ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αλ. Παπαρήγα στην Πάτρα

Περιοδεία στην Πάτρα θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αύριο, Τετάρτη 8/10.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Στις 9.30 π.μ. θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Θώρακα.

-- Στις 11.30 π.μ. θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας».

-- Στις 6.30 μ.μ. θα έχει συνάντηση - σύσκεψη με τους συνδικαλιστικούς φορείς γιατρών και υγειονομικών στο ξενοδοχείο «ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ» (ημιώροφος).

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση στο «ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΣΕΝΤΕΡ» (Καρόλου 1 και Οθωνος Αμαλίας) με θέμα: «Η πολιτική συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ, η πρόταση διεξόδου για τη συγκρότηση του Μετώπου και τη λαϊκή εξουσία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκίνηση και κέφι στα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων

Νεανική «διαδήλωση» κάτω από τα γραφεία της Οργάνωσης

Motion Team

Νεανική «διαδήλωση» κάτω από τα γραφεία της Οργάνωσης
«Ρίζωσαν» την Κυριακή το βράδυ η ΚΝΕ και οι Εργατικές Αχτίδες του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη στα νέα ιδιόκτητα γραφεία τους. Στο μικρό γλέντι των εγκαινίων ήταν όλοι εκεί. Από τα παλαίμαχα μέλη του Κόμματος που δάκρυσαν από χαρά βλέποντας μιλιούνι τους νέους κνίτες να χορεύουν τα τραγούδια του αγώνα, μέχρι τους νεότερους μαθητές, τον ανθό της Οργάνωσης, όλοι στο μικρό πανηγύρι που στήθηκε με αφορμή τα εγκαίνια.

Τα νέα γραφεία δε θύμιζαν σε τίποτα την εικόνα του κτιρίου πριν από λίγους μήνες, όταν σύντροφοι από τη Θεσσαλονίκη με την οικονομική τους προσφορά έκαναν δυνατή την απόκτηση του χώρου. Η εθελοντική δουλιά δεκάδων μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ τους τελευταίους μήνες, μεταμόρφωσαν το χώρο σ' ένα όμορφο και λειτουργικό «σπίτι» για τις τρεις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και τις Εργατικές Αχτίδες του ΚΚΕ, «εργαλείο στη δράση μας και βάση εξόρμησης προς τις μάζες» όπως το χαρακτήρισε και ο Κώστας Βροχόπουλος, μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που χαιρέτισε εκ μέρους της Οργάνωσης.

«Ο δικός μας εθελοντισμός», σημείωσε το στέλεχος της ΚΝΕ, «καμιά σχέση δεν έχει με τον εθελοντισμό που μας πλασάρουν η κυβέρνηση και η ΕΕ, ειδικά ενόψει της Ολυμπιάδας. Ο δικός μας εθελοντισμός βασίζεται σε κοινά ιδανικά, στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο και πάνω απ' όλα είναι συνειδητός».

«Αυτή την περίοδο τα γραφεία μας θέλουμε να γίνουν εφαλτήριο για να γίνει πλατιά γνωστή η πρόταση του ΚΚΕ, η ανάγκη καταδίκης του δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και όσων τους στηρίζουν με τις επιλογές τους όπως για παράδειγμα ο Συνασπισμός» κατέληξε ο Κώστας Βροχόπουλος.

Το εσωτερικό των νέων γραφείων διακοσμήθηκε με μεράκι από τους κνίτες και τις κνίτισσες. Δεκάδες ταμπλό, φωτογραφίες, τα πορτρέτα των κλασικών, αλλά και μια μεγάλη τοιχογραφία του Λένιν στην αίθουσα συνεδριάσεων κοσμούν, κάθε γωνιά των νέων γραφείων.

Μιλώντας εκ μέρους του Κόμματος στα προχθεσινά εγκαίνια, ο Θανάσης Τσαούσης, γραμματέας της Αχτίδας ΔΕΚΟ - Τραπεζών της ΚΟΘ, αφιέρωσε στους συντρόφους ένα ποίημα του Πωλ Ελυάρ, ενώ κάλεσε και σε αγωνιστική εγρήγορση ενόψει της νέας δίκης των στελεχών του Κόμματος στις 29 Οκτώβρη για την αντιπολεμική τους δράση την περίοδο της βρώμικης ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Ο μπουφές που στήθηκε έξω από τα γραφεία γέμισε με σπιτικά φαγητά από τους συντρόφους των κομματικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανέλαβαν το συγκρότημα της ΚΝΕ και οι «Ι-5» που μέχρι αργά το βράδυ κράτησαν το κέφι ψηλά και τους κνίτες καθηλωμένους στην πρόχειρη πίστα που στήθηκε στη μέση του δρόμου.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Πέστε μας ορισμένες συνέπειες από την πολιτική της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» για την οποία συχνά μιλούν η κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ;

ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, η οποία επιβάλλεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ που προβλέπει ότι τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό δεν μπορεί να ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ, και την οποία εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση σημαίνει δραστική μείωση των δαπανών του κράτους στους τομείς της «κοινωνικής πολιτικής», αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό στους μισθούς και τις συντάξεις, αυξήσεις στη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, γενικά μείωση των λαϊκών εισοδημάτων.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Εγιναν αυξήσεις μόλις 2,2% για το 2001 και 2,5% για το 2002 και το 2003, που ούτε τον πληθωρισμό καλύπτουν, ούτε βέβαια και την απώλεια του εισοδήματός τους από τη μακροχρόνια εφαρμογή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας. Αν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη και η νέα, για το έτος 2003, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά των 12.000 δρχ., τότε μιλάμε και για ονομαστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Τις απώλειες δεν καλύπτουν ούτε οι αυξήσεις που προανήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση για το 2004, ενώ δεν είναι και αυτές σίγουρες, αφού δεν έγιναν γνωστά ούτε τα κλιμάκια των μισθών, ούτε οι κρατήσεις στους μισθούς.

ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, οι μισθοί και τα μεροκάματα βρίσκονται σε πραγματικές τιμές στα επίπεδα του 1982. Οι άνεργοι, παρά τις αλχημείες της κυβέρνησης, τη γενναία επιδότηση των εργοδοτών και την επέκταση της μερικής απασχόλησης, ξεπερνούν τις 500.000. Το επίδομα ανεργίας είναι πολύ χαμηλό, μόλις 11 ΕΥΡΩ (3.500 δρχ.) περίπου τη μέρα, που είναι αδύνατο να θρέψει μια οικογένεια. Ακόμη και με την αύξηση που υπόσχεται το «κοινωνικό πακέτο», το επίδομα είναι κάτω και απ' αυτό που ορίζει ο ίδιος ο νόμος τους.

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ, η οποία βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ, λόγω ακριβώς της πλήρους απελευθέρωσης των τιμών, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, όπως και η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, αποτελούν πραγματικό βρόχο στο λαιμό της εργατικής οικογένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ: Πάνω από το 60% «ζει» με λιγότερα από 130.000 δρχ. το μήνα, ενώ το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνουν την κατώτερη σύνταξη των 130.000 δρχ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ και συνταξιούχοι αποτελούν μόνιμα τα υποζύγια των φορολογικών εσόδων του κράτους. Από το 1990 μέχρι και σήμερα, από τα συνολικά έσοδα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, πάνω από το 55% τα καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Στο σύνολο των φορολογικών εσόδων και για το 2003, η συμμετοχή των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων, που πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, φτάνει σε ποσοστό 58,7%. Το ποσοστό των έμμεσων φόρων επί του συνόλου των φορολογικών εσόδων, από το έτος 1997 έως σήμερα κυμαίνεται από το ψηλότερο 63,6% (το 1997), έως το μέχρι στιγμής χαμηλότερο 57,6% (το 2000).

Η ΠΙΟ ΠΑΝΩ συνολικά περιγραφόμενη κατάσταση έχει οδηγήσει το 22% και πάνω του λαού να «ζει» κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η οικονομία από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων

Τη Δευτέρα 20 του Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση - συζήτηση της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων». Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ