ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε θέσεις μάχης στις 11 Γενάρη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε συνελεύσεις και αγωνιστικές διεργασίες μπαίνουν από τη Δευτέρα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι | Συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις της χώρας

Τη Δευτέρα οι φοιτητές επιστρέφουν στις σχολές τους και ήδη βρίσκονται σε θέσεις μάχης απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ετσι, δεν περνάει η προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει τους φοιτητές στον ύπνο μέσα στα Χριστούγεννα και την εξεταστική περίοδο που ξεκινάει. Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν ανακοινώσει ήδη Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν τον αγωνιστικό σχεδιασμό απέναντι στο νομοσχέδιο, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια στις 11 Γενάρη.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Ακόμα, συλλαλητήρια έχουν ήδη προγραμματιστεί σε: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ρόδο.

Αγωνιστικό κάλεσμα στα συλλαλητήρια ενάντια στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια έχει απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα μας ξαναβρείτε απέναντι! Καλούμε όλα τα σχολεία, Λύκεια, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια σε ξεσηκωμό! Οι αλλαγές μάς αφορούν όλους και όλες χωρίς διακρίσεις! Ολες τις τάξεις, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!».

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Γενάρη αποφάσισε επίσης η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., αποφασίζοντας παράλληλα να οργανώσει δύο συσκέψεις σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα για την καλύτερη οργάνωση της αγωνιστικής της απάντησης και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν οι φοιτητές, δίνοντας συνέχεια και κλιμάκωση στον αγώνα.

Μπροστά στα συλλαλητήρια, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με προέδρους από Φοιτητικούς Συλλόγους, οι οποίοι μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στους φοιτητές καθώς και τις αγωνιστικές τους προετοιμασίες.

Οποιος ανησυχεί για τις σπουδές του πρέπει να βγει στους δρόμους να τις υπερασπιστεί!

Για τους Φοιτητικούς Συλλόγους είναι ώρα μάχης! Οι εκλεγμένοι με ένα στόμα μια φωνή καλούν τους συναδέλφους τους: «Ολοι στις Γενικές Συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις, στις καταλήψεις!».

Ο Πάνος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), μεταφέρει το κλίμα που ήδη επικρατεί στις σχολές της Αθήνας: «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στην Αθήνα και στην ΑΣΟΕΕ, από την πρώτη στιγμή, απορρίψαμε αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό που κυριαρχεί σε όλους τους φοιτητές είναι μεγάλη ανησυχία! Ολο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για τα πτυχία και τις σπουδές μας.

Οτι η κυβέρνηση της υποχρηματοδότησης, της αναγνώρισης των κολεγίων, που υπηρετεί σταθερά την πολιτική της ΕΕ δεν έρχεται να δώσει λύση στα διαχρονικά προβλήματα που με την πολιτική της γεννά. Αντίθετα, να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές και τα πτυχία μας! Δεν πιάνει σε μας η προπαγάνδα της. Ξέρουμε ότι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι κολεγιάρχες από το παζάρι των πτυχίων, το κράτος που στα πλαίσια του "ανταγωνισμού" θα απαλλαχτεί από τη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού και όσοι θέλουν να μπορούν να διαλέγουν φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Οποιος ανησυχεί για τις σπουδές του πρέπει να βγει στους δρόμους να τις υπερασπιστεί!».

Η αξία των πτυχίων στο στόχαστρο!

Στις πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα πτυχία τους αναφέρονται κι άλλοι εκλεγμένοι φοιτητές.

Ο Δημήτρης Αντωνίου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, επισημαίνει: «Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα πανεπιστήμιά μας έχει φτάσει στο απροχώρητο με τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, προσωπικό, με απαρχαιωμένο εργαστηριακό εξοπλισμό. Αντί ο υπουργός να ασχοληθεί με αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση δίνει το ένα χτύπημα στα επαγγελματικά μας δικαιώματα μετά το άλλο.

Για παράδειγμα, όλοι εμείς που κατοχυρώνουμε επαγγελματικά δικαιώματα από επιμελητήρια (το πτυχίο μας από μόνο του δεν εξασφαλίζει) θα συναντήσουμε νέα εμπόδια και "κόφτες", πιο δύσκολες εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο όνομα της "αξιολόγησης" των πολλών και διαφορετικών πτυχίων που θα προκύπτουν από τα ιδιωτικά, αντί εμείς να αποκτάμε αυτόματα τα επαγγελματικά δικαιώματα για το αντικείμενό μας. Θα δώσουν την ευκαιρία στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) να δημιουργήσει νέες κατηγορίες - κλάσεις μηχανικών για να σπρώξει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι μέσα στον Γενάρη θα συζητηθεί στο ΤΕΕ και η αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων... Η πλήρης απελευθέρωση δηλαδή της αγοράς πτυχίων θα οδηγήσει στο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, υποβαθμίζοντας την αξία του πτυχίου».

Η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, σημειώνει: «Γίνεται νόμος η υποβάθμιση των σπουδών μας. Μας πλασάρουν για δήθεν δίκαιο, στο όνομα της απελευθέρωσης της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων ΑΕΙ, να λένε στους φοιτητές της Φιλοσοφικής αγόραζε επαγγελματικά δικαιώματα όπως π.χ. του ξεναγού, σε λίγο θα αγοράζεις και αυτό της παιδαγωγικής επάρκειας, αν θες επιπλέον γνώση στο αντικείμενό σου πλήρωσε κάτι χιλιάδες σε μεταπτυχιακά όσο εμείς δεν θα σου δίνουμε ούτε δωρεάν συγγράμματα και μπορεί τελείως αντιεπιστημονικά να συγχωνεύσουμε και 3 - 4 Τμήματα μαζί.

Σπούδασε 4 χρόνια για να μαθαίνεις πώς θα μανατζάρεις σχολεία, μουσεία, προγράμματα, πώς θα πουλάς στον τουρισμό (καμία σχέση δηλαδή με την ουσία των επιστημονικών μας αντικειμένων) όσο εμείς θα πουλάμε τουρισμό μαζί με λίγο Αριστοτέλη, λίγο Ακρόπολη σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα που θα χρησιμοποιούν τις καλύτερες υποδομές του Πανεπιστημίου, χωρίς βέβαια ούτε ένα ευρώ να γυρίζει πίσω στους φοιτητές ή τη μέριμνα. Ο,τι και να λέει η κυβέρνηση, το τι είναι πραγματικά - ουσιαστικά σύγχρονο σήμερα κρίνεται με βάση τις δικές μας ανάγκες!

Το νομοσχέδιο αυτό είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Ολα θα κριθούν στον δρόμο του αγώνα».

Σε κάθε έτος και τμήμα να σημάνει ξεσηκωμός!

«Οι φοιτητές το λέμε ανοιχτά: Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου! Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά διαμορφώνουμε κοινή στάση καταδίκης του νομοσχεδίου, να στείλουμε αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια, εκεί που το είχαν αφήσει οι αγώνες των φοιτητών! Γι' αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρος ο πανελλαδικός συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων που παίρνει σάρκα και οστά», εξηγεί η Λίλη Αναστασοπούλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού, προσθέτοντας ότι «απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μπορούμε και πρέπει να δώσουμε απάντηση, αξιοποιώντας την πείρα της προηγούμενης χρονιάς, παλεύοντας με κριτήριο τι είναι πραγματικά σύγχρονο, για δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία.

Μόνο με αυτόν τον μαζικό οργανωμένο αγώνα μαζί με τους μαθητές, το εργατικό κίνημα και όλο τον λαό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πολιτική που έχει τις πλάτες και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Γι' αυτό τις επόμενες μέρες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη μαζική ενημέρωση των φοιτητών, το κάλεσμα να αγωνιστούν, να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες! Κάθε φοιτητής να συμβάλει και ο ίδιος ώστε σε κάθε έτος και τμήμα να σημάνει ξεσηκωμός!».

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή»

Το Σάββατο 6 Γενάρη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή», που υποδέχεται το 2024 καλώντας τη νεολαία σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στις σελίδες του περιλαμβάνει συνέντευξη με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, για τις διεθνείς εξελίξεις και τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου, ενώ ο «Οδηγητής» συζήτησε με τον κομμουνιστή δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη.

Διαβάστε επίσης:

  • Ανταπόκριση από την Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
  • Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Μικρά και αποκαλυπτικά παραδείγματα από τη λειτουργία των ΑΕΙ
  • Για τις τριπλές πανελλαδικές που ετοιμάζουν στα σχολεία
  • Ρεπορτάζ από τις εκλογές του ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής
  • Ρεπορτάζ από κινητοποιήσεις των σπουδαστών των ΑΕΝ
  • Πώς πέρασαν οι εργαζόμενοι τις γιορτές;
  • Αμιλλα του ΚΣ της ΚΝΕ για τη στρατολογία και τη διακίνηση του «Οδηγητή»
  • Καζαμίας
  • Ο εκκωφαντικός σπαραγμός της Γάζας
  • 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν
  • Αλήθειες και ψέματα για το κράτος και τη δημοκρατία!
  • Για τα 65 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση
  • Η σαπίλα της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό
  • Νέα επίθεση στο δικαίωμα της απεξάρτησης
  • Κριτική της θεατρικής παράστασης «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες»
Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το ίδρυμα περίθαλψης ηλικιωμένων αγωνιστών «Το Σπίτι του Αγωνιστή».

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και του Σωματείου Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Βιομηχανίας Λιπασμάτων Καβάλας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ