ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε συνεχή συναγερμό

Μεγάλη διαδήλωση στήριξης της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, το Σάββατο

Δυναμικά τα μπλοκ του ΚΚ Βενεζουέλας στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στο Καράκας
Δυναμικά τα μπλοκ του ΚΚ Βενεζουέλας στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Εδώ, σήμερα, θα κονιορτοποιήσουμε την ιμπεριαλιστική στρατηγική ενός βελούδινου πραξικοπήματος ή ενός πολύχρωμου πραξικοπήματος», θα τονίσει το Σάββατο προς τους μυριάδες διαδηλωτές ο Ο. Τσάβες, από την εξέδρα που είχε στηθεί στην Αβενίδα Μπολίβαρ, στο κέντρο του Καράκας, σύμφωνα με το ABN.

Το Σάββατο ήταν ημέρα της μεγάλης κινητοποίησης των λαϊκών δυνάμεων της Βενεζουέλας, η ημέρα που το κέντρο του Καράκας σείστηκε από την «Μεγάλη Αντιιμπεριαλιστική Μπολιβαριανή Διαδήλωση». Εκατοντάδες χιλιάδες από κάθε γωνιά του Καράκας, ένωσαν τη φωνή τους ενάντια σε όλα τα σχέδια αποσταθεροποίησης και πρόκλησης χάους που έχουν εκπονηθεί από την εγχώρια ολιγαρχία και τις ΗΠΑ και αποστέλλαν μήνυμα ότι βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Αυτή τη φορά αφορμή είναι η μη ανανέωση της άδειας λειτουργία του δικτύου RCTV, που έχει προκαλέσει «αγανακτισμένες διαδηλώσεις» της αντίδρασης... ενάντια «στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου», όπως δήλωσαν για άλλη μία φορά την Κυριακή σε μία ακόμη διαδήλωση, χωρίς μέγα πλήθος και για το λόγο αυτό χωρίς προκληθέντα παρατράγουδα.

Εξάλλου, όπως δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος Τσάβες προς τους μυριάδες διαδηλωτές, ουδόλως τον απασχολεί «η προπαγάνδα και τα ψεύδη της εγχώριας και της διεθνούς ολιγαρχίας», αυτό που πραγματικά «για μένα έχει σημασία είναι η αξιοπρέπεια του λαού, αυτό που προέχει είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της πατρίδας μας»...

Εντούτοις, χτες ο Πρόεδρος Τσάβες, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «πολύχρωμου πραξικοπήματος» κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην εκδήλωση για την υπογραφή συμφωνιών στο πλαίσιο της ALBA, παρόντων του Προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα και της υπουργού Ξένων Επενδύσεων και Οικονομικής Συνεργασίας της Κούβας, Μάρτα Λόμα. Σύμφωνα με την «Πρέσνα Λατίνα» ο Πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι η Βενεζουέλα παραμένει σε συναγερμό καθώς η τακτική όσων ορέγονται την ανατροπή έχει αλλάξει και ότι πλέον εγκαταλείπουν την πρακτική των βίαιων αντιδράσεων και θα προσπαθήσουν για «μη βίαιες ενέργειες», όπως συμβαίνει και στη Γεωργία και στην Ουκρανία.

Στην ίδια τελετή ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε στις χώρες που συμμετέχουν στην ALBA, δηλαδή την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και τη Βολιβία, να συστήσουν μία «Ομοσπονδία», ώστε μεταγενέστερα «να ενταχθούν και κράτη της Καραϊβικής και άλλα της Λατινικής Αμερικής».

ΚΟΥΒΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Συνάντηση Κάστρο με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ

Associated Press

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αβάνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, Νονγκ Ντουκ Μανχ, με τον οποίο είχε δίωρη συζήτηση, στην οποία επιβεβαιώθηκαν οι δυνατοί δεσμοί των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, ο Φιντέλ Κάστρο και ο Νονγκ Ντουκ Μανχ αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, περιοχή όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ έκανε περιοδεία τις προηγούμενες μέρες.

Ο Κουβανός ηγέτης εξέφρασε τον θαυμασμό του στον ηρωικό λαό του Βιετνάμ και τις κατακτήσεις που έχουν συντελεστεί στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της υγείας. Εξήγησε επίσης τα θετικά αποτελέσματα της ενεργειακής επανάστασης ανάμεσα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Από τη μεριά του, ο Νονγκ Ντουκ Μανχ εξέφρασε την ικανοποίηση για την ανάρρωση του Φ. Κάστρο και του μετέφερε την αλληλεγγύη και τη στοργή του λαού του.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ είχε επίσης συνάντηση με τον Κουβανό αντιπρόεδρο, Κάρλος Λάγε, καθώς και με τον Ραούλ Κάστρο, τον αντιπρόεδρο και δεύτερο γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, και επισκέφθηκε τοποθεσίες οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Και λογοκριτής ο στρατηγός

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο λεγόμενος «πρόεδρος» του Πακιστάν, ο πραξικοπηματίας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, υπέγραψε και διακήρυξε ότι ισχύουν άμεσα μέτρα που ουσιαστικά επιβάλλουν σκληρή λογοκρισία στα ΜΜΕ, και ειδικά τα ηλεκτρονικά: τηλεόραση, ραδιόφωνο, Διαδίκτυο και μορφές ενημέρωσης προς κινητά. Ακόμη, επιβλήθηκαν μέτρα όσον αφορά σε αναφορές από «ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις». Ο Μουσάραφ «ανακάλυψε» ότι τα ΜΜΕ διεξάγουν «εκστρατεία» εναντίον του και, όπως το συνηθίζει, πήρε τα πράγματα, για άλλη μια φορά, στα χέρια του. Η κρίση -που προκλήθηκε όταν απέπεμψε τον πρώην επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου Ιφτιχάρ Τσόντρι που ξεσήκωσε σάλο - δε μοιάζει ωστόσο να καταλαγιάζει παρά τη λογοκρισία και παρά τις σφαγές διαδηλωτών.

«Ταλιμπανοποίηση»: Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν χτες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μπράουν: Προώθηση του αστυνομικού κράτους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ελαστικά τα αστυνομικά μέτρα, αναλόγου περιεχομένου σε «καιρό πολέμου», για τον υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, επιλεγμένο ως διάδοχο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλούνται οι εφημερίδες «Sunday Telegraph», «Sunday Times» και «Observer», σχεδιάζει να καταστήσει αυστηρότερους τους νόμους όσον αφορά την ασφάλεια όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 27 Ιουνίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στο βρετανικό Τύπο, μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία και την ηγεσία των Εργατικών, ο Μπράουν θα προτείνει: 1) Επέκταση του ορίου των 28 ημερών κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Ο Μπλερ ήθελε να φθάσει τις 90 ημέρες, αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιό του μετά από μια πολιτική εξέγερση στη Βουλή των Κοινοτήτων. 2) Να αρθεί η απαγόρευση της ανάκρισης μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος οποιουδήποτε υπόπτου και να επιτραπεί η χρήση στοιχείων από υποκλοπές σε δικαστήρια. 3) Να καταστεί η τρομοκρατία επιβαρυντικός παράγοντας όσον αφορά στις καταδίκες υπόπτων, με την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στους δικαστές και να αυξηθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος ήδη έχει υπερδιπλασιαστεί, στα 2 δισ. λίρες ετησίως, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org