Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος

Associated Press

Πυκνώνουν και συγκλίνουν οι ενδείξεις για επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ο χρόνος της επιδρομής δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο πολλά δημοσιεύματα αμερικανικών και ευρωπαϊκών εφημερίδων κάνουν λόγο για τις αρχές του 2003.

Ομως, η σχεδιαζόμενη επιδρομή κατά του Ιράκ γίνεται άξονας πολλαπλών πολιτικών εξελίξεων στις χώρες της περιοχής. Παραδείγματος χάριν, η πολιτική κρίση στην Τουρκία και η διαχείρισή της αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συσχετίσουμε το χρόνο της εκδήλωσής της με την επίσκεψη του υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, στην Αγκυρα και τις συζητήσεις για την παροχή τουρκικής συνδρομής στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Ενα νέο στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν «λύση - πακέτο» για όλα τα περιφερειακά προβλήματα, είναι η ανακίνηση του θέματος του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν. Αυτή τη βδομάδα, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε στην απειλή την οποία συνιστά για τις ΗΠΑ, αυτό το οπλοστάσιο. Προφανώς ήταν μια προειδοποίηση προς την ιρανική κυβέρνηση και μια υπενθύμιση ότι το Ιράν περιλαμβάνεται στον «άξονα του κακού». Η ρυμούλκηση του Ιράν στην αμερικανική πλατφόρμα της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» ή τουλάχιστον η εξουδετέρωσή του, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της επιδρομής κατά του Ιράκ.

Εντυπωσιακές είναι και οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία καθώς οι πληροφορίες (σπάνιες και ελεγχόμενες) φέρουν το καθεστώς να κλυδωνίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ φατριών της πολυπληθούς βασιλικής οικογένειας. Τρεις πρίγκιπες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε διάστημα τριών ημερών κάτω από σχετικά περίεργες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ