ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδική 24ωρη απεργία σήμερα στο ΚΕΘΕΑ

Επίθεση του υπουργού Υγείας σε βάρος του έργου και της φιλοσοφίας των «στεγνών» προγραμμάτων

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις κατά τη διάρκειά της αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, απαιτώντας την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διεκδικώντας τη διασφάλιση του χαρακτήρα και την ενίσχυση της δράσης του ΚΕΘΕΑ. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια μίας από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επιχείρησε να δικαιολογήσει την ΠΝΠ επιτιθέμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποσιωπώντας την πραγματικότητα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε την μπάλα στο πέναλτι και η ΝΔ το εκτελεί.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Β. Κικίλιας επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που στόχο είχε την αποδυνάμωση και υπονόμευση του σημαντικού και αδιαμφισβήτητου έργου του ΚΕΘΕΑ στον τομέα της απεξάρτησης. Με όχημα τη σκανδαλολογία, μισές αλήθειες και δικομματικά παιχνίδια που ουδεμία σχέση έχουν με το έργο που παράγουν εδώ και 36 χρόνια οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης στη χώρα, η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της: Οχι μόνο απέναντι στο ΚΕΘΕΑ, αλλά στο σύνολο των «στεγνών» προγραμμάτων, στη φιλοσοφία της απεξάρτησης και κατ' επέκταση στην πρόληψη.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για το νέο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κέντρου δεν εκλέγεται αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση. «Παρέλειψε» το γεγονός ότι η ανάδειξη του ΔΣ μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετέχουν όλοι όσοι αποτελούν το ΚΕΘΕΑ (περίπου 800 άτομα, οι εργαζόμενοι, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους), αποτελεί σημαντικό κρίκο στη θεραπευτική διαδικασία, σπάζοντας την απάθεια και βάζοντας και με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες νέους στο δρόμο της ενεργητικής συμμετοχής.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος σε θεραπευτική κοινότητα, σχεδόν το 70% απέχει από τη χρήση κάθε παράνομης ουσίας, το 72,7% δεν έχει καμία εμπλοκή με το νόμο.

Ο θεραπευτικός πυρήνας της αποτελεσματικότητάς του είναι η συμμετοχή και ο συλλογικός χαρακτήρας, στοιχεία που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ατομικισμό, την απαξίωση και την μοιρολατρία.

Ο πρόσφατος έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δε βρήκε τίποτα που να δικαιολογεί το κατεπείγον για καμία ΠΝΠ προκειμένου «να αποκατασταθεί η χρηστή διαχείριση και διοίκηση του οργανισμού», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Μεγαλώνει η ανησυχία

Σήμερα το ΚΕΘΕΑ μετράει πάνω από 100 θεραπευτικές μονάδες σε 29 πόλεις και 19 φυλακές, ενώ συνεχώς έρχονται νέα αιτήματα από τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία υπηρεσιών στην περιοχή τους. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει τις υπηρεσίες του σχεδόν 100.000 άνθρωποι, οι 55.000 άμεσα εξυπηρετούμενοι.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε αύξηση της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ στα 20 εκατομμύρια, που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Δεν επαρκούν καν για να αναπτυχθούν νέα προγράμματα και μονάδες, τόσα όσα έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ δεν είπε κουβέντα για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Και φυσικά η ανησυχία μεγαλώνει όταν το νέο ΔΣ στελεχώνουν άνθρωποι που δεν έχουν επιστημονική εξειδίκευση στις εξαρτήσεις, κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα έχουν παρουσιάσει ως πανάκεια τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων.

Αναδεικνύεται μέσα από τα παραπάνω ότι η στόχευση είναι πολυεπίπεδη και εφ' όλης της ύλης, πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική «μείωσης της βλάβης», όπως αυτή απορρέει από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Μια πολιτική που μπορούν να την περιγράψουν χωρίς περιστροφές εκείνοι που έζησαν την κόλαση των ναρκωτικών στο πετσί τους και σήμερα είναι ζωντανοί και ενεργοί.

Ο Γρηγόρης Κ., απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ, μιλώντας στη συναυλία ενάντια στην ΠΝΠ: «Οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ υπήρξαν για πολλούς από μας το σπίτι μας στο οποίο ξεθόλωσαν τα μάτια μας, καθάρισε το μυαλό μας, αλάφρωσε η ψυχή μας, αποκτήσαμε φωνή, μάθαμε να κάνουμε όνειρα και να παλεύουμε για αυτά. Εκεί μέσα νιώσαμε ξανά ζωντανοί. Ανθρωποι ανάμεσα σε ανθρώπους. Δημιουργήσαμε νέες σχέσεις με αγάπη, ενέργεια και δράση. Γίναμε καλύτεροι άνθρωποι και θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Τώρα με ΠΝΠ έβαλαν εκρηκτικά στα θεμέλια του σπιτιού αυτού. Αύριο, οι ίδιοι δεν θα θέλουν να ξεθολώσουν τα μάτια κανενός απ' όσους προσφεύγουν για βοήθεια σ' αυτό το σπίτι. Μόνο να τους έχουν διά βίου μαύρα πρόβατα, με έγκριση για ελεγχόμενη και εποπτευόμενη χρήση, ή άβουλους να περιμένουν στην ουρά για υποκατάστατα.

Αυτό δεν είναι ζωή, αλλά αναμονή στη σειρά για το θάνατο. Χωρίς καμία ελπίδα να ζήσουν μια μέρα καθαροί. Αξίζουμε να ζούμε καθαροί από ναρκωτικά. Αξίζουμε να λεγόμαστε άνθρωποι. ΝΑΙ στα "στεγνά" προγράμματα».

ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ
Νέες ζημιές από τις βροχοπτώσεις

Στον ήδη κηρυγμένο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου από τις βροχοπτώσεις του Φλεβάρη 2018, ήρθαν να προστεθούν οι καταστροφές από την τελευταία βροχή της Παρασκευής. Η πλήρης απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης και των απαραίτητων έργων από την πλευρά της δημοτικής αρχής αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαχρονικά έχει μετατρέψει την περιοχή σε βομβαρδισμένο τοπίο.

Η δημοτική αρχή του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου δεν έχει καταφέρει να ξεκινήσει ακόμη κανένα έργο αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφές της προηγούμενης πλημμύρας του Φλεβάρη του 2018. Τα σημεία που καταστράφηκαν και «μπαζώθηκαν» προσωρινά για την αποκατάσταση της πρόσβασης, παρουσιάζουν ξανά ζημιές. Οι καταστροφές εντοπίζονται εντός των ορίων των οικισμών, σε καλλιέργειες, σε αγροτικούς δρόμους, στο παραλιακό μέτωπο.

Καμιά ουσιαστική απάντηση μέχρι τώρα δεν υπάρχει για την αποζημίωση των δημοτών που καταστράφηκαν τα σπίτια τους σε όλα τα χωριά του δήμου. Πάνω από 300 σπίτια του δήμου έχουν κριθεί στατικά επικίνδυνα, ακατάλληλα ή με σημαντικές βλάβες. Οι ιδιοκτήτες περιμένουν απαντήσεις και η «επίσημη πολιτεία», δήμος - Περιφέρεια - κυβέρνηση ΝΔ, κρύβεται πίσω από τη γραφειοκρατία που η ίδια δημιούργησε και υποστηρίζει.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζαγοράς - Μουρεσίου σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ολοι εμείς που ζούμε στην περιοχή, πληρώνουμε "ακριβά" το τίμημα από την απουσία σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας και των υποδομών με έργα διευθέτησης των υδάτων, καθαρισμό λεκανών απορροής, έργα σταθεροποίησης πρανών, τελικά κοστίζουν λιγότερο για το λαό από το τεράστιο και ανεξέλεγκτο κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, του "μπαζώματος" όπως - όπως, της συνεχούς κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με σκοπό εργολάβοι να αναλαμβάνουν τα έργα χωρίς μελέτη, σχεδιασμό και έλεγχο από κανένα. Για τα απαραίτητα έργα υποδομής θα υπάρχει πάντα η "γραφειοκρατία", που δεν θα αφήνει να ολοκληρωθούν, παρ' όλη την υποκριτική "θέληση και διάθεση" ΕΕ - κυβέρνησης και Περιφέρειας της ΝΔ, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους παχυλές επιδοτήσεις, τζάμπα προσωπικό και fast track διαδικασίες για την άμεση εξυπηρέτηση των κερδών».

ΠΕΜΕΝ
Απαιτεί ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτεργατών

Αμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτεργατών, που έχουν απαχθεί στην περιοχή του Τόγκο, απαιτεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σε εξέλιξη είναι στην περιοχή του Τόγκο η απαγωγή των 4 ναυτεργατών, μεταξύ των οποίων ο Ελληνας δόκιμος μηχανικός, 2 από τις Φιλιππίνες, 1 από τη Γεωργία, σε σύνολο 24 μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου "ELKA ARISTOTLE" με ελληνική σημαία (Ν.Π. 11217), της ναυτιλιακής εταιρείας "European Product Carriers"».

«Είναι προφανές», σημειώνει, «ότι πρόκειται για άλλο ένα γεγονός με θύματα τους ναυτεργάτες, εντάσσεται στην όξυνση των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων, που έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους λαούς.

Οι ναυτεργάτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε αυτούς τους ανταγωνισμούς πρωτοστατούν οι εφοπλιστές και ο εμπορικός στόλος αποτελεί το 4ο όπλο στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Εχει τεράστιες ευθύνες και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως με την πρόσφατη υπογραφή στην ανανέωση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση της χώρας ως ορμητηρίου των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα με δραματικές επιπτώσεις σε φτώχεια, μετανάστευση, προσφυγιά».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ