ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεσμεύεται για συνέχιση των αντιλαϊκών «επιδόσεων»

Eurokinissi

Αναφορά των πεπραγμένων της κυβέρνησης χάρη στα οποία το κεφάλαιο ανακάμπτει, μαζί με δεσμεύσεις για επιμονή στον αντιλαϊκό δρόμο και προειδοποιήσεις στο λαό να ξεχάσει όσα ήξερε, αφού «η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω», συνέθεσαν την ομιλία του πρωθυπουργού στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών».

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στη «θεαματική αλλαγή της εικόνας» στο πεδίο της οικονομίας και στα «υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος» που κατορθώνει ματώνοντας την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Καυχήθηκε για το «εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών» που υλοποίησε η κυβέρνησή του, δηλαδή για τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν άφησαν τίποτα όρθιο από εργασιακά δικαιώματα και προσφέρουν στις επιχειρήσεις πάμφθηνη εργασία. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «αυτήν τη νέα κατάσταση» την επικροτούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ο ΟΟΣΑ και οι «οίκοι αξιολόγησης», «την επιβραβεύουν έμπρακτα» οι διεθνείς «επενδυτές που αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα». Και πάνω στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα διαφήμισε το ότι η Ελλάδα είναι «στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη», όπως και το ότι η κυβέρνηση δίνει «κίνητρα», δηλαδή «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εκανε επίσης για μια ακόμα φορά σαφές ότι δεν πρόκειται να ανακτηθούν οι απώλειες του λαού, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω «στις σπατάλες και τις ρεμούλες», «στην πολιτική που οδήγησε τη χώρα στα ελλείμματα» κ.λπ. Αλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί και ο «ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» και ο οποίος θα ενσωματώνει όλα τα μνημονιακά μέτρα.

Εκτός από τα εύσημα των «εταίρων» του για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, πανηγύρισε γιατί, όπως είπε, «δώσαμε εξετάσεις και στη διαχείριση διεθνών κρίσεων», εννοώντας την ενεργότερη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. «Δώσαμε και δίνουμε εξετάσεις και έξω και μέσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενοχοποιώντας ξανά τη διαφθορά για την καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της που υφίσταται ο λαός, και για να συντηρήσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, υποσχέθηκε έναν πιο «ηθικό» καπιταλισμό, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του συνεχίζει το τσάκισμα της εργατικής τάξης από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες.

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρωθυπουργός συνέχισε να ρίχνει «φως» στη σκανδαλολογία για να μένει στο σκοτάδι το σύστημα που υπηρετεί. Αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε η γερμανική δικαιοσύνη για «μίζες» για την ανάθεση και υλοποίηση των έργων του μετρό, έκανε λόγο για «άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα της διαφθοράς, με την οποία είχε δέσει την Ελλάδα το παλιό πολιτικό σύστημα». Ακόμα, για «συμμορία διαφθοράς», για «μαύρο χρήμα» που έφτανε «σε τσέπες κρατικών και πολιτικών λειτουργών, ακόμα και κομμάτων εξουσίας, που λειτουργούσαν με όρους μαφίας». Και επανέλαβε τις κούφιες διακηρύξεις για «φως σε όλα!», προκειμένου να «ξεπλυθεί» το αστικό πολιτικό σύστημα «και να αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε κείνους που επιλέγει να κυβερνούν».

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής

Με την εκλογή του προεδρείου άρχισαν χτες το απόγευμα οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής η οποία έχει συγκληθεί για να εξετάσει τα 10 πολιτικά πρόσωπα που σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία που έχει αποσταλεί στη Βουλή φέρονται να εμπλέκονται με την υπόθεση «Novartis».

Οι συνεδριάσεις όπως αποφάσισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Το ΚΚΕ πρότεινε οι συνεδριάσεις να είναι δημόσιες, δηλαδή να προβάλλονται από το κανάλι της Βουλής για να μην υπάρχει η δυνατότητα, μέσω των γνωστών διαρροών, να διαμορφώνεται μια άλλη εικόνα για τη λειτουργία της Επιτροπής από την πραγματική.

Παράλληλα χτες, ο Ευάγ. Βενιζέλος, ένας από τους 10 πολιτικούς που κατηγορούνται, κατέθεσε επιστολή στην Επιτροπή ζητώντας την αναπομπή όσον αφορά τον ίδιο με το σκεπτικό ότι για τη σύστασή της δεν «τηρήθηκε το γράμμα του νόμου», που προβλέπει ότι σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη 6.30 μ.μ., για τον καθορισμό του προγραμματισμού και του αντικειμένου της, ενώ η επόμενη συνεδρίαση έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

«Εφυγε» από τη ζωή ο Γιώργος Γερασιμίδης

«Εφυγε» από τη ζωή ο συνθέτης Γιώργος Γερασιμίδης. Σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε με την συντρόφισσα Ελένη Γερασιμίδου και της εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου της αδερφού Γιώργου, αξιόλογου ανθρώπου, αγωνιστή και καλλιτέχνη».

  • H KΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Ελένη Γερασιμίδου και την οικογένειά της για το θάνατο του αδερφού της Γιώργου.
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωσεις για την 8η Μάρτη

Την Πέμπτη 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο δώμα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «8 ΜΑΡΤΗ: Επίκαιρα διδάγματα για τη συμμετοχή των γυναικών στον ταξικό αγώνα. Η πάλη του ΚΚΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Αχαΐας, με αφορμή την 8η Μάρτη, διοργανώνει την Πέμπτη 8/3, στις 6 μ.μ., στην Πάτρα, στην έδρα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας (12ου Συντάγματος 34), σύσκεψη με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ - 100 χρόνια για την γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση». Θα μιλήσει η Κ. Σίμου, μέλος του Τομεακού Γραφείου Αχαΐας.

Ρατσιστικό κρεσέντο από βουλευτή της ΝΔ

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι ρατσιστικές δηλώσεις σε βάρος των τσιγγάνων του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Δαβάκη, που σε εκδήλωση του Δήμου Σπάρτης ανέφερε: «Απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο και δεν συμμαζεύεται να με ψηφίσει». Ανέφερε ακόμα: «Λυπάμαι τα παιδάκια το οποία γεννιόνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουνε και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται».

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο βουλευτής της ΝΔ έκανε νεότερη δήλωση ισχυριζόμενος ότι τα όσα είπε είχαν να κάνουν με το ότι γίνονται καταγγελίες για εγκληματικότητα που προέρχεται από Ρομά και πως οι πολιτικοί δεν τους πειράζουν διότι θέλουν τις ψήφους τους.

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις αυτές: «Η προσπάθεια του βουλευτή της ΝΔ, Θ. Δαβάκη, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ούτε ακυρώνει τις ρατσιστικού χαρακτήρα δηλώσεις του ούτε κυρίως μπορεί να κρύψει ότι η ανοχή στο ρατσισμό και το φασισμό πηγάζει από τα ίδια τα κόμματα του συστήματος».

ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εφυγε» ο σ. Βασίλης Πεσματζόγλου

Απεβίωσε χτες, σε ηλικία 82 ετών, ο σύντροφος Βασίλης Πεσματζόγλου, μέλος της ΚΟΒ Νοτίου Διαμερίσματος Πάτρας. Ο σύντροφος είχε συνδέσει τη ζωή του με το Κόμμα, έμεινε πιστός σε αυτό, υπηρετώντας το από διάφορες θέσεις. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τετάρτη 7 Μάρτη στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών στις 12 το μεσημέρι. Η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του συντρόφου.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Πολιτικό μνημόσυνο για τους 12 εκτελεσμένους αγωνιστές

Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη των 12 αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τους ναζί στις 7 Μάρτη του 1944 στην περιοχή Κουρού Τσεσμέ, λίγο έξω από το Διδυμότειχο, διοργανώνει το Παράρτημα Διδυμότειχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Τετάρτη 7 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στο χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο Εθνικής Αντίστασης (1ο χιλιόμετρο Διδυμότειχου προς Ελληνοχώρι).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης αιτία της φτώχειας και της διαπλοκής

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του πρωθυπουργού στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» και τη δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Οι συχνές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να υπάρξει "επιστροφή στο παρελθόν" δεν αφορούν τα σκάνδαλα, στα οποία μονοδιάστατα προσπαθεί να αποδώσει τις αιτίες της κρίσης και των μνημονίων, αλλά τη μη επιστροφή όσων δικαιωμάτων έχασε ο λαός όλα αυτά τα χρόνια. Γι' αυτόν το λόγο ξεκαθαρίζει προς το κεφάλαιο ότι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά το όποιο τυπικό τέλος των μνημονίων.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, που έχει στο επίκεντρό του το κυνήγι του κέρδους και τον οποίο υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη συνέπεια, είναι η πραγματική αιτία και της φτώχειας και της διαπλοκής, νόμιμης και παράνομης. Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, αναπόσπαστο κομμάτι του παλιού και σάπιου συστήματος».

Εκδήλωση για την ΕΠΟΝ στη Λάρισα

Εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ οργανώνουν οι ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το Σάββατο 10 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον «Μύλο του Παππά» (ισόγειο).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org