ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
Σελ. /32
Τα κρίσιμα ερωτήματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά και διάφορα γράφονται και πάλι τις μέρες αυτές, για τη «17Ν», τη δράση της κλπ., κλπ. Και είναι θετικό το γεγονός, πως η ολότητα σχεδόν των προαναφερομένων, καταλογίζουν -με τον ένα ή άλλο τρόπο- στην ύπαρξη και δράση του μηχανισμού αυτού το ρόλο μοχλού, για την επιβολή αντιδημοκρατικών και περιοριστικών των λαϊκών ελευθεριών μέτρων, την καλλιέργεια αισθημάτων ανασφάλειας, την άσκηση πολύμορφων πιέσεων και εκβιασμών από κυβερνήσεις άλλων χωρών κλπ., κλπ. Είναι, επίσης, απολύτως λογικά, όσο και κρίσιμα, μια σειρά ερωτήματα, που έρχονται ξανά στην επιφάνεια: Ποιους σκοπούς εξυπηρετούσε τόσα χρόνια η δράση της «17Ν»; Ποιες δυνάμεις ωφελούνταν από τη δράση της και ποια η σχέση του μηχανισμού με τις δυνάμεις αυτές; Πώς εξασφάλιζε τη γνώση τόσων πολλών και κρίσιμων, για τα χτυπήματά της, πληροφοριών και στοιχείων, σε συνδυασμό με το ολιγάριθμο -όπως όλοι λένε- των μελών της και τον άκρως συνωμοτικό χαρακτήρα της; Πώς συντηρείται 27 ολόκληρα χρόνια; Οπως και αρκετά άλλα.

Ερωτήματα, που μένουν αναπάντητα, παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες.

... και οι αφελείς απαντήσεις

Οσο λογικά και θετικά, όμως, είναι τα προαναφερόμενα, μια σειρά απόψεις και αναλύσεις, που επιχειρούν κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω, χαρακτηρίζονται τουλάχιστον από αφέλεια. Για παράδειγμα, μόνον αφέλεια αποτελεί η σκιαγράφηση του «εγκεφάλου» της «17Ν», ως ανθρώπου μεγάλης και πολύμορφης σχετικά πολιτικής και γενικής μόρφωσης και πείρας και την ίδια στιγμή, εμφορούμενου από την αντίληψη, ότι μια σειρά πολιτικές δολοφονίες μπορούν να οδηγήσουν στην επανάσταση και την κοινωνική αλλαγή... Αντιλήψεων, δηλαδή, που έχουν χρεοκοπήσει από τον 19ο ακόμη αιώνα. Το ίδιο και ακόμη περισσότερο ισχύει, για απόψεις, που δίνουν απαντήσεις του τύπου, ότι όλ' αυτά γίνονταν, για να γεύονται το αίμα και να δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις της οργάνωσης...

Ας μας επιτρέψουν, τόσο οι κάθε λογής αναλυτές και αρθρογράφοι, όσο και οι ειδικοί των διωκτικών αρχών, να παρατηρήσουμε, ότι δείχνουν μια αξιοπερίεργη εμμονή και εμπιστοσύνη στα όσα έχει αναφέρει η οργάνωση στις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις της. Τα τελευταία και, ιδιαίτερα, οι όποιες κακοποιημένες αριστερές ιδέες, που αυτές περιείχαν, μπορεί να χρησίμευαν για λαϊκή κατανάλωση ή τη συσπείρωση κάποιων, χαμηλής πολιτικής συνείδησης, μελών της οργάνωσης, αλλά κάθε άλλο παρά φωτογραφίζουν το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα των «εγκεφάλων» και των εμπνευστών του μηχανισμού.

Αλληλοσυγκρουόμενες «πληροφορίες»

Τόσο η επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, όσο και οι από διάφορες πηγές πληροφορίες, των τελευταίων ημερών, λένε ότι ο Σάββας Ξηρός βρισκόταν βαριά τραυματισμένος σε κατάσταση καταστολής, τουλάχιστον μέχρι χτες το πρωί και καμιά ουσιαστική επαφή ή συνομιλία δεν είχε τις μέρες αυτές με τις διωκτικές αρχές. Στο χτεσινό «Βήμα», όμως, ο Αλ. Παπαχελάς -συνήθως καλά πληροφορημένος - γράφει σχετικά: «Σύμφωνα εν τω μεταξύ με πληροφορίες που δεν μπορούν ασφαλώς να εξακριβωθούν στο θολό τοπίο αυτών των ωρών, οι αρχές πέτυχαν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία του Ξηρού, ενώ νοσηλευόταν στον "Ευαγγελισμό", όταν τον έπεισαν ότι έχουν περιγραφές μαρτύρων, αλλά και άλλα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του».

Τι να σημαίνει, άραγε, αυτή η εξόφθαλμη «αλληλογρονθοκόπηση» πληροφοριών; Είναι, απλά και μόνο, μια έκφραση της συνεχιζόμενης διοχέτευσης σωρείας «στοιχείων» και παραπληροφόρησης από τις αστυνομικές αρχές προς τα ΜΜΕ; Αποτελεί μια απόπειρα, να δοθούν -έστω κι έτσι- κάποιες απαντήσεις στα πολλαπλασιαζόμενα συνεχώς ερωτήματα της κοινής γνώμης, που γεννιούνται εύλογα από την όλη εξέλιξη της υπόθεσης; Συμβαίνει κάτι άλλο και τι;

Υπόθεση εργασίας

Μια υπόθεση εργασίας κάνω, αλλά ορισμένες πλευρές της όλης υπόθεσης μού φέρνουν στο μυαλό τη δήλωση πατέρα Μπους, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους εθνικούς τους στόχους. Η παραπάνω υπόθεση εργασίας ανήκει στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελή, και την είπε, χτες, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης.

Τη σημειώνουμε, λοιπόν, και την προσφέρουμε, ως υπόθεση εργασίας κι εμείς, σε όσους ασχολούνται τον καιρό αυτό με τη «17Ν».


Η ουσία

Πες πως πιάνουνε

ως μέλη

ένα Χρίστο, ένα Βαγγέλη,

θα 'χουν έτσι

κάτι κάνει,

αλλά αυτό μόνο δε φτάνει.

* * *

Πες πως βρίσκουν

πέντε δράστες

παραδεύτερους

και «γλάστρες»

και δεν πάνε παραπέρα

«μπαμ» θα είναι

στον αέρα.

* * *

Αν δε βγει,

αν δε μας πούνε

ποιοι τα «πιόνια»

αυτά κινούνε,

ποιοι κρυμμένοι

είναι πίσω,

ε, δε θα χειροκροτήσω.

* * *

Πες πως πιάνουν

πέντε μέλη,

ποια θα είναι τα οφέλη;

Αν δε βγουν

στη φόρα όλα

κάθε άλλο είναι «φόλα»!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό

Σε μια περίοδο που ο κουρνιαχτός της «τρομοκρατίας» και οι αποκαλύψεις περί «17 Νοέμβρη» σκιάζουν τα πάντα, ο αυταρχισμός της κυβέρνησης καλά κρατεί. Είναι γνωστή η απόφαση που «ντύνει στο χακί» τους ναυτεργάτες με την επ' αόριστον επιστράτευσή τους, όπως και η προσπάθεια της κυβέρνησης, διά της διορισμένης διοίκησης στα «Ελληνικά Πετρέλαια», να βγάλει παράνομη την απεργία των εργαζομένων, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση άλλης μιας δημόσιας επιχείρησης. Με «πρόσχημα» το ...«δημόσιο συμφέρον», η αστυνομοκρατία και το κράτος του νόμου επιχειρείται να εμπεδωθούν ως δεδομένα και, μάλιστα, «απαραίτητα για τους εργαζόμενους». Είναι αυτό που υποκριτικά λέγεται από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ότι θα «εξασφαλιστεί η ασφάλεια του πολίτη»!

Ομως, αυτή η επιχείρηση της «τάξης και του νόμου» άμεσα σημαίνει χτύπημα στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα και πρωτίστως στην πολιτική δράση. Το τελευταίο κρούσμα, ανάμεσα στα πολλά που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ενάντια σε νεολαίους κομμουνιστές, έρχεται από την Καλαμάτα. Εκεί, το βράδυ της Τετάρτης, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις μελών και στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που καλούσαν το λαό της πόλης να αντιδράσει στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τ. Μίλερ, στην περιοχή. Η δράση των αγωνιστών, που αντιδρούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και θεωρούν τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ ανεπιθύμητο, ενόχλησε τις δυνάμεις καταστολής που έσπευσαν να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές εντολές. Ετσι, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα και αφού πέρασαν από διαδικασία αυτόφωρου, προσάγονται σε δίκη με την κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς». Ετσι εφαρμόστηκε εκεί το κράτος του νόμου!

Αντίστοιχο είναι το αυταρχικό κρούσμα στο Μενίδι χτες με τη σύλληψη αγωνιστή και το σχηματισμό τελικά δικογραφίας από το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Αναργύρων, για «παρακώλυση συγκοινωνιών»(!) επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση για τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός πάνε χέρι - χέρι και οι κομμουνιστές, πρωτοπόροι στους λαϊκούς αγώνες, μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο. Μόνο που αυτή η τακτική της αστικής τάξης και των πολιτικών υπηρετών της, ποτέ στην ιστορία και αυτού του τόπου δεν είχε αποτέλεσμα.

Σήμερα, οι κομμουνιστές δίνουν και πάλι το «παρών». Ενάντια στους διάφορους «τρομονόμους», στην προσπάθεια για περιορισμό της πολιτικής δράσης όσων δυνάμεων αντιπαλεύουν το μονόδρομο των επιλογών του κεφαλαίου, στην ενίσχυση - με διάφορα προσχήματα - των κατασταλτικών μηχανισμών. Σπάνε την τρομοκρατία στην πράξη. Τα νιάτα της ΚΝΕ το Σαββατοκύριακο στήνουν το δικό τους στρατηγείο ειρήνης στο Στόμιο της Λάρισας, διαδηλώνουν ενάντια στο ορμητήριο του θανάτου, το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο. Συνεχίζουν την αντιιμπεριαλιστική τους δράση, που αγκαλιάζουν όλο και περισσότεροι νέοι. Με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες, με το μεγάλο άνοιγμα του 28ου Φεστιβάλ τους, που ανοίγει τα φτερά του σε όλη τη χώρα, στέλνουν το μήνυμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Ετσι ξέρουν να απαντάνε στην κρατική τρομοκρατία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ