ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μάτωσαν τη Μέρα της Ειρήνης...

Μητέρα προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί της στη διάρκεια της επέμβασης της τουρκικής αστυνομίας κατά των Κούρδων διαδηλωτών

Associated Press

Μητέρα προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί της στη διάρκεια της επέμβασης της τουρκικής αστυνομίας κατά των Κούρδων διαδηλωτών
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΓΚΥΡΑ-ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Οι σκηνές που διεμείφθησαν την Κυριακή θύμιζαν έντονα λατινοαμερικάνικο πραξικόπημα: Εκατοντάδες Κούρδοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για τη Μέρα της Ειρήνης, αφού υπέστησαν αστυνομικές επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, προπηλακισμούς και μαζικές συλλήψεις, συγκεντρώθηκαν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αγκυρα.

Συνολικά, όπως αναφέρει η Μόλι Μουρ της Ουάσινγκτον Ποστ, κάπου 2.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία και τη στρατοχωροφυλακή στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και στο Ντιάρμπακιρ. Ο απολογισμός των συγκρούσεων περιλαμβάνει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένα 16χρονο έφηβο νεκρό και εκατοντάδες τραυματίες, με τουλάχιστον έναν να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα επεισόδια στις εκδηλώσεις για τη Μέρα της Ειρήνης είχαν αρχίσει από την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς. Η αστυνομία πυροβολούσε στον αέρα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, που ζητούσαν ευρύτερες ελευθερίες και δικαιώματα, αλλά και την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Δεκάδες επεισόδια αναφέρθηκαν σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό κόμβο Kurdish Observer, με την αστυνομία να προβαίνει σε κάθε είδους προκλήσεις εναντίον των διαδηλωτών. Αποκορύφωμα η απαγόρευση της διαδήλωσης προς την Αγκυρα, που είχε διοργανωθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδικού Λαού (πιο γνωστό ως HADEP). Το κόμμα από την περασμένη βδομάδα αντιμετωπίζει - άλλη μια... - δικαστική κίνηση για την απαγόρευσή του με το πρόσχημα πως αποτελεί «βιτρίνα του ΡΚΚ».

Ν. Ζηλανδία και Ναουρού δέχονται τους μετανάστες του «Τάμπα»

Το ένα παιδάκι της «γλίστρησε» στη θάλασσα, το άλλο την παρατηρεί με αγωνία...

Associated Press

Το ένα παιδάκι της «γλίστρησε» στη θάλασσα, το άλλο την παρατηρεί με αγωνία...
ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Στο νορβηγικό εμπορικό πλοίο «Τάμπα», όπου γράφηκε ένα μεγάλο μέρος της απίστευτης περιπέτειας των 438 μεταναστών από χώρες της Ασίας, δεν υπήρχαν χτες παρά το πλήρωμα και 34 Αυστραλοί στρατιώτες... Οι καταπονημένοι μετανάστες είχαν ήδη επιβιβαστεί στη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας «Κρίσταμας Μανοόρα», με κατεύθυνση όχι βέβαια κάποια περιοχή της κραταιάς - για τα δεδομένα του Ειρηνικού... - Αυστραλίας, αλλά λιμάνι της Παπούα - Νέας Γουινέας.

Το επόμενο κεφάλαιο της περιπέτειας των 433 - ανεπιθύμητων για το καθεστώς της Καμπέρα - μεταναστών αναμένεται να γραφεί στο επίνειο Μόρεσμπαϊ. Ακολούθως, 150 από τους εκατοντάδες μετανάστες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Νέα Ζηλανδία και άλλοι 238 θα μεταφερθούν στο μικρό - και φτωχό... - νησί του Ειρηνικού, Ναουρού. Σ' αυτές τις δύο χώρες, οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν, ενώ παράλληλα θα εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Τα έξοδα παραμονής των μεταναστών που θα μεταβούν στο Ναουρού ανακοίνωσε πως θα τα καλύψει η Αυστραλία, ενώ ήδη από το περασμένο 24ωρο Αυστραλοί στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στο Ναουρού για να στήσουν τους πρόχειρους καταυλισμούς «φιλοξενίας» των μεταναστών...

ΕΥΡΩ
«Καλή Αρχή και Καλά Κέρδη»

Ο Σύνδεσμος Προστασίας των (Γερμανών) Καταναλωτών από καιρό έχει διαπιστώσει ότι οι τιμές διαφόρων προϊόντων, εν αναμονή της εισαγωγής του ΕΥΡΩ σαν αποκλειστικού νομίσματος από την Πρωτοχρονιά του 2001, έχουν ήδη σημειώσει αύξηση.

Τώρα επιβεβαιώνουν την είδηση και αντιπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας. Ετσι ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου των Μεσαίων Επιχειρήσεων, Μάριο Οχόβεν, δήλωσε (στις 30.08): «Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα στρογγυλέψουν - τις τιμές - προς τα πάνω». Επίσης ο πρόεδρος του γερμανικού τμήματος του κοντσέρν κομπιούτερ ΙΒΜ, Ερβιν Στάουτ, δήλωσε: «Πολλοί διευθυντές εταιριών θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν οφέλη από την αλλαγή του γερμανικού μάρκου σε ΕΥΡΩ». Πρόσθεσε ότι «αν αυτό το κάνουν πολλοί, αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη ώθηση της εξέλιξης των τιμών». Συμφωνώντας με αυτή τη γνώμη, ο Μάριο Οχόβεν τόνισε από την πλευρά του: «Αυτό δε θα ήταν θετικό για την οικονομική εξέλιξη. Θα μπορούσε να προκύψει ζήτημα με τον πληθωρισμό».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΤΑΛΙΑ - FAO
Μεταφέρεται (;) ο τόπος της επόμενης Συνόδου

ΡΩΜΗ.-

Ο οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας που υπάγεται στον ΟΗΕ συμφώνησε να εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να ακυρώσει την πραγματοποίηση της Συνόδου του (5-9 Νοέμβρη) στη Ρώμη λόγω του «φόβου επεισοδίων όπως αυτά της Γένοβας», ανακοίνωσε χτες η ιταλική κυβέρνηση.

Η απόφαση φαίνεται να ελήφθη σε γεύμα εργασίας που είχαν ο «καβαλιέρε» Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο επικεφαλής του FAO, Ζακ Ντιούφ. Ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη αποφασισμένος να αλλάξει τον τόπο της Συνόδου, αλλά «είμαστε ανοιχτοί στη μελέτη μιας εναλλακτικής τοποθεσίας που δε θα αποτελέσει πρόβλημα για τους συμμετέχοντες ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι, Πάολο Μποναϊούτι, είχε ανακοινώσει ότι ο FAO συμφώνησε να μετακινήσει τον τόπο της Συνόδου όπου έχουν προσκληθεί 192 έθνη. Η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να μη γίνει η Σύνοδος του FAO στη Ρώμη (όπου εδρεύει) είχε γίνει γνωστή από τη Σύνοδο του G8.

ΚΥΠΡΟΣ
«Εφυγε» ο Δρ. Μπάρναρντ

ΠΑΦΟΣ.-

Ενας από τους μεγαλύτερους καρδιοχειρουργούς όλων των εποχών, ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα το 1967 τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ο Δρ. Κρίστιαν Μπάρναρντ άφησε την τελευταία του πνοή προχτές το πρωί σε παραθεριστικό κέντρο της Πάφου. Κατά τραγική ειρωνεία, ο θάνατος για τον πλήρη ημερών και έργων Δρ. Μπάρναρντ επήλθε σε ηλικία 78 χρόνων από καρδιακή ανακοπή.

Τα φώτα της δημοσιότητας στο Νοτιοαφρικανό καρδιοχειρουργό έπεσαν για πρώτη φορά στις 3 Δεκέμβρη του 1967. Ημερομηνία κατά την οποία έγραψε σελίδα στην ιστορία της Ιατρικής όταν κατάφερε να μεταμοσχεύσει την καρδιά μίας 18χρονης σε 53χρονο ασθενή στο νοσοκομείο «Groote Schuur» του Κέιπ Τάουν. Μιλώντας έκτοτε σε εκατοντάδες ΜΜΕ, ο Μπάρναρντ σχολίαζε το επίτευγμά του λέγοντας: «Η καρδιά είναι ένα από τα πιο εύκολα όργανα για μεταμόσχευση... Το εγχείρημά μου δε θα πρέπει να θεωρείται επιστημονικό, αλλά τεχνικό επίτευγμα. Ερχεται καιρός που θα καταγραφούν ανώτερα επιστημονικά επιτεύγματα»....

Ο Δρ. Μπάρναρντ γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1922 και ήταν γόνος φτωχής οικογένειας καλβινιστών στη φτωχή κωμόπολη Μπούφορντ Γουέστ. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χαμό του διάσημου καρδιοχειρουργού ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έκανε μνεία στη θαρραλέα στάση του κατά τη διάρκεια του ρατσιστικού καθεστώτος «Απαρτχάιντ».

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε χτες πως η νεκροψία στη σορό του αποθανόντος θα γίνει εντός του τρέχοντος 48ωρου, οπότε θα έχουν καταφθάσει ιατροδικαστές από τη Ν. Αφρική και την Αυστρία, ενώ ακολούθως θα μεταφερθεί στη Ν. Αφρική για ταφή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ