ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΑΘΗΝΑ
«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη»

Δυναμική, μαχητική και μαζική, η πορεία που διοργάνωσαν χτες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, καταδικάζοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γάζα

«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», βροντοφώναξαν, χτες το απόγευμα, χιλιάδες λαού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες από τις συνοικίες της Αθήνας διαδήλωσαν, λίγες ώρες μετά τις χερσαίες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με έντονη την οργή και την αγανάκτηση. Εξέφρασαν την πραγματική αλληλεγγύη που έχει ανάγκη ο παλαιστινιακός λαός, που δεν είναι άλλη από την ξεκάθαρη καταδίκη της ιμπεριαλιστικής μηχανής του Ισραήλ, της πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στηρίζουν τη σφαγή στη Γάζα και πορεύτηκαν από το Πολεμικό Μουσείο στην αμερικάνικη και την ισραηλινή πρεσβεία.

Η ώρα είναι 5 το απόγευμα και στο Πολεμικό Μουσείο έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες λαού. Μπροστά, το πανό δίνει το στίγμα: «Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Εξω οι φονιάδες Ισραήλ - ΕΕ - ΗΠΑ». Αμέσως μετά, δάδες αναμμένες και πιο πίσω παλαιστινιακές και κόκκινες σημαίες ανεμίζουν, δίπλα - δίπλα. Στη συνέχεια, ένα δυναμικό μπλοκ από Παλαιστίνιους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, με τα διαρκή συνθήματά τους, δίνουν τον τόνο της λαϊκής οργής για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα διαρκείας.

Από τα μεγάφωνα ανακοινώνεται ότι αύριο Τετάρτη τα ταξικά συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τη λήξη της βάρδιας και απεργία. Και τονίζεται: «Οι λαοί μπορούν να επιβάλουν τη δική τους θέληση με τους αγώνες τους. Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι και δικός μας αγώνας». «Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να σταματήσουν το δολοφονικό χέρι των ιμπεριαλιστών του Ισραήλ».

Η πορεία ξεκινάει. Τα πανό υψώνονται και, για μια ακόμη φορά, χιλιάδες πορεύονται στους δρόμους της Αθήνας. Ο αγώνας τους δε δείχνει μόνο την καταδίκη ή την οργή για το συνεχιζόμενο έγκλημα, αλλά και την απόφαση του λαού να εκφράσει οργανωμένα τη μαζική του αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα: «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στηρίζουν τους πολέμους και την πλουτοκρατία».

Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, τα συνθήματα δυναμώνουν: «Είτε με Ομπάμα, είτε με τον Μπους οι ιμπεριαλιστές σφαγιάζουν τους λαούς», «ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες και Ισραηλινοί σφαγιάζουν τους λαούς στη Μέση Ανατολή», «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Το λόγο παίρνει ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ: «Κανένας δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος. Ολοι πρέπει να βγούμε στους δρόμους. Η Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού είναι η ηρωική αντίσταση ενός λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Το Ισραήλ έχει τις ζεστές πλάτες των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ και της ΕΕ». Εξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές καίνε τα ομοιώματα του απερχόμενου Προέδρου Τζ. Ου. Μπους και του νέου Μπ. Ομπάμα και μια αμερικάνικη σημαία.

*

Η πορεία συνεχίζεται, περιφρουρημένα, δυναμικά και μαζικά. Στην Κηφισίας, κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια και χειροκροτά τους πορευόμενους. Οι Παλαιστίνιοι ανταποκρίνονται στα χειροκροτήματα, ανταποδίδοντας. Οι διαδηλωτές φτάνουν έξω από τη σιδερόφραχτη ισραηλινή πρεσβεία, η οποία φρουρείται από ισχυρή αστυνομική παρουσία. Εκεί, καίνε δύο σημαίες του Ισραήλ, κάτω από τα διαρκή συνθήματα Ελλήνων και Παλαιστινίων. Παλαιστινιακές σημαίες ανεμίζουν. Τα συνθήματα δυναμώνουν.

Εκεί, μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, που σημείωσε ότι η μεγάλη σφαγή, η κτηνωδία απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, γίνεται μαζί με την ένοχη σιωπή του πολιτικού κόσμου, όπως και της ΕΕ, που ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ αμύνεται. Και συμπλήρωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός δε θέλει ρούχα και κονσέρβες, θέλει συμπαράσταση, θέλει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις απέναντι στο Ισραήλ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μόνη φιλειρηνική απάντηση η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Δήλωση και του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πριν την έναρξη της αντιιμπεριαλιστικής πορείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για ακόμα μια φορά είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Να εκφράσουμε την οργή, την αγανάκτηση και την αντίθεση του ελληνικού λαού και της ελληνικής νεολαίας ενάντια στην επιθετικότητα του Ισραήλ, ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, όπως είναι η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, που δε λένε καθαρά ποιο είναι το πρόβλημα και δεν προτείνουν, εκτός από την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ίδρυση - επιτέλους - ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αυτή είναι η μόνη φιλειρηνική απάντηση, η μόνη πραγματική αλληλεγγύη που έχουν να επιδείξουν οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης».

Σε σχετική ερώτηση τόνισε, ότι «οπωσδήποτε εκτός από την ΕΕ έχουν τεράστια ευθύνη και οι αραβικές κυβερνήσεις, που δεν παίρνουν άμεσα και δραστικά μέτρα για να μπει τέρμα στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, σε αυτή την επιθετικότητα που η ιμπεριαλιστική μηχανή του Ισραήλ και των ΗΠΑ καθημερινά δείχνει ενάντια στον παλαιστινιακό λαό».

Και πρόσθεσε: «Αύριο (σ.σ. χτες, Δευτέρα), όπως ξέρετε, θα πάμε - με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα - στη Ραμάλα. Θα επισκεφτούμε τα παλαιστινιακά εδάφη, θα συναντηθούμε με την Παλαιστινιακή Αρχή, με τα πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές οργανώσεις, θα εκφράσουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας εκεί στον τόπο που γίνεται αυτή τη στιγμή αυτό το μαρτύριο, που βιώνει ο λαός της Παλαιστίνης».

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι «η πρόθεσή μας είναι να πάμε κανονικά και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ».

Δήλωση του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα

Δήλωση έκανε και ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, Σαμίρ Αμπουγαζάλα, σημειώνοντας: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα είναι μια βάρβαρη επίθεση, και σήμερα είναι η ένατη μέρα αυτής της απάνθρωπης επίθεσης. Σήμερα ο παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος, όλοι μαζί, "Φατάχ", "Χαμάς", "Λαϊκό Μέτωπο", "Δημοκρατικό Μέτωπο", όλος ο παλαιστινιακός λαός.

Είμαστε ο μόνος λαός στον 21ο αιώνα, που παραμένει υπό κατοχή και χωρίς ανεξάρτητο κράτος. Το μόνο που ζητάμε είναι το δικαίωμά μας στην ελευθερία και την ανεξαρτησία, όπως όλοι οι άλλοι λαοί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ιδρύσουμε το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Σε σχετική ερώτηση για τη στάση των αραβικών κρατών ο Σαμίρ Αμπουγαζάλα απάντησε: «Ολα τα αραβικά κράτη έχουν καταλάβει, ότι κανείς δεν μπορεί να μην αντιδράσει σε αυτό το έγκλημα».

Σε ερώτηση για τη στάση του ελληνικού λαού είπε: «Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό και τα ελληνικά κόμματα. Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για να αποκτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και καταλαβαίνει τους αγώνες των άλλων λαών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Καταδικάζουν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα

Motion Team

Το νέο έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού από το ιμπεριαλιστικό Ισραήλ, που γίνεται με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, καταδίκασαν με δυναμική διαδήλωση προχτές στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι, νεολαία, γυναίκες και μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας. Διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, και των Συλλόγων Γυναικών (μελών της ΟΓΕ) συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Από το βήμα της συγκέντρωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Σ. Ασουτκεα, δηλώνοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός δε θα γονατίσει και η αντίστασή του θα είναι νικηφόρα.

Εκ μέρους των διοργανωτών, μίλησε ο Θ. Κυριακίδης, καλώντας τους εργαζόμενους και όλο το λαό να στηρίξουν με κάθε μέσο και μορφή τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για ένα κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο αντάξιο των αγώνων και θυσιών του παλαιστινιακού λαού. «Οι φιλολαϊκές, δίκαιες και βιώσιμες λύσεις - σημείωσε - για να εξυπηρετούν την ειρήνη, σύμφωνα με τα συμφέροντα των λαών, προϋποθέτουν τη συνεπή και οργανωμένη πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους οργανισμούς τους», τόνισε, καλώντας τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν ΗΠΑ - ΕΕ και τους ντόπιους εκφραστές των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως μετά τις ομιλίες, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ενωση και ΗΠΑ κάνουνε τις πλάτες στου Ισραήλ τους τρομοκράτες!», «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η νέα τάξη κι οι Αμερικανοί», «ΗΠΑ - Ισραήλ δολοφονούν, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χειροκροτούν». Εξω από το αμερικανικό προξενείο έκαψαν τις σημαίες της Αμερικής και του Ισραήλ, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Συνέχισαν τη διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου κατέβασαν τη σημαία της ΕΕ κι ανέβασαν την παλαιστινιακή σημαία. Εκ μέρους των διοργανωτών ο Β. Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε στη συναυλία αλληλεγγύης την Τετάρτη 7 Γενάρη.

  • Εκδηλώσεις αλληλεγγύης είχαν προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη.
  • Την ερχόμενη Πέμπτη η Επιτροπή Περιοχής Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής της ΚΝΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κομοτηνή και πορεία στην Περιφέρεια.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης καταδικάζει την επιδρομή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τις αεροπορικές επιδρομές.
Στο πόδι η Θεσσαλία

Με συγκεντρώσεις, πορείες και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οι Θεσσαλοί στέλνουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης του εγκλήματος κατά του παλαιστινιακού λαού, καταγγέλλοντας τη συνενοχή των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ σ' αυτό. Για χτες το απόγευμα, είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και πορείες στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία από την Επιτροπή Φορέων, στα Τρίκαλα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ύστερα από κάλεσμα της ΝΕ του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ και στην Καρδίτσα, στις 6 μ.μ., στη Δημοτική Αγορά, με πρωτοβουλία, επίσης, της ΝΕ του ΚΚΕ και των οργανώσεων της ΚΝΕ. Επίσης, το Σάββατο οι κομμουνιστές πραγματοποίησαν πανεξόρμηση στο κέντρο του Βόλου, καλώντας το λαό της πόλης να συστρατευθεί στο κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.

Σε Μεσσηνία και Ικαρία

Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη στις 6.00 μ.μ. στην πλατεία 25ης Μαρτίου με αφορμή τις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι Ικαρίας καταγγέλλουν με αποτροπιασμό το νέο έγκλημα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και απευθύνουν δημόσια έκκληση για την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης με τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού στα Δημαρχεία Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών, για να αποσταλούν στην εμπόλεμη περιοχή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org