ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας επισκέφτηκε χτες το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ακόμα η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και τα μέλη της ΚΕ Γ. Τούσσας, Γ. Μανουσογιαννάκης, Π. Αλέπης και Γ. Γκιόκας. Στα Ναυπηγεία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τη Διοίκηση, με το ΔΣ του Σωματείου, που τον ενημέρωσε για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, την απληρωσιά και την αβεβαιότητα για το αύριο, και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων και απάντησε σε διευκρινιστικές τους ερωτήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την πρόταση του Κόμματος για τη Ναυπηγική Βιομηχανία.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκε τη Μάνδρα, τα σημεία που επλήγησαν περισσότερο απ' τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο Δ. Κουτσούμπας περπάτησε στους δρόμους της πόλης, συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες που του εξέθεσαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς η αποκατάσταση δεν έχει προχωρήσει, ούτε τα απαραίτητα έργα υποδομής, και η αγωνία για μια νέα καταστροφή μεγαλώνει, ενώ τα χρέη τους τρέχουν και οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις τους.

Η περιοδεία κατέληξε στην πλατεία της πόλης, όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων και εκπροσώπων φορέων, αφού προηγήθηκαν στο βήμα ο Χρ. Μανίσαλης, κάτοικος της πόλης, και η Ελένη Χόνδρου, πρόεδρος των Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, που ανέπτυξαν εν συντομία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.


Οργάνωση και αγώνας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και αντιπλημμυρικών έργων

Από την περιοδεία στην Μάνδρα
Από την περιοδεία στην Μάνδρα
Στην ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και ο αγώνας εργαζομένων και λαού για τη διεκδίκηση άμεσων αποζημιώσεων των πληγέντων από τις πλημμύρες και μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του και της τοπικής διοίκησης, που βλέπουν τις λαϊκές ανάγκες ως βαρίδι, στάθηκε στην ομιλία του στη Μάνδρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Μάνδρα, μια βδομάδα μετά τις τελευταίες πλημμύρες και οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες.

Ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να ζει με το φόβο και την αγωνία, εξακολουθεί να είναι απροστάτευτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κάποια στιγμή, βέβαια, οι τηλεοπτικές κάμερες φεύγουν από τη Μάνδρα, οι ζωντανές συνδέσεις σταματάνε. Ομως τα προβλήματα είναι εδώ, ζωντανά. Και μαζί μ' αυτά ο πόνος, η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων, που όλο αυτό το διάστημα δίνουν τη μάχη να σταθούν στα πόδια τους.

Σήμερα μπορεί ο καθένας να δει το μέγεθος των πραγματικών προβλημάτων. Τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, και μαζί με όλα, τη γύμνια και την ανεπάρκεια των κυβερνητικών υποσχέσεων για τη στήριξη των πληγέντων.


Οχι μόνο αυτών που πνίγηκαν στη λάσπη πριν λίγες μέρες, αλλά και αυτών που πριν οκτώ μήνες είδαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται.

Το ΚΚΕ έθεσε από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έθεσε ως άμεσα και επείγοντα ζητήματα για τους κατοίκους της Μάνδρας και των γύρω περιοχών τα εξής:

Πρώτα απ' όλα, να δοθούν αποζημιώσεις στο σύνολο της καταστροφής που έχουν υποστεί σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, χωρίς δάνεια, όπως γίνεται σήμερα.

Και τα οποία, βέβαια, όχι μόνο δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη, αλλά βάζουν και νέα θηλιά στους κατοίκους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί.

Οκτώ μήνες μετά, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν και όσοι τελικά τις πήραν, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός σπιτιού που έχει καταστραφεί ή έχει πάθει σοβαρές ζημιές.

Γιατί μιλάμε για ψίχουλα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους - βιοτέχνες των οποίων καταστράφηκαν τα μαγαζιά τους, οι επιχειρήσεις τους.

Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να παγώσουν όλα τα δάνεια, τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, οργανισμούς, και οι πληγέντες να απαλλαγούν από τέλη, φόρους και λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των τηλεφωνικών υπηρεσιών.


Αντί γι' αυτό, η κυβέρνηση πρόσφατα προχώρησε στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία αύξησε και τον ΕΝΦΙΑ ή στην καλύτερη περίπτωση τον άφησε στα ίδια επίπεδα.

Ομως, πρόκειται για έναν άδικο φόρο που επιβαρύνει περαιτέρω τη λαϊκή οικογένεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η περιφερειακή διοίκηση είναι εκτεθειμένες, γιατί κανένα από τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει καν ξεκινήσει.

Αλλά και γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα που εγκρίθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής.

Το ΚΚΕ έθεσε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές σε δημόσιες υπηρεσίες, κτίρια και υποδομές, όπως είναι για παράδειγμα:

-- Η οδός Κοροπούλη

-- Η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Θήβας

-- Η γέφυρα στην είσοδο της πόλης

-- Τα δυο νηπιαγωγεία

-- Το δημοτικό γήπεδο και άλλα σημαντικά έργα

Και βέβαια, μαζί με όλα αυτά, να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής.

Να δυναμώσει ο αγώνας, η διεκδίκηση, η αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε από τα ταξικά σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Εκτεθειμένες κυβέρνηση και Περιφέρεια για το έγκλημα διαρκείας

Εδώ στη Μάνδρα Αττικής, σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική, συντελείται για δεκαετίες ένα έγκλημα διαρκείας σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι φτωχά λαϊκά στρώματα.

Κι αυτό το έγκλημα έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Σήμερα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παλιότερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.

Αυτή η πολιτική έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται ζωές και περιουσίες με μια ισχυρή καταιγίδα, μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

Αυτές οι δυνάμεις που, κάθε φορά που οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, είτε στη Βουλή, είτε στους δήμους, είτε στην Περιφέρεια, έθεταν το κρίσιμο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, μας αντιμετώπιζαν ως "ενοχλητικούς", αν όχι και "γραφικούς".

Οι ευθύνες τους είναι πράγματι εγκληματικές. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι περιοχές στη Δυτική Αττική που τώρα χτυπήθηκαν, η Δυτική Αθήνα, ο Δυτικός Πειραιάς, η Ανατολική Αττική, όλες οι περιοχές στις όχθες του Κηφισού, οι παραλιακοί δήμοι, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής είναι ευάλωτο, απόλυτα εκτεθειμένο στις πλημμύρες.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται κάθε φορά που έχουμε μια μεγάλη νεροποντή. Το μόνο που αλλάζει είναι η περιοχή. Αλλες φορές είναι στο Μενίδι, άλλες στα Λιόσια, άλλες στη Μάνδρα, άλλες στα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική και πάει λέγοντας.

Το ίδιο σκηνικό έχουν ζήσει γενιές και γενιές σ' αυτές τις περιοχές. Οι ίδιοι οι κάτοικοι λένε ότι αυτό που έζησαν πριν μερικούς μήνες το έζησαν και τη δεκαετία του '70. Και τη δεκαετία του '80. Και τη δεκαετία του '90. Και τη δεκαετία του 2000.

Και το ερώτημα είναι: Γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα και οι περιφερειακές διοικήσεις δεν φρόντισαν να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα;

Γιατί δεν προχώρησαν στα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και στα φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους;

Γιατί, αντί να προχωρήσουν τα έργα, καθησύχαζαν ότι όλα πηγαίνουν καλά και δεν υπάρχει κίνδυνος;

Και αντί να απολογηθούν για αυτήν την κατάσταση, έστω και τώρα, ξαναθυμήθηκαν την κλιματική αλλαγή, όπως προκλητικά έκανε η Περιφέρεια με τις πλημμύρες εδώ στη Μάνδρα, την προηγούμενη βδομάδα;

Ελεος πια! Τη μια φταίει η κλιματική αλλαγή, την άλλη φταίει η γραφειοκρατία, την άλλη φταίνε οι ίδιοι οι κάτοικοι που δήθεν αυθαιρέτησαν και μπάζωσαν τα ρέματα.

Λένε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή, όμως δεν μας λένε τι σόι κλιματική αλλαγή είναι αυτή που την πληρώνουν μόνο οι φτωχογειτονιές, που χτυπάει μόνο τα λαϊκά σπίτια...

Καθρέφτης της καπιταλιστικής ανάπτυξης η κατάσταση στη Δυτική Αττική

Λένε ότι φταίει η γραφειοκρατία και τα αντιπλημμυρικά έργα καθυστερούν. Ομως δεν μας λένε πώς γίνεται το τέρας της γραφειοκρατίας να καθυστερεί μόνο τα έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες...

Ενώ τα έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, τα έργα που μπορούν να έχουν εμπορική και κερδοσκοπική χρήση, να μην καθυστερούν, να μην κολλάνε στη γραφειοκρατία...

Λένε, επίσης, ότι η οικονομική στενότητα δεν επιτρέπει να προχωρήσουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα!

Βέβαια η οικονομική στενότητα υπάρχει μόνο για το λαό. Η λαϊκή οικογένεια ματώνει για να πιαστούν οι μνημονιακοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα με τη φοροληστεία, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας.

Και δεν ματώνει μόνο γι' αυτά. Ματώνει και λόγω των ελλείψεων σε υποδομές απαραίτητες για την προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Και με την ευκαιρία, θέτουμε το ερώτημα:

Γιατί η ΕΕ, που ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου πίνουν νερό στο όνομά της, δίνει πακτωλούς χρημάτων για έργα που έχουν ανταποδοτική χρήση, όπως για παράδειγμα οι αυτοκινητόδρομοι με τα διόδια, και την ίδια στιγμή δίνει ελάχιστα έως τίποτα, για έργα αντιπλημμυρικής ή αντισεισμικής προστασίας;

Δεν χρειάζεται να μας απαντήσουν! Ξέρουμε την απάντηση:

Αυτά τα έργα, βλέπετε, δεν φέρνουν κέρδος στους καπιταλιστές, στους ομίλους! Γιατί στα αντιπλημμυρικά, για παράδειγμα, δεν μπορείς να βάλεις διόδια. Γι' αυτό και τα έργα αυτά κατά βάση δεν θεωρούνται επιλέξιμα.

Μας λένε για τις αυθαιρεσίες και τα μπαζωμένα ρέματα, φορτώνοντάς τα στους βιοπαλαιστές. Εξισώνοντας ένα φτωχόσπιτο με τα μεγαθήρια που φτιάχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Ομως δεν μας λένε: Αλήθεια, τους δρόμους που φτιάχτηκαν πάνω στα μπαζωμένα ρέματα, ο φτωχόκοσμος τους έφτιαξε; Τα εργοστάσια και τις μεγάλες αποθήκες εταιρειών, που υπάρχουν στο Θριάσιο, ο φτωχόκοσμος τις έφτιαξε; Το αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας φτωχόκοσμος το έφτιαξε;

Εμείς, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, είμαστε οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούμε το πώς χτίστηκε η Ελλάδα. Βεβαίως η αναρχία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπως υπάρχει σε όλους τους άλλους τομείς, υπάρχει και εδώ.

Ομως αυτήν την αναρχία, αυτήν την αυθαιρεσία, εδώ και χρόνια την έχει εκθρέψει το κράτος για να δώσει διέξοδο στο πιεστικό πρόβλημα της στέγασης, επειδή δεν είχε σχέδιο εργατικής - λαϊκής κατοικίας.

Και φυσικά και για άλλους λόγους. Εκμεταλλευόμενο την ανάγκη μιας λαϊκής οικογένειας να αποκτήσει ένα σπίτι. Ποιοι μένουν στη Μάνδρα, στη Δυτική Αττική; Μένουν οι εργάτες των εργοστασίων της περιοχής, που πήγαν εκεί τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα μένουν και τα παιδιά τους. Σ' αυτόν τον κόσμο θα ρίξουμε το φταίξιμο, που έχει φτύσει αίμα για να φτιάξει ένα σπίτι;

Βέβαια, όταν το κράτος θέλει να εισπράξει τα χαράτσια για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα. Οταν όμως χρειάζεται να κάνει έργα υποδομής για να προστατεύσει αυτόν τον κόσμο, τότε θυμάται να του ρίξει πρώτο την ευθύνη.

Ομως οι βασικοί υπεύθυνοι είναι τα μεγάλα τεχνικά έργα, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που κατασκευάζονται με κριτήριο το κέρδος, χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τι πλημμυρικές επιπτώσεις επιφέρουν σε γειτονικές περιοχές.

Αλλά αυτοί είναι οι "επενδυτές", είναι "ιερές αγελάδες", δεν μπορείς να μιλήσεις γι' αυτούς.

Τα λένε όλα αυτά για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, τις ευθύνες της πολιτικής τους. Και πάνω απ' όλα για να κρύψουν ότι αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα, στη Δυτική Αττική, είναι πραγματικά ο καθρέφτης της ανάπτυξής τους. Της αναρχίας και της βαρβαρότητας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που δεν διστάζει να θυσιάσει τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, στο βωμό του κέρδους.

Συνειδητή επιλογή να θυσιάζουν το λαό και τις ανάγκες του για τα κέρδη

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι συνειδητή επιλογή να θυσιάζουν το φτωχό λαό και τις ανάγκες του για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Είναι συνειδητή επιλογή να κάνουν έργα, να κατευθύνουν τους πόρους εκεί που εξυπηρετούνται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα κέρδη τους.

Είναι συνειδητή επιλογή να επιβαρύνουν υπέρμετρα συγκεκριμένες περιοχές, λαϊκές περιοχές, όπως το Θριάσιο, όπου ζει εργατικός - λαϊκός κόσμος.

Είναι μήπως τυχαίο και άσχετο το γεγονός ότι σε αυτήν εδώ την περιοχή, που μαστίζεται κάθε χρόνο από πλημμύρες, από βιομηχανικά ατυχήματα, από εργατικά "ατυχήματα" κ.λπ., υλοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αστικών σχεδιασμών για την επιχειρηματική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια;

Από λιμάνια, δρόμους, βιομηχανικές ζώνες, μέχρι κέντρα διαχείρισης απορριμμάτων.

Μαζί βέβαια με τον κόσμο που ήρθε να μείνει σε αυτήν την περιοχή, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Και αυτή η στρατηγική δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

-- Είναι συγκεκριμένη η στρατηγική για να μετατραπεί το Θριάσιο σε διαμετακομιστικό κέντρο...

-- Είναι υπαρκτά τα σχέδια για δημιουργία ιδιωτικών λιμανιών και ναυπηγείων....

-- Είναι υπαρκτά τα σενάρια για δημιουργία μεταλλείων στη Μεγαρίδα και τα Γεράνεια όρη...

Είναι όλα αυτά τα οποία διαφήμιζε ο κ. Τσίπρας στην "αναπτυξιακή" φιέστα στην Ελευσίνα, ότι δήθεν θα δώσουν πνοή και ανάπτυξη στην περιοχή.

Κοροϊδεύουν και παίζουν για μια ακόμη φορά με τον πόνο των ανθρώπων.

Καμιά ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει προς όφελος του λαού.

Ισα - ίσα, αυτοί οι σχεδιασμοί θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το Θριάσιο. Θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερα βάσανα.

Δεν θα δώσουν λύση και διέξοδο στα κρίσιμα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της ποιότητας ζωής.

Οι μόνοι που θα κερδίσουν θα είναι κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματίες και την ίδια στιγμή θα βαφτίζουν κοινωνική πολιτική την ελεημοσύνη, αν κάποιος μεγαλοκαρχαρίας, δήθεν φιλάνθρωπος και ευεργέτης, φιλοτιμηθεί και κάνει κάποιο έργο, με ψίχουλα από τα τεράστια κέρδη που θα έχει βγάλει.

Οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής έχουν πείρα, την οποία σωστά πρέπει να αξιοποιήσουν.

Ειδικά σε αυτήν εδώ την περιοχή δεν έλειψε η ανάπτυξη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτήν την περιοχή, και ανάπτυξη υπήρχε και επενδύσεις έγιναν.

Με βιομηχανίες, με διυλιστήρια, με χημικά εργοστάσια, με βιομηχανίες όπλων, με αποθήκες logistics, με εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων κ.λπ.

Αυτή η ανάπτυξη, δυστυχώς, μετέτρεψε μια ολόκληρη περιοχή σε περιβαλλοντική πυρηνική βόμβα, επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της... Αυτή η ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι να πνίγονται στην πρώτη καταιγίδα. Αυτή η ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή σαν τη Δυτική Αττική να κατέχει υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας.

Αυτή η ανάπτυξη, την οποία διαφήμισαν στους κατοίκους της περιοχής με διάφορες φιέστες όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ είναι πάντα στο πλευρό σας. Για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Για να επιβάλουμε λύσεις υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Για να ανοίξουμε το δρόμο για την οριστική επίλυση των προβλημάτων.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες».


Στο πλευρό των εργαζομένων, για ναυπηγεία στην υπηρεσία του λαού, ανατρέποντας το εμπόδιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία
Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία
Τα Ναυπηγεία μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά, αλλά εμπόδιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος παραγωγής, υπογράμμισε μιλώντας στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Δ. Κουτσούμπας. Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση εργαζομένων.

«Φίλες και φίλοι,

Εμάς μας ξέρετε καλά. Το ΚΚΕ είναι με όλους τους τρόπους συμπαράστασης στην πάλη και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων των Ναυπηγείων για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με αλλεπάλληλες ενέργειες, Ερωτήσεις στη Βουλή, εκδηλώσεις, ομιλίες στελεχών του - εντός και εκτός του Ναυπηγείου - έχει αναδείξει το καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας που βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Εχει καταγγείλει την καθυστέρηση των δεδουλευμένων. Οτι θησαυρίζουν οι διάφοροι "επενδυτές" και "σωτήρες" και οι εργάτες μένουν ξεκρέμαστοι. Εχει, επίσης, αναδείξει τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, συντήρησης του ναυπηγείου, απασχόλησης των εργατών με βάση την ειδικότητα και όχι να γίνονται "λάστιχο". Αυτά είναι ζητήματα που οι κομμουνιστές τα παλεύουν καθημερινά. Αποτελούν αντικείμενο διαρκούς αγώνα και εγρήγορσης των ίδιων των εργατών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα. Σας λέμε καθαρά: Μη χάνετε άλλο χρόνο. Μπορείτε να κρίνετε με ασφάλεια τι έλεγε και γιατί σας προειδοποιούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΚΚΕ. Επίσης, τι έλεγαν, πώς προσπαθούσαν να σας αποκοιμίσουν και να σας αφοπλίσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Οπως και οι πολιτικές, αλλά και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που δουλεύουν μέσα στους χώρους δουλειάς για τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι για τα δικά σας. Σκεφτείτε με βάση την πείρα και τη γνώση σας: Τι κερδίσατε από τη στάση που κρατούσαν και κρατάνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή... Από τη στάση που κρατάνε οι διάφοροι κατά καιρούς "σωτήρες" και "επενδυτές", οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές... Ολοι αυτοί μας καλούνε εδώ και χρόνια να στρατευτούμε κάτω από ξένες για τα δικά μας συμφέροντα σημαίες.


Να προσκυνάμε πότε τον ένα καπιταλιστή, πότε τον άλλο εκμεταλλευτή του μόχθου. Και βέβαια, πάντα τον καπιταλιστικό δρόμο παραγωγής και ανάπτυξης, που φέρνει μόνο δυστυχία και εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους.

Φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουν διοικήσεις σωματείων, γιατί εξασφάλισαν την "εργασιακή ειρήνη" και καλούν μάλιστα τώρα τους κυβερνώντες να τους αποδώσουν και τα εύσημα. Και δεν ακούμε καμιά κουβέντα για τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής.

Δεν ακούμε κουβέντα για το ότι οι καπιταλιστές επενδύουν όχι "για την καλή τους την ψυχή", αλλά για να βγάλουν κέρδος. Οτι διάφορες πολιτικές - συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν πότε τον έναν, πότε τον άλλον επενδυτή και καλούν σε "κοινωνική ειρήνη", έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση στα Ναυπηγεία θα χειροτερεύει όσο ο κλάδος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας θα συνεχίσει να είναι στο κέντρο της οξυμένης αντιπαράθεσης και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις κυβερνήσεις και σε μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Μην ξεχνάμε πως το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί οι γενικότεροι ανταγωνισμοί, που αφορούν και τα επικίνδυνα "γεωστρατηγικά παιχνίδια", τη σύγκρουση των αστικών τάξεων όλης της ευρύτερης περιοχής, όπως της Τουρκίας, που αυξάνει την επιθετικότητά της, αλλά και της Ελλάδας που έχει αναλάβει το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ.

Ολοι αυτοί θέλουν και τη Ναυπηγική Βιομηχανία πλήρως προσαρμοσμένη στα δικά τους συμφέροντα.

Το ΚΚΕ σάς καλεί να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε.

-- Τα Ναυπηγεία μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά.

-- Στη χώρα μας, λόγω γεωγραφικής θέσης και έμπειρου εργατικού δυναμικού, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να δουλέψει ο κλάδος.

-- Το εμπόδιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος παραγωγής που έχει ως μοναδικό κριτήριο το κέρδος του καπιταλιστή ιδιώτη, την ανταγωνιστικότητά του, σε σχέση με άλλους ομίλους και γι' αυτό υπάρχει αναρχία στην παραγωγή, ένταση της εκμετάλλευσης, αδυναμία ύπαρξης γενικού κεντρικού σχεδιασμού. Αυτόν το δρόμο πρέπει να αμφισβητήσουμε και να ανατρέψουμε.

-- Σε μια τέτοια πορεία και προοπτική, με μια νέα κοινωνική οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, τον σοσιαλισμό, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μαζί και των Ναυπηγείων, οι εργάτες στη Ναυπηγική Βιομηχανία θα μπορούν να απολαμβάνουν τους κόπους του ιδρώτα τους, θα δουλεύουν γι' αυτούς και τα παιδιά τους και όχι για τους καπιταλιστές, όπως τώρα.

-- Σε μια τέτοια κατεύθυνση, με την εργατική τάξη στο τιμόνι της εξουσίας, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορεί να λειτουργήσει για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα ο ενιαίος φορέας Ναυπηγικής Βιομηχανίας, σε έναν πλούσιο τόπο, όπως είναι η Ελλάδα, όχι μόνο γεωγραφικά, στρατηγικά, αλλά κυρίως από την άποψη των πλούσιων οικονομικών πόρων και πηγών, που σήμερα κατασπαταλούνται και μένουν αναξιοποίητα ή εκχωρούνται σε εγχώρια και ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ