ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στις 2 Δεκέμβρη η 9η Πανελλαδική Συνάντηση

Από την περσινή Πανελλαδική Συνάντηση
Από την περσινή Πανελλαδική Συνάντηση
Με κεντρικό σύνθημα «Με τους συλλόγους για τις ανάγκες μας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων», πραγματοποιείται στις 2 Δεκέμβρη η 9η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Οπως αναφέρει σχετικά το ΜΑΣ, «με την πλατιά συζήτηση που θα προηγηθεί μέσα στα αμφιθέατρα, τη μαζική συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, τις αποφάσεις της Συνάντησης μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Καλούμε κάθε σύλλογο ή επιτροπή φοιτητών που κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση να δώσει το "παρών" σε αυτήν τη ζωντανή, δημοκρατική διαδικασία, όπου τον λόγο παίρνουν οι φοιτητές που θα βρεθούν εκεί με αποφάσεις των συλλόγων τους.

Εκεί θα δώσουμε αγωνιστικό ραντεβού οι δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι οικοτρόφων, οι επιτροπές αγώνα, ετών, οι σύλλογοι των μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι σύλλογοι που αγωνίζονται ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, οι επιτροπές μετεγγραφέντων, όλοι όσοι συμμετείχαν στα φοιτητικά συλλαλητήρια της 1ης Νοέμβρη.

Το κεντρικό σύνθημα που επιλέξαμε "Με τους συλλόγους για τις ανάγκες μας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων" δίνει τον "τόνο" για να προχωρήσουμε με αισιοδοξία στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Επιδιώκουμε φέτος ακόμα περισσότεροι σύλλογοι να κάνουν το βήμα και να συμπορευτούν με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΜΑΣ. Μπαίνουμε από σήμερα μπροστά σε κάθε έτος, σε κάθε τμήμα και σύλλογο για να ενημερώσουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις συμμετοχής στην 9η Πανελλαδική Συνάντηση», τονίζει το ΜΑΣ.

Μαζική κινητοποίηση των μαθητών στην Κεφαλονιά

Νέο αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών από την Αθήνα και άλλες πόλεις στις 9 Νοέμβρη, στο υπουργείο Παιδείας

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας οι μαθητές. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά να πάρουν αποφάσεις και να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην κινητοποίηση και τα 15μελή, 5μελή και οι Συντονιστικές Επιτροπές της υπόλοιπης Ελλάδας να πάρουν αποφάσεις στήριξης της δράσης, στέλνοντας μαθητές - αντιπροσώπους τους.

Στο μεταξύ, με μία μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 2 Νοέμβρη στο κέντρο του Αργοστολίου, μαθητές από όλα τα σχολεία της Κεφαλονιάς έφεραν στο προσκήνιο τις ανάγκες τους στα ζητήματα των υποδομών, απαίτησαν να μη νομοθετηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και να πάρουν θέση καταδίκης του το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι μαθητές έθεσαν επιτακτικά τα ζητήματα των υποδομών που πέντε χρόνια μετά το σεισμό εξακολουθούν να εξοργίζουν, της επισκευής των σεισμόπληκτων σχολείων, της ασφάλειας, μαζί με την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων και να δοθούν σχετικά πιστοποιητικά, την κατασκευή 5 νέων σχολικών συγκροτημάτων, να γίνουν συντηρήσεις των λειτουργούντων σχολείων. Καταδίκασαν τη γενίκευση πολυπληθών τμημάτων (27 - 28 μαθητές) καθώς και το κόψιμο πολλών ολιγομελών, απαιτώντας άμεσα λύσεις.

Την κινητοποίηση και το συντονισμό των σχολείων χαιρετίζει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που μαζί με γονείς και εκπροσώπους σωματείων καθώς και του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης συμπαραστάθηκαν στους μαθητές με την παρουσία τους και επικροτώντας τόσο τα αιτήματα όσο και την κινητοποίηση. Οπως αναφέρει η ΕΛΜΕ, αυτή τη φορά και κάτω από το βάρος της κινητοποίησης, επιτέλους βρέθηκαν στις θέσεις τους δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης. Αναφερόμενο στις απαντήσεις που έλαβαν οι φορείς, το ΔΣ της ΕΛΜΕ σημειώνει πως «το δικό τους μήνυμα είναι τόσο σαφές όσο και το μήνυμα των μαθητών και όλου του λαϊκού κινήματος, ότι με ανυποχώρητο αγώνα και χωρίς καμιά αναμονή πλέον θα διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες τους για αποκλειστικά δημόσια Εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, χωρίς αποκλεισμούς, για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και, πρώτα και κύρια, του νέου νόμου για το Λύκειο που είναι στα σκαριά».

ΞΑΝΘΗ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων

Κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες αναπτύσσουν φοιτητικοί σύλλογοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη βδομάδα ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης συνέχισε τις κινητοποιήσεις, απλώνοντας γιγαντοπανό σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε φοιτητική εστία.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, η κατάσταση στη στέγαση παραμένει τραγική: Δωμάτιο έχουν πάρει μόνο 37 φοιτητές, από τους 110 που έχουν κάνει αίτηση. Σε ορισμένους φοιτητές μάλιστα, που δεν έχουν πάρει δωμάτιο, η υπεύθυνη της φοιτητικής μέριμνας τους ενημέρωσε ότι θα πάρουν δωμάτιο τον Απρίλη. Το αποτέλεσμα: Οι φοιτητές αυτοί είτε έφυγαν απ' την πόλη, είτε νοίκιασαν διαμερίσματα και βρήκαν δουλειά για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Αντίστοιχα, στην Κομοτηνή, ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης έκανε εκδήλωση αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα του τμήματος, όπου μίλησε η Κατερίνα Κόρδαλη, πρόεδρος του Συλλόγου, και χαιρετισμό απηύθυναν φοιτητές του 1ου έτους του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, καθώς και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Νομικής.

Οι φοιτητές ανέδειξαν ζητήματα όπως το πρόβλημα που υπάρχει με τις κατευθύνσεις στην Κοινωνική Διοίκηση, όπου είναι περιορισμένος ο αριθμός των φοιτητών που μπορεί να επιλέξει την κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας, καθώς και το ζήτημα των απλήρωτων πρακτικών. Συγκεκριμένα, τα «ψίχουλα» που είναι να πάρουν όσοι κάνουν πρακτική δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τα έξοδα μετακίνησης. Οξυμένο πρόβλημα, που δυσκολεύει την καθημερινότητα των φοιτητών, αποτελούν ακόμα τα ελάχιστα δρομολόγια.

Οι φοιτητές του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ανέφεραν ότι καλούνται να πληρώσουν 32 ευρώ για να πάρουν το βιβλίο των Ρωσικών, ενώ οι φοιτητές της Νομικής κατήγγειλαν τις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, που προανήγγειλε τον περιορισμό του ποσοστού των αποφοίτων που περνάνε τις εξετάσεις στον Δικηγορικό Σύλλογο κ.ά.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το νομοσχέδιο

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». Με αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει το «εγχείρημα εξορθολογισμού και αναδιάταξης της αρχιτεκτονικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και τη σύνδεση των ιδρυμάτων με τους αναπτυξιακούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Μια διαδικασία που ξεκίνησε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τη συγχώνευση των ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και το Ιόνιο, αντίστοιχα.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με σκοπό, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, να ολοκληρωθεί εντός του Νοέμβρη η ψήφισή του.

ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
Διαδηλώνουν για τη στέγαση του 2ου Γυμνασίου

Διεκδικώντας την άμεση μεταφορά του 2ου Γυμνασίου σε κατάλληλο κτίριο στην περιοχή της Βραυρώνας, η Ενωση Γονέων Σπάτων - Αρτέμιδας, οι Σύλλογοι Γονέων των 7 Δημοτικών, του 2ου Γυμνασίου και των 2 Λυκείων της Αρτέμιδας διαδηλώνουν σήμερα, Τρίτη, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού στις 8.30 π.μ., στη διασταύρωση. Το 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας εδώ και 12 χρόνια στεγάζεται σε κοντέινερ και η αγανάκτηση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών έχει ξεχειλίσει.

Εκδήλωση για την «4η βιομηχανική επανάσταση»

Εκδήλωση με θέμα «Μύθοι και αλήθειες γύρω από την "4η Βιομηχανική Επανάσταση"» διοργανώνουν οι Οργανώσεις Ξάνθης της ΚΝΕ, την Πέμπτη 8 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Προκάτ. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org