ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προκλητικές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στο προτεκτοράτό τους Κοσσυφοπέδιο
ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στο προτεκτοράτό τους Κοσσυφοπέδιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι εξελίξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τίθενται, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στη ΝΑΤΟική σύνοδο στις Βρυξέλλες με το ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Αντερς Φογκ Ράσμουσεν να δηλώνει χτες στη «Φωνή της Αμερικής» πως θα εξεταστεί «πόσο γρήγορα μπορεί να αυξηθούν οι εντάσεις και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της εκεί ΝΑΤΟικής αποστολής».

Ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγγύηση ασφαλείας» στο Κοσσυφοπέδιο «για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως εθνότητας, θρησκείας». Κληθείς να σχολιάσει τη χρήση αληθινών πυρών ΝΑΤΟικών στρατιωτών κατά Σέρβων διαδηλωτών κοντά στο φυλάκιο Γιάρινιε πριν μια βδομάδα, ο Ράσμουσεν ισχυρίστηκε ότι οι στρατιώτες «έκαναν μία πράξη αυτοάμυνας» και η ΝΑΤΟική δύναμη, ΚFOR, ενεργεί σύμφωνα με την αποστολή που της έχει ανατεθεί. Κάλεσε Βελιγράδι και Πρίστινα να επαναλάβουν το «διάλογο» γιατί τάχα έτσι θα λυθούν όλα τα μεταξύ τους προβλήματα...

Πάντως, o μεσολαβητής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες, Ρόμπερτ Κούπερ, θα επισκεφθεί το Βελιγράδι αύριο (7/10) και την Πρίστινα στις 10/10. Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, ο Κούπερ είναι έτοιμος αυτή τη φορά να συζητήσει και να «ενθαρρύνει» την επίλυση της κρίσης που υπάρχει στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στα επίμαχα φυλάκια Γιάρινιε και Μπρίνιακ, λόγω της τοποθέτησης Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών και αστυνομικών από τη ΝΑΤΟική δύναμη, KFOR.

Μέσα σε όλα αυτά, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, Χαβιέ Μπουτ ντε Μαρνιάκ, έκανε έκκληση για ηρεμία μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά Σέρβου μεταφραστή του οργανισμού στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με την τοποθέτηση ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού κάτω από το ΙΧ αυτοκίνητό του, δίχως ευτυχώς να τραυματιστεί.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κάθε 7ος Ουκρανός είναι μετανάστης

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, κι η Ουκρανία, που ήταν η 2η σε μέγεθος πληθυσμού Σοβιετική Δημοκρατία της ΕΣΣΔ, γνωρίζει μια πρωτοφανή πληθυσμιακή «αιμορραγία», έχοντας χάσει μέσα σε 20 χρόνια τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια πολίτες (το 14% του πληθυσμού), που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα προς αναζήτηση της τύχης του.

Αυτά τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης για τη μετανάστευση επιβεβαιώθηκαν και από την κυβέρνηση της χώρας που εκτιμά πως ο μεγαλύτερος όγκος των Ουκρανών έχει καταφύγει στη Ρωσία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Από τα 6,5 εκατομμύρια το 67% είναι άντρες και το 33% γυναίκες. Το 54% εργάζεται στη σφαίρα της οικοδομής και το 17% σε διάφορες εργασίες μέσα στα σπίτια. Το 9% ασχολείται σε αγροτικές εργασίες και το εμπόριο και το 6% στη βιομηχανία.

Η Ουκρανία, είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, έρχεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την εξαθλίωση που βιώνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο μέσα στο 2009 το ΑΕΠ της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 15,1%. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η προσπάθεια εκατομμυρίων κατοίκων της να ζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μέσα σε συνοικίες της Σύρτης, της γενέτειρας του Καντάφι, διεξάγονται, πλέον, οι μάχες ανάμεσα σε μαχητές του Μεταβατικού Συμβουλίου και ενόπλους πιστούς στον συνταγματάρχη, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς που υποστηρίζουν ότι απομένουν μόνο λίγες ώρες μέχρι την τελική πτώση της πόλης στα χέρια τους. Εντούτοις, πληθαίνουν οι καταγγελίες αμάχων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση, ότι τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και το ΝΑΤΟ πλήττουν αδιαλείπτως και αδιακρίτως τις κατοικημένες περιοχές έχοντας προκαλέσει εκατόμβες νεκρών.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στο Ταΐζ, 270 χλμ νοτιοδυτικά της υεμενίτικης πρωτεύουσας, μεταφέρθηκε, χθες, το επίκεντρο των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές, στρατιώτες και φυλάρχους που έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση και τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά που μάχεται πάντα υπό τις εντολές του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα πυρά πυροβολικού που έπληξαν τόπους διαδηλώσεων σκότωσαν 8 πολίτες και τραυμάτισαν περισσότερους από 150.

ΚΑΪΡΟ.-- Διέψευσε κατηγορηματικά ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που ελέγχει τη χώρα, ότι ο στρατός σχεδιάζει να παρουσιάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, των οποίων η διεξαγωγή θα αρχίσει στις 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Το Συμβούλιο βρίσκεται υπό ασφυκτική λαϊκή πίεση να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές του εκλογικού νόμου αλλά και σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που παραμένει πάντα σε ισχύ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Μία Βρετανίδα τουρίστρια σκοτώθηκε και τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πτώση ελικοπτέρου λίγο μετά την απογείωσή του, έπεσε στον Ιστ Ρίβερ κοντά στην 34η οδό στο κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Πράσινο φως για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον «απεσταλμένο» του Μπιλ Κλίντον στην Αϊτή, Γκάρι Κονίλ έδωσε το Κογκρέσο της χώρας.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Χιλιάδες κρατούμενοι στις φυλακές της Καλιφόρνια συνεχίζουν την απεργία πείνας που άρχισε πριν εννέα ημέρες, διαμαρτυρόμενοι κατά κύριο λόγο για τις απάνθρωπες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συνθήκες κράτησης που περιλαμβάνουν ακόμη και βασανιστήρια εκ μέρους των δεσμοφυλάκων. Η διαμαρτυρία έχει διευρυνθεί και σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμμετέχουν πλέον πάνω από 12.000 κρατούμενοι στα 8 σωφρονιστικά ιδρύματα της Καλιφόρνιας περιλαμβανομένων και κρατουμένων που φιλοξενούνται σε φυλακές στο Μισισίπι, στην Αριζόνα και στην Οκλαχόμα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η προ 29ετίας ανακάλυψη πως η δομή ημικρυστάλλων σε επίπεδο ατόμων είναι μοναδική θυμίζοντας το σχέδιο αραβικών μωσαϊκών οδήγησε το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας στον Ισραηλινό επιστήμονα Ντάνιελ Σέχτμαν. Η έρευνα του Σέχτμαν άλλαξε ριζικά τον τρόπο που βλέπουν οι επιστήμονες τους κρυστάλλους αφού μέχρι τότε οι συνάδελφοί του πίστευαν ότι οι εκεί ακολουθίες ατόμων επαναλαμβάνονταν. Ο Σέχτμαν είναι καθηγητής στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Χάιφα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο ατύχημα σε κινεζικό ανθρακωρυχείο στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην επαρχία Γκουιζού, είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, την Τρίτη, λόγω έκρηξης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η ταυτότητα του ορυχείου.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Αυξάνονται τα θύματα και οι συνέπειες των μουσώνων στη νοτιανατολική Ασία, όπου σημειώνονται οι χειρότερες πλημμύρες της δεκαετίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 400 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους σε Καμπότζη και Ταϊλάνδη μέχρι στιγμής, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πληγέντες.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) έχει συλλάβει έναν Κινέζο πολίτη, ο οποίος εργαζόταν ως μεταφραστής για επίσημες αντιπροσωπείες, τον οποίο κατηγορεί πως επιχειρούσε να συγκεντρώσει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το αεροπορικό αμυντικό σύστημα «S-300», ανακοινώθηκε χτες από την «FSB». Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχε υπάρξει σχόλιο εκ μέρους των κινεζικών αρχών.

ΚΥΠΡΟΣ
Μεθοδεύσεις για «απομάκρυνση» του Δ. Χριστόφια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στα χέρια του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου είναι τα στοιχεία που συνέλεξε η αστυνομία, όσον αφορά τη φονική έκρηξη σε κοντέινερ με πυρομαχικά στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, που είχε σαν αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Στον απόηχο του πορίσματος της Μονομελούς Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου, που αποδίδει την κύρια πολιτική ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, εξακολουθούν οι πιέσεις από την αντιπολίτευση για την παραίτησή του ή για την ενορχηστρωμένη προσπάθεια «απομάκρυνσής» του από την προεδρία. Ομάδα νομικών, με βάση το πόρισμα Πολυβίου, υποστηρίζει ότι μπορεί να αρθεί η ασυλία του Δ. Χριστόφια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, το οποίο εμπίπτει στην κατηγορία των ατιμωτικών αδικημάτων.

Το ΑΚΕΛ σε δήλωσή του καταγγέλλει για ακόμα μία φορά τις μεθοδεύσεις του ΔΗΣΥ, που όπως σημειώνει προσπαθεί να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «σε μία πολιτική και πολιτειακή κρίση με στόχο την απομάκρυνση του Προέδρου Χριστόφια από την Προεδρία της Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι εάν αυτές τελεσφορήσουν θα είναι «πολιτικό πραξικόπημα».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Περισσότερες επιθέσεις «υπόσχονται» οι ισλαμιστές

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Με νέες, περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις απείλησαν χτες οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στη Σομαλία έπειτα από την προχτεσινή βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, προκαλώντας το θάνατο 72 αμάχων, ανάμεσά τους μαθητές και φοιτητές με τους γονείς τους...

Ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών, Αλί Μοχαμούντ Ρέτιζ δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που οδήγησε προχτές το φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά έξω από κτιριακό συγκρότημα υπουργείων και κατοικιών ήταν ένας Σομαλός φοιτητής ονόματι Μπασάρ Αμπντουλαχί Νουρ και ότι η επίθεση ήταν προειδοποίηση σε όσους «νόμιζαν ότι η οργάνωση εγκατέλειψε για πάντα το Μογκαντίσου», όταν εγκατέλειψαν στρατόπεδά τους τον περασμένο Αύγουστο.

Πάντως, στον τόπο της τραγωδίας οι Σομαλοί πολίτες καταριόνταν τους ισλαμιστές, πενθώντας για τα δεκάδες θύματα της βομβιστικής επίθεσης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ