ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και νέα απεργία στη Μακεδονίας - Θράκης

Κρούσμα τρομοκρατίας και χαφιεδισμού στο υποκατάστημα της Ξάνθης, καταγγέλλει η ΝΕ του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης χτες πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασε το 95% και σε όλα τα καταστήματα υπήρχε μόνο το προσωπικό ασφαλείας.

Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στο κτίριο Διοίκησης της Τράπεζας μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργαζομένων από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, της ΟΤΟΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου κ. ά.

Στο μεταξύ η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι στις 4 Φλεβάρη, αστυνομικός με πολιτικά εμφανίστηκε στο υποκατάστημα της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης της περιοχής και ρώτησε τους εργαζόμενους - οι οποίοι απεργούσαν - πόσοι από αυτούς θα συμμετείχαν στη συγκέντρωση που θα γινόταν στη Θεσσαλονίκη, εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων για πώληση της Τράπεζας.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ τονίζει ότι "οι παραπάνω ενέργειες είναι ενταγμένες, μαζί με τα "Αγροτοδικεία", στην παρακολούθηση συνδικαλιστικών συνελεύσεων της ΕΣΑΚ και άλλων πολιτικών και συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων, σε ένα γενικότερο σχέδιο, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει και να φακελώσει τους εργαζόμενους και κάθε πολίτη που αντιστέκεται στα σχέδια της χειρότερης κυβέρνησης - τρομοκράτη μετά τη μεταπολίτευση".

Τονίζεται επίσης: "Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και τους άνεργους του νομού σε ένα αγωνιστικό μέτωπο, γιατί μόνο αυτό φοβούνται και μόνο αυτό μπορεί να ανατρέψει αυτή την επικίνδυνη για τον τόπο πολιτική".

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
"Δεν πάει άλλο"!

Μήνυμα αγανάκτησης για την πορεία της Ομοσπονδίας, η αποχώρηση της παράταξης από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ

Αποχώρησαν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ Τραπεζών,από την προχτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ,διαμαρτυρόμενοι για τη θεματολογία της συνεδρίασης, που σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο και τους εργαζόμενους, απασχολήθηκε με τον προγραμματισμό έργου των... γραμματειών της ΟΤΟΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Τραπεζών,επισημαίνει ότι το Γενικό Συμβούλιο δεν ασχολήθηκε με την οργάνωση της αντίδρασης των εργαζομένων στις τράπεζες. Δεν πήρε αποφάσεις που "να βάζουν φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών Μακεδονίας - Θράκης, Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδας, Γενικής και Ιονικής".Δεν κατάγγειλε τους Κορεάτες ιδιοκτήτες της Τράπεζας Αθηνών και το υπουργείο Εργασίας για τη στάση του (ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας πρότεινε οι απολύσεις να μετατραπούν σε εθελούσιες εξόδους). Δεν απαιτεί την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, δεν έβγαλε συμπεράσματα από τη χαμηλή συμμετοχή στις πρόσφατες απεργίες για τις ΔΕΚΟ, δεν καταγγέλλει τη συλλογική σύμβαση. Ειδικότερα, η παράταξη τονίζει ότι "η ΕΣΑΚ Τραπεζών δεν μπορούσε να πάρει μέρος σε μια τέτοια διαδικασία. Δεν μπορούσε να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τη σχεδιαζόμενη μεθοδικά από το κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους συμμάχους του, πορεία ήττας και εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες".

Αναλύοντας τη μεθόδευση που καταγγέλλει, η ΕΣΑΚ Τραπεζών, σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΓΩΝ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΝ), ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ταυτίζονται στα ακόλουθα:

Επιμένουν στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και εκλιπαρούν την κυβέρνηση για την από κοινού μελέτη προτάσεων για το πιστωτικό σύστημα. Ψάχνουν λύση στο ασφαλιστικό μέσα από επιτροπές και ημερίδες, με εισηγητές τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Αντιμετωπίζουν, συνειδητά αποσπασματικά, τα ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων συγκεκριμένων τραπεζών. Ζητούν "απροκάλυπτα" την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από τον τζόγο (Χρηματιστήριο κ.ά.). Ζητούν την ίδρυση νοσοκομείου που θα λειτουργεί με κερδοσκοπικά κριτήρια. Τέλος, υποστηρίζουν ότι η γνωστή τροπολογία για τις ΔΕΚΟ δεν αφορά τις τράπεζες και δεν κάνουν καμία αυτοκριτική "για το σαμποτάρισμα των απεργιακών κινητοποιήσεων"!

Η αποχώρηση της παράταξης από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, έγινε για να δοθεί το μήνυμα στους εργαζόμενους ότι "δεν πάει άλλο".Η ΕΣΑΚ"καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να συσπειρωθούν και αποφασιστικά να χτυπήσουν τις τακτικές των συνδικαλιστικών ηγεσιών".

- Η ΟΤΟΕ ζήτησε από τη διοίκηση της Τράπεζας Αθηνών να προσέλθει σε διάλογο και να μη συνεχίσει τις απολύσεις.

Απεργία και πορεία εργαζομένων στη ΣΥΝΕΛ

Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από την Αγροτική Τράπεζα πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη Συνεταιριστική Εταιρία Λιπασμάτων.Απαιτούν να μην προχωρήσει η διοίκηση της ΣΥΝΕΛ στις 49 απολύσεις που έχει ανακοινώσει.

Μέλη της διοίκησης του σωματείου συναντήθηκαν με τον Διοικητή της Τράπεζας κ. Λάμπρου και τον υποδιοικητή κ. Παπαγεωργίου,οι οποίοι τους είπαν ότι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη, στην οποία θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΣΥΝΕΛ. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στη Βουλή. Στη γενική συνέλευση αμέσως μετά αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας απεργίας και η κατάληψη του κτιρίου της εταιρίας σε περίπτωση που η διοίκηση προχωρήσει έστω και σε μια απόλυση.

Στο ψήφισμα του σωματείου τονίζεται: "Η διοίκηση της ΣΥΝΕΛ αποφάσισε να μειώσει κατά 50% το προσωπικό με ομαδικές απολύσεις. Πρέπει δε να σας υπενθυμίσουμε ότι έχει γίνει ήδη μείωση του προσωπικού από 145 σε 99 εργαζόμενους τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να βελτιωθεί η οικονομική θέση της εταιρίας". Συρρίκνωση της ΣΥΝΕΛ, όπως τονίζεται, σημαίνει ότι, το λίπασμα που είναι βασικό εφόδιο του Ελληνα Αγρότη, περνάει στα χέρια των ιδιωτών με οδυνηρές συνέπειες για την αγροτική οικονομία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ