ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Χτυπήθηκε η ασυδοσία!

Μετά από μαραθώνια συνάντηση στο ΥΕΝ, οι εφοπλιστές συμφώνησαν να καταβάλλουν τις αποδοχές για τα εξπρές δρομολόγια

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν χτες οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, οι οποίοι έριξαν στο κενό την έφοδο που εξαπέλυσαν ενάντια στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας οι ακτοπλόοι εφοπλιστές με... πρωτεργάτη την εταιρία HELLAS FERRIES (ΗF) θυγατρική των Μινωικών Γραμμών και μονοπώλιο σε αρκετές ακτοπλοϊκές γραμμές. Η συγκεκριμένη εταιρία αυθαίρετα και κυνικά αρνήθηκε να καταβάλλει στα πληρώματα των πλοίων της τις έξτρα αποδοχές που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση για την εκτέλεση εξπρές δρομολογίων. Η στάση αυτή «σήμανε συναγερμό» στα καράβια, ενώ κάτω από την πίεση των ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία και η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισαν να «μπλοκαριστούν» σήμερα τα καράβια της HF. Ο αγωνιστικός αναβρασμός ανάγκασε χτες αργά το βράδυ και μετά από μια μαραθώνια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων, της εταιρίας και παραγόντων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η HF να δεχτεί την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης.

Την άρνηση της εταιρίας να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση μετέφερε χτες το μεσημέρι στην Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ο εκπρόσωπος της HF Κώστας Αγαπητός. Η έφοδος της ακτοπλοϊκής εταιρίας ενάντια στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων, ήρθε ένα 24ωρο μετά τις «κατάπτυστες» θέσεις που εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος Χαρ. Ψαραύτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της... «Επιτροπής Προσωπικοτήτων» που έχει συστήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, για να γίνει φανερό ότι η υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών έχει ήδη αρχίσει. Η «Επιτροπή» συστάθηκε για να καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, αποτελώντας μία ακόμα μορφή... «κοινωνικού διαλόγου».

Συγκεκριμένα προχτές, στη διάρκεια της συνεδρίασης της «Επιτροπής Προσωπικοτήτων», ο Χαρ. Ψαραύτης αξίωσε την «απελευθέρωση» των οργανικών συνθέσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία και την «κατοχύρωση του δικαιώματος των εφοπλιστών» να ναυτολογούν ένα μικρό αριθμό πληρώματος, «ως πλήρωμα ασφαλείας» όπως το χαρακτήρισε! Με την... άποψη του Χαρ. Ψαραύτη -όπως ήταν αναμενόμενο- συμφώνησε και ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Φορτηγών Μεσογειακών Πλοίων και πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπ. Αλεξανδράτος, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε ότι... όταν «λέμε απελευθέρωση εννοούμε απελευθέρωση σε όλα»!

Τις εξελίξεις γύρω από τον... «κοινωνικό διάλογο» σχολιάζουν με κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χτες η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνοντας ότι η στάση του Χαρ. Ψαραύτση επιβεβαιώνει ότι: «Στόχος αυτής της στημένης διαδικασίας είναι το χτύπημα των ναυτεργατικών δικαιωμάτων και ο διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία». «Οι Ενώσεις μας έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει για τους στόχους αυτού του ψευτο-διαλόγου και κατήγγειλαν τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Απευθυνόμαστε στους ναυτεργάτες και τους καλούμε να ξεσηκωθούν, ανεξάρτητα από τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και με αγωνιστικές - απεργιακές κινητοποιήσεις να ανατρέψουν τα σχέδια για την πλήρη εξόντωσή τους».

Τα δύο σωματεία, μετά από αυτές τις εξελίξεις, απαιτούν την αποχώρηση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας από τον «κοινωνικό διάλογο» και «την άμεση σύγκλιση της διοίκησης της ΠΝΟ, προκειμένου να αποφασίσει την έναρξη αγωνιστικών - απεργιακών κινητοποιήσεων».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Καθολικά στην απεργία!

Τραμπουκισμοί, απειλές και εκβιασμοί από την εργοδοσία δεν έκαμψαν τους εργαζόμενους 

Με καθολική συμμετοχή και αποφασιστικότητα, συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι στην πρώην συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα, κόντρα στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας. Οι απεργοί απαιτούν: Ανάκληση των παράνομων απολύσεων που έχουν γίνει και σταμάτημα κάθε άλλης προσπάθειας για απολύσεις. Πλήρη απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους. Εφαρμογή για όλους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και διμερή συμφωνία για τις εργασιακές σχέσεις. Πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Οι εργοδότες προσπάθησαν με την τρομοκρατία και απειλές για απολύσεις, να εμποδίσουν την απεργία ή να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό. Στο χώρο του εργοστασίου είναι έντονη η παρουσία της Αστυνομίας και χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και «μπράβοι» ενάντια στους απεργούς!

Την Τετάρτη το απόγευμα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της απεργίας, οι εργοδότες μετέφεραν προϊόντα στα Τρίκαλα, στο εργοστάσιό τους «ΤΥΡΑΣ ΑΕ», χρησιμοποιώντας εργαζόμενους, που απείλησαν με απόλυση. Τα προϊόντα προορίζονταν για διήμερη κάλυψη της αγοράς και έφεραν ψεύτικη ημερομηνία παραγωγής 3/8/2000, αντί για την πραγματική 2/8/2000. Επίσης, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, άτομα της εργοδοσίας επιχείρησαν με τραμπουκισμούς να τρομοκρατήσουν τις απεργιακές ομάδες περιφρούρησης έξω από το εργοστάσιο. Απέτυχαν, όμως, καθώς συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των απεργών. Στις 4 τα ξημερώματα, οι αδελφοί Σαράντη, επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να κάνουν διανομή των προϊόντων με εργαζόμενους της «ΤΥΡΑΣ».

Χτες το μεσημέρι, ο Μ. Σαράντης πήγε στο εργοστάσιο και δήλωσε στους εργαζόμενους: «Φύγετε, γιατί το μαγαζί είναι δικό μου». Υστερα κλείδωσε την πύλη.

«Δεν το βάζουμε κάτω...»

Οι εργαζόμενοι οργίστηκαν, αλλά δεν το «έβαλαν κάτω». Χαρακτηριστικές είναι και δηλώσεις τους στο «Ρ»: «Με την απεργία μας υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, που επιχειρούν να μας τα καταργήσουν», λέει στο «Ρ» ο Σάββας Κεντερλίδης. Ο συνάδελφός του Ευάγγελος Χαλάτσης συμπληρώνει: «Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε». «Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος», συνεχίζει ο Ιωάννης Πολυλόης. «Και σ' αυτόν βαδίζουμε», καταλήγει ο Απόστολος Μπουνίτσης.

Το σωματείο των εργαζομένων υπέβαλε μήνυση κατά της εργοδοσίας για την αναγραφή ψεύτικης ημερομηνίας στα προϊόντα, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας προβλήματος υγείας στο καταναλωτικό κοινό.

Η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ

Τον αγώνα των εργαζομένων του «ΟΛΥΜΠΟΣ» χαιρετίζει η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ, η οποία καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Οι Αφοί Σαράντη επιχειρούν την εφαρμογή αυτών των αντεργατικών μέτρων, ενθαρρημένοι και από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη γενικευμένη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Προσπαθούν να μεταφέρουν και στους εργαζόμενους του "ΟΛΥΜΠΟΣ" τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, που εφαρμόζουν στο εργοστάσιο της "ΤΥΡΑΣ" στα Τρίκαλα, όπως μερική απασχόληση, εξευτελιστικά μεροκάματα, απόλυση όποιου διεκδικεί, καθεστώς πλήρους καταπίεσης».

Και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι με την καθολική και αποφασιστική συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους. Ενωμένοι, μπορούν να κερδίσουν τη μάχη της διασφάλισης των εργασιακών κατακτήσεων, που οι ίδιοι και οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων κατέκτησαν».

Καταλήγοντας, καλεί σε στήριξη με κάθε τρόπο του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων, από όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους του νομού και άλλους μαζικούς φορείς. «Ο αγώνας των εργαζομένων στον "ΟΛΥΜΠΟ", είναι αγώνας όλων των εργαζομένων».


Ε.Τ.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αντίσταση στο ξεπούλημα

Προσκλητήριο αγώνα από την «Εργοστασιακή Επιτροπή» ενάντια στο ξεπούλημα και στους εγκάθετους της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ»

Στο φουλ δουλεύουν τα κυβερνητικά επιτελεία για την τοποθέτηση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο πιάτο των... «Ταβουλάρηδων», αλλά και για τη χαλιναγώγηση των αντιδράσεων των 2.000 εργαζομένων του ναυπηγείου. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι «εν κρυπτώ» συσκέψεις και συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία με τους επίδοξους «μνηστήρες», αλλά και με τους «πρωτοκλασάτους» συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, που έχουν αναλάβει τη «βρώμικη» δουλιά της άνευ όρων παράδοσης των εργαζομένων, έχουν αρχίσει πριν από την επίσημη ανακοίνωση για την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου και συνεχίστηκαν και χτες. Σε «αντίσταση τώρα» καλεί τους 2.000 εργαζόμενους του ναυπηγείου, με χτεσινή της ανακοίνωση, η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το «προδοτικό ρόλο» που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει η εργοδοτική και κυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου «Η ΤΡΙΑΙΝΑ».

Στο μεταξύ, χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ», επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, μοίρασε στους εργαζόμενους ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά τους καλεί να παραδοθούν «αμαχητί». «Η θέση της ΕΤΒΑ να σπάσει το σχήμα 51%-49% (το οποίο στην ουσία αποτελεί και τον όρο συμμετοχής των εργαζομένων-μετόχων), πουλώντας το μερίδιό της, σε συνδυασμό με τα οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα που συσσώρευσε η αποτυχημένη θητεία του ξένου management), οδηγεί αναγκαστικά στην πώληση και του 49%, που εκ των πραγμάτων θα καταστεί ανίσχυρο στη νέα πραγματικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ», ενώ επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» ισχυρίζεται: «Διαβεβαιώνουμε κάθε συνάδελφο ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε και δε θα γίνει καμία απόλυση, ότι θα επιστραφεί σε όλους το ποσό που έχει καταβληθεί για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (επενδυτικό) και ότι η όποια μείωση προσωπικού θα γίνει με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα και με την απόλυτη συναίνεση των εργαζομένων»!

Οσα αναφέρονται στην ανακοίνωση δεν αποτελούν απόφαση συνεδρίασης της διοίκησης, ή άλλου συνδικαλιστικού οργάνου. Η «Εργοστασιακή Επιτροπή», αναρτώντας «εφημερίδα τοίχου», υπογραμμίζει τα εξής: «Η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ετοιμάζονται ξανά να ξεπουλήσουν τους εργαζόμενους και το ναυπηγείο. Αυτή τη φορά στους "μνηστήρες" του μεγάλου κεφαλαίου. Από το "έξω ο Νιάρχος" το 1985 πήγανε στο "49%" το 1995, που δεν... μπορεί "να μας το πάρει κανείς", για να λένε τώρα ότι "εμείς θα διαπραγματευτούμε την πώληση του 49% στον ιδιώτη". Η κατρακύλα τους δεν έχει τέλος! Μετά (τα πολυτελή αυτοκίνητα) και τα συνεχή ξεπουλήματα θα συνεχίσουμε να τους ανεχόμαστε ή θα αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική; Ποιος τους εξουσιοδότησε να παίξουν με τη δουλιά και τα δικαιώματά μας; Αντίσταση τώρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ