ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκλονιστικό "παρών" υπό βροχή

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. "Στρατοκρατούμενο" το Μαξίμου! Η μαχητικότητα των διαδηλωτών υποχρέωσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί για διυπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή των συνταξιούχων και συνάντηση της ΣΕΑ με τον πρωθυπουργό στη συνέχεια

Για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι απέδειξαν πως είναι η "γενιά που δε λύγισε και δε λυγίζει". Η κατακλυσμιαία βροχή μπορεί να χτυπούσε αλύπητα τα πρόσωπα και τα κορμιά τους, δεν μπόρεσε, όμως, να τους αποτρέψει απ' το να δώσουν μαχητικό "παρών" στην πλατεία Κάνιγγος και να πραγματοποιήσουν χτες το πρωί μια συγκλονιστική συγκέντρωση και μια ακόμα πιο μεγαλειώδη πορεία προς το... στρατοκρατούμενο μέγαρο Μαξίμου. Δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά... απουσίαζε, ωστόσο η θέληση και η αποφασιστικότητα των συνταξιούχων υποχρέωσε την κυβέρνηση σε ελιγμό. Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης,δέχτηκαν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας και δεσμεύτηκαν να υπάρξει διυπουργική συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη με τους συνταξιούχους, που θα εξετάσει το σύνολο των αιτημάτων τους. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Υγείας - Πρόνοιας, Οικονομικών και εκπρόσωποι Ταμείων και θα προετοιμάσει την "ατζέντα" μιας συνάντησης του πρωθυπουργού με τη ΣΕΑ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες που είχαν τοποθετηθεί σταυρωτά και από πίσω διμοιρίες των ΜΑΤ, είχαν παραταχθεί στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού, εμποδίζοντας την πορεία των συνταξιούχων που, σε απόσταση αναπνοής από τα ΜΑΤ, ξέσπασαν στο σύνθημα: "Οι πόρτες του Μαξίμου για μας είναι κλειστές, ανοίγουν στο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές".Τα "πνεύματα" οξύνθηκαν περισσότερο και οι συνταξιούχοι βροντοφώναξαν "αίσχος και ντροπή σε σας που κυβερνάτε", όταν τους ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός απουσίαζε και επιπλέον ότι οι υφυπουργοί δε δέχονταν το σύνολο των εκπροσώπων της ΣΕΑ. Τελικά έγινε δεκτή όλη η ΣΕΑ.

Ο Χρ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΤΕΒΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης σημείωσε σκωπτικά: "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας" και τόνισε ότι "αν και στη φάση αυτή δεν έχουμε θετική απάντηση και ουσιαστική προσέγγιση στα βασικά μας προβλήματα, οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν".

Η συγκέντρωση

Η βροχή έπεφτε ακατάπαυστα χτες το πρωί, αλλά το ίδιο ακατάπαυστα συνέρρεαν κατά εκατοντάδες οι συνταξιούχοι στην πλατεία Κάνιγγος.

"Οπως δε μας τρόμαξαν τα βόλια των Γερμανών, έτσι δε μας τρομάζουν και οι καιροί", σημείωσε μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων, ο Δ. Μαυροδόγλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Συνεχίζοντας, καταδίκασε την αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτήρισε κοροϊδία τις αυξήσεις του 2,5% που με τις αυξήσεις σε φόρους, τιμολόγια και είδη πρώτης ανάγκης τις παίρνει η κυβέρνηση στο πολλαπλάσιο πίσω. Ιδιαίτερα επισήμανε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι η διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος μέσα απ' τον "κοινωνικό διάλογο".Επισήμανε ότι οι αγώνες των συνταξιούχων υποχρέωσαν την κυβέρνηση να κάνει πίσω σε ορισμένα σημεία, όμως είπε ότι "δε μας ικανοποιούν γι' αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κ. Παρασκευά,μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Επίσης εκπρόσωποι των συνταξιούχων Κρήτης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "κάτω τα χέρια απ' τα Ταμεία", "μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση" και "εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε" οι συνταξιούχοι πορεύτηκαν απ' τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προς το μέγαρο Μαξίμου.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν τους συνταξιούχους της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης.

Η μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου από νωρίς το πρωί είχε κατακλυστεί από συνταξιούχους που κατέφταναν από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, από Κιλκίς, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Κοζάνη, Γρεβενά, Πανόραμα, Ασβεστοχώρι, Χαλάστρα, δηλώνοντας ότι πρέπει επιτέλους να πάψουν οι συντάξεις πείνας και ελεημοσύνης, για να μπορέσουν τα περήφανα γηρατειά να επιβιώσουν με το κεφάλι τους ψηλά.

Ο Γ. Ραφαηλίδης,πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι συνταξιούχοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους αγρότες, τους εργάτες, ώσπου να έρθει η τελική δικαίωση.

Ο Α. Κυπραίος,πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, επισήμανε: "Τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 45% του εισοδήματός τους και αντί για ανθρώπινες συντάξεις, μας επιβάλλουν επιπλέον και νέους φόρους". Στη συνέχεια ο Α. Αρβανιτίδης,πρόεδρος των Πολιτικών Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης πρόσθεσε: "Ζητάμε να σταματήσει αυτή η τακτική εξόντωσής μας, που τα τελευταία δέκα χρόνια μας έχει εξουθενώσει".

Πάτρα - Αγρίνιο

Μαζική συγκέντρωση στον κινηματογράφο "ΠΑΝΘΕΟΝ" πραγματοποίησαν χτες οι συνταξιούχοι Πάτρας. Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που τους απασχολούν και κατάγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που τα γεννά. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

- Δυναμική ήταν και η συγκέντρωση των συνταξιούχων στο Αγρίνιο,στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο δήμαρχο της πόλης.

Καβάλα

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες συνταξιούχοι όλων των κλάδων από την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Χρυσούπολη κατέκλυσαν τη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, διαδηλώνοντας την οργή τους για την ασκούμενη πολιτική και προειδοποιώντας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας και πρόεδρος της ΣΕΑ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Γρ. Μπαχάρης.Ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Σε υπερψήφιση του συνδυασμού της καλεί η ΔΑΣ

Εναν απολογισμό δράσης, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και έναν γενικόλογο προγραμματισμό δράσης, παρουσίασε χτες η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού κατά την έναρξη του 33ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων.

Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" καταψήφισε και τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης προχτές, στην τελευταία ολομέλεια της απερχόμενης διοίκησης.

Αίσθηση προκάλεσε στους αντιπροσώπους η τοποθέτηση του Σ. Καραμάνη, μέλους της διοίκησης του σωματείου του ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ,ο οποίος κατήγγειλε ότι τους τελευταίους μήνες που οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και έχουν αναπτύξει αγώνες για την επίλυσή τους, έλαμψαν διά της απουσίας τους οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ενώ εξέφρασε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους εκπροσώπους της ΕΣΑΚ που στάθηκαν δίπλα τους σε κάθε βήμα. Ακόμα, κατήγγειλε και το γεγονός του αυθαίρετου αποκλεισμού του αντιπροσώπου του σωματείου του από το συνέδριο.

Στην τοποθέτησή του ο Χ. Κατσώτης, γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης και στέλεχος της ΔΑΣ, επεσήμανε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει επιφέρει τους εργαζόμενους του κλάδου η εντεινόμενη ασυδοσία των εργοδοτών, η οποία ενισχύεται από την κυβέρνηση. Κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και στον τομέα του τουρισμού, αφού τόνισε ότι αυτή κατόπιν εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές. Τέλος, κάλεσε τους συνέδρους με υπευθυνότητα να αποφασίσουν για την προοπτική των δικαιωμάτων των εργαζομένων και να στείλουν μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική και στις λογικές που επικρατούν στις πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων, υπερψηφίζοντας τη ΔΑΣ.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος και οι βουλευτές Αχ. Κανταρτζής του ΚΚΕ, Σπ. Σπύρου της ΝΔ και Στέλλα Αλφιέρη του ΣΥΝ.

ΙΓΜΕ - ΕΟΜΕΧ - ΕΛΚΕΠΑ
Σε κοινό αγώνα ενάντια στη διάλυση

Την πρόθεσή τους να αντιταχθούν στα σχέδια συρρίκνωσης και διάλυσης των οργανισμών που προωθεί η κυβέρνηση, απειλώντας - εκτός των άλλων - την απασχόληση 4.500 ατόμων, εξέφρασαν χτες από κοινού τα σωματεία του ΙΓΜΕ,του ΕΟΜΜΕΧ και του ΕΛΚΕΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ηδη για την ερχόμενη Τρίτη, οι εργαζόμενοι των παραπάνω οργανισμών ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν κοινή στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία του ΙΓΜΕ.

Ο Ε. Αραπογιάννης,πρόεδρος του συνδικάτου του ΙΓΜΕ, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη διάλυση του Ινστιτούτου. Η κυβέρνηση - τόνισε - κατάργησε αρχικά τα παραρτήματα στην επαρχία, με απώτερο στόχο τη συνολική διάλυση του Ινστιτούτου, το ρόλο του οποίου δεν μπορεί κανένας άλλος φορέας να τον αντικαταστήσει.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον ΕΟΜΜΕΧ, Χ. Χαραλάμπους,αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που διαδραματίζει ο Οργανισμός στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με τη συρρίκνωσή του και τις μετατάξεις των εργαζομένων - σημείωσε - "χάνεται" το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που τον απαρτίζει. Τη συμπαράστασή της στο αγώνα των εργαζομένων του ΕΟΜΜΕΧ, εξέφρασε η ΓΣΕΒΕΕ.

Από την πλευρά του ο Θ. Στρουμπούλης,πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΛΚΕΠΑ, χαρακτήρισε σημαντική τη λειτουργία του ΕΛΚΕΠΑ στα θέματα της εκπαίδευσης και της παραγωγικότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους μισούς σχεδόν από τους 300 εργαζόμενους του ΕΛΚΕΠΑ, οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις έργου. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων αυτών, κ. Αγραφιώτη,ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εξέφρασε την ανησυχία της για τον μέλλον τους, αφού δεν αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, δεν παίρνουν επιδόματα και αν απολυθούν δε δικαιούνται αποζημίωση και δεν μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας.

Η πορεία ξεκινά υπό καταρακτώδη βροχή

Η πορεία ξεκινά υπό καταρρακτώδη βροχή



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ