δισ., τόση περισσότερη θα 'ναι και η δυστυχία που ακολουθεί.

***

Μαζί με τα ψέματα τέλειωσαν και τα κλάματα.

Οι αστοί δημοσιογράφοι βγήκαν χτες επιθετικά και μονομπλόκ: «Δύσκολα τα μέτρα, ναι, μονόδρομος δε».

Θάψανε κάθε άλλη οπτική, γιατί έχουν καθαρό πως όποιες συμμαχίες κι αν κάνει η αστική τάξη, όποια αναδιάταξη δυνάμεων και να κάνει, το ποτάμι της οργής δε γυρίζει πίσω.

«Μόνο 150 είναι στην Ομόνοια», έλεγε χτες το βράδυ η ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ την ώρα που η κεφαλή της πορείας που οργάνωσε το ΚΚΕ είχε φτάσει στη Βουλή και η ουρά δεν είχε ξεκινήσει ακόμα απ' την Ομόνοια παρά την καταρρακτώδη βροχή.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους. Ας την οξύνουμε με τη σημερινή συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ. Ας την οξύνουμε μ' ένα κύμα αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων που θα ρίξουν την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, θα ανοίξουν δρόμο για άλλη εξουσία, λαϊκή.

Ας γίνει καθαρό πως απέναντι στην απειλή «κοίτα τι θα πάθεις, αν δεν υπογραφεί το νέο μνημόνιο», οι εργάτες λογαριάζουν όσα ήδη έχουν χάσει, όλα αυτά που δείχνουν πως είναι ήδη πέρα απ' το σημείο που δεν έχουν να χάσουν ούτε καν αυτές τις αλυσίδες τους.

***

Η αστική τάξη ξέρει τι βγάζει ο ισολογισμός στα εργατόσπιτα. Γι' αυτό εντείνει τον εκβιασμό. Ζητά απ' τον εργάτη να βάλει μόνος του τη θηλιά στο λαιμό του. Τον θέλει σαν τον πνιγμένο που πιάνεται απ' τα μαλλιά του, αντί να χτυπήσει πόδια και χέρια για να ζήσει. Του λένε πως τον σώζουν την ώρα που τον έχουν ήδη πνίξει.

Αυτό που δε λένε είναι η μόνη αλήθεια: Ολα τα μέτρα παίρνονται για να σωθούν οι καπιταλιστές, για να μπορούν αύριο να έχουν μεγαλύτερα κέρδη από τη δουλειά μιας εργατικής τάξης που θα σέρνεται να φτάσει το πρωί στο μεροκάματο.

Κρύβουν ότι υπάρχει διέξοδος γιατί η διέξοδος που δείχνει το ΚΚΕ χτυπάει τους καπιταλιστές. Ποντάρουν στο φόβο των εργατών. Που όμως πρέπει να μάθουν τη δύναμή τους. Οτι μπορούν να εντείνουν τον καθημερινό αγώνα τους, όχι πια για να μη χάσουν, αλλά γιατί έχουν να κερδίσουν.

Από μια λαϊκή εξουσία, τη δική τους εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.

Μια εξουσία που με κεντρικό σχέδιο θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας κι είναι πολλές αυτές. Δεν είναι κάποιες μερίδες φαγητό που λείπουν, είναι καλή διατροφή για όλο τον πληθυσμό. Δεν είναι μια τρώγλη που λείπει, είναι καλή κατοικία για όλους. Δεν είναι δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, είναι όλος ο πλούτος στους παραγωγούς του. Αυτά είναι η λαϊκή οικονομία. Γι' αυτά κάθε προσπάθεια από δω και μπρος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: «Δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματική ελπίδα (...) Υπάρχει μόνο ένα ερωτηματικό: αν η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που την αποτελούν θα μπορούν να διαχειριστούν πολιτικά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης (...) αν δεν μπορούν, τότε σίγουρα θα αποδειχθεί ότι η οικονομική κρίση δεν είναι παρά ένας μικρός πρόλογος. Της πολιτικής και πολιτειακής κρίσης που θα την ακολουθήσουν στον δρόμο για την καταστροφή» (o Γ. Πρετεντέρης στο κυριακατικο ΒΗΜΑ).

ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΣΚΑΒΕ: «Δεν υπάρχει κανένας μαγικός τρόπος για να φύγει η τρόικα και να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν κάποτε (...) ας κάτσουμε να δουλέψουμε σκληρά» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΟΥΛΕΥΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕ: «Μετά την ψυχρολουσία από την αυξημένη παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2012, από την προσεχή άνοιξη με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έρχεται νέα φορο-αφαίμαξη από 800 μέχρι και 1.560 ευρώ κατά κεφαλήν για πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογουμένους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για πρώτη φορά εκκαθαριστικά σημειώματα με επιπλέον φόρο θα λάβουν ακόμα και όσοι το 2011 είχαν μηνιαίες μεικτές αποδοχές πάνω από 416 ευρώ» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ την Πέμπτη 9 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα

ΒΗΜΑ: Πόλεμος για τους μισθούς υπό την απειλή της χρεοκοπίας

ΝΙΚΗ: Πόσα λεφτά χάνουν οι μισθωτοί

ΒΡΑΔΥΝΗ: Πετσοκόβουν μισθούς, επικουρικές κι ακολουθούν οι κύριες συντάξεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Επιβάλλουν φτώχεια στην Ελλάδα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συμφωνία με ωδίνες

ΝΕΑ: Κοντά σε συμφωνία

ΕΘΝΟΣ: Προσύμφωνο με τη βούλα των αρχηγών

REAL NEWS: Σας πούλησε για ψήφους

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Η τρόικα θα απολύει

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με το σταγονόμετρο το νέο δάνειο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ατέλειωτη νύχτα

ΠΑΡΟΝ: Αμα θες να φύγεις, φύγε

ΑΥΓΗ: Το δεύτερο λάθος είναι έγκλημα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βάστα Αντώνη μην υποκύψεις στον εκβιασμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σώζωνται τα δώρα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα «ψιλά γράμματα»

«Η γκάμα της βαρβαρότητας - πέρα και πάνω από την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, την "οριζόντια" συρρίκνωση στους μισθούς και τα μεροκάματα στον ιδιωτικό τομέα - περιλαμβάνει και τα παρακάτω μέτρα:

1. Καρατόμηση ή και πλήρη κατάργηση "κοινωνικών παροχών και επιδομάτων" για ανέργους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

2. Την τρίτη στη σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 15%.

3. Παραπέρα περικοπές των δαπανών για υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη.

4. Τρανταχτές ανατιμήσεις μέχρι και 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, επίσης στα τιμολόγια και άλλων πρώην ΔΕΚΟ.

5. Μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, που για το 2012 θα κλιμακωθούν από 50.000 μέχρι και για 100.000 εργαζόμενους.

6. Μαζικά λουκέτα σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, μαζί και «αναδιαρθρώσεις» σε σχολεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά.

7. Επεκτείνουν τα χαράτσια πάνω στη μικρή περιουσία, επιβάλλοντας φόρους στα αγροτεμάχια και σε εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης.

8. Κατάργηση των λεγόμενων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα σε νησιά του Αιγαίου, γεγονός που σημαίνει τετραπλασιασμό του φόρου για φάρμακα και διπλασιασμό για τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά.

9. Ενταξη αγροτών πάνω από έναν ορισμένο τζίρο (πιθανόν στα 25.000 ευρώ το χρόνο) σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, θα τους επιβάλουν δηλαδή και το χαράτσι επιτηδεύματος (σήμερα 400 ευρώ το χρόνο).

10. Αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα σε ετήσια βάση (...) Με τον τρόπο αυτό έρχονται και απογειώνουν με αντίστοιχα ποσοστά (25%) και τα χαράτσια "ηλεκτροδοτούμενων χώρων", αυτά που αρπάζουν κάθε χρόνο μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτόματα επέρχονται ανατιμήσεις και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις "αντικειμενικές τιμές", όπως σε γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, ΤΑΠ (που το πληρώνουν και οι ενοικιαστές επίσης με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ).

11. Μεγάλες μειώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

12. Μεθοδεύουν τη συρρίκνωση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) με μαζικά λουκέτα σε υποκαταστήματα, απομάκρυνση εργαζομένων, ξεπούλημα για όλες τις θυγατρικές επιχειρήσεις.

13. Παραπέρα μειώσεις στα "ειδικά μισθολόγια" που ισχύουν για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο. Οι "μεσοσταθμικές μειώσεις" υπολογίζονται στο 20% με διακύμανση από 10% μέχρι και 50%.

14. Πλήρη εφαρμογή της κοιναγορίτικης οδηγίας Μπολκεστάιν.

15. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος της εργοδοσίας σε ποσοστό τουλάχιστον 5% (...) "πρόταση"(...) για την πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς μέχρι 400 ευρώ το μήνα, προφανώς γιατί σε αυτά τα επίπεδα σκοπεύουν να τους συνθλίψουν».

(αποσπάσματα από πλήρες ρεπορτάζ στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org