ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2023 - Κυριακή 7 Μάη 2023
Σελ. /40
Η θέση του καθένα μας είναι δίπλα στο ΚΚΕ!

Φέτος η 9η Μάη, η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, θα γιορταστεί στη χώρα μας εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η στάση βέβαια των αστικών δυνάμεων είναι δεδομένη, αν πάρει κανείς υπόψη ότι ιδιαίτερα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ που ηγήθηκε του αγώνα ενάντια στον φασισμό - ναζισμό, τα επιτελεία του ιμπεριαλισμού με τη μαύρη προπαγάνδα της ψευτιάς, επιδιώκουν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη των λαών τον αντιφασιστικό χαρακτήρα αυτής της επετείου.

Πρωταγωνιστής η ΕΕ, η οποία έχει ονομάσει την 9η Μάη «Μέρα της Ευρώπης», έχει ως επίσημη πολιτική και ιδεολογία της τη ρωσοφοβία και τον αντικομμουνισμό, και προτιμά να αγνοεί τις νεοναζιστικές παρελάσεις και τα σύμβολά τους όχι μόνο στην Ουκρανία. Να αγνοεί ότι στην Εσθονία καταστρέφουν τα μνημεία του Κόκκινου Στρατού και ψάχνουν να βρουν έναν τόπο για μνημείο της μεραρχίας Ες-Ες.

Απόδειξη ότι φοβούνται την παρακαταθήκη που άφησε στους λαούς η ΕΣΣΔ, φοβούνται την Αντιφασιστική Νίκη του Κόκκινου Στρατού και των λαϊκών κινημάτων της Ευρώπης, που σάρωσαν το γέννημα - θρέμμα του συστήματος, τον φασισμό - ναζισμό.

Οσο όμως και να συκοφαντούν, οι λαοί γνωρίζουν και οι νέοι μαθαίνουν τα επιτεύγματα του σοβιετικού λαού, που ακόμα και σήμερα παραμένουν άπιαστο όνειρο για τους λαούς που βιώνουν τα δεινά του καπιταλισμού. Οσο και να διαστρεβλώνουν την Ιστορία, όσα αισχρά ψέματα και να γράφουν στα βιβλία τους, δεν θα τα καταφέρουν.

Μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που αγάπησε τη σοσιαλιστική Ρωσία και σήμερα συνεχίζει να αγαπά τον λαό της, όπως κάνει και για τους λαούς όλου του κόσμου, μπορεί και πρέπει να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Μπροστά στη μάχη των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας, που πρώτη στην Ευρώπη το 1940 νίκησε τον φασισμό, στηρίζω το ΚΚΕ, το κόμμα που μάχεται οποιαδήποτε εκδήλωση της φασιστικής ιδεολογίας.

Το κόμμα του πατέρα μου, Νίκου Ζαχαριάδη, που όπως έλεγε και ο ίδιος, «το κουκουέδικο (...) να το ξεριζώσει κανένας δεν μπόρεσε γιατί αφτό θα σήμαινε να ξεριζώσει τον ίδιο το λαό».

Παραμένουν επίκαιρα τα λόγια του Νίκου Ζαχαριάδη, στην επιστολή του μετά την επίθεση του Μουσολίνι στην Ελλάδα «ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ!»

Η θέση λοιπόν του καθένα μας είναι δίπλα στο ΚΚΕ.


Του
Σήφη ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ


Ψηλά την κόκκινη σημαία

Και σε αυτές τις εκλογές, ας κρατήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι ψηλά το ταξικό αγωνιστικό λάβαρο του μπαρουτοκαπνισμένου, αλύγιστου, συνεπούς, αποφασιστικού ΚΚΕ, ωριμότερου από ποτέ, το οποίο έχει πίσω του, στην υπερεκατοντάχρονη ηρωική Ιστορία του, αγώνες με θυσίες και αίμα:

Α) Για τη «χιλιάκριβη τη λευτεριά» και την εθνική μας ανεξαρτησία

Β) Για την κοινωνική δικαιοσύνη, απελευθέρωση και την ισότητα

Γ) Για την ειρήνη, τη φιλία των λαών, την κατάργηση των εξοπλισμών και των πολεμικών δαπανών

Δ) Για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Με παντοτινή συνέπεια στις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του, το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό όλων των αδικημένων και εκμεταλλευόμενων, κατεβάζει φιλεργατικά και φιλολαϊκά νομοσχέδια στη Βουλή (και ας μην ψηφίζονται από τις αστικές δυνάμεις), οργανώνει απεργίες, πορείες και συλλαλητήρια, αγωνιστικές δράσεις για κάθε αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο ή αντικοινωνική και απάνθρωπη εφαρμογή του νόμου, που ψηφίζεται από τις αστικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις, με εντολή της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια των μνημονίων που συνυπέγραψαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν το θράσος να ζητάνε ψήφο, οι θύτες από τα θύματά τους (...)

Χωρίς γνώση της επαναστατικής θεωρίας, χωρίς όραμα, έμπνευση και ελπίδα, χωρίς οργάνωση, επαναστατική δράση και χωρίς μαζικούς ταξικούς αγώνες, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε (...) Το ιστορικό ΚΚΕ κρατάει ψηλά την αιματοβαμμένη κατακόκκινη σημαία του με το σφυρί της εργατιάς και το δρεπάνι της αγροτιάς, σύμβολα ενωτικού, μαζικού, ταξικού αγώνα της εργατικής και αγροτικής τάξης και όλων των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές θα ανεβάσει τη δύναμή του μέσα στη Βουλή, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και θα σκορπίσει ενθουσιασμό στους εργαζόμενους.

Εφτασε ο καιρός κάποιες «μουδιασμένες» από αβεβαιότητα, φόβο, αμφιβολία κοινωνικές ομάδες να ψηφίσουν για πρώτη φορά ΚΚΕ, ιδίως νέες και νέοι, που μπορούν να ριζοσπαστικοποιηθούν ευκολότερα, για διάφορους λόγους, να ασπαστούν δε ταξικού χαρακτήρα καινοτόμες, ρηξικέλευθες και επαναστατικές ιδέες και προτάσεις.

(...) Το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές βαδίζει με αυτοπεποίθηση για μια επιτυχή έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, που δημιουργούν οργανωμένα και μεθοδικά όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με συμμάχους τους τα ΜΜΕ, με τους πουλημένους κονδυλοφόρους τους, την ελεγχόμενη από την αστική τάξη Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, με την Εκκλησία και το αντιδραστικό ρασοφόρο ιερατείο της, τον στρατό και την όποια αυταρχική στάση που εμφιλοχωρεί σε μεγάλο μέρος των τάξεών του, ακόμη και των σωμάτων της Αστυνομίας, ιδίως των τμημάτων καταστολής κ.ο.κ.

Το ΚΚΕ θα αυξήσει τις δυνάμεις του γιατί αυτό είναι νομοτέλεια, με τη σημαντική ενίσχυσή του από μεριάς των λαϊκών στρωμάτων.

Ψηλά, λοιπόν, την κόκκινη σημαία του αγώνα και της επανάστασης!

(Ολόκληρη η δήλωση στήριξης δημοσιεύεται στον «902.gr»)


Θανάσης Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Δρ. Επιστημών της Αγωγής -Ερευνητής/Μελετητής/ Κριτικός του Θεάτρου - Συγγραφέας


Κείμενο στήριξης από αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς

Με κείμενο που συνυπογράφουν, αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί από περιοχές της Αττικής δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ και καταγγέλλουν τις συνέπειες από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν: «Το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων επανήλθε το τελευταίο διάστημα με οξύτητα στην επικαιρότητα (...) Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι φαρμακοβιομήχανοι προβάλλουν ως αιτία των ελλείψεων τη χαμηλή (κατ' αυτούς) τιμή των φαρμάκων και ισχυρίζονται ότι η αύξησή της θα βελτιώσει την κατάσταση. Θεωρούν ως δεδομένο το φάρμακο - εμπόρευμα, αποδέχονται ότι θα διατίθεται με βάση τους νόμους της αγοράς και του ανταγωνισμού.

(...) Αυτή η πολιτική ευθύνεται για: Τις νομιμότατες και επιβραβευόμενες, με επιστροφή ΦΠΑ και άλλους τρόπους, παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες. Τις απευθείας εξαγωγές από τις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ μεγάλες πολυεθνικές εισάγουν στην Ελλάδα ποσότητες φαρμάκων μικρότερες από τις ανάγκες γιατί δεν θέλουν να χάνουν κέρδη λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

(...) Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς και εμείς, οι αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί παίρνουμε θέση και διαλέγουμε την πλευρά των εργαζομένων και του λαού και όχι των μονοπωλίων του φαρμάκου (...)

Στις εκλογές στηρίζουμε το ΚΚΕ και καλούμε τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς που βιώνουν καθημερινά αυτήν την κατάσταση, να δυναμώσουμε με την ψήφο μας το μόνο κόμμα που θεωρεί ότι το φάρμακο δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα. Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια της χώρας σε φάρμακα και εμβόλια, με το πολυάριθμο και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό του κλάδου.

Για να αποτελεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθολικό δημόσιο και δωρεάν αγαθό αντίστοιχο με τις κάθε φορά λαϊκές ανάγκες. Γιατί το ΚΚΕ δεσμεύεται μόνο από τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων, δεν ξεπληρώνει γραμμάτια στην εγχώρια και διεθνή ελίτ. #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ».

Το κείμενο υπογράφουν:

Βέργου Κατερίνα (Ανω Πατήσια), Γαρδούνης Δημήτρης (Καισαριανή), Γρημανέλης Κώστας (Ανω Πατήσια), Δουμουλάκη Θεώνη (Αιγάλεω), Ζήρου Βασιλική (Αγ. Παρασκευή), Ζούλα Νεκταρία (Ιλιον), Ιωαννίδης Τάκης (Νέο Ηράκλειο), Καβαλάρης Γιάννης (Πατήσια), Καράκωστας Χρήστος (Γαλάτσι), Κιούλος Γιάννης (Γαλάτσι), Κορομπίλη Λιάνα (Αλιμος), Κόχυλα Ξένη (Μενίδι), Λαμπριανίδης Μάκης (Πατήσια), Λομβαρδά Ελπίδα (Περιστέρι), Μάγγου Ιωάννα (Ιλιον), Μάμιδας Γιώργος (Μαρούσι), Μαυρομάτης Μάνος (Μενίδι), Μαρούδα Ευγενία (Γέρακας), Μουτεβέλης Χρήστος (Βριλήσσια), Μπακάκος Θοδωρής (κέντρο Αθήνας), Μπακαλούμης Αργύρης (Παγκράτι), Μπακογιάννη Τζένη (Αλιμος), Μωυσιάδης Περικλής (Αγία Βαρβάρα), Νικηφορίδη Σοφία (Βάρκιζα), Ντόντος Στάθης (Ιλιον), Ραβανής Νίκος (Νέα Ερυθραία), Σαρρή Νίτσα (Χαϊδάρι), Σελέκου Χρύσα (Χαϊδάρι), Σεφέρης Χρήστος (Πετρούπολη), Σπανός Αντώνης (Αργυρούπολη).


Ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας στηρίζοντας το ΚΚΕ

Κείμενο στήριξης από πρώην συνδικαλιστικά στελέχη στο κίνημα των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων

«Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 δίνουν την ευκαιρία σε εμάς που θητεύσαμε σε συνδικαλιστικούς, επιμελητηριακούς και άλλους φορείς των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων να συστρατευθούμε και να ενώσουμε τη φωνή μας στηρίζοντας το κόμμα του λαού, το ΚΚΕ», αναφέρουν σε κείμενό τους πρώην συνδικαλιστές στο κίνημα των ΕΒΕ και προσθέτουν:

«Στην Ελλάδα συνεχίζεται η εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων, που υπηρετώντας στην ίδια ρότα τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου είναι όλες βουτηγμένες στα αντιλαϊκά μέτρα κατά του ελληνικού λαού.

Ακρίβεια, αφαίρεση δικαιωμάτων, μείωση λαϊκών εισοδημάτων και συντάξεων πάνε μαζί με την πολιτική αφανισμού των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και (μικρο)Εμπόρων από το οικονομικό προσκήνιο. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι ρίχνονται μαζί με τις οικονομίες τους στην άβυσσο ενός καταστροφικού ανταγωνισμού και στην εξάρτηση από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο λαός υποφέρει και τα κέρδη του κεφαλαίου μετρώνται σε δισεκατομμύρια. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε κανένα από τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα και παρουσιάζονται εναλλάξ ως νέοι σωτήρες. Αυτήν τη στιγμή υπερβαίνουμε κάθε άλλη σκέψη και ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας στηρίζοντας το ΚΚΕ στην εκλογική μάχη (...) Τασσόμαστε με το ΚΚΕ γιατί κατανοούμε ότι μόνο έτσι ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Το κάλεσμα υπογράφουν: Βασιλείου Στέργιος, πρώην γγ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), Βουλαμάκης Στράτος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων, Γιαννακάκης Αλέκος, πρώην μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων, Κακαράντζας Κώστας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής, Καυκαλέτος Τάσος, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κορφιάτης Διονύσης, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Λιανός Γιώργος, πρώην μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ανελκ/ρων (ΠΟΒΕΣΑ), Μαντζουράτος Δημήτρης, πρώην μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Μαντζώρος Κώστας, πρώην μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Υδραυλικών, Παπαδόπουλος Κώστας, βιοτέχνης δέρματος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας - Ρέντη, Παστίδης Κώστας, πρώην μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΕ Αθήνας, Πυλαρινός Σταμάτης, μέλος του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Σταυρακόπουλος Γιάννης, πρώην πρόεδρος του ΣΙΣΕΜΑ, μέλος του ΔΣ της ΠΟΒΕΑΜ (επισκευαστές αυτοκινήτου), Τσαρουχάς Βάιος, πρώην μέλος του προεδρείου του ΔΣ της Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ