ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό αίτημα τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Τα δίκαια αιτήματα για τα οποία οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν μαζικά τον τελευταίο μήνα, την αγανάκτηση και την αγωνία των χιλιάδων αναπληρωτών μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, η οποία συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής αναφέρθηκε στα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι πάνω από 23.000 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, που ζουν συνεχώς με την αγωνία για το αν θα εργαστούν την επόμενη χρονιά και μήπως αρρωστήσουν αφού δικαιούνται αναρρωτική άδεια μονάχα μέχρι 15 μέρες, ενώ νέες γυναίκες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν το δίλημμα εγκυμοσύνη και παιδί ή δουλειά. Εθεσε τα ζητήματα της μονιμοποίησης άμεσα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, της εξίσωσης των δικαιωμάτων με τους μόνιμους συναδέλφους τους και της εξασφάλισης άμεσων μέτρων για τη διαβίωσή τους καθώς στέλνονται μακριά από τα σπίτια τους.

«Δεν είναι ένα ρεαλιστικό αίτημα», ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας σε ό,τι αφορά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση. Μάλιστα, παρουσίασε ως επιχείρημα το να ανοίξει η Εκπαίδευση στους νέους ανθρώπους και να ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία, τη στιγμή που κανένας δεν διορίζεται όλα αυτά τα χρόνια, ενώ έφτασε να κάνει λόγο για λαϊκισμό από πλευράς του ΚΚΕ, που στηρίζει το αίτημα των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, δήλωσε πως «θα είμαστε αμείλικτοι εκεί που δηλώνονται κενά ενώ δεν υπάρχουν». Αναφορικά με την καταστολή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, το οποίο τέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ, ο Κ. Γαβρόγλου μίλησε για «ανεύθυνη στάση ορισμένων αστυνομικών» θυμίζοντας πως «καταγγείλαμε και τη συμπεριφορά ορισμένων παρατάξεων, όπως αυτής του ΠΑΜΕ».

Ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως οι άδειες εγκυμοσύνης των αναπληρωτριών δεν υπολείπονται από τις άδειες στον ιδιωτικό τομέα και για τα προβλήματα στέγασης των αναπληρωτών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, έριξε την ευθύνη στην Τοπική Διοίκηση. Για μια ακόμα φορά ακούστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πως «μετά το τέλος της επιτροπείας» θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί και ότι «τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε αριθμό και σύστημα διορισμών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε πως τα ματωμένα πλεονάσματα που προκύπτουν από τις περικοπές των συντάξεων, τις μειώσεις των κρατικών δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια θα συνεχιστούν και πως «αυτή η πολιτική δεν έχει κανένα σκοπό να σταματήσει». Τόνισε μεταξύ άλλων πως το υπουργείο δεν πήρε το μήνυμα που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις με αιτήματα μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, να μπει τέρμα στην κοροϊδία και πως μόνο ο αγώνας τους θα δικαιώσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Θα μας βρίσκουν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Για την απάντηση του υπουργού Παιδείας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς

«Ο κυβερνητικός κατήφορος δεν έχει τέλος», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της για την απάντηση του υπουργού Παιδείας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ:

«Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, στοχοποίησε για μια ακόμα φορά το ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστές του στην εκπαίδευση με απαράδεκτο τρόπο!

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείο Παιδείας, δε φτάνει που υποσχέθηκαν προεκλογικά τους 20.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, εξαπατώντας τους αναπληρωτές, τώρα χαρακτηρίζουν το αίτημα "μη ρεαλιστικό" και λαϊκίστικο. Δε φτάνει που έχουν μετατρέψει το υπουργείο Παιδείας σε "φρούριο" και ξυλοφορτώνουν όποιον προσπαθεί να το πλησιάσει, ζητάνε και τα ρέστα από τους εκπαιδευτικούς και το ΠΑΜΕ γιατί διαμαρτύρονται.

Ο κυβερνητικός κατήφορος δεν έχει τέλος!

Τα σωματεία, οι επιτροπές αγώνα και οι συνδικαλιστές που παλεύουν στην πρώτη γραμμή για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μονιμοποίηση των πάνω από 25.000 συμβασιούχων συναδέλφων μας και σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα, δεν κρυβόμαστε, διαδηλώνουμε με τα πρόσωπά μας, με τα πανό και τα συνθήματά μας. Είναι αλήθεια ότι οι θέσεις μας και η δράση μας ενοχλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, γι' αυτό και μας στοχοποιεί.

Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Να ξέρουν ότι θα μας βρίσκουν απέναντί τους πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα!

Συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που θα "λιβανίζουν" την κυβέρνηση δεν έχουμε ανάγκη! Τέτοιους άλλωστε, όπως τον υφυπουργό Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη και τον πρώην πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκη, έχει αρκετούς στο επιτελείο του ο υπουργός. Κίνημα σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική χρειαζόμαστε, και αυτό το κίνημα υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Eurokinissi

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων. Για τα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις ξεκινούν την Παρασκευή 8 Ιούνη με Νέα Ελληνική Γλώσσα και ολοκληρώνονται στις 19 Ιούνη. Για τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ ξεκινούν στις 7 Ιούνη και ολοκληρώνονται στις 21 Ιούνη, ενώ τα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν από τις 22 έως και τις 30 Ιούνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων είναι το εξής:

Παρασκευή 8 Ιούνη: Νέα Ελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

Δευτέρα 11 Ιούνη: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Τετάρτη 13 Ιούνη: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Παρασκευή 15 Ιούνη: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Τρίτη 19 Ιούνη: Βιολογία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Βιολογία Γενικής Παιδείας.

Νέο βίντεο - πρόκληση της κυβέρνησης για την Παιδεία

Πρόκληση για όσους βιώνουν τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει στα σχολεία η πολιτική των περικοπών, της αδιοριστίας και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων αποτελεί το βίντεο που κυκλοφόρησε η κυβέρνηση, προσπαθώντας να φτιασιδώσει την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της στην Παιδεία.

Το σποτ, που προέρχεται από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και κλείνει με τον ίδιο να δηλώνει «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη», ξεκινά υποστηρίζοντας ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2016 τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, με ικανοποιητική στελέχωση και τα βιβλία στα θρανία από την πρώτη ημέρα». Από την «ικανοποίηση», την οποία μόνο η κυβέρνηση νιώθει, περνά στο ολοήμερο σχολείο, το οποίο έχουν φέρει αυτά τα χρόνια στα μέτρα των περικοπών, στα «Τμήματα Υποδοχής στα δημόσια σχολεία για τα προσφυγόπουλα με επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για απασχόληση στις ΔΥΕΠ», και η κυβέρνηση, που όποτε κάποιος φορέας ζητά να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες στην εκπαίδευση απαντά ότι «είμαστε σε επιτροπεία», διαφημίζει αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη με δεδομένες τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και μπορούν να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες και στην Παιδεία. Αυτό όμως προϋποθέτει μια άλλη πολιτική και όχι αυτή που με μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων προχώρησε στη δραστική μείωση των εκπαιδευτικών στα σχολεία, που παγιώνει την πρακτική των συγχωνεύσεων, με νέες να έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, και με αποτέλεσμα να είναι περισσότερα τα σχολεία που κλείνουν από εκείνα που ανοίγουν...

Στο βίντεο γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά και στην ένταξη παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία, όταν η παράλληλη στήριξη, η οποία θα αποτελούσε, υποτίθεται, το μέτρο υποστήριξής τους, συρρικνώνεται και αναγκάζονται να την πληρώνουν οι γονείς, ενώ στέκεται και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, που ξεκίνησε με τεράστια καθυστέρηση για τα παιδιά, που όντως χαίρονται που φοιτούν στα σχολεία, περιμένουν όμως να έρθει ο Δεκέμβρης για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Οσο για τις δηλώσεις που ακούγονται ότι «οι δάσκαλοι είναι η καρδιά του σχολείου. Τους αξίζει ο σεβασμός όλων μας», φαίνεται πως όρος για να τους σεβαστεί η κυβέρνηση είναι να δουλεύουν για χρόνια αδιαμαρτύρητα με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να μην μπορούν ούτε να αρρωστήσουν, να υπομένουν αδιαμαρτύρητα την ανεργία κάθε καλοκαίρι αλλά και τον συνεχή εμπαιγμό γύρω από τους μόνιμους διορισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα και δασκάλους για όλα τα παιδιά, έγινε φανερό στις πρόσφατες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ότι ο «σεβασμός» δίνει τη θέση του στην καταστολή, με ΜΑΤ και χημικά...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org