Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδική 24ωρη απεργία σήμερα στο ΚΕΘΕΑ

Επίθεση του υπουργού Υγείας σε βάρος του έργου και της φιλοσοφίας των «στεγνών» προγραμμάτων

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις κατά τη διάρκειά της αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, απαιτώντας την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διεκδικώντας τη διασφάλιση του χαρακτήρα και την ενίσχυση της δράσης του ΚΕΘΕΑ. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια μίας από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επιχείρησε να δικαιολογήσει την ΠΝΠ επιτιθέμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποσιωπώντας την πραγματικότητα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε την μπάλα στο πέναλτι και η ΝΔ το εκτελεί.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Β. Κικίλιας επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που στόχο είχε την αποδυνάμωση και υπονόμευση του σημαντικού και αδιαμφισβήτητου έργου του ΚΕΘΕΑ στον τομέα της απεξάρτησης. Με όχημα τη σκανδαλολογία, μισές αλήθειες και δικομματικά παιχνίδια που ουδεμία σχέση έχουν με το έργο που παράγουν εδώ και 36 χρόνια οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης στη χώρα, η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της: Οχι μόνο απέναντι στο ΚΕΘΕΑ, αλλά στο σύνολο των «στεγνών» προγραμμάτων, στη φιλοσοφία της απεξάρτησης και κατ' επέκταση στην πρόληψη.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για το νέο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κέντρου δεν εκλέγεται αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση. «Παρέλειψε» το γεγονός ότι η ανάδειξη του ΔΣ μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετέχουν όλοι όσοι αποτελούν το ΚΕΘΕΑ (περίπου 800 άτομα, οι εργαζόμενοι, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους), αποτελεί σημαντικό κρίκο στη θεραπευτική διαδικασία, σπάζοντας την απάθεια και βάζοντας και με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες νέους στο δρόμο της ενεργητικής συμμετοχής.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος σε θεραπευτική κοινότητα, σχεδόν το 70% απέχει από τη χρήση κάθε παράνομης ουσίας, το 72,7% δεν έχει καμία εμπλοκή με το νόμο.

Ο θεραπευτικός πυρήνας της αποτελεσματικότητάς του είναι η συμμετοχή και ο συλλογικός χαρακτήρας, στοιχεία που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ατομικισμό, την απαξίωση και την μοιρολατρία.

Ο πρόσφατος έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δε βρήκε τίποτα που να δικαιολογεί το κατεπείγον για καμία ΠΝΠ προκειμένου «να αποκατασταθεί η χρηστή διαχείριση και διοίκηση του οργανισμού», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Μεγαλώνει η ανησυχία

Σήμερα το ΚΕΘΕΑ μετράει πάνω από 100 θεραπευτικές μονάδες σε 29 πόλεις και 19 φυλακές, ενώ συνεχώς έρχονται νέα αιτήματα από τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία υπηρεσιών στην περιοχή τους. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει τις υπηρεσίες του σχεδόν 100.000 άνθρωποι, οι 55.000 άμεσα εξυπηρετούμενοι.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε αύξηση της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ στα 20 εκατομμύρια, που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Δεν επαρκούν καν για να αναπτυχθούν νέα προγράμματα και μονάδες, τόσα όσα έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ δεν είπε κουβέντα για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Και φυσικά η ανησυχία μεγαλώνει όταν το νέο ΔΣ στελεχώνουν άνθρωποι που δεν έχουν επιστημονική εξειδίκευση στις εξαρτήσεις, κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα έχουν παρουσιάσει ως πανάκεια τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων.

Αναδεικνύεται μέσα από τα παραπάνω ότι η στόχευση είναι πολυεπίπεδη και εφ' όλης της ύλης, πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική «μείωσης της βλάβης», όπως αυτή απορρέει από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Μια πολιτική που μπορούν να την περιγράψουν χωρίς περιστροφές εκείνοι που έζησαν την κόλαση των ναρκωτικών στο πετσί τους και σήμερα είναι ζωντανοί και ενεργοί.

Ο Γρηγόρης Κ., απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ, μιλώντας στη συναυλία ενάντια στην ΠΝΠ: «Οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ υπήρξαν για πολλούς από μας το σπίτι μας στο οποίο ξεθόλωσαν τα μάτια μας, καθάρισε το μυαλό μας, αλάφρωσε η ψυχή μας, αποκτήσαμε φωνή, μάθαμε να κάνουμε όνειρα και να παλεύουμε για αυτά. Εκεί μέσα νιώσαμε ξανά ζωντανοί. Ανθρωποι ανάμεσα σε ανθρώπους. Δημιουργήσαμε νέες σχέσεις με αγάπη, ενέργεια και δράση. Γίναμε καλύτεροι άνθρωποι και θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Τώρα με ΠΝΠ έβαλαν εκρηκτικά στα θεμέλια του σπιτιού αυτού. Αύριο, οι ίδιοι δεν θα θέλουν να ξεθολώσουν τα μάτια κανενός απ' όσους προσφεύγουν για βοήθεια σ' αυτό το σπίτι. Μόνο να τους έχουν διά βίου μαύρα πρόβατα, με έγκριση για ελεγχόμενη και εποπτευόμενη χρήση, ή άβουλους να περιμένουν στην ουρά για υποκατάστατα.

Αυτό δεν είναι ζωή, αλλά αναμονή στη σειρά για το θάνατο. Χωρίς καμία ελπίδα να ζήσουν μια μέρα καθαροί. Αξίζουμε να ζούμε καθαροί από ναρκωτικά. Αξίζουμε να λεγόμαστε άνθρωποι. ΝΑΙ στα "στεγνά" προγράμματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ