ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στο έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων

Σύσκεψη την Τετάρτη 9 Ιούνη, 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική έντασης των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ και συνολικά της δημόσιας περιουσίας - όπως αυτή εκφράστηκε και με τις πρόσφατες κυβερνητικές διακηρύξεις - οργανώνει το ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 9 Ιούνη 2010, 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2οςόροφος, πλατεία Κάνιγγος) με θέμα: «Η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα μας για την αντιμετώπιση της νέας επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ, του Δημόσιου πλούτου της χώρας».

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση στη σύσκεψη, το ΠΑΜΕ τονίζει: «Η κυβέρνηση μετά τα τελευταία βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που ισοπεδώνουν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων στις εργασιακές σχέσεις, στο εισόδημα, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία - Πρόνοια, στην Παιδεία, κλιμακώνει την επέλασή της εναντίον της εργατικής τάξης, όλου του λαού.

Προχωράει αδίστακτη στην τελική φάση των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ και συνολικά όλου του δημόσιου πλούτου της χώρας, που τον παραδίδει βορά στα αρπακτικά νύχια των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλίων τους, προκειμένου να αυξήσουν παραπέρα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους.

Σας καλούμε να ξεπεράσετε το συμβιβασμό, τη μοιρολατρία ότι «τίποτα δε γίνεται», που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Την τρομοκρατική προπαγάνδα όλων των μηχανισμών του συστήματος ότι τάχα τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για τα λαό. Λένε ψέματα. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία μόνο για το κεφάλαιο.

Σας καλούμε σε ξεσηκωμό με τη γραμμή του ΠΑΜΕ. Με τη γραμμή της απειθαρχίας και της ανυπακοής σε αυτήν την αντεργατική θύελλα. Με τη γραμμή του ταξικού αγώνα της ρήξης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Στη γραμμή που πολύ εύστοχα αποτυπώνει το σύνθημα του ΠΑΜΕ: Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία, όχι ο λαός!

Σας καλούμε να παλέψουμε όλοι μαζί για να εμποδίσουμε το νέο έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης που έχει τη σφραγίδα των μηχανισμών του κεφαλαίου, όπως είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και την ολόπλευρη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., την ανοχή και την ουσιαστική στήριξη, αλλά με «αγωνιστικές» κορόνες για ευνόητους λόγους, των άλλων πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.

Σας καλούμε να γυρίσετε την πλάτη σε όλους αυτούς. Συσπειρωθείτε με το ΠΑΜΕ. Να οργανώσουμε, να συντονίσουμε και να μαζικοποιήσουμε την πάλη μας, ώστε με όρους νίκης να αντεπιτεθούμε. Να διεκδικήσουμε σε τελική ανάλυση όλο τον πλούτο που παράγουμε. Για να γίνουν λαϊκή περιουσία και να λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, όλες οι επιχειρήσεις και οι τομείς στρατηγικής σημασίας της χώρας».

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι

Χθες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών όπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Δ. Ρέππα. Ο υπουργός επανέλαβε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το σχέδιο «εξυγίανσης» - όπως αποκαλεί την ιδιωτικοποίηση - του ΟΣΕ είναι αναγκαίο προκειμένου να μην κλείσει.

Επίσης, χτες, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ προχώρησαν σε μαζική γενική συνέλευση, διατυπώνοντας την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας. Εξουσιοδότησαν τα ΔΣ των Σωματείων να προγραμματίσουν άμεσα κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ξεκαθάρισαν ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Κατήγγειλαν ότι με την είσοδο των εργολάβων το μόνιμο προσωπικό της ΕΥΑΘ διαρκώς μειώνεται και οι εργασιακές σχέσεις αντικαθίστανται από άθλιες συμβάσεις δουλεμπορίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, το 2011 αναμένεται το μόνιμο προσωπικό της ΕΥΑΘ να μειωθεί στα 320 άτομα από περίπου 700 που είναι σήμερα.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκπρόσωπος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ταξικό κίνημα και να διεκδικήσουν τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Σημείωσε πως ο αγώνας αυτός θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού.

«ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Πρωτοστατεί στην κλιμάκωση της πάλης

Νέα παρέμβαση την Τρίτη ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία των ναυτεργατών

Με αποφασιστικότητα οι ταξικές δυνάμεις της αγωνιστικής παράταξης «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση», τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ανταποκρινόμενες στη θέληση των ναυτεργατών, όπως αυτές εκφράστηκαν από τους πρόσφατους μεγάλους απεργιακούς αγώνες στα καράβια, προχωράνε μπροστά στην οργάνωση δυνάμεων για την κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών. Χτες έγινε μαζική σύσκεψη της ΝΣΚ στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη ακόμα πιο δυναμικών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που για τα κέρδη των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου, «απελευθερώνει» (άρση του καμποτάζ) τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, αρχίζοντας από τα κρουαζιερόπλοια, για να μετατρέψει τα καράβια σε γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, ανατρέπει πλήρως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών και αβαντάρει τους εφοπλιστές για να αξιώνουν υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με μηδενικές αυξήσεις.

Οπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης από την Τρίτη 8 του μήνα θα ανοίξει ξανά το μέτωπο ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία στο λιμάνι της Κορίνθου. Συγκεκριμένα την Τρίτη στις 9 το πρωί ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων θα αναχωρήσουν με πούλμαν από την ΠΕΜΕΝ για Κόρινθο προκειμένου να γίνει παρέμβαση στα καράβια «ROPAX» 1 και 2, των οποίων οι ναυτεργάτες είναι ανασφάλιστοι, απαιτώντας πληρώματα ασφαλισμένα στο ΝΑΤ και να ισχύσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη οι ναυτεργάτες έκαναν δυναμική παρέμβαση στην ΠΝΟ, απαιτώντας την ένταση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

  • Στο μεταξύ, συνεχίζουν να φτάνουν μηνύματα καταδίκης της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους απεργούς, μετά από όσα έγιναν στη Μυτιλήνη την περασμένη Τρίτη. Μεταξύ άλλων ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Σύνδεσμος Εγκαταστατικών Υδραυλικών Θερμικών Κλιματιστικών Εργων και Καυσίμων Αερίων Αθηνών και Περιχώρων και το ΝΑΡ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δυναμική παρέμβαση ενάντια στους ξενοδόχους

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση στη συνέλευση των ξενοδόχων
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση στη συνέλευση των ξενοδόχων
Μαζική δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησε η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, την περασμένη Τρίτη 4 Ιούνη. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η αίθουσα γέμισε με εργάτες που κρατούσαν σημαίες και δονήθηκε από τα συνθήματα. Το πανό έδινε το στίγμα: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν στην εργοδοσία πως δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να δεχτούν καμιά θυσία για τη σωτηρία του κεφαλαίου. Ξεκαθάρισαν πως ο λαός και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατούνται από την προσπάθεια στοχοποίησης των αγωνιζόμενων εργατών. «Φαινόμενα απολύσεων, τρομοκρατίας, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντι», σημείωναν σε όλους τους τόνους.

Η κίνηση αυτή της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ αποκτά ξεχωριστή σημασία, απ' τη στιγμή που οι ξενοδόχοι και γενικότερα οι επιχειρηματίες στον τουρισμό αξιώνουν από τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχθούν την αντεργατική λαίλαπα που τους ετοιμάζουν. Απαιτούν από τους εργαζόμενους να υποστούν τη χειρότερη εκμετάλλευση, να εφαρμοστούν πλήρως οι ευέλικτες μορφές εργασίας, ζητώντας από τους εργάτες να δουλεύουν μόνον όταν οι ίδιοι το απαιτούν...

ΕΡΓΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Παιχνίδια στις πλάτες απλήρωτων εργαζομένων

Για πέμπτη μέρα χτες συνέχισαν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του έργου κατασκευής του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από 2 έως 6 μήνες.

Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο έργο, που η ολοκλήρωσή του θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Εδώ και αρκετούς μήνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα δεδουλευμένα τους, τα οποία κάτω από κινητοποιήσεις, συσπειρωμένοι στο συνδικάτο Οικοδόμων, κατάφεραν να πληρωθούν μέρος τους. Οι εργαζόμενοι, όπως καταγγέλλουν, πληρώνουν τα παιχνίδια ανταγωνισμού μεταξύ της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΡΚΑΤ, των γιατρών μετόχων και των τραπεζών για το ποιος θα καρπωθεί τελικά τη μελλοντική εκμετάλλευση και τα κέρδη που θα αποφέρει το νοσοκομείο.

Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι σήμερα αρνούνται να πληρώσουν αυτόν τον ανταγωνισμό και μάλιστα από Δευτέρα στις κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προστεθούν, εκτός από τους οικοδόμους και οι υπόλοιποι, με σκοπό μάλιστα να κλιμακώσουν ακόμα παραπέρα τον αγώνα τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org