ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
Σελ. /24
Απεργούν στις 15 Ιούνη οι καθαρίστριες

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής

Από παλιότερη πανελλαδική κινητοποίηση των καθαριστών/τριών στην Αθήνα
Από παλιότερη πανελλαδική κινητοποίηση των καθαριστών/τριών στην Αθήνα
Σε απεργία τη Δευτέρα 15 Ιούνη και συγκέντρωση στις 12 μ. στην Ομόνοια καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων. «Οχι άλλη κοροϊδία, 15 Ιούνη απεργούμε», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τα σωματεία Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, το Συνδικάτο Καθαριστών-στριών Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Στη συνέλευση θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και η οργάνωση της απεργίας.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει: «Γνωρίσαμε από πρώτο χέρι την κοροϊδία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που δημιούργησαν το αίσχος των προσωρινά - απασχολούμενων και ελάχιστα αμειβόμενων. Οι καθαρίστριες παραμένουμε σε καθεστώς ομηρίας, εκβιασμών, ψεύτικων υποσχέσεων και με την σημερινή κυβέρνηση. Σαν να μην πέρασε μια μέρα! Ακόμα και η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται στον "αέρα" και δεν διασφαλίζεται από κανέναν η δουλειά 8.500 συμβασιούχων καθαριστριών που δουλεύουν στα σχολεία 10 και πλέον χρόνια!

Μας εμπαίζουν ξανά με τα ίδια τεχνάσματα (διαγωνισμός ΑΣΕΠ, μετάθεση ευθυνών, παραπομπή λύσης στο μέλλον κ.ά.) συγκυβέρνηση, παλιοί και νέοι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές με αποτέλεσμα κανένας εργαζόμενος - καμία εργαζόμενη να μην γνωρίζει τι "ξημερώνει" αύριο».

Τονίζει ακόμα πως διεκδικεί τη δικαίωση όλων των καθαριστριών που δουλεύουν κακοπληρωμένες σε άθλιες συνθήκες: «Διεκδικούμε τη δικαίωση για τις 2.000 περίπου καθαρίστριες αόριστου χρόνου που δουλεύουν με μερική απασχόληση από μισή έως τέσσερις ώρες, τις 8.500 συμβασιούχους που ουσιαστικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα από τις απανωτές συμβάσεις, την απληρωσιά, την αβεβαιότητα για το αύριο, τις 2.500 καθαρίστριες αορίστου χρόνου, 8ωρες που κάνουν πλέον όλες τις δουλειές ακόμα και την καθαριότητα των νεκροταφείων μετά την ένταξή τους στους δήμους».

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων για όλη τη χρονιά, Καμία απόλυση εργαζομένου. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (Νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κ.ά.), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
  • Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία.
  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Καταρρέει απ' την εγκατάλειψη το Ψυχιατρείο της Λέρου

Ξεκολλάνε οι οροφές, ενώ υπάρχει και πρόβλημα στατικότητας στα κτίρια, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν άμεσα

Τα φώτα κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς σε ορισμένα σημεία του κτιρίου έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής
Τα φώτα κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς σε ορισμένα σημεία του κτιρίου έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής
Οροφές με τούβλα που πέφτουν, μούχλα στο ταβάνι αποθηκών υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, χώροι που δουλεύουν εργαζόμενοι ακόμα και χωρίς θέρμανση, είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στα κτίρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Λέρου.

«Εδώ και ένα μήνα, έπεσε τμήμα της οροφής σε κτίριο που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι έχουν αναρτήσει πανό που γράφει "Πέφτει, ακούει κανείς;"» μας είπε η Ολγα Σιάντου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, που επισκέφτηκε πρόσφατα το Ψυχιατρείο.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν απ' τη Διοίκηση να γίνει έλεγχος για τη στατικότητα του κτιρίου και να λειτουργήσει η υπηρεσία σε ασφαλές μέρος, αλλά δεν έγινε τίποτε. Στο Ψυχιατρείο δεν υπάρχει ούτε τεχνικός ασφαλείας, ούτε γιατρός εργασίας.

Τον έλεγχο της στατικότητας του συγκεκριμένου κτιρίου από πολιτικό μηχανικό, όπως και όλων των κτιρίων στο Ψυχιατρείο, ζήτησαν ξανά οι εργαζόμενοι από τη Διοίκηση, σε παράσταση διαμαρτυρίας που συμμετείχε και η Ολγα Σιάντου. Επίσης, απαίτησαν να απαγορεύσει την είσοδο στο κτίριο και να τοποθετηθεί κόκκινη κορδέλα.

Ο διοικητής αρκέστηκε να πει ότι περιμένει κλιμάκιο από την Αθήνα. Να σημειωθεί ότι πριν από έναν περίπου χρόνο, είχε πέσει τμήμα της οροφής στο Ακτινολογικό σε ώρα εργασίας και όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από τύχη δε θρήνησαν θύματα.

Ταυτόχρονα, στο Ψυχιατρείο υπάρχει υποστελέχωση και εντατικοποίηση της δουλειάς για το προσωπικό, καθώς και υπερωριακή απασχόληση στις κλινικές, που δεν πληρώνεται. Σε κατάσταση ομηρίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου εργάζονται μόνο τρεις παρασκευαστές και αναγκάζονται να καλύπτουν με βάρδιες όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο! Εξω από το νοσοκομείο έχουν αρχίσει να ανοίγουν επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στο νοσοκομείο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεσμεύτηκαν να αναδείξουν τα προβλήματα των εργαζομένων και να συμβάλουν στην κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, ώστε από κοινού να αγωνιστούν με τους υγειονομικούς για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων.

Πείρα από τον αγώνα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο

Ενα σημαντικό αγώνα έδωσαν τον περασμένο Μάη οι εργαζόμενοι οδηγοί στα τουριστικά λεωφορεία του νομού Ηρακλείου, διεκδικώντας την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΚΣΕ). Είχε προηγηθεί το Δεκέμβρη του 2014 η καταγγελία της προηγούμενης Σύμβασης από τους εργοδότες, τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της.

Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Στόχος της εργοδοσίας μπροστά στη νέα τουριστική σεζόν ήταν να μείνουν οι εργαζόμενοι οδηγοί χωρίς Σύμβαση και να επιβάλουν οι εργοδότες του κλάδου ατομικές Συμβάσεις, στο ύψος της ΕΓΣΣΕ.

Πρόκειται για έναν κλάδο που απασχολείται εποχιακά. Κάθε χρόνο, οι εταιρείες προσλαμβάνουν εκατοντάδες οδηγούς, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνεχίζουν να εφαρμόζονται τώρα με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η προηγούμενη Τοπική Συλλογική Σύμβαση είχε υπογραφεί το 2013 και ήταν διετής. Το ΔΣ του σωματείου των οδηγών που υπήρχε τότε, είχε υπογράψει μείωση 7% , στο όνομα του «να υπάρχει σύμβαση». Ολα αυτά σε έναν κλάδο όπως αυτός του Τουρισμού, που συνέχισε να καταγράφει κέρδη ακόμα και στη διάρκεια της κρίσης.

Το νέο ΔΣ του σωματείου οδηγών «Ερμής», στην πρώτη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Σύμβασης, πήρε την απάντηση ότι θα πρέπει να αποδεχτεί επιπλέον μείωση 7% στις ήδη πετσοκομμένες αποδοχές των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η προηγούμενη Σύμβαση δεν εφαρμοζόταν σε όλες τις εταιρείες τουριστικών λεωφορείων, αφού η μεγαλύτερη, που απασχολεί περίπου 200 οδηγούς, είχε αποχωρήσει από την εργοδοτική ένωση, προκειμένου να μη δεσμεύεται από τη Σύμβαση.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι εργοδοτικοί φορείς κωλυσιεργούσαν σκόπιμα, για να ξεκινήσει η σεζόν χωρίς οι οδηγοί να έχουν Σύμβαση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, διαφάνηκαν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και του σωματείου, που προχώρησε σε γενικές συνελεύσεις για ενημέρωση των εργαζομένων και λήψη αποφάσεων. Οι γενικές συνελεύσεις χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα και αποφασιστικότητα. Σ' αυτές αποφασίστηκε να διεκδικήσει ο κλάδος αύξηση 3,5% και επιπλέον να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε απεργία στις 15 Μάη.

Αυτή η απόφαση συνάντησε την επίθεση όλων των εργοδοτικών φορέων του νομού, που συνενώθηκαν για να χτυπήσουν την απεργία. Οι εργοδότες προσέφυγαν στα δικαστήρια, ζητώντας η απεργία να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική, κάτι που έγινε. Οι εργαζόμενοι όμως δεν πτοήθηκαν και προχώρησαν κανονικά στην απεργία, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή.

Στο πλευρό των οδηγών και του σωματείου «Ερμής» στάθηκαν από την πρώτη ώρα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ο αγώνας τους έπιασε τόπο. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να υπογράψει Σύμβαση με αυξήσεις 3,5%, την οποία μάλιστα υποχρεώνεται να εφαρμόσει και ο μεγαλύτερος εργοδότης του κλάδου που είχε αποχωρήσει από την εργοδοτική ένωση. Η πετυχημένη αναμέτρηση, με το κλίμα εκφοβισμού, τρομοκρατίας και ποινικοποίησης του αγώνα τους, είναι παρακαταθήκη για τους ίδιους και για όλους τους εργαζόμενους στην Κρήτη.

Ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων ήταν δίκαιος. Η προσπάθεια υπονόμευσης από τους μεγαλοξενοδόχους είναι προκλητική, όταν την ίδια ώρα οι ίδιοι, οι «tour operators» και οι άλλοι μεγαλοκαρχαρίες του Τουρισμού βγάζουν αμύθητα κέρδη ακόμα και μέσα στην κρίση, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο, που δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, αλλά ούτε καν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες!

Με όλους τους άλλους εργοδότες συντάχθηκε και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, επιβεβαιώνοντας ότι το «όραμά» τους για την ανάπτυξη του τουρισμού προβλέπει τζάμπα εργάτες, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Μετά απ' αυτήν τη σημαντική μάχη, είναι αναγκαίο να δοθεί συνέχεια στην πάλη των εργαζομένων απέναντι στα νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικό σταθμό αποτελούν τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα και στο Ηράκλειο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.


Γιάννης ΓΟΝΙΑΝΑΚΗΣ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ