ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Απάντησαν δυναμικά

Μαχητική πορεία, χτες, των μαθητών στη βροχερή Αθήνα ενάντια στον αυταρχικό κανονισμό

Από τη χτεσινή πορεία των μαθητών στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία των μαθητών στην Αθήνα
Ηχηρή απάντηση στις επιδιώξεις του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τον εσωτερικό κανονισμό στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να εντείνει τον αυταρχισμό σε αυτά, έδωσαν χτες το πρωί οι μαθητές της Αθήνας. Παρά τη βροχή και το κρύο, με ιδιαίτερο παλμό και δυναμισμό διατράνωσαν ότι «τίποτε δεν τους σταματά» αλλά με αγώνες θα απαιτήσουν να μην εφαρμοστεί ο εσωτερικός κανονισμός.

Από τις 12 το μεσημέρι οι μαθητές, με αποφάσεις των 15μελών τους, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και λίγο μετά τις 12.30 ξεκίνησαν την πορεία τους με τραγούδια και συνθήματα ενάντια στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία, με προορισμό το υπουργείο Παιδείας. Μαζί τους και φοιτητές του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού απαίτησαν «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Αντίσταση στην υποβάθμιση των πτυχίων».

«Μας φιμώνουν. Εμείς απαντάμε ΟΧΙ στο σχολικό κανονισμό. Αγώνας για δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο», έγραφε το πανό των μαθητών, που δέσποζε στην κεφαλή της πορείας, ενώ λίγο πιο πίσω ακολουθούσε αυτό των μαθητών από τα σχολεία 61ο, 4ο ΕΛ και 2ο ΤΕΕ Γκράβας, που απαιτούσε: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, παλεύουμε για μόρφωση και δημοκρατία». «Θέλουμε Παιδεία δημοκρατική, όχι σχολεία φυλακή», τόνιζε λίγο πιο πίσω το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πετρούπολης.

Το σύνθημα «ΟΧΙ στις αποβολές και στον αυταρχισμό, στους δρόμους καταργούμε τον κανονισμό» αντηχούσε στους δρόμους της Αθήνας, ενώ οι μαθητές σκάρωσαν και πάλι τραγουδάκια για τον υπουργό Παιδείας, ένα από τα οποία τον καλούσε να κάτσει στον καναπέ, να βάλει μυαλό, που ήθελε... κανονισμό.

«Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΟΝΕ και της παραπαιδείας» και «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται Παιδεία», ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι μαθητές φτάνοντας η δυναμική πορεία τους στη Μητροπόλεως. Για ακόμη μια φορά το υπουργείο ήταν «ζωσμένο» από αστυνομικούς και κλούβες των ΜΑΤ. Αντιπροσωπεία των μαθητών ζήτησε να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, για να του εκθέσει τα αιτήματά τους και να πάρει απαντήσεις για τον εσωτερικό κανονισμό. Τελικά οι μαθητές συναντήθηκαν με τον ειδικό γραμματέα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό.

Με το τέλος της κινητοποίησης οι μαθητές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο συγκεκριμένο σχολικό κανονισμό, αλλά και για τα γενικότερα αιτήματά τους με νέο συλλαλητήριο το επόμενο διάστημα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον αυταρχισμό στα σχολεία πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ταυτόχρονα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, διαδήλωσαν ενάντια στη δίωξη 77 συμμαθητών τους που δικάζονται το Μάρτη, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους 2525/97 και 2640/98. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε το Συντονιστικό Σχολείων του κέντρου, το Συντονιστικό Μαθητών Σχολείων Καλαμαριάς, το 10ο ΤΕΕ Ευκλείδη με ιδιαίτερα μαζική παρουσία, καθώς και μαθητές από άλλα σχολεία. Επίσης, μαχητική παρουσία είχαν οι φοιτητές από τις σχολές του ΑΠΘ Τοπογράφων, Δασολόγων, Ψυχολογικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών και της ΣΔΟ του ΤΕΙΘ, που ήρθαν με πορεία από την πλατεία του Χημείου στο χώρο της συγκέντρωσης. Κυριάρχησαν τα συνθήματα για δημοκρατία στο χώρο του σχολείου, ενώ καταγγέλθηκαν οι μέθοδοι που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας, το οποίο με τα μέτρα που παίρνει και το νέο σχολικό κανονισμό κάνει το σχολείο ακόμη πιο αποκρουστικό. Οι μαθητές, με ανακοινώσεις τους, τόνιζαν ότι με το σχολικό κανονισμό υποβαθμίζεται κάθε συλλογικό όργανο, μαθητών, γονέων, καθηγητών και θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του διευθυντή, ο οποίος χρίζεται ηγέτης του σχολείου και μπορεί να κρίνει, να απορρίπτει και να παραβλέπει τις αποφάσεις των παραπάνω οργάνων.

  • Πορεία μαθητών και φοιτητών στη Nομαρχία έγινε στην Κομοτηνή, ενώ στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δίνουν συνέχεια στον αγώνα

Μαζική πορεία στο κέντρο της Πρέβεζας έκαναν εκατοντάδες μαθητές, αψηφώντας τη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα χτες το πρωί. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Φόρο, όπου πέρα από τα σχολεία που ανήκουν στο Συντονιστικό παραβρέθηκαν και μαθητές από το 2ο και 4ο Γυμνάσιο, τα δεκαπενταμελή των οποίων στη συνέχεια ζήτησαν να ενταχθούν στο Συντονιστικό. Κρατώντας μπροστά το πανό «Δημοκρατία στα σχολεία. Ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολειό», φώναζαν συνθήματα με τα οποία απαιτούσαν δημόσιο και δωρεάν σχολείο και καλούσαν σε αγώνα για μέτωπο Παιδείας μαζί με το λαό. Οι μαθητές πορεύτηκαν ως τη Νομαρχία. Οταν έφτασαν εκεί επέδωσαν ψήφισμα στο νομάρχη και στη συνέχεια το Συντονιστικό πραγματοποίησε μία μικρή σύσκεψη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το Συντονιστικό να επιδώσει σήμερα (6/12/2002) το ψήφισμα και στο δήμαρχο και να δώσει συνέχεια στον αγώνα και μετά τα Χριστούγεννα κλιμακώνοντας την κινητοποίησή του. Σε αυτή την κινητοποίηση στο πλευρό των μαθητών διαδήλωσαν και καθηγητές από την ΕΛΜΕ Πρέβεζας.

Στην Αρτα, τα δύο ΤΕΕ, 1ο και 2ο, που βρίσκονταν από την Τετάρτη το πρωί ως χτες το βράδυ σε διήμερη προειδοποιητική κατάληψη, πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση χτες το πρωί. Η ΓΣ κράτησε μία ώρα περίπου και οι εργαζόμενοι μαθητές αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν, ενώ παράλληλα εκτίμησαν πως η κυβέρνηση κάθε χρόνο «τάζει λαγούς με πετραχήλια» και τίποτα δε γίνεται.

Στην Κέρκυρα έγινε μαχητικό μαθητικό συλλαλητήριο με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας. Η συγκέντρωση έγινε έξω από το συγκρότημα των 1ο, 2ο και 3ο Ενιαίων Λυκείων και ακολούθησε πορεία. Και σε αυτή την πορεία τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν συνθήματα για δημόσια δωρεάν Παιδεία και αγώνα για μέτωπο Παιδείας μαζί με το λαό.

Σπάζοντας την τρομοκρατία στην πράξη...

Η χτεσινή πορεία στην Αθήνα μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, όχι μόνο γιατί οι νέοι διαδηλωτές αγνόησαν το κρύο και τη βροχή, αλλά και γιατί, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η συμμετοχή τους σήμαινε σπάσιμο της τρομοκρατίας, που επικρατεί στα σχολεία, στην πράξη.

Η προσπάθεια κάποιων διευθυντών και φυλάκων σχολείων να αποτρέψουν τους μαθητές να κατέβουν στην πορεία έπεσαν στο κενό. Σχετικές καταγγελίες έφτασαν στην εφημερίδα για το 50ό, το 51ο, το 53ο και το 54ο Λύκειο Αθηνών, όπου αλλού κλείδωσαν τις πόρτες κι αλλού απειλούσαν τους μαθητές που ετοιμάζονταν να κατέβουν στα Προπύλαια με αποβολές, τηλέφωνα στους γονείς τους κτλ.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το γεγονός ότι σε κάποια σχολεία οι διευθυντές δεν άφηναν όλη την προηγούμενη βδομάδα τα δεκαπενταμελή να συνεδριάσουν για να μην πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, καταλαβαίνουμε ότι οι μαθητές, όχι μόνον έχουν δίκιο να ζητούν δημοκρατία στα σχολεία τους, αλλά με το κεφάλι ψηλά σπάνε την τρομοκρατία στους δρόμους του αγώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ