ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Μεγάλη συμμετοχή στη στάση εργασίας του ΣΕΤΗΠ

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη δίωξη συναδέλφου τους και στις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην αποθήκη της Πάρνηθας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην αποθήκη της Πάρνηθας
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις αποθήκες του ΟΤΕ, στην Πάρνηθα, στη χτεσινή τετράωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) ενάντια σε συνδικαλιστική δίωξη εργαζόμενου και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «ενοικιαζόμενος» εργαζόμενος «δέχτηκε προσωπική επίθεση από στέλεχος της εταιρείας, που τον απείλησε μέχρι και με μήνυση, γιατί μοίραζε ανακοίνωση της ΕΣΚ - ΟΤΕ που κατάγγελλε όσα συμβαίνουν στο χώρο εργασίας. Την επόμενη μέρα, το ίδιο στέλεχος, του ανακοίνωσε ότι στο τέλος του χρόνου θα απολυθεί»!

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΕΣΚ ΟΤΕ αναφερόταν σε εργατικό «ατύχημα» που συνέβη στις 27 Νοέμβρη, όταν «συνάδελφος μετά από κρίση πανικού υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο την ώρα της δουλειάς». Αναδείκνυε επίσης ως βασικές αιτίες των «ατυχημάτων» ειδικά για την Πάρνηθα (την κύρια κεντρική αποθήκη διανομής και συσκευασίας) «τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας αναφορικά με τις εγκαταστάσεις που πάνε χέρι χέρι με την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση της εργασίας».

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε Ομοσπονδία και ΠΕΤ ΟΤΕ αρνήθηκαν να αντιδράσουν στη δίωξη και στις εργασιακές συνθήκες.

Χτες, μετά τη στάση εργασίας, το ΣΕΤΗΠ προχώρησε σε παρέμβαση στη διοίκηση του ΟΤΕ και σήμερα θα κάνει νέα παρέμβαση στη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού.

Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί να σταματήσει τώρα η δίωξη, επαναφορά του ωραρίου όπως αυτό ίσχυε πριν από την 1/9/2018, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, κάλυψη όλων των κενών με νέες προσλήψεις καθώς και όλων των «ενοικιαζόμενων» με συμβάσεις ΟΤΕ, επικαιροποιημένη καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών, λήψη μέτρων που αφορούν στην υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στις αποθήκες και χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους έχουν έργο αποθηκάριου.

Στην «Wind»

Τον αγώνα τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στην «Wind» ενάντια στην «εθελοντική ανεργία», με αφορμή το νέο πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 7 Δεκέμβρη, στα τμήματα της εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας στην Αθήνα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε το ΠΑΣΕ «Wind» την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη, αποφασίστηκαν νέα συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. σήμερα, Πέμπτη 6 Δεκέμβρη, στο κτίριο της Λ. Αθηνών και συνέχιση της αποχής στις εμπλεκόμενες με το πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων διευθύνσεις. Απαιτούν γραπτή δέσμευση της διοίκησης της «Wind» για τα παρακάτω:

  • Οτι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση συναδέλφου από τις εμπλεκόμενες διευθύνσεις.
  • Οτι δεν θα υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων στις εμπλεκόμενες διευθύνσεις σε ωράρια και ώρες δουλειάς, σε αντικείμενο και ευθύνες, στην πληρωμή υπερωριών, στα νυχτερινά, στα επιδόματα.
  • Οτι δεν θα γίνει καμία αποκοπή έργου των εμπλεκόμενων διευθύνσεων και μεταβίβασή του σε εργολάβο.
  • Οτι δεν θα προχωρήσει η μετακίνηση των τμημάτων.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 24ου Συνεδρίου

Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Η ανάπτυξή τους σημαίνει φτώχεια, ΝΑΤΟ και πόλεμοι». Τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, καθώς και το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εισήγησης και των ομιλιών των συνέδρων.

Στις αρχαιρεσίες πήραν μέρος 48 από τους 54 εκλεγμένους αντιπροσώπους από το σύνολο των 18 Σωματείων που εκπροσωπούσαν 2.638 ψηφίσαντα μέλη.

Για το 23μελές Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ψήφισαν 48 αντιπρόσωποι. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) συγκέντρωσε 39 ψήφους (από 52 το 2015) και εξέλεξε 19 έδρες (όσες είχε). Η παράταξη «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Τύπου και Χάρτου» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) έλαβε 9 ψήφους (από 11 το 2015) και εξέλεξε 4 έδρες (όσες είχε).

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας η ΔΑΣ εξέλεξε 9 έδρες, ενώ 2 έδρες πήρε η «Ενωτική Κίνηση».

Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ ψήφισαν 35 σύνεδροι. Η ΔΑΣ έλαβε 31 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους. Η «Ενωτική Κίνηση» έλαβε 4 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.

Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς

Συνοψίζοντας τον απολογισμό της δράσης της, η Ομοσπονδία, σε δελτίο Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, σημειώνει πως όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα και «να προβάλει ένα αγωνιστικό πλαίσιο πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», απέναντι «στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και το κράτος τους, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την ΕΕ και γενικότερα τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης».

Στις σημερινές συνθήκες, στις οποίες «η προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το τέλος των μνημονίων φουντώνει», η Ομοσπονδία θέτει στο επίκεντρο της παρέμβασής της την ανάγκη να γίνεται κατανοητό από τους εργαζόμενους ότι η επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματά τους θα συνεχιστεί: «Η μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων, ο σφαγιασμός των κοινωνικών παροχών και των συντάξεων αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο», τονίζει.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ακόμα την ανάγκη να απορριφθεί από συνδικάτα και εργαζόμενους «το επιχείρημα ότι με την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα», με δεδομένο ότι η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση «πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

«Επανεπιβεβαιώσαμε ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, με σωματεία μαζικά, ανοιχτά σε όλους τους εργαζόμενους. Με αγώνες και αιτήματα που θα έχουν κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά μας στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν:

«Για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Για την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την αλλαγή των συσχετισμών, την ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης, του ΠΑΜΕ και της Κοινωνικής Συμμαχίας».

Απόλυση εργαζόμενου μια μέρα πριν από την απεργία

Την απόλυση εργαζόμενου από την επιχείρηση «Nature Balance», μια μέρα πριν από την πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος απολύθηκε την Τρίτη, ενώ είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η ενημέρωσή του προς τη διοίκηση της εταιρείας για τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία. Το Σωματείο κάνει λόγο για καταχρηστική και εκδικητική απόλυση και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν να παρθεί πίσω.

Επίσης, την απόλυση εργαζόμενης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πήγασος» στην περιοχή της Νέας Τίρυνθας καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας. Το Συνδικάτο στηλιτεύει την απαράδεκτη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού, που «αδιαφορεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων και μετατρέπει τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε Ανώνυμες Εταιρείες ξεζουμίζοντας τη φτωχή και μεσαία αγροτιά» και καλεί τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς των αγροτών να πάρουν θέση στο πλευρό της εργαζόμενης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΣΜΕΔΕ
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις σε βάρος της «Πανεπιστημονικής»

Για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός συνδικαλισμός επιχειρεί, μέσω δικαστικών προσφυγών, να βάλει εμπόδια στη δράση αγωνιστικών δυνάμεων, που παλεύουν για να βγουν τα σωματεία από το τέλμα, για την ανασύνταξη και την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Πριν από δέκα περίπου μήνες, οι δυνάμεις στο χώρο των Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ, που συγκρότησαν το ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής», απέσπασαν την πλειοψηφία στη μία από τις δύο Ενώσεις συνταξιούχων μηχανικών, την ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ. Μετά την επιτυχία αυτή της «Πανεπιστημονικής», η ΠΕΤΟΜ εντάχτηκε στο Συντονιστικό των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ανοίγοντας δρόμο για να βγει από το τέλμα όπου την κρατούσαν επί δεκαετίες, ως Ενωση - σφραγίδα. Ακολούθησε όμως η προσφυγή από την προηγούμενη πλειοψηφία για την ακύρωση των εκλογών, με αστήριχτους ισχυρισμούς για την εγκυρότητά τους. Η εκδίκαση της προσφυγής ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Καταγγέλλει το χαράτσωμα λογιστών - φοροτεχνών

Την απόφαση της πλειοψηφίας στη Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) να αυξήσει κατά 66% το χαράτσι που έχουν φορτώσει στους λογιστές - φοροτέχνες, γενικότερα στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

Η αύξηση αφορά την εισφορά «για την ετήσια "αναγκαία εκπαίδευση" των λογιστών - φοροτεχνών (υποχρεωτική για να ανανεωθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος)».

Η ΠΟΛ σημειώνει ότι το ΟΕΕ στο όνομα των οικονομικών προβλημάτων επιλέγει «το επιπλέον χαράτσωμα των συναδέλφων, βάζοντας έτσι επιπλέον εμπόδια στην άσκηση επαγγέλματος, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για αυτοαπασχολούμενους. Προφανώς οι άνεργοι για την πλειοψηφία της ΚΔ δεν έχουν κανένα δικαίωμα (...) τα προηγούμενα χρόνια με ζήλο μιλούσαν για ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του ΟΕΕ και με πάθος προωθούσαν τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που σαν αποτέλεσμα είχαν και την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΟΕΕ.

(...) Να μην επιτρέψουμε να περάσει η απόφαση σφαγής μας (...) Γνωρίζουμε το ρόλο που παίζει το ΟΕΕ ως συνεργάτης της εκάστοτε κυβέρνησης και έχουμε επίγνωση των αντεργατικών προτάσεών του τόσα χρόνια. Απαιτούμε: Να καταργηθούν άμεσα το χαράτσι της αναγκαίας εκπαίδευσης και η αύξησή του. Κατάργηση των αδειών στο επάγγελμα του λογιστή (ν. 2515/97, ΠΔ 340/98, άρθρο 17 του ν. 3470/2006). Να μην πληρώσουμε το χαράτσι της ανανέωσης των αδειών. Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Να αποδεσμευτεί η υποβολή δηλώσεων από την ταμειακή τακτοποίησή του στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) για όσους συναδέλφους έχουν άδεια φοροτέχνη - λογιστή».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org