ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επαναφορά κυρώσεων στο Ιράν με απώτερους στόχους

Από τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη ενάντια στις νέες κυρώσεις

Copyright 2018 The Associated

Από τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη ενάντια στις νέες κυρώσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι ΗΠΑ επανέφεραν χτες μπαράζ κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, τις οποίες είχαν άρει με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επιδιώκουν, μεταξύ άλλων, να πλήξουν ανταγωνιστικές (συμμαχικές και μη...) δυνάμεις, να επιτύχουν το «ξαναμοίρασμα» της πίτας των διεθνών αγορών Ενέργειας προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων και να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία και αποδυνάμωση του γεωπολιτικού ρόλου του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούν κυρώσεις σε πάνω από 700 Ιρανούς και μη αξιωματούχους, διευθυντικά στελέχη τραπεζών, ναυτιλιακών και μεταφορικών εταιρειών και μονοπωλίων που διαχειρίζονται την πώληση Ενέργειας αλλά και την ιρανική δημόσια εταιρεία αερομεταφορών. Αφορούν επίσης εκατοντάδες ιρανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σχεδόν σε κάθε τομέα της οικονομικής ζωής, με εξαίρεση τους τομείς παραγωγής τροφίμων και φαρμάκων. Υποτίθεται πως δεν επιδιώκουν την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης αλλά τη «συμμόρφωσή της», ώστε να αλλάξει «δραστικά» την πολιτική της (όπως ισχυρίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν). «Η επιβολή από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μίας πρωτοφανούς οικονομικής πίεσης στο Ιράν θα πρέπει να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη οικονομική απομόνωση και οικονομική στασιμότητα έως ότου αλλάξουν θεμελιωδώς την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

Προσωρινή εξαίρεση για ένα εξάμηνο δόθηκε από τις ΗΠΑ στις ακόλουθες οκτώ χώρες, προκειμένου «να μην διαταραχθούν άμεσα» οι διεθνείς αγορές Ενέργειας και να αποφευχθεί μία ξαφνική μεγάλη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου. Είναι η Κίνα, η Ταϊβάν (από τις ΗΠΑ αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη χώρα), η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία.

Αντιδράσεις σε ΕΕ, Ρωσία, Κίνα

Οι πρώτοι που αντέδρασαν στις αναμενόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ ήταν Ευρωπαίοι και Κινέζοι αξιωματούχοι.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Νομισματικής Ενωσης της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως η ΕΕ «δεν εγκρίνει» την απόφαση των ΗΠΑ να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Αυτό ενώ πριν ενάμιση μήνα η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη με υψηλόβαθμους αξιωματούχους Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός «μηχανισμού ειδικού σκοπού», που να διασφαλίζει τις απρόσκοπτες εμπορικές συναλλαγές όσων χωρών και εταιρειών θέλουν να κάνουν μπίζνες στο Ιράν, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις που τις «εξοστρακίζουν» από το διεθνές χρηματοπιστωτικό τραπεζικό σύστημα.

Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε την «πεποίθηση» της Γερμανίας ότι μπορεί να έχει νόμιμες επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν. Πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει πώς θα προστατεύσει τις εταιρείες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που επανέφερε η Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (άνω βουλή), Κονσταντίν Κόσατσεφ, αντιμετώπισε την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων ως «εργαλείο άσκησης πιέσεων, όχι τόσο στο Ιράν όσο στη διεθνή κοινότητα», θεωρώντας ότι η Τεχεράνη αποτελεί «απλώς έναν από τους στόχους». Ο Κόσατσεφ πρόσθεσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν αποτελούν «επίδειξη περιφρόνησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αξιώσεων των ίδιων των ΗΠΑ να επιβάλουν την οικονομική τους ισχύ επιλεκτικά, δηλαδή μόνο στους δικούς τους αντιπάλους, εξαιρώντας τους δικούς τους συμμάχους». Προειδοποίησε επίσης ότι εάν αυτή η συμπεριφορά δεν αντιμετωπιστεί με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, τότε «όλοι θα ζήσουμε σ' έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο αυθαιρεσίας και παραλογισμού».

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσανγκίνγκ, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η νόμιμη εμπορική συνεργασία της χώρας με το Ιράν, εκφράζοντας λύπη για την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και προσθέτοντας με νόημα: «Η διεθνής κοινότητα είναι ευρέως ενάντια στις μονομερείς κυρώσεις».

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται με ΗΠΑ και Ιράν τη δημιουργία ενός «διαύλου ανθρωπιστικών πληρωμών», για να βοηθήσει ώστε να συνεχίσουν να φτάνουν στην Τεχεράνη τρόφιμα και φάρμακα.

Το μονοπώλιο διεθνών χρηματοπιστωτικών τραπεζικών συναλλαγών «Swift», που έχει έδρα στο Βέλγιο και στηρίζει το δολάριο ως «κυρίαρχο» νόμισμα συναλλαγών μεταξύ άλλων και στις αγορές Ενέργειας, ανακοίνωσε πως συμμορφώνεται «πλήρως» με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, μολονότι αντιμετωπίζει την πιθανότητα να δεχτεί «αντίποινα» από χώρες της ΕΕ που αντιδρούν (για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα) στις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ.

Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν από τους λίγους ξένους ηγέτες που χαιρέτισε το περασμένο 24ωρο ως «ιστορική μέρα», εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν είναι οι «πιο σκληρές» από την έναρξη «των προσπαθειών για τον περιορισμό της δράσης» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ροχανί: «Είμαστε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου»

Η κλιμάκωση μέτρων οικονομικής «ασφυξίας» από την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τεχεράνη. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις έξω από το κτίριο της πρώην πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιρανική πρωτεύουσα. Χιλιάδες διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική σημαία, ομοίωμα του «θείου Σαμ» και εικόνες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έξω από το κτίριο που στέγαζε κάποτε τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ.

Χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέρριψε τις γενικότερες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, λέγοντας πως «σήμερα ο εχθρός βάζει στόχο την οικονομία μας (...) ενώ ο κύριος στόχος των κυρώσεων είναι ο λαός μας». «Ανακοινώνω ότι θα παρακάμπτουμε με περηφάνια τις παράνομες και άδικες κυρώσεις σας, διότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προειδοποιώντας εντούτοις πως η χώρα «είναι σε κατάσταση οικονομικού πολέμου».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως «το μπούλινγκ» των ΗΠΑ θα γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτές, «γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει στον Τραμπ και τους συνεργάτες του να καταστρέψουν την παγκόσμια τάξη», καταλήγοντας: «Οι ΗΠΑ και όχι το Ιράν είναι απομονωμένες».

Σε αυτό το κλίμα έντασης, ξεκίνησαν χτες διήμερα αεροπορικά στρατιωτικά γυμνάσια στο βόρειο Ιράν με τη χρήση και πυραύλων εδάφους αέρος.


ΗΠΑ
Ενδιάμεσες εκλογές σε κλίμα πόλωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τις ενδοαστικές αντιθέσεις για σειρά ζητημάτων εσωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ να χτυπάνε «κόκκινο» και την προεκλογική πόλωση στα ύψη, καλούνται σήμερα στις κάλπες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τη νέα 435μελή Βουλή των Αντιπροσώπων, 35 γερουσιαστές από τους 100 που διαθέτει η Γερουσία, νέους κυβερνήτες σε λιγότερες από 40 πολιτείες και να εκφράσουν την άποψή τους σε διάφορα δημοψηφίσματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσα στο περασμένο 24ωρο συμμετείχε στις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες σε πολιτείες - κλειδιά (για τα συμφέροντα των Ρεπουμπλικάνων) μεταβαίνοντας σε Οχάιο, Ιντιάνα και Μισούρι. Η εμφάνισή του δεν αφορούσε μόνο την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων καθώς προώθησε ξεκάθαρα τη δική του πολιτική ατζέντα ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών το 2020.

Ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ως ο βασικός υποστηρικτής των υποψήφιων Δημοκρατικών και επιχείρησε να εκτονώσει την πόλωση γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη «συμμετοχής στις εκλογές» σε μία χώρα με «παραδοσιακά» χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις κάλπες. Η όξυνση της πόλωσης πάντως σε αυτές τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες και να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το ιστορικά χαμηλό του περίπου 37% που είχε ψηφίσει στις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές του 2014. Ηδη έως χτες περίπου 34,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι είχαν αξιοποιήσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν νωρίτερα στην ψηφοφορία. Ο αριθμός τους θεωρήθηκε σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο των 27,5 εκατ. που είχαν ψηφίσει πριν από την ημερομηνία των ενδιάμεσων εκλογών του 2014.

Τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας κινήθηκαν γύρω από τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Προέδρου Τραμπ, την οικονομία, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, το Ασφαλιστικό και το σύστημα Υγείας. Ειδικά για την αντιμετώπιση των καραβανιών των φτωχών μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που διασχίζουν το Μεξικό και κατευθύνονται στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιστρατεύσει γύρω στους 15.000 στρατιώτες και θα απαιτήσει να φτιαχτούν έξω από τα σύνορά τους τεντουπόλεις για τους μετανάστες, όπου θα εξετάζεται πολύ αυστηρά η περίπτωση ασύλου.

Αρκετοί αναλυτές προέβλεπαν ως πιθανή την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την εκτός απροόπτου διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους. Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί ανατρέψουν τα δεδομένα και αποτελέσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τότε, αναμένεται κλιμάκωση της αντιπαράθεσής τους με την κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ ενόψει και των επόμενων προεδρικών εκλογών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org