Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μέσα σε συνοικίες της Σύρτης, της γενέτειρας του Καντάφι, διεξάγονται, πλέον, οι μάχες ανάμεσα σε μαχητές του Μεταβατικού Συμβουλίου και ενόπλους πιστούς στον συνταγματάρχη, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς που υποστηρίζουν ότι απομένουν μόνο λίγες ώρες μέχρι την τελική πτώση της πόλης στα χέρια τους. Εντούτοις, πληθαίνουν οι καταγγελίες αμάχων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση, ότι τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και το ΝΑΤΟ πλήττουν αδιαλείπτως και αδιακρίτως τις κατοικημένες περιοχές έχοντας προκαλέσει εκατόμβες νεκρών.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στο Ταΐζ, 270 χλμ νοτιοδυτικά της υεμενίτικης πρωτεύουσας, μεταφέρθηκε, χθες, το επίκεντρο των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές, στρατιώτες και φυλάρχους που έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση και τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά που μάχεται πάντα υπό τις εντολές του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα πυρά πυροβολικού που έπληξαν τόπους διαδηλώσεων σκότωσαν 8 πολίτες και τραυμάτισαν περισσότερους από 150.

ΚΑΪΡΟ.-- Διέψευσε κατηγορηματικά ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που ελέγχει τη χώρα, ότι ο στρατός σχεδιάζει να παρουσιάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, των οποίων η διεξαγωγή θα αρχίσει στις 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Το Συμβούλιο βρίσκεται υπό ασφυκτική λαϊκή πίεση να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές του εκλογικού νόμου αλλά και σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που παραμένει πάντα σε ισχύ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Μία Βρετανίδα τουρίστρια σκοτώθηκε και τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πτώση ελικοπτέρου λίγο μετά την απογείωσή του, έπεσε στον Ιστ Ρίβερ κοντά στην 34η οδό στο κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Πράσινο φως για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον «απεσταλμένο» του Μπιλ Κλίντον στην Αϊτή, Γκάρι Κονίλ έδωσε το Κογκρέσο της χώρας.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Χιλιάδες κρατούμενοι στις φυλακές της Καλιφόρνια συνεχίζουν την απεργία πείνας που άρχισε πριν εννέα ημέρες, διαμαρτυρόμενοι κατά κύριο λόγο για τις απάνθρωπες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συνθήκες κράτησης που περιλαμβάνουν ακόμη και βασανιστήρια εκ μέρους των δεσμοφυλάκων. Η διαμαρτυρία έχει διευρυνθεί και σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμμετέχουν πλέον πάνω από 12.000 κρατούμενοι στα 8 σωφρονιστικά ιδρύματα της Καλιφόρνιας περιλαμβανομένων και κρατουμένων που φιλοξενούνται σε φυλακές στο Μισισίπι, στην Αριζόνα και στην Οκλαχόμα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η προ 29ετίας ανακάλυψη πως η δομή ημικρυστάλλων σε επίπεδο ατόμων είναι μοναδική θυμίζοντας το σχέδιο αραβικών μωσαϊκών οδήγησε το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας στον Ισραηλινό επιστήμονα Ντάνιελ Σέχτμαν. Η έρευνα του Σέχτμαν άλλαξε ριζικά τον τρόπο που βλέπουν οι επιστήμονες τους κρυστάλλους αφού μέχρι τότε οι συνάδελφοί του πίστευαν ότι οι εκεί ακολουθίες ατόμων επαναλαμβάνονταν. Ο Σέχτμαν είναι καθηγητής στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Χάιφα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο ατύχημα σε κινεζικό ανθρακωρυχείο στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην επαρχία Γκουιζού, είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, την Τρίτη, λόγω έκρηξης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η ταυτότητα του ορυχείου.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Αυξάνονται τα θύματα και οι συνέπειες των μουσώνων στη νοτιανατολική Ασία, όπου σημειώνονται οι χειρότερες πλημμύρες της δεκαετίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 400 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους σε Καμπότζη και Ταϊλάνδη μέχρι στιγμής, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πληγέντες.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) έχει συλλάβει έναν Κινέζο πολίτη, ο οποίος εργαζόταν ως μεταφραστής για επίσημες αντιπροσωπείες, τον οποίο κατηγορεί πως επιχειρούσε να συγκεντρώσει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το αεροπορικό αμυντικό σύστημα «S-300», ανακοινώθηκε χτες από την «FSB». Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχε υπάρξει σχόλιο εκ μέρους των κινεζικών αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ