Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Αρχισαν οι συνομιλίες της ινδικής κυβέρνησης με τους αυτονομιστές μαχητές

ΣΠΙΝΑΓΚΑΡ.-

Ενα εικοσιτετράωρο μετά το αιματοκύλισμα που προκάλεσαν οκτώ ξεχωριστές επιθέσεις ενόπλων εναντίον αμάχων, κυρίως ινδουιστών, στο κρατίδιο Τζαμού-Κασμίρ, άρχισαν στη θερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου οι συνομιλίες ανάμεσα στην ινδική κυβέρνηση και στη μεγαλύτερη ισλαμική αυτονομιστική οργάνωση, την Hezb ul Mujahedden. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές κάθονται στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, από το 1989.

Παρά το τεταμένο κλίμα και τις δυσκολίες, η, σχεδόν δίωρη, συνάντηση του Ινδού υπουργού Εσωτερικών Καμάλ Πάντε με τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Hezb ul Mujahedden και άλλα 4 ανώτερα στελέχη της οργάνωσης εκτιμήθηκε, και από τις δύο πλευρές, ως «ιδιαίτερα παραγωγική». Σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο, συμφωνήθηκε η σύσταση μιας κοινής επιτροπής επίβλεψης της εκεχειρίας, που κήρυξε μονομερώς η οργάνωση πριν από λίγες μέρες, ενώ συντάχθηκε μια ατζέντα 12 σημείων για τη μακρόχρονη διαφύλαξη της εκεχειρίας αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κρατίδιο, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση των περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Οι μασκοφόροι εκπρόσωποι της Hezb ul Mujahedden επανέλαβαν την επιθυμία τους να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση, ότι δεν ευθύνονται τα μέλη της οργάνωσής τους για τις σφαγές του περασμένου 24ωρου και τόνισαν ότι οι 6 διοικητές των δυνάμεών τους έχουν σαφείς εντολές περιφρούρησης της εκεχειρίας. Εντούτοις, τη θετική ατμόσφαιρα σκιάζει η προειδοποίηση, που απηύθυνε χτες προς το Νέο Δελχί ο ανώτερος ηγέτης της οργάνωσης, Σαγιέντ Σαλαχουντίν, ο οποίος κάλεσε την ινδική ηγεσία να επιδιώξει, άμεσα, έναρξη τριμερών συνομιλιών με τη συμμετοχή και πακιστανικής αντιπροσωπείας, ειδάλλως θα προχωρήσει σε άρση της εκεχειρίας.

Την ίδια στιγμή, ο δικτάτορας του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, δήλωσε, χτες, ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Την ίδια διάθεση, όμως, δε δείχνει ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ, ο οποίος επισκέφθηκε, χτες, τις περιοχές που έγιναν θέατρο των αιματηρών επιθέσεων στο Κασμίρ. Ο Βατζπαγιέ φέρεται, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, να τόνισε ότι «κάθε συζήτηση εκ μέρους του Πακιστάν συνοδεύεται από επιθέσεις των ενόπλων μαχητών που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί στο Κασμίρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ