ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ»
«Μαγειρείο» για την εμφάνιση του ΑΕΠ

«Αναθεώρηση» στοιχείων για την περίοδο 2006 - 2010

Δυο μέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) προχώρησε σε μια ακόμη «αναθεώρηση» των ρυθμών μεταβολής και της μάζας του εμφανιζόμενου ΑΕΠ για την περίοδο από το 2006 μέχρι και για το 2010.

Με βάση και τα τελευταία «επίσημα» στοιχεία τους, το ΑΕΠ για το 2010 εμφανίζεται μειωμένο στα 227,3 δισ. ευρώ (από 230,1 δισ. ευρώ), εξέλιξη που όπως είναι φανερό θα αξιοποιηθεί κατά τα καλά και συμφέροντα της πλουτοκρατίας, προκειμένου να εμφανίσουν διογκωμένα τόσο τα ελλείμματα όσο και το κρατικό χρέος ως ποσοστά του απεικονιζόμενου ΑΕΠ. Την αντιλαϊκή σκυτάλη ήδη έσπευσε να παραλάβει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με τέτοια πρεμούρα, που βιάστηκε να ομολογήσει τους σχεδιασμούς για την παραπέρα χωρίς τέλος σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση. Με χτεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, τάχα, «κατηγορώντας» τους προκατόχους της ΝΔ για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», για «υπερεκτιμημένους ρυθμούς ανάπτυξης», ρίχνοντας το «ανάθεμα» στο... δημοσιονομικό εκτροχιασμό τονίζει ότι «ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα ταλαιπωρεί συνεχώς και για αρκετά χρόνια τους Ελληνες πολίτες»...

Στο χέρι τους είναι, με βάση και τα προηγούμενα, να μαγειρέψουν στη συνέχεια και τα «ελλείμματα» για το 2011 και το 2012, προκειμένου να αυτοδικαιολογηθούν και για τα επόμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα τα πρόσθετα 2 δισ. ευρώ, που αυτές τις μέρες «εξετάζουν» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Οι λόγοι της «αναθεώρησης» που επικαλείται η λεγόμενη «ανεξάρτητη αρχή» της ΕΛΣΤΑΤ είναι οι «νέες εκτιμήσεις για πολλές δραστηριότητες με βάση τα αποτελέσματα βελτιωμένων στατιστικών ερευνών», η «αναθεώρηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης», η «βελτιωμένη μεθοδολογία για το σχηματισμό παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες» κ.ά.

Οι ρυθμοί μεταβολής του παραγόμενου ΑΕΠ εμφανίζονται, μέχρι «νεωτέρας», ως εξής:

2006: 5,5% (από 5,2%)

2007: 3% (από 4,3%)

2008: -0,2 (από 1%)

2009: -3,2% (από -2%)

2010: -3,5% (από -4,5%)

Τυπικά, δηλαδή, η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ εμφανίζεται να ξεκινά από το 2008 αντί για το 2009 προηγουμένως.

ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ
Αντιδράσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

«Καμία από τις πολιτικές, όπως αυτές εμφανίζονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν εγγυάται τη μείωση του ρυθμού ύφεσης από 5,5% για το 2011 σε 2,5% για το 2012», σχολιάζει μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμώντας ότι «το 2012 θα είναι και αυτό ένα έτος ύφεσης για την ελληνική οικονομία». Ακόμη, προβλέπει ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι χρονιά ραγδαίας μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και ότι το πρόβλημα δεν θα είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αλλά η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Θα υπάρξει αδυναμία πληρωμών για κάθε είδους υποχρέωση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και μεγάλης έκτασης εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές, επισημαίνει το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ. Καταλήγοντας αναφέρει ότι «σε περιόδους ανεξέλεγκτης και απρόβλεπτης ύφεσης το μόνο φάρμακο που σίγουρα θα προκαλέσει βλάβη σε μια άρρωστη οικονομία είναι η υιοθέτηση μιας αποπληθωριστικής πολιτικής».

«Προϋπολογισμός φτώχειας για τα ελληνικά νοικοκυριά και δυσπραγίας για την ελληνική οικονομία, η οποία πλέον δεν αντιδρά σε κανένα εισπρακτικό μέτρο», προβλέπει ότι θα είναι η επόμενη χρονιά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Ο ίδιος εκτιμά ότι «οι φόροι στους οποίους στηρίζεται το νέο προσχέδιο είναι εξωπραγματικοί για τα οικονομικά «χάλια» της αγοράς για να μπορούν να αποδώσουν τα προβλεπόμενα, όταν μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2011 το 3,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απώλεια προστιθέμενης αξίας 4%».

ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
Κατρακύλα 11,5% στο 7μηνο

Σε διαδικασία βύθισης συνεχίζει ο όγκος των πωλήσεων από τα κάθε είδους καταστήματα λιανικής, όπως και όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, συνολικά και το παραγόμενο ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος των εμπορευμάτων που πουλήθηκαν από τα καταστήματα λιανικής, για το 7μηνο Γενάρη με Ιούλη του 2011 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, κατρακύλησε με ρυθμό 11,5%, γεγονός που αντανακλά τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, τη μαζική ανεργία, τη φτώχεια για ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Η διαδικασία της καπιταλιστικής κρίσης έρχεται να εξαϋλώσει και τους τζίρους στα μικρομάγαζα, να επιταχύνει και τα «λουκέτα» για τους αυτοαπασχολούμενους, να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στις ισχυρές επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί και το γεγονός ότι ο όγκος πωλήσεων από τα καταστήματα ειδών διατροφής κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 7,7%.

Οι ρυθμοί κατρακύλας, σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, διαμορφώνεται ως εξής: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) 5,7%. Τρόφιμα - ποτά - καπνός 14%. Ενδυση - υπόδηση 18,2%. Καύσιμα - λιπαντικά αυτοκινήτων 16,3%. Φαρμακευτικά - καλλυντικά 12,6% κ.ά.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ευνοϊκά... δάνεια με ρυθμιστές τις τράπεζες

Την ίδια ώρα που με την πολιτική της η κυβέρνηση προχωρά σε «ομαδικές εκτελέσεις» των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, τους «προσφέρει» τη δυνατότητα να... δανειστούν, μέσα από τα προγράμματα που εκπονεί μαζί με τις τράπεζες! Στο πλαίσιο αυτό, υπόσχεται 900 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω 5 ταμείων δανειοδότησης (στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας) για τους τομείς: Γενική Επιχειρηματικότητα (300 εκατ. ευρώ), Επιχειρηματικότητα Νέων (90 εκατ. ευρώ), Εξωστρέφεια (210 εκατ. ευρώ), Θεματικός Τουρισμός - Αφαλάτωση - Διαχείριση Απορριμμάτων - Πράσινες Υποδομές - ΑΠΕ (150 εκατ. ευρώ), Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα - Εφοδιαστική Αλυσίδα - Τρόφιμα - Ποτά (150 εκατ. ευρώ).

Οι σχετικές συμφωνίες χρηματοδότησης και συνεπένδυσης υπογράφτηκαν με τις τράπεζες Εθνική Τράπεζα, «Alpha Bank», «Eurobank» και Τράπεζα Πειραιώς. Προβλέπει σταθερό επιτόκιο για δάνεια έως 10 έτη μεταξύ 3,67% έως 4,53% (πλέον της εισφοράς του Ν. 128/75). Επίσης, «κάθε τράπεζα θα είναι αρμόδια (σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας της) για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων και την έγκριση των δανείων, το χειρισμό των πληρωμών, την παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στο ΕΤΕΑΝ για την πορεία των δράσεων».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Λουκέτα σε 19 Εφορίες

Στην αναστολή λειτουργίας για ακόμη 19 Εφορίες (ΔΟΥ) από διάφορες περιοχές της χώρας προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του προγράμματος «συγχωνεύσεων», με βάση το οποίο, στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων και στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, από περίπου 300 σήμερα μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν απομείνει μόλις οι 30. Σχετική απόφαση υπογράφτηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Πρόκειται για ΔΟΥ που βρίσκονται σε περιοχές των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Λέσβου, Σάμου, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλληνίας και Κοζάνης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Νέος κανονισμός για ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ

Το νέο Κανονισμό Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με την υπουργική απόφαση θεσπίζονται νέοι κανονισμοί που στοχεύουν στην απλούστευση της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων, στη βάση των ρυθμίσεων του Ν. 3851/2010 για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

Βασικός στόχος όλων αυτών είναι η διευκόλυνση των «επενδυτών», προκειμένου να προωθούν πιο γρήγορα, πιο φτηνά και με ελάχιστες προϋποθέσεις τα επιχειρηματικά τους σχέδια, στοιχείο που διακρίνει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο των αδειοδοτικών διαδικασιών, όπως απαιτούν η τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο. Εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική άρσης της «γραφειοκρατίας» και των επιχειρηματικών εμποδίων και συντελούν στην ενεργειακή εκμετάλλευση από τους ιδιώτες.

Η απόφαση περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την υποβολή προτάσεων, για τις διαδικασίες αδειοδότησης σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, τη δημοσιοποίηση των αιτήσεων, νέα κριτήρια αξιολόγησης με βάση το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, νέα κριτήρια για την αξιολόγηση της οικονομικής επάρκειας, ρυθμίσεις για τη γνωστοποίηση μεταβολής στοιχείων, για νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, αλλά και τη διαδικασία ανάκλησης των αδειών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ