ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΕΦΑΑ και φορείς του Αθλητισμού

Εντείνονται οι αντιδράσεις στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Σ' αυτές πρωταγωνιστούν οι σχολές ΣΕΦΑΑ, καθώς το νομοσχέδιο ουσιαστικά υποβαθμίζει το πτυχίο των σπουδαστών Φυσικής Αγωγής, εξισώνοντάς το με την πιστοποίηση σεμιναριακού τύπου εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλούμενων. Σφοδρές αντιδράσεις, για άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, εκδηλώνονται και από φορείς του αθλητισμού, όπως την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αθλητικές ομοσπονδίες, συλλόγους γυμναστών κ.ά.

ΣΕΦΑΑ Αθηνών: «Συνειδητή υποβάθμιση του πτυχίου Φυσικής Αγωγής»

Για συνειδητή υποβάθμιση του πτυχίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από το νέο αθλητικό νομοσχέδιο κάνει λόγο, σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε έπειτα από Γενική Συνέλευση, ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΤΕΦΑΑ. Η υποβάθμιση αυτή, τονίζει, είναι συνυφασμένη και με την απαξίωση του επαγγέλματος του προπονητή, καθώς εξομοιώνει τον πτυχιούχο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με άλλες κατηγορίες κατόχων τίτλων ή πιστοποιητικών διαφόρων «κολεγίων», «προγραμμάτων» και «έμπειρων» με τον Αθλητισμό. Η εξομοίωση αυτή χαρακτηρίζεται «εξωφρενικά επικίνδυνη» και ότι ανοίγει «παράθυρο» για μελλοντικές αντίστοιχες «παρεμβάσεις», ενώ από την άλλη αναθέτει την υγεία των αθλούμενων, αλλά και ευαίσθητων ειδικών πληθυσμών, σε «εκπαιδευτές» χωρίς επιστημονικές γνώσεις. «Η πρόληψη της υγείας κάθε ατόμου και η βελτίωση αυτής μέσω της άσκησης αποτελούν "ψιλά γράμματα" για το σχέδιο νόμου και τις διατάξεις του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα του Συλλόγου.

Στο ψήφισμα θίγονται επίσης πλευρές της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, π.χ. αυτή των 30.000 ανέργων του κλάδου, τις οποίες το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει καν υπόψη, όπως τονίζεται. Ακόμα, η ανυπαρξία του σχολικού αθλητισμού και οι ελλείψεις σε καθηγητές Φυσικής Αγωγής (1 καθηγητής ΦΑ για 130 τουλάχιστον μαθητές Γυμνασίου, για περίπου 200 μαθητές Λυκείου και για 160 μαθητές Δημοτικού!), που δείχνουν το ελάχιστο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την άθληση της νέας γενιάς.

Ο Σύλλογος ΔΕΠ ΤΕΦΑΑ απαιτεί: Αμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και πλήρη κατοχύρωση για την άσκηση του επαγγέλματος των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, χωρίς καμία εξίσωση του πτυχίου με με τίτλους σχολών και εκπαιδευτηρίων κατάρτισης. Επαρκή χρηματοδότηση της αθλητικής Παιδείας και της μαζικής άθλησης, ενίσχυση των αθλητικών υποδομών και των χώρων άθλησης. Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρά σε κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου, σε συντονισμό της δράσης με συλλόγους άλλων σχολών, συναντήσεις με φορείς και διοργάνωση παναθλητικού εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Για σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ανοιχτή Γενική Συνέλευση (11 π.μ.), προκειμένου να γίνει πλήρης ενημέρωση των φοιτητών.

ΕΟΕ: «Διαλύει ομοσπονδίες και ερασιτεχνικό αθλητισμό»

Την έντονη και πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο εξέφρασε και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά από συνεδρίαση της Ολομέλειας. Η ΕΟΕ εστιάζει στις διατάξεις που αφορούν την οργάνωση, λειτουργία και στελέχωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ιδιαίτερα προσβλητικό, για την ίδια αλλά και το σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας, τον διακριτό τίτλο στο νομοσχέδιο «Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός Ομοσπονδιών», με τον οποίο, όπως τονίζει, επιχειρείται «η εισαγωγή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό κανονιστικού πλαισίου το οποίο διαλύει εκ βάθρων τη δομή των Εθνικών Ομοσπονδιών και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, περιλαμβάνοντας μάλιστα διατάξεις που έχουν έντονη διάσταση αντισυνταγματικότητας και αναφοράς σε άλλες εποχές».

Η ΕΟΕ καλεί τον υφυπουργό να αποσύρει την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία και να προχωρήσει σε σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων του Αθλητισμού, προκειμένου η όποια παρέμβαση να συνεισφέρει στην επόμενη μέρα του Αθλητισμού.

Ενωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδας: «Υπονόμευση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο εκφράζει με επιστολή της και η Ενωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδας (ΕΓΒΕ). Στην επιστολή η ΕΓΒΕ γνωστοποιεί την απόλυτη ταύτισή της με το ψήφισμα των ΣΕΦΑΑ για το νομοσχέδιο, για το οποίο υπογραμμίζει πως «υπονομεύει τη δημόσια Υγεία, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων μας και τη δημόσια πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με την επίσημη σφραγίδα του κράτους».

Η ΕΓΒΕ στέκεται στις διατάξεις που αφορούν τους προπονητές - εκπαιδευτές και σε εκείνες για τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων. Ειδικά για τις πρώτες γίνεται λόγος για «μία παρά φύση προσπάθεια να ρυθμιστούν αποσπασματικά και από το παράθυρο, παράνομα και αντισυνταγματικά, επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΣΕΦΑΑ - ΤΕΦΑΑ, τα οποία, δυστυχώς, επί 35ετία η ελληνική πολιτεία έχει "αμελήσει" να ρυθμίσει».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Πρώτη νίκη για τα «σφυροδρέπανα»

Η ομάδα μπάσκετ του «Ριζοσπάστη»
Η ομάδα μπάσκετ του «Ριζοσπάστη»
Την πρώτη της νίκη πέτυχε η ομάδα μπάσκετ του «Ριζοσπάστη» στην 4η αγωνιστική του Δημοσιογραφικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ. Μετά από ένα παιχνίδι «γκραν γκινιόλ» στο κλειστό του Γαλατσίου στο Αλσος Βεΐκου, ο «Ριζοσπάστης» νίκησε 54-53 την ομάδα του «Eurosport», με δύο εύστοχες βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα. Η ομάδα μας έχει και έναν αγώνα λιγότερο, τον εξ αναβολής με το «Star».

Τα δεκάλεπτα: 13-10, 15-19, 17-10, 9-14.

Τα άλλα αποτελέσματα: ΣΚΑΪ - «Star» 67-53, BWM - SDNA 50-64, ΑΝΤ1 - «Πρώτο Θέμα» 56 - 49, «Εθνος» - «Νova» 44-27. Το αποτέλεσμα του αγώνα «Alpha» - DPG δεν ήταν γνωστό στην εφημερίδα μας μέχρι χτες το απόγευμα.

ΒΟΛΕΪ
Για την ανατροπή ο ΠΑΟΚ

Με στόχο την ανατροπή των δεδομένων που διαμόρφωσε η ήττα στο πρώτο παιχνίδι (3-1 σετ), ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στην Πυλαία την πολωνική Ολστιν (19.00 Cosmote Sport 6) στο δεύτερο αγώνα για τη φάση των 32 στο CEV. Για τον στόχο της πρόκρισης στη φάση των 16 ο «Δικέφαλος» χρειάζεται αρχικά την καθαρή νίκη σήμερα (3-0 ή 3-1) προκειμένου να οδηγήσει τα πράγματα στο χρυσό σετ. Αν και η ήττα στον πρώτο αγώνα δυσκολεύει αρκετά το έργο για την πρόκριση, οι του ΠΑΟΚ, ποντάροντας και στην παρουσία του κόσμου, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα ευοδωθεί ο στόχος τους. Στα αγωνιστικά, την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί η συμμετοχή του Δημήτρη Τζούριτς, ο οποίος το προηγούμενο 10ήμερο είχε τεθεί εκτός δράσης λόγω τραυματισμού.

Πρόκριση για τον ΑΟ Θήρας

Σπουδαία διεθνή επιτυχία σημείωσε ο ΑΟ Θήρας, ο οποίος μετά τη νίκη στη Σαντορίνη νίκησε και στην Τσεχία με 3-0 την Μπρνο και προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες του Challenge Cup γυναικών. Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση το νικητή του ζευγαριού Βουδαπέστης - Κσουσάμο (Φινλανδία), με τη δεύτερη να έχει προβάδισμα πρόκρισης μετά το πρώτο παιχνίδι (νίκη με 3-1).

ΠΟΛΟ
Ευρωπαϊκή δοκιμασία για Ολυμπιακό

Στον απόηχο της ήττας του στον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης από τη Φερεντσβάρος (11-9 στα πέναλτι) ο Ολυμπιακός επιστρέφει σήμερα στις υποχρεώσεις του ομίλου στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών φιλοξενώντας στον Πειραιά τη Μλάντοστ (20.00 ΕΡΤ) για την 4η αγωνιστική. Με συγκομιδή μέχρι τώρα 4 βαθμούς (1 νίκη - 1 ισοπαλία - 1 ήττα) οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν περιθώρια απωλειών και έχοντας κάνει σεφτέ στις επιτυχίες την προηγούμενη αγωνιστική (νίκη επί της Σπαντάου με 11-4) θέλουν να συνεχίσουν νικηφόρα προκειμένου να μη μείνουν νωρίς πίσω στον δρόμο για την πρόκριση στην τελική φάση. Στην άλλη πλευρά, η κροατική ομάδα έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά και με 7 βαθμούς φιγουράρει στην 3η θέση του ομίλου. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Θοδωρής Βλάχος, έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του.

Με φόντο τα ημιτελικά η Βουλιαγμένη

Με τον αέρα της νίκης στην Ιταλία με 8-7, η Βουλιαγμένη υποδέχεται την Ορίτζια (16.30) στο κολυμβητήριο του Λαιμού για τον δεύτερο αγώνα για τα προημιτελικά του Europa Cup ανδρών. Στόχος του ΝΟΒ είναι να ολοκληρώσει ό,τι άρχισε στον πρώτο αγώνα στις Συρακούσες και να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Με ανεβασμένη ψυχολογία από τις νίκες στο πρωτάθλημα, που την έφεραν μόνη 2η στη βαθμολογία, στην ελληνική ομάδα επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση της αποστολής. Ο τεχνικός του ΝΟΒ, Χρβόγιε Κόλιανιν, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ