Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μάτωσαν τη Μέρα της Ειρήνης...

Μητέρα προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί της στη διάρκεια της επέμβασης της τουρκικής αστυνομίας κατά των Κούρδων διαδηλωτών

Associated Press

Μητέρα προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί της στη διάρκεια της επέμβασης της τουρκικής αστυνομίας κατά των Κούρδων διαδηλωτών
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΓΚΥΡΑ-ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Οι σκηνές που διεμείφθησαν την Κυριακή θύμιζαν έντονα λατινοαμερικάνικο πραξικόπημα: Εκατοντάδες Κούρδοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για τη Μέρα της Ειρήνης, αφού υπέστησαν αστυνομικές επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, προπηλακισμούς και μαζικές συλλήψεις, συγκεντρώθηκαν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αγκυρα.

Συνολικά, όπως αναφέρει η Μόλι Μουρ της Ουάσινγκτον Ποστ, κάπου 2.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία και τη στρατοχωροφυλακή στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και στο Ντιάρμπακιρ. Ο απολογισμός των συγκρούσεων περιλαμβάνει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένα 16χρονο έφηβο νεκρό και εκατοντάδες τραυματίες, με τουλάχιστον έναν να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα επεισόδια στις εκδηλώσεις για τη Μέρα της Ειρήνης είχαν αρχίσει από την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς. Η αστυνομία πυροβολούσε στον αέρα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, που ζητούσαν ευρύτερες ελευθερίες και δικαιώματα, αλλά και την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Δεκάδες επεισόδια αναφέρθηκαν σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό κόμβο Kurdish Observer, με την αστυνομία να προβαίνει σε κάθε είδους προκλήσεις εναντίον των διαδηλωτών. Αποκορύφωμα η απαγόρευση της διαδήλωσης προς την Αγκυρα, που είχε διοργανωθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδικού Λαού (πιο γνωστό ως HADEP). Το κόμμα από την περασμένη βδομάδα αντιμετωπίζει - άλλη μια... - δικαστική κίνηση για την απαγόρευσή του με το πρόσχημα πως αποτελεί «βιτρίνα του ΡΚΚ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ