Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Εφυγε» ο Δρ. Μπάρναρντ

ΠΑΦΟΣ.-

Ενας από τους μεγαλύτερους καρδιοχειρουργούς όλων των εποχών, ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα το 1967 τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ο Δρ. Κρίστιαν Μπάρναρντ άφησε την τελευταία του πνοή προχτές το πρωί σε παραθεριστικό κέντρο της Πάφου. Κατά τραγική ειρωνεία, ο θάνατος για τον πλήρη ημερών και έργων Δρ. Μπάρναρντ επήλθε σε ηλικία 78 χρόνων από καρδιακή ανακοπή.

Τα φώτα της δημοσιότητας στο Νοτιοαφρικανό καρδιοχειρουργό έπεσαν για πρώτη φορά στις 3 Δεκέμβρη του 1967. Ημερομηνία κατά την οποία έγραψε σελίδα στην ιστορία της Ιατρικής όταν κατάφερε να μεταμοσχεύσει την καρδιά μίας 18χρονης σε 53χρονο ασθενή στο νοσοκομείο «Groote Schuur» του Κέιπ Τάουν. Μιλώντας έκτοτε σε εκατοντάδες ΜΜΕ, ο Μπάρναρντ σχολίαζε το επίτευγμά του λέγοντας: «Η καρδιά είναι ένα από τα πιο εύκολα όργανα για μεταμόσχευση... Το εγχείρημά μου δε θα πρέπει να θεωρείται επιστημονικό, αλλά τεχνικό επίτευγμα. Ερχεται καιρός που θα καταγραφούν ανώτερα επιστημονικά επιτεύγματα»....

Ο Δρ. Μπάρναρντ γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1922 και ήταν γόνος φτωχής οικογένειας καλβινιστών στη φτωχή κωμόπολη Μπούφορντ Γουέστ. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χαμό του διάσημου καρδιοχειρουργού ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έκανε μνεία στη θαρραλέα στάση του κατά τη διάρκεια του ρατσιστικού καθεστώτος «Απαρτχάιντ».

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε χτες πως η νεκροψία στη σορό του αποθανόντος θα γίνει εντός του τρέχοντος 48ωρου, οπότε θα έχουν καταφθάσει ιατροδικαστές από τη Ν. Αφρική και την Αυστρία, ενώ ακολούθως θα μεταφερθεί στη Ν. Αφρική για ταφή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ