ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ
Με τη σκέψη στα πολιτικά οφέλη λόγω τρομοκρατίας

Αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα ευνοϊκό για την κυβέρνηση και την ηγεσία της κλίμα, καθώς, παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια διαφορά 9,5 μονάδων του κυβερνώντος κόμματος από τη ΝΔ, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας συνιστούν «πολιτικό όπλο» για την κυβέρνηση, το οποίο θα γίνει κατορθωτό να εξαργυρωθεί πολιτικά.

Η τρομοκρατία, άλλωστε, ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε χτες υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να εξετάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης. Σήμερα, δε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους συνέδρους της Συνδιάσκεψης, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα υψώσει «αποφασιστικούς τόνους», θα προχωρήσει σε κάλεσμα ενότητας ενόψει των δημοτικών εκλογών, θα αναφερθεί στον άνεμο «δημοκρατίας» που εισάγουν οι προτάσεις για εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του κόμματος και του ΕΓ από το συνέδριο και, φυσικά, θα επαναλάβει ότι ο ίδιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004.

Παράλληλα, στο χτεσινό Εκτελεστικό Γραφείο συζητήθηκαν οι προτάσεις του Κ. Σκανδαλίδη για την υιοθέτηση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές. «Δήμοι και νομαρχίες ανοιχτές στην κοινωνία - μεταρρυθμίσεις τώρα», είναι το σύνθημα που πρότεινε ο Κ. Σκανδαλίδης να υιοθετηθεί από την Οργανωτική Συνδιάσκεψη. Οι δημοτικές εκλογές, όπως έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα αποτελέσουν κεντρικό σημείο στις εργασίες της Συνδιάσκεψης και ο πρωθυπουργός θα θέσει τον πήχη για «νίκη σε κάθε δήμο».

ΜΕΝΙΔΙ
Σύλληψη αγωνιστή για... παρακώλυση συγκοινωνιών

Με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών δικάζεται αύριο στο Αυτόφωρο ο Ν. Γκέσουρας, επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση κατοίκων του Μενιδίου εναντίον των σχεδιασμών για τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Χτες ο Ν. Γκέσουρας, έλαβε τηλεφώνημα από τον Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου, προκειμένου να προσέλθει εκεί για το λόγο της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Οταν προσήλθε, μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου και συντάχθηκε η δικογραφία. Το τηλέφωνο του Ν. Γκέσουρα βρήκε η αστυνομία από τον αριθμό του αυτοκινήτου του, κατά τη διάρκεια προφανώς του «έργου» της παρακολούθησης των συγκεντρωμένων που διαμαρτύρονταν για την υποβάθμιση της πόλης τους από τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Συγκεκριμένα, προχτές το απόγευμα, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην οδό Κ. Παλαμά, στα όρια ανάμεσα στους Δήμους Μενιδίου και Αγ. Αναργύρων, ζητώντας έτσι να μην υπογειοποιηθεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν κατάληψη στις γραμμές του τρένου και συγκεκριμένα στην 8η στάση Μενιδίου, από τις 7:45 έως τις 9:30 περίπου το βράδυ. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο του Ν. Γκέσουρα, κατέγραψαν τον αριθμό του και χτες τον κάλεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Στο πλευρό του Ν. Γκέσουρα βρέθηκαν χτες μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Αγίων Αναργύρων του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα των κατοίκων να διεκδικούν και μ' αυτόν τον τρόπο λύσεις σε όφελός τους.

Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Αναργύρων ισχυρίστηκε ότι είναι υποχρεωμένος από το νόμο να συντάξει τη δικογραφία. Για μια ακόμη φορά, γινόμαστε μάρτυρες της αυταρχικής συμπεριφοράς του κράτους απέναντι σε κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις κατοίκων και του λαού.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον κ. Χρυσοχοΐδη για το παραλήρημα τρομολαγνείας που μας χαρίζει αυτές τις νεκρές μέρες. Η βόμβα που τοποθετήθηκε στον Πειραιά και επέστρεψε αυτόματα στον αποστολέα της, μαζί με διάφορα άλλα αντικείμενα απαραίτητα σε κάθε τρομοκράτη ήταν ικανά να καταστήσουν ολόκληρο το έθνος σε δαιμόνιο ντετέκτιβ. Τα ένδοξα ονόματα των θεωρητικών τακτικής του πολέμου Ζομινί, ενός Ελβετού που υπηρέτησε υπό τον Ναπολέοντα, του Σαξ, που νίκησε στη μάχη του Φοντενουά, και του Γκιμπέρτ, γνωστού από το δοκίμιό του περί τακτικής, χλομιάζουν μπροστά στις αναλύσεις των Τράγκα - Κακαουνάκη. Το κόλπο έπιασε. Ο Νεοέλληνας, μετά το ατροφικό Μουντιάλ, είχε ανάγκη, για να ξεχαστεί όπως πάντα, από μια δυνατή δόση τρομοκρατίας με αρκετό σασπένς.

Ευχαριστούμε τους μεγαλοεκδότες, τους μεγαλομεγάλους γενικώς, γιατί, με το μαγικό κόσμο που μας προσφέρουν μέσω των εντύπων τους, όπου συχνά φιλοξενούν ιστορίες για εγκληματικά στοιχεία και άλλα συναφή, καταφέρνουν και να μας τρομάζουν και να αυξάνουν το τιράζ. Εμείς τρέχουμε πάλι στον τέταρτο τόμο του Κεφαλαίου του ποιητή Μαρξ και από τις Θεωρίες της υπεραξίας ξεχωρίζουμε το απόσπασμα: «Ο εγκληματίας παράγει μια εντύπωση, εν μέρει ηθική, εν μέρει τραγική, αναλόγως, κι έτσι προσφέρει μια "υπηρεσία" στη διακίνηση των ηθικών και αισθητικών συγκινήσεων του κοινού. Δεν παράγει μόνο συγγράμματα ποινικού δικαίου, ούτε απλώς τους ποινικούς κώδικες και τους νομοθέτες, παράγει και τέχνη, ωραία λογοτεχνία, μυθιστορήματα, ακόμη και τραγωδίες, όπως αποδεικνύουν όχι μόνο η Ενοχή του Μύλνερ και οι Ληστές του Σίλλερ αλλά και αυτός ο Οιδίπους και ο Ριχάρδος ο Τρίτος. Ο εγκληματίας σπάζει τη μονοτονία και την καθημερινή ασφάλεια της αστικής ζωής. Ετσι την προστατεύει από την τελμάτωση και προκαλεί την ανήσυχη ένταση και την κινητικότητα, χωρίς τις οποίες θα αμβλυνόταν ακόμα και η ορμή του ανταγωνισμού».

Ευχαριστούμε την εθνική σταρ κ. Αγγελοπούλου, που σαν την Κίρκη, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχίζει να μας μεταμορφώνει: εθελοντής - χαφιές - γκαρσόνι είναι το τρίπτυχο εξέλιξης του πατρίς - θρησκεία - οικογένεια.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Στα Γιάννενα βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή, ο Γ. Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου θα περιοδεύσει στη μεταλλοβιομηχανία ΣΠΑΪΝΤΕΡ (ΠΕΤΣΙΟΣ) στις 11.30 π.μ. και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη 1 μ.μ.

-- Πολιτική συγκέντρωση στη Ν. Σάντα Κιλκίς διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 9.30 μ.μ. η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη. Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τα χωριά Μαυρονέρι (στις 7 μ.μ.) και Παλιό Αγιονέρι (8 μ.μ.).

-- Πολιτική συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ γίνεται αύριο, Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία στο Πέτα του Νομού Αρτας. Ομιλητής θα είναι ο Κ. Κωτσαντής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Η Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού Συστήματος του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση-συζήτηση την Τετάρτη 10 του Ιούλη, στις 4.30 μ.μ., στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Σίνα και Βησσαρίωνος). Ομιλητής θα είναι ο Γ. Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Νομό Καρδίτσας

Στο Νομό Καρδίτσας θα περιοδεύσει ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σήμερα, Παρασκευή 5 του Ιούλη. Στα πλαίσια της περιοδείας του ο Γ. Πατάκης θα έχει συναντήσεις με μαζικούς φορείς του νομού για το πρόβλημα της λειψυδρίας και των καθυστερήσεων στην κατασκευή των έργων υποδομής. Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατάκης, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, θα συναντηθεί:

- Στις 11 π.μ. με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας.

- Στις 12.15 το μεσημέρι με τον διευθυντή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ.

- Στη 1.30 το μεσημέρι με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νευρόπολης.

- Στις 6 το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Ιτέα.

Περιοδεία στη Χίο

Ο Γιώργης Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, θα περιοδεύσει στη Χίο, όπου θα μιλήσει σε μια σειρά εκδηλώσεις με κύριο θέμα: «Δράση για τα εργασιακά δικαιώματα - Αρση της επιστράτευσης των ναυτεργατών».

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή

- Στις 7 το πρωί θα συζητήσει με τους εργαζόμενους του Τεχνικού Τμήματος του ΟΤΕ.

- Στις 8.30 π.μ. θα επισκεφτεί τον Οίκο Ναύτου και θα συζητήσει με τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους σ' αυτόν.

- Στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί το εργοστάσιο «Σαραντής ΑΕΒΕ».

- Στις 12 μ. θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική.

- Στις 13.00 θα δώσει συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ στο Εργατικό Κέντρο της Χίου.

- Στις 19.00 θα μιλήσει στη Συκιάδα.

- Στις 20.00 θα μιλήσει στη Λαγκάδα.

Αύριο Σάββατο

- Στις 9.30 το πρωί θα περιοδεύσει στα καφενεία της αγοράς και θα επισκεφτεί τα πλοία «Οινούσα», «Ψαρά» και «Δημητρούλα».

- Στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί τον καταυλισμό προσφύγων στη ΒΙΑΛ.

- Στις 18.30 θα περιοδεύσει στον Καταρράκτη.

- Στις 20.00 θα μιλήσει στη Νένητα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ