ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος

Associated Press

Πυκνώνουν και συγκλίνουν οι ενδείξεις για επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ο χρόνος της επιδρομής δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο πολλά δημοσιεύματα αμερικανικών και ευρωπαϊκών εφημερίδων κάνουν λόγο για τις αρχές του 2003.

Ομως, η σχεδιαζόμενη επιδρομή κατά του Ιράκ γίνεται άξονας πολλαπλών πολιτικών εξελίξεων στις χώρες της περιοχής. Παραδείγματος χάριν, η πολιτική κρίση στην Τουρκία και η διαχείρισή της αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συσχετίσουμε το χρόνο της εκδήλωσής της με την επίσκεψη του υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, στην Αγκυρα και τις συζητήσεις για την παροχή τουρκικής συνδρομής στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Ενα νέο στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν «λύση - πακέτο» για όλα τα περιφερειακά προβλήματα, είναι η ανακίνηση του θέματος του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν. Αυτή τη βδομάδα, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε στην απειλή την οποία συνιστά για τις ΗΠΑ, αυτό το οπλοστάσιο. Προφανώς ήταν μια προειδοποίηση προς την ιρανική κυβέρνηση και μια υπενθύμιση ότι το Ιράν περιλαμβάνεται στον «άξονα του κακού». Η ρυμούλκηση του Ιράν στην αμερικανική πλατφόρμα της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» ή τουλάχιστον η εξουδετέρωσή του, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της επιδρομής κατά του Ιράκ.

Εντυπωσιακές είναι και οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία καθώς οι πληροφορίες (σπάνιες και ελεγχόμενες) φέρουν το καθεστώς να κλυδωνίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ φατριών της πολυπληθούς βασιλικής οικογένειας. Τρεις πρίγκιπες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε διάστημα τριών ημερών κάτω από σχετικά περίεργες συνθήκες.

Αγρότες: Ετοιμοι για νέους αγώνες

Για νέους αγώνες προετοιμάζονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, αντιδρώντας στην καταστροφική απόφαση της Κομισιόν για τη βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία ορίζει την τιμή του βαμβακιού το πολύ στις 12,5 δραχμές ανά κιλό, αντί στις 50 δραχμές. Ποσό που είχε υποσχεθεί ο Γ. Δρυς και που είναι αποτέλεσμα του αντιαγροτικού κανονισμού της ΕΕ, τον οποίο πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Είναι, δε, ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που τους έλεγε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση για να τους παραπλανήσει και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την πάλη τους.

Αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν δεν είναι μόνον οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων αγροτών, που «δεινοπαθούν» στην κυριολεξία από την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και τα σχέδια για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που θα χειροτερεύσει την οικονομική τους κατάσταση, οι αγρότες της Θεσσαλίας - και όχι μόνο - βρίσκονται «επί ποδός» για νέες κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης και καταστροφής πολιτικής.

Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης των αγροτών και την ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αγώνων, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Λάρισας και Καρδίτσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», οργανώνουν περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις που πάρθηκαν σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων τους.

Στα πλαίσια των εξορμήσεων που πραγματοποιούνται, αναπτύσσεται πλούσιος και γόνιμος διάλογος με τους αγρότες για τις αιτίες των προβλημάτων τους και για την αγωνιστική πρόταση διεξόδου απ' αυτά. Και στις συζητήσεις που γίνονται οι αγρότες δηλώνουν πανέτοιμοι να ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936. Ηταν η πολιτική έκφραση των συμφερόντων της αστικής τάξης στο επίπεδο της διακυβέρνησης, η αναγκαία δύναμη στήριξης και ενίσχυσης του ελληνικού καπιταλισμού - στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος - σε συνθήκες προετοιμασίας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελούσε την πιο ακραία έκφραση του αντικομμουνισμού και ενίσχυσε το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, για την επιβολή της πιο στυγνής κρατικής βίας και τρομοκρατίας ενάντια στο λαϊκό κίνημα (σελίδα 9)

Μικρό αφιέρωμα στα 107 χρόνια από το θάνατο του Φρίντριχ Ενγκελς. Του φλογερού επαναστάτη που επεξεργάστηκε μαζί με τον Μαρξ τη θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού. Είναι ένας από τους θεμελιωτές της και αγωνίστηκε μαζί μ' αυτόν για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, από τη σκλαβιά της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου. Υπήρξε ο αναμφισβήτητος αρχηγός και οδηγός του διεθνούς προλεταριάτου μετά το θάνατο του Μαρξ, ο καλύτερος ερμηνευτής των ταξικών του συμφερόντων (σελίδα 12)

Μετά την Αργεντινή και τη Βραζιλία, τώρα και η Ουρουγουάη βρίσκεται στη δίνη της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι συνέπειες της οποίας έφτασαν να αναγκάσουν παιδιά να τρέφονται από τα σκουπίδια. Φαίνεται πως το ντόμινο της κρίσης χτυπά τη Λατινική Αμερική αμείλικτα (σελίδα 13)

Εδωσε, ήδη, στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα δυο πρώτα νομοσχέδια που αφορούν στη φορολογική μεταρρύθμιση: Το σχέδιο νόμου για τις «απλουστεύσεις στον ΚΒΣ (Κώδικας Βιβλίων & Στοιχείων), στον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ και λοιπές ρυθμίσεις» και το σχέδιο νόμου για τις «απλουστεύσεις και βελτιώσεις στη φορολογία κεφαλαίου, καθώς και ρυθμίσεις θεμάτων υπεράκτιων εταιριών», που αποκαλύπτουν τις αντιλαϊκές κυβερνητικές προθέσεις και σ' αυτόν τον τομέα (σελίδα 14)

Νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, με το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται ότι εκφράζει την ανησυχία της για τις δικαιολογημένες αντιδράσεις, που προκαλεί σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά μικρομεσαίων αγροτών η αντιαγροτική της πολιτική (σελίδα 15)

Οι Ελληνες παραμένουν οι φτωχότεροι στην ΕΕ

Η Ελλάδα παραμένει η φτωχότερη μεταξύ των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιουροστάτ (Eurostat), της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, τώρα είναι φτωχότερη και από χώρες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, όπως η Σλοβενία και η Κύπρος.

Μετρώντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (μέλη και μη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) η Eurostat διαμόρφωσε το μέσο όρο, ο οποίος αντιστοιχεί σε 100 μονάδες. Με βάση αυτό το μέσο όρο αξιολογεί την αγοραστική δύναμη σε κάθε χώρα χωριστά. Ετσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 20ή θέση, με 67 μονάδες. Στην πρώτη θέση αυτής της κλίμακας βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 194 και στην τελευταία η Βουλγαρία με 25 μονάδες.

Σ' έναν άλλο πίνακα της Eurostat γίνεται σύγκριση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών στις 30 χώρες. Η Ελλάδα αν και φτωχότερη μεταξύ των 15 της ΕΕ δεν είναι η φθηνότερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, φθηνότερη εμφανίζεται η Πορτογαλία και μάλιστα κατά 10% πιο κάτω από τη χώρα μας.

Η μειωμένη αγοραστική δύναμη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές, δίνουν την εικόνα των Ελλήνων εργαζόμενων. Μια εικόνα που δεν έχει καμιά σχέση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη περί «ισχυρής Ελλάδας» και περί «πραγματικής σύγκλισης» της ελληνικής οικονομίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ