ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Δεν πέρασε η «σύμβαση»λιτότητας

Απορρίφθηκε η πρόταση του προέδρου Σ. Παπασπύρου για  αυξήσεις και θεσμικές διεκδικήσεις στα πλαίσια των κυβερνητικών θέσεων. Σε αγώνα καλεί η ΕΣΑΚ Δημοσίου

Τη διακοπή των λεγόμενων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις οποίες από την πρώτη στιγμή καταδίκασε η παράταξη της ΕΣΑΚ Δημοσίου, αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση.

Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚ, όταν διαπίστωσε ότι η πρόταση της ΕΕ για υπογραφή «συλλογικής σύμβασης» δεν απέσπασε την πλειοψηφία των μελών του Γενικού Συμβουλίου, αποχώρησε, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη απαρτίας και εμποδίζοντας έτσι την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που είχε προταθεί.

Η πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕ Σ. Παπασπύρου, επί της ουσίας, ήταν η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική, αυξήσεις 2,2% και 3.000 δραχμές στο κίνητρο της απόδοσης. Ολα, δε, τα θεσμικά αιτήματα, τα παρέπεμπε σε «διάλογο» μέσα από επιτροπές και ομάδες. Η «σύμβαση της ντροπής», όπως χαρακτηρίστηκε, και η απεμπόληση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, συνάντησε την αποδοκιμασία της πλειοψηφίας των μελών της συνεδρίασης, ενώ δεν έπεισε και πολλά μέλη που εκλέγονται με την παράταξη της ΠΑΣΚ.

Ετσι, όταν στην ψηφοφορία, με ψήφους 33 κατά και 29 υπέρ, η πρόταση για υπογραφή της συλλογικής σύμβασης απορρίφθηκε, ο Σ. Παπασπύρου δήλωσε την αποχώρηση της ΠΑΣΚ, στην οποία, όμως, τον ακολούθησαν μόνο τα μέλη που είχαν υποστηρίξει την πρόταση της ΕΕ.

Τη γραμμή της υποταγής της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, καυτηρίασε στην ομιλία του ο Δ. Αγκαβανάκης, εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Δημοσίου, ο οποίος απαίτησε την αποχή από κάθε «κοινωνικό διάλογο» και την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Μας ζητούν - υπογράμμισε ο συνδικαλιστής - όχι μόνο να υπογράψουμε τη συγκεκριμένη «συλλογική σύμβαση», που σημαίνει μια νέα λιτότητα και παραπέρα εξαθλίωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά να εγκρίνουμε, συνολικά, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που ξεδιπλώνεται με τα αντεργατικά μέτρα, τις ανατροπές στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική ασφάλιση. Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική φέρνει τα πάνω - κάτω και στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, που με το σχέδιο Πολιτεία και τα άλλα νομοθετήματα, κατά τις επιταγές του ΟΟΣΑ, επιχειρείται να συγκροτηθεί μια πιο αυταρχική δημόσια διοίκηση απέναντι στον πολίτη και πιο «υπάκουη» στις απαιτήσεις της ΟΝΕ.

Από τη μεριά των εκπροσώπων της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚ, έγινε προσπάθεια να αποσπαστεί η συναίνεση των μελών του ΓΣ, με το δίλημμα, πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χαθεί ο «θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων» στο δημόσιο.

Για κοροϊδία της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο Κ. Κόλλιας, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, που ενώ αρνιόταν να συζητήσει τα θεσμικά, την ίδια στιγμή κατέθετε νόμο για το ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στο δημόσιο. Καλούμαστε, είπε, να συνυπογράψουμε χειρότερα πράγματα απ' ό,τι όταν άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Η. Βρεττάκος, κατηγόρησε την πλειοψηφία για «παιχνίδια», με τα οποία επιχειρεί να υπογράψει όπως - όπως την πρώτη συλλογική σύμβαση. Απέρριψε τη θέση της πλειοψηφίας για τα χρονικά όρια που έθεσε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν είναι ανάγκη να καταλήξουμε σήμερα».

Πάντως, οι δύο παρατάξεις, αν και χτες εμφανίστηκαν να απορρίπτουν τη συγκεκριμένη πρόταση της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι οι «διαπραγματεύσεις» αυτές έχουν πάρει το χαρακτήρα του «κοινωνικού διαλόγου», τον οποίο προσχηματικά αξιοποιεί η κυβέρνηση για να προχωρά παράλληλα το νομοθετικό της έργο, εντούτοις αρνήθηκαν ν' απορρίψουν τον «κοινωνικό διάλογο». Δημιουργώντας έτσι αυταπάτες στους εργαζόμενους, ότι στο μέλλον ενδέχεται η κυβέρνηση ν' αλλάξει θέσεις και πολιτική.

Γι' αυτό, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους τα στελέχη της ΕΣΑΚ, ο μόνος δρόμος που μένει είναι η κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων από τα κάτω, η ταξική συσπείρωση, όπως εκφράζεται και στις θέσεις του ΠΑΜΕ, η απόρριψη κάθε «διαλόγου» και η καταδίκη των υποταγμένων ηγεσιών.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Εκκρεμεί η μερική αναστολή λειτουργίας

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά συνέπεια για τους εργαζόμενους

Εγκαταστάσεις Τσιμέντων Χαλκίδας
Εγκαταστάσεις Τσιμέντων Χαλκίδας
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Κανονικά λειτούργησαν χτες τα Τσιμέντα Χαλκίδας, παρά την απόφαση του νομάρχη Εύβοιας να διακοπεί από τις 3 Αυγούστου έως και τη 1 Σεπτέμβρη η λειτουργία των μονάδων Γ΄ και Δ΄ του εργοστασίου, για περιβαλλοντικούς λόγους. Χθες το πρωί, στο εργοστάσιο έγινε σύσκεψη μεταξύ της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων, συνδικαλιστών από άλλα εργοστάσια του ομίλου της ΑΓΕΤ, από την Ομοσπονδία εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, όπου αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η είσοδος στο εργοστάσιο υπαλλήλων των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της ΔΕΗ, που θα έλεγχαν την υλοποίηση της απόφασης.

Τελικά, δυο υπάλληλοι εμφανίστηκαν στο εργοστάσιο στις 1.30 το μεσημέρι και αποχώρησαν, καθώς δεν τους επιτράπηκε η είσοδος σύμφωνα με την απόφαση του σωματείου.

Σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία σύσκεψη που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην οποία έχει καλέσει το νομάρχη Εύβοιας, την εργοδοσία και το σωματείο.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, τονίζει ότι «χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι βουλευτές τους, η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και η εργοδοσία των Τσιμέντων Χαλκίδας "σφυρίζουν αδιάφορα" για τις αρνητικές εξελίξεις στα Τσιμέντα Χαλκίδας».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «όλοι οι παραπάνω, θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν έβλεπαν κανένα πρόβλημα και προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τις όποιες αγωνιστικές δραστηριότητες», όταν η επιχείρηση ξεπουλιόνταν στους Ιταλούς και στους Εγγλέζους, όταν το προσωπικό συρρικνωνόταν στο μισό, οι εργολάβοι αντικαθιστούσαν τις μόνιμες θέσεις προσωπικού, εφαρμόζοντας μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, μα και όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ πέταγε στο καλάθι των αχρήστων τις 12.000 υπογραφές της Επιτροπής Αγώνα κατά της τσιμεντόσκονης και η κυβέρνηση χάριζε 250 δισ. δραχμές χρέη της οικογένειας Κιοσέογλου.

«Σήμερα - τονίζεται στην ανακοίνωση - οι μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες ονομάζονται "περιβαλλοντικές ευαισθησίες". Από την άλλη, η πολυεθνική εργοδοσία των Τσιμέντων Χαλκίδας, παίρνοντας το "πράσινο φως" από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, σχεδιάζει τη μείωση του εργατικού προσωπικού, ψάχνοντας ταυτόχρονα και για άλλοθι.

Οι μόνοι, όμως που δεν έχουν ευθύνη για το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης, που είναι θύματα αυτής της πολιτικής, γιατί και οι ίδιοι βιώνουν πολλαπλάσια τις συνέπειές της, είναι οι εργαζόμενοι. Για τη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, καμία αλλαγή στις θέσεις απασχόλησης, στις εργασιακές σχέσεις και στις αποδοχές των εργαζομένων, δεν μπορεί να υπάρξει με αφορμή την υπογραφή της ανάκλησης λειτουργίας».

Τέλος, η ΝΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης με περιβαλλοντικούς όρους, καθώς επίσης και τη σταθερή δουλιά των εργαζομένων, δεν είναι η καπιταλιστική ιδιωτική πρωτοβουλία, το ντόπιο ή ξένο κεφάλαιο. Είναι η πρόταση του ΚΚΕ για δημόσια επιχείρηση, που οι ίδιοι εργαζόμενοι με την πάλη τους μπορούν να την επιβάλλουν, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών και συμβιβασμένων - υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΟΧΙ στα αντεργατικά σχέδια

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Σωματείων 

Για τρίτη βδομάδα συνεχίζονται οι αγωνιστικές εκδηλώσεις των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Με επικεφαλής Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Συντονιστικές Επιτροπές, διοργανώνονται καθημερινά κατά τόπους αγωνιστικές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Σε αυτές τις εκδηλώσεις πρωτοστατεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με επικεφαλής τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων πήρε χθες το Ηράκλειο Κρήτης, όπου πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, την οποία διοργάνωσε το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών του Νομού Ηρακλείου. Μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία Β. Κορνάρου.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος εργαζόμενοι του Ηρακλείου από τον ιδιωτικό και από το δημόσιο τομέα, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων. Από το Συντονιστικό μίλησε η Δέσποινα Αυγουλά, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι της πόλης για ακόμα μία φορά βροντοφώναξαν την απαίτησή τους, να αποσυρθούν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και να εφαρμοστεί 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με αύξηση των αποδοχών και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Ακόμα, πλήρη απασχόληση, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαγόρευση απολύσεων και κατάργηση υπερωριών και υπερεργασίας.

Στη συγκέντρωση, καταγγέλθηκαν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» της ντροπής, που νομιμοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, απαίτησαν να σταματήσει εδώ και τώρα ο στημένος «διάλογος» με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Νεκρός εργάτης

Αλλος ένας εργάτης έπεσε στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας. Πρόκειται για τον 38χρονο Δημήτρη Αφεντουλίδη από την Πτολεμαΐδα, που άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα του μεροκάματου το πρωί της Τετάρτης, μέσα στο εργοτάξιο λατομείου όπου δούλευε. Ο άτυχος εργάτης χτυπήθηκε στο κεφάλι από στεφάνι ρόδας που αποκολλήθηκε από βαρέλα έτοιμου σκυροδέματος. Οι συνάδελφοί του καταγγέλλουν πως δεν τηρείται ο μεταλλευτικός κανονισμός, οι περισσότεροι είναι ανειδίκευτοι και σχεδόν όλοι κάνουν όλες τις δουλιές, με εξαίρεση, ίσως, τους οδηγούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ