ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Μεγάλο παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία διοργανώνεται στις 23 του Μάρτη, ένα χρόνο μετά τη φονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Πυρετωδώς προετοιμάζεται η διοργάνωση του μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα για την 23η του Μάρτη, από τους δέκα μαζικούς φορείς, που αποφάσισαν την πραγματοποίησή του. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τρίτη οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, πήραν μέρος σε σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ και μετά από γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και πλούσιο διάλογο, ανακοίνωσαν την οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης στο Σύνταγμα και την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Το αντιπολεμικό αυτό συλλαλητήριο γίνεται ένα χρόνο μετά τη φονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου έχουν μαζευτεί εκ νέου πάνω από τα Βαλκάνια. Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων στην ανακοίνωση που εξέδωσαν την ίδια μέρα, υπογράμμιζαν ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι ένας φόρος τιμής απέναντι στον ηρωικό λαό της Γιουγκοσλαβίας και καταδίκης στις νέες εξελίξεις που προωθούνται στη Βαλκανική. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επαναδραστηριοποίηση της «Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου», που είχε συγκροτηθεί στη διάρκεια του περσινού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των φορέων επισημαίνουν: «Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά του πολέμου, στο λαό μας που αντιστάθηκε στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, στην ανυπόταχτη νεολαία που με όλους τους τρόπους αντιτάχθηκε στο έγκλημα, στους εργαζόμενους της τέχνης και του πολιτισμού, που ένωσαν τη φωνή τους με τον αγωνιζόμενο λαό και τους καλούμε και πάλι στους δρόμους να εμποδίσουν τη νέα αιματοχυσία και κατοχή που προωθούν τα γεράκια του πολέμου».

Οι μαζικοί φορείς και οργανώσεις που συμμετέχουν στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου είναι: Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ), η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη (ΕΕΔΔΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Μουσικών.

Θανάσης Παφίλης: Ο λαός μας να ξαναβγεί στους δρόμους

Ρωτήσαμε το Γενικό Γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Θανάση Παφίλη τι ακριβώς σηματοδοτούν για τους λαούς τους οι τελευταίες εξελίξεις στη Βαλκανική. Μας είπε:

«Ολα δείχνουν πως οι λαοί της περιοχής θα ξαναζήσουν εφιαλτικές στιγμές, παρόμοιες με αυτές του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προετοιμάζουν νέο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, νέα επέμβαση που πιθανά θα εξελιχθεί σε νέο πόλεμο. Αυτή τη φορά, σημαδεύουν τη Νότια Σερβία, με στόχο την προσάρτησή της στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κόσσοβου και ίσως την απόσχιση του Μαυροβουνίου. Βλέπουμε και πάλι σκηνές, ίδιες ακριβώς με τον πόλεμο στη Βοσνία και την προετοιμασία του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αστάθεια, κατασκευασμένα επεισόδια, εξαπόλυση προπαγάνδας για την προετοιμασία της κοινής γνώμης και ασφαλώς στρατιωτικές προετοιμασίες».

Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης στην κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια; Ο Θανάσης Παφίλης σημειώνει:

«Η Ελλάδα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στον πόλεμο. Γι' αυτό και ο Σημίτης εισέπραξε την εύφημο μνεία των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, τις ευχαριστίες του μακελάρη Κλίντον και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρόμπερτσον. Αυτή τη φορά πιο κυνικά, πιο ωμά δηλώνεται πως το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας, που άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, θα χρησιμοποιηθεί για τη διεύθυνση των δολοφονικών χερσαίων επιχειρήσεων κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας. Ηδη τα ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, ανεφοδιάζονται ανελλιπώς από τη χώρα μας. Παρά τις ψεύτικες προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι βέβαιο πως θα σταλούν και νέες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόσσοβο».

Αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο ελληνικός λαός, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ είναι κατηγορηματικός:

«Ο λαός μας πρέπει να ξαναβγεί στους δρόμους. Να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο νέο πόλεμο. Να εμποδίσει του ΝΑΤΟικούς φονιάδες με κάθε τρόπο και μέσο. Να συγκροτήσει ένα πλατύ αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Να καταδικάσει με την ψήφο του την κυβέρνηση που είναι "βουτηγμένη" μέσα στο αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού και όλους όσοι, άμεσα ή έμμεσα, συναινούν, σιωπούν ή αδρανούν μπροστά στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης". Να ενισχύσει παράλληλα και με την ψήφο του, τους πρωτοπόρους του μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος».

- Ποιος είναι ο στόχος, αλλά και η σημασία της διοργάνωσης του παλλαϊκού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα στις 23 του Μάρτη;

- Στις 23 του Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Με το συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, μαζί με κορυφαίες συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις θέλουμε να ξαναφέρουμε στη μνήμη του λαού μας τον πόλεμο του ΝΑΤΟ. Να καταδικάσουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή, τις απόπειρες νέου διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Να τιμήσουμε τον ηρωικό αγώνα των λαών της Γιουγκοσλαβίας και τη μνήμη των θυμάτων της ΝΑΤΟικής θηριωδίας. Να καταγγείλουμε την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της τότε αλλά και για το ρόλο που παίζει σήμερα στα νέα πολεμικά σχέδια. Να απαιτήσουμε να σταματήσει ο νέος πόλεμος, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες. Να δώσουμε ένα ισχυρό και ηχηρό μήνυμα πως η ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή, που ετοιμάζει νέα σφαγή, θα βρει το λαό μας μπροστά της και θα την εμποδίσει.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η διανόηση στο μέτωπο αντίστασης στον ξεπεσμό

Το εύγλωττο σκίτσο δείχνει δύο στρουθοκαμήλους. Η μία, κατά τη συνήθεια που αποδίδεται στα μεγάλα αυτά ορνιθοειδή, κρύβει το κεφάλι της στην άμμο για να μη βλέπει, να μην ακούει όσα συμβαίνουν γύρω της και έτσι να υπομένει παθητικά τα δεινά και να μην ενεργεί. Και η άλλη, διαπορώντας, της παρατηρεί: Και τι θα γινόταν ο κόσμος, αν όλοι ακολουθούσαν τη δική σου στάση;

Τι θα γινόταν πραγματικά ο κόσμος αν οι υγιείς εκείνες δυνάμεις, που πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους απέναντι στα προβλήματα της ζωής, περιχαρακώνονταν σ' ένα φανταστικό κόσμο, αμφαλοσκόπησης, αυτοευνουχισμού, σ' ένα τέλμα μοναξιάς, απραξίας και σιωπής ως «δειλοί, μοιραίοι, κι άβουλοι αντάμα».

Οι σκέψεις αυτές μας συνοδεύουν αυτές τις μέρες που παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον κόσμο των διανοητών, που συνεχίζοντας την παραδειγματική στάση που κράτησαν κατά τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, συμπορεύονται με το ΚΚΕ και τις λαϊκές εκείνες κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στο νέο ολοκληρωτισμό της «νέας τάξης», όπως αναφέρει η Διακήρυξη της Πανελλαδικής Επιτροπής Στήριξης που διακινείται σε όλους τους πνευματικούς χώρους.

Σ'ένα άλλο κείμενο που υπογράφει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος υπογραμμίζεται: «Στηρίζουμε μόνο τις καθαρές πολιτικές θέσεις στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, την αντίσταση και τον αγώνα, σε βάθος χρόνου, σ' όλους τους χώρους δουλιάς της φτώχειας και της ανεργίας».

Τρεις εξαίρετοι καλλιτέχνες - και ακολουθούν και άλλοι πολλοί - οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, τονίζουν στο μήνυμά τους: «Στηρίζουμε σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ για να δυσκολέψουμε όλους όσοι επιβουλεύονται το μέλλον της νέας γενιάς, στην πατρίδα μας...».

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ρούσης... «Ξανασμίγω μαζί σας για να δώσω ό,τι μπορώ και να πάρω τη χαρά της προσφοράς μου... Γιατί δεν πάει άλλο... Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κωφεύει μπροστά στον έσχατο αυτό ξεπεσμό...».

Οι φωνές αντίστασης, πολλαπλασιάζονται. Το ΚΚΕ, με καθαρές θέσεις, αρχές και αξίες ανοίγει το μέτωπο της συλλογικής αντίστασης των κοινωνικών δυνάμεων κατά του ξεπεσμού. ΤΩΡΑ και στο ΜΕΛΛΟΝ.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο τιμής στη μνήμη των θυμάτων των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και ταυτόχρονα αντίστασης στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στις 24 του Μάρτη, από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνης της πόλης (ΕΔΥΕΘ).

Το συλλαλητήριο γίνεται με αφορμή μια «μαύρη» επέτειο, τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού και θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πύλη του λιμανιού της πόλης, χώρος που με ευθύνη της κυβέρνησης μετατράπηκε σε σύμβολο υποταγής, αφού αποτέλεσε ένα από τα κύρια ορμητήρια των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου η ΕΔΥΕΘ καλεί τους μαζικούς φορείς και τους παράγοντες της δημόσιας ζωής της Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη, αύριο Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό της πόλης, που πριν ένα χρόνο συμμετείχε στις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό, να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ