ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Αγωνιστικές εκδηλώσεις κατά των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων
  • Στην Αθήνα, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 7.30 το βράδυ
  • Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στις 7.30 το βράδυ στο άγαλμα Βενιζέλου

Περισσότεροι από 130.000 νεκροί, 60.000 βαριά τραυματισμένοι και ακρωτηριασμένοι και δυο πόλεις ερείπια... Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός, από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς.

Βόμβες, δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν και πάλι από τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θύματα και πάλι χιλιάδες άνθρωποι που... βομβαρδίστηκαν με τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου. Στη Βοσνία, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ τα θύματα ήταν πολλά. Με την πάροδο του χρόνου γίνονται ακόμα περισσότερα, αφού τα κρούσματα καρκίνου «θερίζουν» ανθρώπους κάθε ηλικίας. Παιδιά γεννιούνται καταδικασμένα να πεθάνουν...

Αγωνιστικό Κάλεσμα

Σήμερα 57 χρόνια μετά, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό την Τετάρτη 7 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Οι ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, 57 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Με πρόσχημα τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας, επισημαίνεται στο κείμενο, 60 χώρες βρίσκονται στο στόχαστρό τους. Σήμερα 57 χρόνια μετά και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο περίπου 30.000 πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ προωθούν το πρόγραμμα ΝΜD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα), που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και ανοίγει το δρόμο για νέους εξοπλισμούς. Τα βιολογικά και χημικά όπλα εκσυγχρονίζονται και εμφανίζονται πάλι στο προσκήνιο.

Με αφορμή την ένταση που επικρατεί στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν, γίνεται λόγος για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων με ολέθρια αποτελέσματα.

Η θηριωδία που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη με τη στήριξη και ανοχή των ιμπεριαλιστών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Λαϊκές κατακτήσεις, ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα «ψαλιδίζονται» στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας».

Η συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας αποτελεί πλήγμα για την παγκόσμια ειρήνη και περίοδος νέων τραγωδιών απειλεί την ανθρωπότητα, αν οι λαοί δεν ανακόψουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Μεγαλώνει η λαϊκή αντίσταση

Είναι γεγονός, τονίζεται με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακοίνωση, ότι μεγαλώνει η λαϊκή οργή και αντίσταση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρωτοφανείς διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ηπείρους. Το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα φουντώνει. Αυτό θα βάλει φρένο σήμερα. Αυτό θα τσακίσει αύριο τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό του Λεκανοπεδίου να διαδηλώσει την Τετάρτη στην Ακρόπολη:

  • Για να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.
  • Για να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.
  • Για να απαιτήσουμε τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων, το σταμάτημα του προγράμματος του Πολέμου των Αστρων των ΗΠΑ (NMD).
  • Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών.
Και στη Θεσσαλονίκη

Για την επέτειο των πενήντα επτά χρόνων από το ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ), καλούν το λαό να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών, να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση που οργανώνει την Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

«Σήμερα, δεκαετίες μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, η ίδια πολιτική τρομοκράτησης των λαών παραμένει κυρίαρχο δόγμα των ιμπεριαλιστών και εκδηλώνεται ποικιλότροπα στα πλαίσια του ψευδεπίγραφου πολέμου κατά της τρομοκρατίας», σημειώνει ο Μ. Κωνσταντινίδης εκπρόσωπος της ΝΔΕ. Και ξεκαθαρίζει πως για το φιλειρηνικό κίνημα, τη νεολαία είναι σαφές ότι για να «εξαλειφθεί οριστικά η απειλή του πολέμου για όλο τον κόσμο, για να δοθεί απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, να εκφραστεί μαζικά και αποφασιστικά η αλληλεγγύη στους λαούς που αντιστέκονται».

Γι' αυτό ο λαός και η νεολαία πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που διοργανώνουν οι ΕΔΥΕΘ και ΝΔΕ. Για να τιμήσουν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, να απαιτήσουν την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, τον τερματισμό του προγράμματος «Εθνική Πυραυλική Αμυνα». Να διαδηλώσουν ενάντια στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών.

  • Η Επιτροπή ειρήνης Ν. Φιλαδέλφειας (Αθήνα), για την εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη, βάζει πούλμαν που θα αναχωρήσει στις 7.00 μ.μ. από το δημαρχείο της πόλης.

Κλοπή οπλισμού από στρατιωτική μονάδα στην Κω

Κλοπή σημαντικού αριθμού οπλισμού διαπιστώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε στρατιωτική μονάδα της Κω. Με επίσημη ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), πιστοποίησε το πρωί του Σαββάτου, την «απώλεια οπλισμού από τη στρατιωτική μονάδα "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος"» του ακριτικού νησιού.

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, στην περιοχή Λινοπότης, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν επιβεβαιωθεί από καμιά επίσημη στρατιωτική αρχή, φέρεται ότι από την αποθήκη υλικού λείπουν τρία τουφέκια G3, τρία οπλοπολυβόλα τύπου ΗΚ-11 και 17 45άρια πιστόλια. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κλοπή έγινε μετά την περασμένη Τετάρτη, με τη μέθοδο του ριφιφί. Σύμφωνα, πάντα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, στρατιωτικό περίπολο διαπίστωσε ότι υπήρχε σπασμένο λουκέτο στην αποθήκη ιματισμού δίπλα στην αποθήκη με το πολεμικό υλικό, στην οποία εισέβαλαν οι δράστες και, διανοίγοντας τρύπα, μπήκαν στην αποθήκη και αφαίρεσαν τα όπλα. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι δράστες κατά την έξοδό τους από το Στρατόπεδο φαίνεται ότι άφησαν πίσω τους ένα από τα κλεμμένα G3.

Επίσης, πληροφορίες, από στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη αποθήκη είχε γίνει επιθεώρηση υλικού από τη διοίκηση της ΑΣΔΕΝ πριν από δέκα μέρες. Εντονη ήταν τέλος, η φημολογία που κυκλοφόρησε ότι είχε παρατηρηθεί κίνηση ενός αυτοκινήτου έξω από το στρατόπεδο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα είχαν αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν νέα σενάρια, συσχετισμού της κλοπής των όπλων με τα «περί τρομοκρατίας» και «υπόπτων» από τα ΜΜΕ...

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για διακοπές, μόλις ενημερώθηκε για το γεγονός μετέβη στο στρατόπεδο, όπου διεξάγονται έρευνες από τη μονάδα και κλιμάκιο του Στρατού για το χρόνο και τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η κλοπή. Στην Κω μετέβη κλιμάκιο της Ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με το ΓΕΣ στους χώρους της αποθήκης κλιμάκιο της σήμανσης, για τη διενέργεια ερευνών για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων των δραστών.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία καθ' όλη τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση πέρα από την αρχική του ΓΕΣ που διαπίστωνε την «απώλεια οπλισμού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ