ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Γενική απεργία υπό τρομοκρατία

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Υπό πρωτοφανή δρακόντεια αστυνομικά μέτρα πραγματοποιήθηκε χτες η μεγάλη 24ωρη γενική απεργία των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες και μεταφορές.

Η γενική απεργία προκηρύχτηκε από τα εργατικά συνδικάτα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τα οποία αντιτίθενται στα κυβερνητικά μέτρα αυστηρής λιτότητας, που έχουν φέρει σε δεινή θέση τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων και απαιτούν το πάγωμα των τιμών της βενζίνης καθώς και το οριστικό τερματισμό των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των κρατικών τραπεζών.

Ωστόσο, το πρωτόγνωρο σε αυτή την περίπτωση προκήρυξης γενικής απεργίας εκ μέρους τμήματος των εργαζομένων είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί με σθεναρότητα αυτή η απεργιακή κινητοποίηση...

Οπως τόνισε ο Κολομβιανός υπουργός Εσωτερικών, Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε Λομπάνα , προς το βρετανικό πρακτορείο BBC, η κυβέρνηση «σέβεται το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν αλλά και τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να σεβαστούν τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν»! Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει εκτός από την Αστυνομία και το στρατό, των οποίων μονάδες έχουν ακροβολιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις για να αποτρέψουν ξεσπάσματα βίας! Για τον ίδιο λόγο απαγορεύτηκε η πώληση αλκοόλ και θα γίνεται έλεγχος στους πολίτες σε κάποια σημεία από την Αστυνομία και το στρατό για να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν όπλα!

Το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας έρχεται σε μία περίοδο, όπου μόλις τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» (ΕΡ), Ραούλ Ρέγιες, σημείωσε τη δραματική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και με την ακόμη πιο έντονη ανάμειξη των ΗΠΑ, που απέστειλαν ελικόπτερα «Μπλακ Χοκ» προκειμένου να βοηθήσουν τον κολομβιανό στρατό στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», τα οποία όμως, σύμφωνα με τον Ρέγιες, χρησιμοποιούνται για να υποστηρίζουν το στρατό και την Αστυνομία στις επιθέσεις τους κατά των ανταρτών και για το λόγο αυτό θα θεωρούνται «στρατιωτικοί στόχοι» και θα καταρρίπτονται.


ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Συνελήφθησαν άνδρες της KFOR στο έδαφος της ΟΔ Γ!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Τέσσερις άνδρες, που ανήκουν στην πολυεθνική δύναμη του Κόσσοβου (KFOR), συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης μέσα στην επικράτεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ΟΔΓ), και συγκεκριμένα στο Μαυροβούνιο, κοντά στα σύνορα με το Κόσσοβο. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων «Beta», ο γιουγκοσλαβικός στρατός έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο Βρετανών και των δύο Καναδών, που συνελήφθησαν ενώ είχαν στην κατοχή τους στρατιωτικό εξοπλισμό και εκρηκτικά και πιστεύεται πως είναι εκπαιδευμένοι για «τρομοκρατικές ενέργειες». Πρόκειται για τους Βρετανούς Αντριαν Μάικλ Πράντνελ και Τζον Κόνον Μπράντλεϊ Γιορ, ενώ των δυο Καναδών είναι Σουάν Τζέραλντ Γκόινγκ και Λίαμ Πάτρικ Χολ. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ξένοι πολίτες που συνελήφθησαν εκπαίδευαν ειδικές μονάδες του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου και ότι είναι ειδικοί στις ανατινάξεις και τις τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ είχαν μαζί τους πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό», πρόσθεσε το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του στρατού. Παράλληλα, ο γιουγκοσλαβικός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι τέσσερις άντρες που συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στο Μαυροβούνιο, με την υπόνοια ότι διενεργούσαν κατασκοπία, είναι στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης του Κασσόβου KFOR, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Βελιγράδι.

Ενώ το πρακτορείο «Montena-Fax» του Μαυροβουνίου, μεταδίδοντας την είδηση της σύλληψης των τεσσάρων «τουριστών στο όρος Τσακόρ, στα σύνορα του Μαυροβουνίου με το Κόσσοβο την περασμένη Τρίτη, με την κατηγορία ότι εκτελούσαν κατασκοπευτική αποστολή», πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα».

Πάντως, από την έδρα του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΑ) στη Βιέννη, εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία επιβεβαιώνει την είδηση για τη σύλληψη των τεσσάρων, οι οποίοι, όπως αναφέρει, είναι εκπαιδευτές της αστυνομικής ακαδημίας του ΟΑΣΑ στο Κοσσυφοπέδιο... και οι οποίοι πήγαν στο Μαυροβούνιο για διακοπές!


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διευρύνεται ο κύκλος του αίματος

ΝΑΤΟικοί στο χώρο έκρηξης βόμβας στο χωριό Μάλι Αλας

Associated Press

ΝΑΤΟικοί στο χώρο έκρηξης βόμβας στο χωριό Μάλι Αλας
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εξι ακόμη άνθρωποι προστέθηκαν αυτή τη βδομάδα στον απίστευτα μακρύ και δραματικά ανοιχτό κατάλογο των νεκρών εξαιτίας των συγκρούσεων και της βίας που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο.

Τα θύματα αυτή τη φορά ήταν από όλες τις κοινότητες οι οποίες διαβιούν στο Κοσσυφοπέδιο. Τρία μέλη μίας οικογένειας Ρομ βρήκαν το θάνατο το βράδυ της Τετάρτης και άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητό τους ανατινάχτηκε από νάρκη, κοντά στο Μάλι Αλας, στο κεντρικό Κόσσοβο, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης (KFOR) στην ταραχώδη επαρχία. Πρόκειται για το σοβαρότερο επεισόδιο που σημειώθηκε στην περιοχή αυτή, όπου συμβιώνουν Σέρβοι, Αλβανοί και Τσιγγάνοι, από τις 15 του Ιούνη, όταν δύο Σέρβοι βρήκαν το θάνατο από έκρηξη βόμβας στην αρτηρία μεταξύ του Κόσσοβο Πόλιε και του Λίπλιαν.

Σε ξεχωριστό επεισόδιο, ένας τοπικός υπεύθυνος της «Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου» (LDK) του Ιμπραήμ Ρουγκόβα δέχτηκε επίθεση από ενόπλους και τραυματίστηκε, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον Σέιντι Κότσι, μέλος του LDK στη Σρέμπιτσα (βορειανατολικό Κόσσοβο). Είναι το δεύτερο μέλος του LDK που δέχεται επίθεση σε διάστημα δύο ημερών. Την Τρίτη, ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του LDK στο Ποντούγεβο Αγκίμ Βέλιου τραυματίστηκε ελαφρά όταν δέχτηκε πυροβολισμούς από αγνώστους στα περίχωρα της πόλης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της KFOR, Καθ Χάρλεϊ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράξεις εκφοβισμού σε βάρος πολιτικών υπευθύνων του LDK έχουν αυξηθεί από τα μέσα Ιούλη, γεγονός που το LDK το «αποδίδει» στο «Δημοκρατικό Κόμμα του Κόσσοβου», επικεφαλής του οποίου είναι ο πολιτικός αρχηγός του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» (UCK).

Αξιοσημείωτο είναι, ότι τα τελευταία αυτά κρούσματα βίας έρχονται μόλις μία βδομάδα αφότου οι αξιωματούχοι της KFOR ανακοίνωσαν ότι υπάρχει μία κάμψη της βίας και σαφέστατη μείωση των δολοφονικών επιθέσεων, μόλις με πέντε κρούσματα τη βδομάδα!


ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Αρχισαν οι συνομιλίες της ινδικής κυβέρνησης με τους αυτονομιστές μαχητές

ΣΠΙΝΑΓΚΑΡ.-

Ενα εικοσιτετράωρο μετά το αιματοκύλισμα που προκάλεσαν οκτώ ξεχωριστές επιθέσεις ενόπλων εναντίον αμάχων, κυρίως ινδουιστών, στο κρατίδιο Τζαμού-Κασμίρ, άρχισαν στη θερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου οι συνομιλίες ανάμεσα στην ινδική κυβέρνηση και στη μεγαλύτερη ισλαμική αυτονομιστική οργάνωση, την Hezb ul Mujahedden. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές κάθονται στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, από το 1989.

Παρά το τεταμένο κλίμα και τις δυσκολίες, η, σχεδόν δίωρη, συνάντηση του Ινδού υπουργού Εσωτερικών Καμάλ Πάντε με τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Hezb ul Mujahedden και άλλα 4 ανώτερα στελέχη της οργάνωσης εκτιμήθηκε, και από τις δύο πλευρές, ως «ιδιαίτερα παραγωγική». Σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο, συμφωνήθηκε η σύσταση μιας κοινής επιτροπής επίβλεψης της εκεχειρίας, που κήρυξε μονομερώς η οργάνωση πριν από λίγες μέρες, ενώ συντάχθηκε μια ατζέντα 12 σημείων για τη μακρόχρονη διαφύλαξη της εκεχειρίας αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κρατίδιο, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση των περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Οι μασκοφόροι εκπρόσωποι της Hezb ul Mujahedden επανέλαβαν την επιθυμία τους να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση, ότι δεν ευθύνονται τα μέλη της οργάνωσής τους για τις σφαγές του περασμένου 24ωρου και τόνισαν ότι οι 6 διοικητές των δυνάμεών τους έχουν σαφείς εντολές περιφρούρησης της εκεχειρίας. Εντούτοις, τη θετική ατμόσφαιρα σκιάζει η προειδοποίηση, που απηύθυνε χτες προς το Νέο Δελχί ο ανώτερος ηγέτης της οργάνωσης, Σαγιέντ Σαλαχουντίν, ο οποίος κάλεσε την ινδική ηγεσία να επιδιώξει, άμεσα, έναρξη τριμερών συνομιλιών με τη συμμετοχή και πακιστανικής αντιπροσωπείας, ειδάλλως θα προχωρήσει σε άρση της εκεχειρίας.

Την ίδια στιγμή, ο δικτάτορας του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, δήλωσε, χτες, ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Την ίδια διάθεση, όμως, δε δείχνει ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ, ο οποίος επισκέφθηκε, χτες, τις περιοχές που έγιναν θέατρο των αιματηρών επιθέσεων στο Κασμίρ. Ο Βατζπαγιέ φέρεται, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, να τόνισε ότι «κάθε συζήτηση εκ μέρους του Πακιστάν συνοδεύεται από επιθέσεις των ενόπλων μαχητών που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί στο Κασμίρ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ