ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΖΑ
Ασταμάτητη η βία των Ισραηλινών

Από την κηδεία της 21χρονης Ραζάν στη Γάζα

Copyright 2018 The Associated

Από την κηδεία της 21χρονης Ραζάν στη Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Καζάνι που βράζει» από οργή για την συνεχιζόμενη βία των ισραηλινών στρατευμάτων και το ασταμάτητο 11χρονο ισραηλινό φονικό εμπάργκο θυμίζει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Η μαύρη λίστα με τους νεαρούς Παλαιστίνιους που δολοφονούνται από τις σφαίρες Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ δεν σταματά να μεγαλώνει. Μέσα στα τελευταία 24ωρα, προστέθηκαν στα τουλάχιστον 130 θύματα το όνομα της 21χρονης εθελόντριας νοσηλεύτριας Ραζάν αλ Νατζιάρ που δολοφονήθηκε με μία σφαίρα στο στήθος τη στιγμή που παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες διαδηλωτές (!), μολονότι φορούσε το ευδιάκριτο λευκό γιλέκο του διασώστη, και του 30χρονου διαδηλωτή Ναίμ Χαμάντα που ξεψύχησε σε νοσοκομείο της Γάζας έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του στις 15 Μάη από τα φονικά ισραηλινά πυρά. Η λαϊκή οργή για τη δολοφονία της Νατζιάρ μετέτρεψε την κηδεία της σε λαϊκό συλλαλητήριο κατά της ισραηλινής θηριωδίας.

Παράλληλα, χτες Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ανώτερα στελέχη της «Χαμάς» στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι από σήμερα, 5 Ιούνη, ξεκινά νέος γύρος μαζικών διαδηλώσεων στα σύνορα με το Ισραήλ με αφορμή την 51η επέτειο από τον πόλεμο του 1967, κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το ίδιο διάστημα, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη αξιοποιώντας την παραμικρή αναίμακτη ρίψη ρουκέτας επαναλαμβάνουν τις τρομοκρατικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές της Γάζας σχεδόν καθημερινά. Μόνο τα ξημερώματα της Κυριακής, ανακοίνωσαν πως χτύπησαν «15 στόχους της "Χαμάς"».

«Ενεργό ρόλο» ζητούν από την Κίνα...

Στο μεταξύ, στη Ραμάλα, η Χανάν Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, συναντήθηκε χτες με τον Κινέζο πρέσβη Γκούο Γουέι. Η Ασράουι ζήτησε να παίξει η Κίνα «ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής» και την εξεύρεση «πολυμερούς λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε πως συζήτησαν τη σημασία της πρότασης τεσσάρων σημείων που είχε υποβάλλει το 2017 η Κίνα για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στο Μεσανατολικό και πώς αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με ανάλογες πρωτοβουλίες του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς.

  • Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέβαλε την ψήφιση νόμου για την αναγνώριση της «Γενοκτονίας των Αρμενίων», προκειμένου να μην ευνοηθεί προεκλογικά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ενόψει των τουρκικών εκλογών της 24ης Ιούνη, ανακοίνωσε προχτές το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
ΟΕΝΓΕ
Οργάνωση ιατρικής αποστολής, έμπρακτης αλληλεγγύης στη Γάζα

Η ανταλλαγή σκέψεων για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να συμβάλει στη στήριξη του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ήταν το κεντρικό χαρακτηριστικό της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (31/5/18) μεταξύ της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με τον Παλαιστίνιο πρέσβη Μαρουάν Τουμπάσι.

Σε αυτό το φόντο, η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να δηλώσουν στις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και στην ΟΕΝΓΕ διαθεσιμότητες για οργάνωση ιατρικής αποστολής, έμπρακτης αλληλεγγύης στη Γάζα. Για την αποστολή αυτή χρειάζονται ιδιαίτερα χειρουργικές ειδικότητες (γενικοί χειρουργοί, αγγειοχειρουργοί, ορθοπεδικοί και αναισθησιολόγοι).

Η αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ εξέφρασε στον Παλαιστίνιο πρέσβη την αλληλεγγύη της και την αμέριστη συμπαράστασή της στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα του για να έχει τη δική του πατρίδα, για την ύπαρξη ανεξάρτητου, κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρέσβης αναφέρθηκε στα βάσανα του Παλαιστινιακού λαού, στις δυσκολίες περίθαλψης των χιλιάδων τραυματιών.

Η Ομοσπονδία καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε ανυποχώρητο αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν τους λαούς στη σφαγή και απαιτεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Παλαιστινιακής αρχής, για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον Παλαιστινιακό λαό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΜΠΕΟ - ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Συμφώνησαν σε «οδικό χάρτη» στο Μάνμπιτζ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» με στόχο το μέλλον της «διμερούς συνεργασίας στη Συρία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», που συμπεριλαμβάνει «βήματα για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Μάνμπιτζ», συμφώνησαν χτες στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν την ένταση που προκαλούν οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων στις διμερείς σχέσεις, σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Σε κοινή, λιτή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χτες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζεται πως «Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών με πνεύμα συμμαχικής σύμπραξης». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» για τον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ της Συρίας, όπου βρίσκονται και αμερικανικά στρατεύματα και αρκετά κοντά ο τουρκικός στρατός. Τουρκικά ΜΜΕ («Χουριέτ», δίκτυο TRT κ.ά.), επικαλούμενα πληροφορίες από άλλες πηγές, ισχυρίζονται ότι ο «οδικός χάρτης» αναφέρει την αποχώρηση Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG «σε 30 μέρες από την έναρξη εφαρμογής του», σε συνάρτηση «με τις εξελίξεις στο έδαφος».

Στη χτεσινή κοινή ανακοίνωση, πάντως, επισημαίνεται πως αμφότεροι εκτίμησαν τις προτάσεις της «Ομάδας Εργασίας Τουρκίας και ΗΠΑ» για τη Συρία, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν να επαναληφθεί η συνάντηση του μηχανισμού της Ομάδας Εργασίας «για να επιλύσουν τρέχοντα εξαιρετικά ζητήματα σε διμερείς σχέσεις».

«Σημείο καμπής το Μάνμπιτζ»

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ» ο Τούρκος υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πομπέο, τόνισε ότι συζήτησαν «τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ζητήματα που σχετίζονται με τη Συρία, έναν οδικό χάρτη για το Μάνμπιτζ και άλλα περιφερειακά θέματα».

«Πασχίζουμε για πολιτική λύση στη Συρία» και «απορρίπτουμε όλες τις προσπάθειες διαίρεσης της Συρίας», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως υπάρχει «αρνητική ατμόσφαιρα κατά της Τουρκίας, που δημιουργήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αποστολή μαχητικών "F-35"» στην Αγκυρα και την «αγορά πυραυλικού αμυντικού συστήματος από τη Ρωσία». Δείχνοντας διατεθειμένος να παρατείνει το σκληρό παζάρι με τις ΗΠΑ, κατέληξε: «Πριν όμως πάρουμε αυτά τα συστήματα (σ.σ. από τη Ρωσία), θέλαμε να τα αγοράσουμε από τους συμμάχους μας και τις ΗΠΑ, αλλά αυτοί δεν μας τα πούλησαν και έπρεπε να τα αγοράσουμε από τη Ρωσία. Αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να μας τα πουλήσουν, εμείς θέλουμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας»...

Παράλληλα, τουλάχιστον 70 Σύροι φύλαρχοι εξέδωσαν το Σάββατο κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι προχωρούν στη συγκρότηση «νέας, συνδυασμένης δύναμης» η οποία θα πολεμήσει ενόπλους που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τα ξένα στρατεύματα στη βόρεια Συρία.

G7 - BRICS
Αντιδράσεις για τους αμερικανικούς δασμούς

ΟΤΤΑΒΑ - ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Η όξυνση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών και οι πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν πολύπλευρα έντονες αντιδράσεις, τόσο στους κόλπους της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7), ενόψει της Συνόδου στο Σαρλεβουά του Καναδά στο τέλος της βδομάδας, όσο και στις πέντε χώρες αναδυόμενων οικονομιών που είναι γνωστές ως BRICS (από τα αρχικά Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Ν. Αφρικής στα Αγγλικά).

Στον Καναδά, όπου συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Οικονομικών του G7, εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δεν κατάφερε να κατευνάσει τους ομολόγους του, αρκετοί από τους οποίους πρότειναν τη λήψη «μελετημένων δράσεων» ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.

Με την πλευρά των χωρών που αντιδρούν στους αμερικανικούς δασμούς συμπαρατάχθηκε χτες και η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως η χώρα του θα πάρει αντίποινα ύψους 266,5 εκατ. δολαρίων κατά των ΗΠΑ για την απόφασή τους να επιβάλουν δασμούς σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο από τις 21 Ιούνη.

Παράλληλα, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών BRICS συναντήθηκαν στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, καταδικάζοντας τον εμπορικό προστατευτισμό της κυβέρνησης Τραμπ και τονίζοντας ότι οι δασμοί «υπονομεύουν την παγκόσμια ανάπτυξη» και το «ελεύθερο εμπόριο».

Νωρίτερα, οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο κατά τη συνάντηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπερ Ρος, και της κινεζικής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα. Η κινεζική πλευρά εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι οι δύο αντιπροσωπείες «σημείωσαν θετική και συγκεκριμένη πρόοδο», αλλά «αν οι ΗΠΑ επιβάλουν εμπορικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κυρώσεων, τότε δεν θα εφαρμοστούν όλα τα εμπορικά και οικονομικά επιτεύγματα» που συμφωνήθηκαν πρόσφατα σε διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

ΙΣΡΑΗΛ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παζάρια Νετανιάχου με επίκεντρο το Ιράν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, η στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία, η αυξημένη γεωπολιτική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι υποτιθέμενες «ειρηνευτικές» διαδικασίες για το Παλαιστινιακό, ενόψει της επικείμενης δημοσιοποίησης της πρότασης των ΗΠΑ ώστε να ξαναρχίσουν (αν καταστεί δυνατό...) οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, τίθενται από χτες στο επίκεντρο της ατζέντας των επαφών που πραγματοποιεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας.

Χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρέθηκε στο Βερολίνο (πρώτο σταθμό της περιοδείας, που περιλαμβάνει Παρίσι και Λονδίνο) συναντώντας την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Ο Νετανιάχου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ, επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Τεχεράνης ισχυριζόμενος ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα «για να καταστρέψει το Ισραήλ» και «να καταστρέψει τη Μέση Ανατολή». Η Μέρκελ, από την πλευρά της, συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Νετανιάχου κυρίως για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή λέγοντας πως «οι δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή προκαλούν ανησυχίες, ιδιαίτερα για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε δημοσιογράφους του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» ανάμεσα σε άλλα υιοθέτησε τις «ανησυχίες του Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» υποστηρίζοντας ότι οδηγεί «σε αστάθεια της περιοχής και στην υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ