ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Απορρίφθηκε χτες από την τουρκική Δικαιοσύνη το αίτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους, μετά τη σύλληψή τους από τουρκική περίπολο την Πέμπτη στην παραμεθόριο του Εβρου κοντά στο χωριό Καστανιές, όπου φέρεται να είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος. Ετσι παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Αδριανούπολης έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα οριστεί, ενώ σύγχυση παραμένει και γύρω από το ακριβές κατηγορητήριο, με το οποίο θα οδηγηθούν σε δίκη τις επόμενες μέρες.

Οπως δήλωσε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ: «Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί υποστήριξαν χτες ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι ακολουθούσαν ίχνη στο χιόνι, με την υποψία ότι οι πατημασιές είχαν προκληθεί από μετανάστες ή διακινητές και υποστήριξαν ότι πήραν φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους ανωτέρους τους τι είχαν κάνει. Υποστήριξαν, επίσης, ότι πέρασαν τα σύνορα αφότου χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε χτες ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και δη το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα».

Προηγουμένως, ο νέος αν. υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε αναπτύξει αρκετές πρωτοβουλίες στο διπλωματικό επίπεδο και στο επίπεδο των στρατιωτικών ηγεσιών. Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία φέρεται ότι αφορά στη διέλευση σε τουρκικό έδαφος δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και λέω, φέρεται, διότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αποδειχθεί, σε κάθε περίπτωση, αυτή η διέλευση, εάν έχει συντελεστεί. Προφανέστατα δεν υπήρχε η πρόθεση, από την πλευρά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, να εισέλθουν παράνομα σε ξένο έδαφος».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν επιχειρεί κανένας να μπει σε ξένο έδαφος από πρόθεση, όταν έχει τα διακριτικά του, τη στολή του, τον οπλισμό του» και ότι «κάτω από άλλες καταστάσεις και άλλες σχέσεις με τη γείτονα χώρα, θα ήταν ένα περιστατικό που θα έμενε ως περιστατικό και τίποτε περισσότερο».

Σχετικά, τέλος, με το αν υπάρχει περίπτωση η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να συνδεθεί με το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, είπε: «Πιστεύω και ελπίζω ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές (...) θα δουν το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθεί (...) ο οποιοσδήποτε άλλος συμψηφισμός, με ενδεχόμενες επιλογές της Τουρκίας και θα μείνει ως ένα περιστατικό το οποίο είναι στις διαστάσεις που σας ανέφερα, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

Για το ίδιο θέμα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ είπε πως «η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

  • Στο μεταξύ, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε χτες με NAVTEX άσκηση έρευνας και διάσωσης για αύριο, 7 Μάρτη, στη νοτιοδυτική Τουρκία, σε χερσαίο τμήμα της, όσο και στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει το Καστελόριζο.
ΕΔΥΕΘ
Τίμησε τον Νίκο Νικηφορίδη

Τον μάρτυρα του κινήματος Ειρήνης, τον Νίκο Νικηφορίδη, που σε ηλικία 23 χρόνων, στις 5 Μάρτη του 1951, εκτελέστηκε από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος, στον συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, τίμησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 4 Μάρτη, με εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με απόφασή τους και οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλολογίας και Πολιτικού του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Α. Παπαδοπούλου από το προεδρείο της ΕΔΥΕΘ. Αναφέρθηκε στη σύντομη ζωή και τη σημαντική δράση του Νίκου Νικηφορίδη. Θύμισε ότι μαζί με τον Ν. Νικηφορίδη, εκτελέστηκαν και άλλοι 6 αγωνιστές, που είχαν καταδικαστεί σε άλλη δίκη γιατί ήταν μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Οι Θόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος και Ρήγας Παραθυράς.

Και σημείωσε: «Στο πρόσωπό του τιμάμε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της αντιφασιστικής κι αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας, που αντίκρισαν το θάνατο μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά δεν δείλιασαν. Στάθηκαν όρθιοι, φάροι φωτεινοί στους αγώνες του λαού και της νεολαίας μας!

(...) Σήμερα η καλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη και στους χιλιάδες άλλους λαϊκούς αγωνιστές είναι η συνέχιση του αγώνα τους, για να γίνουν πραγματικότητα τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν. Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν μαζικά τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος.

Ο λαός μας, οι νέες και οι νέοι χρειάζεται να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, για έξοδο τώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Για να μην μετατραπούν τα παιδιά του λαού μας σε κρέας για τα ιμπεριαλιστικά κανόνια. Χρειάζεται επαγρύπνηση, ένταση της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ

Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στη σύνθεσή του με τους υπουργούς Αμυνας, εστιάζοντας σε όλα τα θέματα που αφορούν στην παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων των κρατών - μελών, στην «προβολή ισχύος» της ΕΕ σε άλλες ζώνες, όπου διακυβεύονται συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, και τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση προγραμματίζεται να ξεκινήσει με συζήτηση για την περιλάλητη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO). Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν απόφαση, η οποία επισημοποιεί τον κατάλογο των έργων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO. Αναμένεται, επίσης, να υιοθετήσουν σύσταση σχετικά με τον «χάρτη πορείας» για την εφαρμογή της PESCO. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη θεσμοθέτηση της PESCO, με τα 25 κράτη - μέλη που συμμετέχουν να έχουν ήδη συμφωνήσει ως προς τον αρχικό κατάλογο των 17 «συνεργατικών έργων».

Παραπέρα, οι υπουργοί Αμυνας θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στη συντονισμένη ετήσια επανεξέταση στον τομέα της άμυνας (CARD), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, τις συμπράξεις στον τομέα της ΚΠΑΑ, καθώς και τις εν εξελίξει εργασίες σχετικά με τη στρατιωτική κινητικότητα.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα επανεξετάσει τις «εκπαιδευτικές αποστολές» της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι και τη Σομαλία, ενώ θα επανεξεταστεί και η λειτουργία της στρατιωτικής δυνατότητας σχεδίασης και διεξαγωγής επιχειρήσεων (MPCC) που θεσπίστηκε τον Ιούνη του 2017 και επιβλέπει τις «εκπαιδευτικές αποστολές» της ΕΕ.

Τέλος, στο γεύμα εργασίας, οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν για τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΕΕΔΥΕ
Ολο και πιο βαθιά στο βούρκο του ευρωατλαντισμού η κυβέρνηση

Για τη συμβολή της στην υλοποίηση των βρώμικων, δολοφονικών για τους λαούς, ιμπεριαλιστικών σχεδίων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκή Ενωση, καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Οπως σημειώνει, η κυβέρνηση «παρουσιάζεται ως σημαιοφόρος ΝΑΤΟ - ΕΕ» στα Δυτικά Βαλκάνια, προχωρά στην ενίσχυση - επέκταση των βάσεων όπως στη Σούδα, προσθέτοντας και νέες, όπως π.χ. στην Αλεξανδρούπολη, επιτρέποντας τη στάθμευση drones στη Λάρισα κ.λπ., κάνει πλάτες στη βρώμικη ΝΑΤΟική προπαγάνδα, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσημη πρόσκληση της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα του ΝΑΤΟ, βαθαίνει τη συνεργασία ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, την ίδια ώρα που στην Παλαιστίνη δολοφονούνται αγωνιστές, ακόμα και παιδιά, συνεχίζει στο δρόμο διάθεσης τεράστιων ποσών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, την ώρα που κόβει από κονδύλια για τις κοινωνικές ανάγκες.

Σημειώνει ακόμη πως «η επιθετικότητα της Τουρκίας, οι συνεχείς παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου, με τη ΝΑΤΟική αρμάδα να αλωνίζει στο Αιγαίο, με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, κονιορτοποιούν όλους τους μύθους της αστικής τάξης και των κομμάτων της για την "ασφάλεια" και την ενίσχυση της άμυνας της χώρας λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς», προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο της όξυνσης των αντιθέσεων - ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μια και Ρωσία - Κίνα κι άλλους μικρότερους "παίκτες" από την άλλη, μεγαλώνουν και πληθαίνουν οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό, στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου συσσωρεύονται όλο και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις».

Απευθύνει τέλος «αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης για ένα ισχυρό αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να γυρίσουν τώρα πίσω όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, οποιονδήποτε μανδύα ("ειρηνευτικές") κι αν έχουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ