Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέο βίντεο - πρόκληση της κυβέρνησης για την Παιδεία

Πρόκληση για όσους βιώνουν τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει στα σχολεία η πολιτική των περικοπών, της αδιοριστίας και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων αποτελεί το βίντεο που κυκλοφόρησε η κυβέρνηση, προσπαθώντας να φτιασιδώσει την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της στην Παιδεία.

Το σποτ, που προέρχεται από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και κλείνει με τον ίδιο να δηλώνει «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη», ξεκινά υποστηρίζοντας ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2016 τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, με ικανοποιητική στελέχωση και τα βιβλία στα θρανία από την πρώτη ημέρα». Από την «ικανοποίηση», την οποία μόνο η κυβέρνηση νιώθει, περνά στο ολοήμερο σχολείο, το οποίο έχουν φέρει αυτά τα χρόνια στα μέτρα των περικοπών, στα «Τμήματα Υποδοχής στα δημόσια σχολεία για τα προσφυγόπουλα με επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για απασχόληση στις ΔΥΕΠ», και η κυβέρνηση, που όποτε κάποιος φορέας ζητά να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες στην εκπαίδευση απαντά ότι «είμαστε σε επιτροπεία», διαφημίζει αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη με δεδομένες τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και μπορούν να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες και στην Παιδεία. Αυτό όμως προϋποθέτει μια άλλη πολιτική και όχι αυτή που με μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων προχώρησε στη δραστική μείωση των εκπαιδευτικών στα σχολεία, που παγιώνει την πρακτική των συγχωνεύσεων, με νέες να έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, και με αποτέλεσμα να είναι περισσότερα τα σχολεία που κλείνουν από εκείνα που ανοίγουν...

Στο βίντεο γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά και στην ένταξη παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία, όταν η παράλληλη στήριξη, η οποία θα αποτελούσε, υποτίθεται, το μέτρο υποστήριξής τους, συρρικνώνεται και αναγκάζονται να την πληρώνουν οι γονείς, ενώ στέκεται και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, που ξεκίνησε με τεράστια καθυστέρηση για τα παιδιά, που όντως χαίρονται που φοιτούν στα σχολεία, περιμένουν όμως να έρθει ο Δεκέμβρης για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Οσο για τις δηλώσεις που ακούγονται ότι «οι δάσκαλοι είναι η καρδιά του σχολείου. Τους αξίζει ο σεβασμός όλων μας», φαίνεται πως όρος για να τους σεβαστεί η κυβέρνηση είναι να δουλεύουν για χρόνια αδιαμαρτύρητα με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να μην μπορούν ούτε να αρρωστήσουν, να υπομένουν αδιαμαρτύρητα την ανεργία κάθε καλοκαίρι αλλά και τον συνεχή εμπαιγμό γύρω από τους μόνιμους διορισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα και δασκάλους για όλα τα παιδιά, έγινε φανερό στις πρόσφατες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ότι ο «σεβασμός» δίνει τη θέση του στην καταστολή, με ΜΑΤ και χημικά...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ