ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Θεσμοθετούν τη φοροασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου

Μείωση του συντελεστή στο 25% (αντί 35%) για «μεγάλες επενδύσεις». Και αρμοδιότητες φοροελέγχου στον ΣΕΒ. Επιδοτήσεις μέχρι και 60.000 ευρώ στα μονοπώλια για κάθε νέα θέση εργασίας

Με το ένα χέρι επιβάλλουν νέα χαράτσια στα λαϊκά εισοδήματα, αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση. Ο,τι αποκομίζουν το χαρίζουν απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο και στην πλουτοκρατία. Σε αυτές τις συντεταγμένες ο λεγόμενος νέος «αναπτυξιακός νόμος» που δημοσιοποιήθηκε χτες και προωθείται για κατάθεση στη Βουλή έρχεται να στηρίξει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων με νέες σκανδαλώδεις φοροελαφρύνσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις και προνόμια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε δίστασε να μειώσει κατά 10 ολόκληρες μονάδες (στο 25%) το συντελεστή φορολόγησης για τις «μεγάλες επενδύσεις» (πάνω από 30 εκατ. ευρώ ή 10 δισ. δρχ.). Δε δίστασαν να διορίσουν τους μεγαλοβιομήχανους του ΣΕΒ στο ρόλο «ανεξάρτητου φοροελεγκτή» των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Πρόκειται, με δυο λόγια, για κατάπτυστες ρυθμίσεις παροχής πλήρους φορολογικής ασυλίας στην κατεύθυνση αύξησης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μικροβιοτέχνες, επαγγελματίες, τους ΕΒΕ της χώρας που αναγκάζονται να λειτουργήσουν σε καθεστώς αυξημένου ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, με χρήματα του ελληνικού λαού επιδοτούν τα μονοπώλια για τη δημιουργία, υποτίθεται, νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ θεσμοθετούν και άλλες φοροελαφρύνσεις, μέσω των «αφορολόγητων αποθεματικών».

Ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

  • Μεγάλες επενδύσεις: Καθιερώνεται χαμηλός συντελεστής φορολόγησης 25% (αντί 35%) στα κέρδη των μονοπωλίων που επενδύουν πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Το 25% θα εφαρμόζεται για 10 χρόνια στα «συνολικά καθαρά κέρδη της επιχείρησης, ανεξάρτητα αν προέρχονται από τη συγκεκριμένη επένδυση ή όχι». Με δυο λόγια, το μεγάλο κεφάλαιο φοροελαφρύνεται και για τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται με μορφή τροπολογίας (άγνωστο σε ποιο νομοσχέδιο). Ορίζει ότι το «φορολογικό καθεστώς δε θα μεταβληθεί για 10 έτη, εκτός εάν θεσπιστεί ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς». Κάθε φορολογική διαφορά των επιχειρήσεων αυτών με τις αρμόδιες κρατικές αρχές παραπέμπεται σε ειδική τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ (!).
  • Αφορολόγητο αποθεματικό: Αφορά στην 5ετία 2004-2008 και μέχρι το 35% των αδιανέμητων κερδών που θα επενδυθούν. Είναι φανερό ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες ΑΕ με μεγάλη μάζα κερδών.
  • Θέσεις εργασίας με το αζημίωτο: Αυξάνουν κατά 34% από 45.000 σε 60.000 ευρώ την επιδότηση για κεφαλαιουχικό εξοπλισμό για κάθε νέα θέση απασχόλησης. Αποσύνδεση της επιχορήγησης από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και άρση του περιορισμού ανώτατου ποσού επιχορήγησης και επιδότησης leasing που ισχύει σήμερα (15 εκατ. ευρώ) για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης). Επίσης, και για επενδύσεις «εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας». Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, το συγκεκριμένο μέτρο αφορά «μεγάλες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου» και κάνει «ελκυστικότερα τα κίνητρα για την προσέλκυση κυρίως διεθνών επενδυτών που θα αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ».
  • Μεγαλοξενοδόχοι: Υπερδιπλασιάζεται (από 4,5 εκατ. σε 10 εκατ. ευρώ) το ενισχυόμενο κόστος «εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων».
  • Επενδύσεις στα Βαλκάνια: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά αντίθετη είναι με τη διείσδυση των ντόπιων μονοπωλίων στις αγορές αυτές. Η μόνη υποχρέωση για τις διάφορες επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις είναι η «μη διακοπή εργασιών και η τήρηση των θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα».
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Η πλειοψηφία συντηρείται με δανεικά

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, τα νοικοκυριά καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους με δανεικά, λόγω της μείωσης που υφίστανται τα πραγματικά τους εισοδήματα

Ολοένα επιδεινούμενη βαίνει η οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών. Κύριος λόγος είναι η αύξηση του κόστους ζωής, κάτι που συνδεόμενο με τους μισθούς πείνας της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δημιουργεί μια ζοφερή εικόνα άκρατης απαισιοδοξίας για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση. Ερευνα, που πραγματοποίησε η ICAP, καταδεικνύει ότι η απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών τείνει να γίνει σύμφυτη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, με το πλέον απαισιόδοξο το στρώμα των συνταξιούχων. Τα δανεικά κατακτούν συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο στην κάλυψη των αναγκών από το πραγματικό εισόδημα. Εν ολίγοις, στην έρευνα καταγράφεται το πανθομολογούμενο, δηλαδή ότι όσο συνεχίζεται αυτό το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, τόσο η κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού θα οδηγείται στη χειροτέρευση. Βέβαια, υπάρχουν και οι κερδισμένοι, πλην όμως αποτελούν ένα μικρό ποσοστό στην κοινωνία.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ICAP προκύπτει ότι:

  • Για τη χρονιά που πέρασε, το ποσοστό εκείνων που εκτίμησαν ότι η οικονομική του κατάσταση χειροτέρευσε το 2002 ανήλθε στο 54,2% έναντι του 41,2%, που ήταν το αντίστοιχο μερίδιο του 2001. Την ίδια στιγμή, η μερίδα εκείνων που θεώρησαν ότι η κατάστασή τους βελτιώθηκε αυξήθηκε από 15,7% σε 18,7% το 2002. Βασικός υπεύθυνος της οικονομικής επιδείνωσης θεωρήθηκε η άνοδος του κόστους ζωής, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα παράπονα για την άνοδο των τιμών είναι ιδιαίτερα έντονα στους συνταξιούχους.
  • Οι προσδοκίες για το 2003 είναι και αυτές απαισιόδοξες. Το ποσοστό εκείνων που απαισιοδοξούν διευρύνθηκε και ξεπέρασε το 50%. Από τη σύγκριση με τις δύο προηγούμενες έρευνες της ICAP προκύπτει ότι οι προσδοκίες βρίσκονται σε καθοδική τροχιά για όλη την τριετία 2001-2003.
Αύξηση των δανεικών

Από την ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει ότι το 27,4% του αστικού χώρου δήλωσαν ότι δεν κατόρθωσαν να ισοσκελίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό του 2002 και χρηματοδότησαν το έλλειμμά του είτε ρευστοποιώντας αποταμιεύσεις περασμένων ετών, είτε προχωρώντας σε δανεισμό. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2001, που ήταν 20,6%. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε από τη συρρίκνωση της δαπάνης τους που δήλωσαν ότι ήταν περίπου ίση με το εισόδημά τους. Τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι υπήρξε έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους έχουν κατά ένα μεγάλο μέρος αρχηγό χειρώνακτα, αλλά και του δημοσίου τομέα, ενώ στην καλύτερη θέση βρίσκονται τα νοικοκυριά που έχουν αρχηγό επιστήμονα και ελεύθερο επαγγελματία.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Αύξηση φόρου κατά 3 ευρώ στο χιλιόλιτρο

Στις 16 Οκτώβρη ξεκινούν οι προμήθειες για τη χειμερινή περίοδο

Αύξηση του φόρου κατά 3 ευρώ στο χιλιόλιτρο πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης αποφάσισε και επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ορίζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τη χειμερινή περίοδο σε 21 ευρώ το χιλιόλιτρο (από 18 ευρώ πέρυσι).

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ο νέος αυξημένος φόρος (με τον οποίο θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά), είναι ίσος με τον «ελάχιστο κοινοτικό συντελεστή». Ο φόρος στο πετρέλαιο και την κηροζίνη θέρμανσης της χειμερινής περιόδου ισχύει από 16 Οκτώβρη 2003 μέχρι και 30 Απρίλη 2004. Με αυτά τα δεδομένα η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να φτάσει στα 34-39 λεπτά το λίτρο από 32-33 πέρυσι.

Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται ο ειδικός φόρος για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες στη γεωργία, τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δασοκομία, επίσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η ρύθμιση για τον ειδικό φόρο του πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι αγρότες, θα τεθεί σε ισχύ, επίσης από τις 16 Οκτώβρη.

Με άλλη διάταξη υλοποιείται και η κυβερνητική εξαγγελία για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την τροπολογία, ο φόρος γι' αυτές τις κατηγορίες, μειώνεται στα 120 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 245 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιτυγχάνεται «μείωση του κόστους παραγωγής κατά 2%-5% ανάλογα με τον κλάδο». Η συγκεκριμένη διάταξη ευνοεί πρώτα και κύρια την «ανταγωνιστικότητα» των μεγαλοβιομηχάνων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ