ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Ξεκινά σήμερα το 6ο Συνέδριό της

Η ΔΗΠΑΚ καλεί σε ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Από τις φετινές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών

Eurokinissi

Από τις φετινές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 6ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ, οι οποίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής και Εκτελεστικής Γραμματείας.

Το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ πραγματοποιείται σε μία περίοδο νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Είχαν οι προηγηθεί οι μεγάλες κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών που ανέδειξαν τα προβλήματα του χώρου, έδειξαν τις δυνατότητες του κλάδου, αλλά και πρόβαλαν τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ για την παγίδευση του κλάδου σε ένα «διάλογο» με το υπουργείο Παιδείας, που στόχο έχει να αδρανοποιήσει τις αντιστάσεις των πανεπιστημιακών μπροστά στις αλλαγές που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το συνέδριο θα εξετάσει τον απολογισμό της απερχόμενης διοικούσας επιτροπής και εκτελεστικής γραμματείας και θα προγραμματίσει τη δράση του κλάδου για το επόμενο διάστημα.

ΔΗΠΑΚ: Στο δρόμο της συνολικής αντιπαράθεσης

Μιλώντας στο «Ρ», ο Νίκος Ασπράγγαθος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας και μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, σημείωσε:

«Αφετηρία των θέσεών μας ως Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση(ΔΗΠΑΚ) είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα στο πανεπιστήμιο. Η μετάβαση από το δημόσιο πανεπιστήμιο στο επιχειρηματικό, που λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού της καπιταλιστικής αγοράς, γίνεται στο πλαίσιο των κεφαλαιοκρατικών αναδιαρθρώσεων στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν προδιαγραφεί από τη "διακήρυξη της Μπολόνια", που η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τις δυνάμεις που στηρίζουν την ΟΝΕ, κάνει πράξη, είτε με θεσμικές αλλαγές είτε μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης του πανεπιστημίου όπως το ΕΠΕΑΕΚ, με τους όρους και τις κατευθύνσεις που επιβάλλει η ΕΕ.

Τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας είναι τα πρώτα θύματα της βίαιης αναδιάρθρωσης. Το σημερινό πανεπιστήμιο πρωτοπορεί στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων και κυρίως αυτών της μερικής απασχόλησης, των ερευνητών των μεταπτυχιακών και των συμβασιούχων διδασκόντων (του λεγόμενου προεδρικού διατάγματος 407). Την ίδια επίθεση δέχεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα και συνολικά οι εργασιακές συνθήκες και οι αποδοχές των μελών ΔΕΠ που ζουν μόνο από το μισθό τους.

Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα του ΔΕΠ έχει να διαλέξει δύο δρόμους: είτε να συμβιβαστεί με τα δεσμά του επιχειρηματικού πανεπιστημίου ή να σπάσει το συμβιβασμό και την υποταγή και να αγωνιστεί για ένα νέο πανεπιστήμιο των κοινωνικών αναγκών.

Η τελευταία κινητοποίηση του ΔΕΠ έδειξε ότι ο περιορισμός των διεκδικήσεων σε αιτήματα μόνο οικονομικού χαρακτήρα, παρόλο που είναι δίκαια, και ο δρόμος της απομόνωσης από το φοιτητικό κίνημα που αντιπαλεύει τις αναδιαρθρώσεις στο πανεπιστήμιο και το ευρύτερο εργατικό κίνημα, έχει κατάληξη την ήττα. Η ΔΗΠΑΚ προτείνει το δρόμο της συνολικής αντιπαράθεσης με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ο δρόμος αυτός είναι ο δρόμος της συμμαχίας με το αγωνιστικό φοιτητικό και λαϊκό κίνημα. Παλεύει για ένα νέο πανεπιστήμιο των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας και των λαϊκών αναγκών».

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΘ
Παραπέμπεται στο ... μέλλον το στεγαστικό

Στο ...απώτερο μέλλον θα λυθεί το πρόβλημα της στέγασης του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας Νίκου Γκεσούλη, στην Ερώτηση που έθεσε για το πρόβλημα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση (κρατική και κοινοτική), που παρέχεται στο Πανεπιστήμιο, υποστηρίζοντας ότι «ειδικά για τα Τμήματα Πληροφορικής έχουμε ιδιαίτερη μέριμνα», αφού διατίθεται «προσωπικό περισσότερο από τα υπόλοιπα τμήματα, από τις 14 θέσεις τις αυξήσαμε στις 22». Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις προτάσεις του Πανεπιστημίου και θα επιλέξει την καλύτερη, σημειώνοντας ότι «η λύση της ενοικίασης διασπά το Πανεπιστήμιο».

«Απαντάτε με έναν πακτωλό χρηματοδοτήσεων που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες», δήλωσε, απαντώντας, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, τονίζοντας: «Βλέπουμε ένα Τμήμα Πληροφορικής να λειτουργεί κάτω από τέτοιες συνθήκες» κι εσάς να «οραματίζεστε συνθήκες ευνοϊκές, την ίδια στιγμή, όμως, τα προβλήματα δε λύνονται». Αναφορικά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σημείωσε ότι «έχουμε γύρω στις 60 χιλιάδες φοιτητές, σχεδόν μια πόλη» και «υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Δυναμική απάντηση στις κάλπες

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρούν να διαμορφώσουν οι σχολάρχες, οι σπουδαστές έδωσαν χτες, για άλλη μια μέρα, δυναμική απάντηση με την ψήφο τους, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο Σύλλογο Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ), το μοναδικό όργανο που υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Η προσέλευση των σπουδαστών στις κάλπες, που έχουν στηθεί έξω από κάθε σχολή, για τέταρτη μέρα χτες των εκλογών του ΣΥΣΠΙΣ, ήταν για άλλη μια φορά μαζική. Ηδη μέχρι χτες νωρίς το απόγευμα είχαν ψηφίσει πάνω από 2.500 σπουδαστές. Στις εκλογές που ολοκληρώνονται σήμερα συμμετέχει το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο».

Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα μέλη του Συλλόγου έγιναν και χτες μάρτυρες νέων κρουσμάτων αυταρχισμού, στις ιδιωτικές σχολές «ΛΕΜΟΝ», «ΝΤΙΡΙ» και «Θεοδοσιάδη», δεχόμενοι φραστικές επιθέσεις και απειλές.

Κύρια αιτήματα του Συλλόγου είναι το πάγωμα των υπέρογκων αυξήσεων στα δίδακτρα των σχολών, κατάργηση των επιπλέον ποσών που επιβάλλονται μέσα από αναλώσιμα είδη που θα έπρεπε να προσφέρει η σχολή (φωτοτυπίες κλπ.) και προάσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Μαχητικά στη Χαλκίδα

«Ερχεται βροχή, έρχεται μπόρα, ήρθε του κανονισμού η ώρα», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες το πρωί, από εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Χαλκίδας, οι οποίοι διαδήλωσαν για την κατάργηση του αυταρχικού σχολικού κανονισμού και το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Παρά την έντονη βροχή και το κλίμα τρομοκράτησης που επιχειρήθηκε από διευθυντές σχολείων, η συμμετοχή των μαθητών ήταν μαζική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα προσπάθειας τρομοκράτησης αποτελούν οι περιπτώσεις του διευθυντή του 4ου Γυμνασίου, Θ. Καρατσώλια, και της διευθύντριας του Λυκείου Κανήθου, Ευαγγελίας Παπουτσή.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στα Φανάρια της Νεάπολης, διέσχισαν τον εμπορικό δρόμο της Χαλκίδας και κατέληξαν στη Νομαρχία Εύβοιας. Στη Νομαρχία ενώθηκαν με σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας, των σχολών ΣΔΟ και ΣΤΕΦ και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Η πορεία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαθητών.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Φθιώτιδας πραγματοποίησαν οι σπουδαστές ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ στη Λαμία. Ενώ στο ΤΕΙ Αμφισσας έληξε η κατάληψη των σπουδαστών, που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται να γίνουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασιστούν νέες μορφές κινητοποιήσεων.
ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την Παιδεία

Ημερίδα με θέμα «Οι σύγχρονες μορφωτικές, γνωσιολογικές και εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης», διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα.

Εισηγητές της ημερίδας είναι:

  • Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Το 12χρονο σχολείο ως εναλλακτική πρόταση».
  • Αλέξανδρος Κοσμόπουλος, καθηγητής του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «Το σχολείο του προσώπου».
  • Αστέριος Λάμπρου, εκπαιδευτικός, με θέμα: «Τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στη μαθητική νεολαία της Πάτρας».
  • Ευδοκία Στάμου, ψυχολόγος - εκπαιδευτικός, με θέμα: «Γονείς και σχολείο».
  • Κωνσταντίνος Μπάλας, εκπαιδευτικός Α΄βάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: «Η Α΄βάθμια εκπαίδευση σήμερα».
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Διαδήλωση από τους σπουδαστές

Δυναμική κινητοποίηση έκαναν οι σπουδαστές των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) των ΤΕΙ Μεσολογγίου χτες το πρωί. Με πορεία που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου και κατέληξε στη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στο νομάρχη, οι σπουδαστές διαδήλωσαν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, Παιδεία δημόσια και δωρεάν, σίτιση και στέγαση για όλους, υλικοτεχνική υποδομή για τη στέγαση της ΣΔΟ, όχι στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ