ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Σήμερα η σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ για την κινητοποίηση

Με στόχο την προετοιμασία και την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης της 16ης Σεπτέμβρη σε κάθε κλάδο και σε κάθε γειτονιά, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ πραγματοποιεί σήμερα στις 7 το απόγευμα ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος). Το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ απευθύνεται σε Διοικητικά Συμβούλια Ομοσπονδιών, Σωματείων και Ενώσεων, τοπικές Επιτροπές Αγώνα, αγωνιστές και συνδικαλιστές του χώρου, ώστε το πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη να διεξαχθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας κυβερνητικής επίθεσης και πλέον δύο δρόμοι υπάρχουν:

«Η απάθεια ή η τυφλή αγανάκτηση που δεν αποκαλύπτει τους ενόχους και τις αιτίες της κρίσης, που οδηγεί σε αδιέξοδα, απογοήτευση, συμβιβασμούς, και τελικά στα λουκέτα και τις αυτοκτονίες.

Ο δρόμος της μετατροπής της αγανάκτησης και της οργής σε γνώση, οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία, ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν».

Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει ότι «καλύτερες μέρες δεν πρόκειται να έρθουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τα μονοπώλια στην εξουσία. Η ανάπτυξη που διαφημίζουν θα ενισχύσει τα μονοπώλια, θα εξοντώσει τους αυτοαπασχολούμενους» και υπογραμμίζει την ανάγκη να μπουν στην άκρη οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Τέλος, καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 16 Σεπτέμβρη, να παλέψουν και να διεκδικήσουν:

  • Καμιά κατάσχεση σπιτιού της λαϊκής οικογένειας.
  • Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Μείωση της εισφοράς χωρίς μείωση της σύνταξης.
  • Αποποινικοποίηση των χρεών στον ΟΑΕΕ. Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των χρεών στον ΟΑΕΕ.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστροφή των ληστευθέντων αποθεματικών του Ταμείου.
  • Επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Καμιά μείωση των συντάξεων.
  • Κατάργηση του εξοντωτικού φορολογικού νόμου που επιβάλλει φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ και των «αντικειμενικών κριτηρίων».
  • Μια Κυριακή το χρόνο ανοιχτά τα καταστήματα. Κατάργηση του πρόσφατου νόμου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Μονάδα είσπραξης» για το ΦΑΠ του 2010

Την ενεργοποίηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 προαναγγέλλει έμμεσα η κυβέρνηση, με αφορμή τον εντοπισμό φορολογουμένων που δεν έχουν πληρώσει το φόρο αυτό. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, οι εφορίες πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους των δηλώσεων ΦΑΠ, προκειμένου να γίνει άμεσα η εκκαθάρισή τους, με στόχο «η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το υπουργείο έστειλε στις εφορίες αναλυτικά στοιχεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, φορολογουμένων τους, και ζητάει «να ελεγχθούν αυθημερόν αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν υποβάλει ανακλητικές - τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010» και να γίνει άμεσα «καταχώρηση - εκκαθάριση αυτών». Η διαδικασία αφορά κύρια ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αφού το 2010 ίσχυαν οι ρυθμίσεις βάσει των οποίων απαλλάσσονταν από το φόρο ιδιοκτησίες ακινήτων αξίας μέχρι και 400.000 ευρώ.

  • Στο μεταξύ άρχισε να καταφτάνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το χαράτσι του 2013, για τα ακίνητα. Τον επαχθή αυτό φόρο που επέβαλαν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΔΗΜΑΡ. Με τους λογαριασμούς αυτού του μήνα έρχεται η πρώτη δόση του χαρατσιού.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ «ΚΑΤΣΕΛΗ»
«Ναι» στη διαδικασία πτώχευσης

Ολοκληρώθηκε και τυπικά το θέμα της πτωχευτικής διαδικασίας που κίνησε, από τις αρχές του προηγούμενου Ιούνη, η διοίκηση του ομίλου «Nutriart - ΚΑΤΣΕΛΗΣ», αφού η συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που συνήλθε χτες, ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή της σχετικής αίτησης και το περιεχόμενό της.

Η αίτηση αναμένεται να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 18 του Σεπτέμβρη 2013.

Η εταιρεία «Nutriart»... προέκυψε το 2008, από τη συγχώνευση - ένωση των εταιρειών ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΒΕΕ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΒΕΕ και ΕΛΒΙΠΕΤ ΑΕ. Επρόκειτο για σημαντικές επιχειρήσεις του χώρου, σε τομείς του οποίου η καθεμιά δρούσε, και είχαν δημιουργηθεί μέσα από μία πολυσύνθετη διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων άλλων, μικρότερων μονάδων.

Το βέβαιο είναι ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση η «Nutriart» εξασφάλισε τους μύλους της «Αλλατίνη», την αγορά αρτοσκευασμάτων της ΚΑΤΣΕΛΗΣ και τα προϊόντα της ΠΛΑΖΑ, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς, που σύμφωνα με το λογότυπό της «...για πρώτη φορά, μία Ελληνική εταιρεία, κάλυπτε τις ανάγκες των επαγγελματιών του χώρου της αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής, της κατεψυγμένης ζύμης και των τελικών καταναλωτών, με προϊοντική γκάμα που ξεκινάει από τις α' ύλες και καταλήγει στα τελικά προϊόντα».

Σύμφωνα με την αρχική απόφαση για προσφυγή στο «άρθρο 99», «η επιδείνωση της κρίσης, ταυτόχρονα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην οριστικοποίηση, σύναψη και υλοποίηση των συμφωνιών χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μην είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της».

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες για την πτώχευση και όλες οι ενέργειες της εργοδοσίας ήταν ένα παραμύθι, ώστε να ξεμπερδέψουν με τους εκατοντάδες εργαζόμενους και στη συνέχεια να προχωρήσουν στα όποια σχέδια έχουν, απαλλαγμένοι από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποίησαν όλους τους κυβερνητικούς νόμους, ενώ ειδικά το τελευταίο διάστημα εντάθηκαν οι παγίδες που έστησαν σε βάρος των εργαζομένων με στόχο να εξασφαλίσουν τις παραιτήσεις τους από τα δικαιώματά τους.

ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επιχείρηση παραπλάνησης των μηλοπαραγωγών

Να παραπλανήσουν τους μηλοπαραγωγούς, υποσχόμενοι ότι θα έχουν καλύτερο μέλλον στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, επιχείρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαξ. Χαρακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αγιάς, Αντ. Γκουντάρας, μιλώντας στη διάρκεια της Γιορτής Μήλου, που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά της Λάρισας.

Ο υπουργός και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης επιδόθηκαν σε ευχολόγια, συμβουλές, παραινέσεις και υποδείξεις προς τους μηλοπαραγωγούς, σε μια προσπάθεια να τους «πείσουν» ότι, αν εναρμονιστούν πλήρως με τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, θα ξεπεραστούν τα προβλήματά τους και θα δουν «καλύτερες μέρες».

Προς τούτο, αναφέρθηκαν στα γνωστά και τετριμμένα της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής προπαγάνδας περί ανάγκης αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών, ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής, ενεργοποίησης των Ομάδων Παραγωγών κ.ά. Μίλησαν, μάλιστα, και για την ανάγκη περιορισμού των εισαγωγών, όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως οι ελληνικές κυβερνήσεις που και οι ίδιοι στήριξαν και στηρίζουν, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ, έχουν υπογράψει συμφωνίες που επιτρέπουν την αθρόα εισαγωγή ομοειδών αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας χωρίς δασμούς, ώστε να έρχονται πιο φθηνά και να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς, με συνέπεια τα ελληνικά προϊόντα να πετιούνται, ή να μένουν απούλητα.

Ομως, κουβέντα δεν είπαν για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής - χαμηλές τιμές και μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή από τους εμπόρους, τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, μη απόδοση αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο κ.ά. - ούτε και για τα άμεσα ζωτικά αιτήματά τους, όπως να λειτουργήσει Σταθμός Γεωργικών Προειδοποιήσεων στην περιοχή, να εξασφαλιστεί η εμβάπτιση των πράσινων μήλων με το κατάλληλο σκεύασμα κ.ά.

Την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας των μηλοπαραγωγών καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς, καλώντας τους αγρότες να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τους συλλόγους, διεκδικώντας λύσεις για όλα τα προβλήματα, μέσα από τις συλλογικές δράσεις του αγροτικού κινήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ