Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Οι Ελληνες παραμένουν οι φτωχότεροι στην ΕΕ

Η Ελλάδα παραμένει η φτωχότερη μεταξύ των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιουροστάτ (Eurostat), της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, τώρα είναι φτωχότερη και από χώρες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, όπως η Σλοβενία και η Κύπρος.

Μετρώντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (μέλη και μη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) η Eurostat διαμόρφωσε το μέσο όρο, ο οποίος αντιστοιχεί σε 100 μονάδες. Με βάση αυτό το μέσο όρο αξιολογεί την αγοραστική δύναμη σε κάθε χώρα χωριστά. Ετσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 20ή θέση, με 67 μονάδες. Στην πρώτη θέση αυτής της κλίμακας βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 194 και στην τελευταία η Βουλγαρία με 25 μονάδες.

Σ' έναν άλλο πίνακα της Eurostat γίνεται σύγκριση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών στις 30 χώρες. Η Ελλάδα αν και φτωχότερη μεταξύ των 15 της ΕΕ δεν είναι η φθηνότερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, φθηνότερη εμφανίζεται η Πορτογαλία και μάλιστα κατά 10% πιο κάτω από τη χώρα μας.

Η μειωμένη αγοραστική δύναμη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές, δίνουν την εικόνα των Ελλήνων εργαζόμενων. Μια εικόνα που δεν έχει καμιά σχέση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη περί «ισχυρής Ελλάδας» και περί «πραγματικής σύγκλισης» της ελληνικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ