ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη νέα προκλητική κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στη Γεωργία

Την υιοθέτηση της αντικομμουνιστικής «Χάρτας της Ελευθερίας», που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο της Γεωργίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο της Γεωργίας στις 31 Μάη της αντικομμουνιστικής "Χάρτας της Ελευθερίας" στο όνομα "της εθνικής ασφάλειας και της δημοκρατικής ανάπτυξης της χώρας για την αντιμετώπιση της κομμουνιστικής και φασιστικής ιδεολογίας".

Ο νόμος αυτός προαναγγέλλει το φακέλωμα και τη μαζική δίωξη όσων υπήρξαν μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης, του Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας και της Κομσομόλ, για τους οποίους τίθενται απαγορεύσεις στην εργασία τους.

Προβλέπεται πως θα απαγορευτούν τα "σύμβολα των μπολσεβίκων και τα σοβιετικά σύμβολα", ενώ θα αλλάξουν όλες οι τοπωνυμίες πόλεων, χωριών, δρόμων, που τυχόν εξακολουθούν να φέρουν ονόματα της σοβιετικής εποχής και ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα ενάντια στη δράση των κομμουνιστών της Γεωργίας.

Πρόκειται για μια νέα προκλητική κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στην Ευρώπη, που έχει εξαπολυθεί από την ΕΕ, το "Συμβούλιο της Ευρώπης" και τις αστικές κυβερνήσεις με τη στήριξη και τη συναίνεση φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων. Εκφράζει το φόβο του κεφαλαίου απέναντι στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τους λαούς.

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας, στους κομμουνιστές της Γεωργίας, που αγωνίζονται μέσα στις δύσκολες συνθήκες του "αντικομμουνισμού των σπηλαίων"».

ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Αυξάνονται τα κρούσματα...

Στη «μαύρη λίστα» παραμένουν στη Γερμανία πολλά λαχανικά καθώς εξακολουθεί να αγνοείται η αιτία του διατροφικού σκανδάλου
Στη «μαύρη λίστα» παραμένουν στη Γερμανία πολλά λαχανικά καθώς εξακολουθεί να αγνοείται η αιτία του διατροφικού σκανδάλου
BEΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μία 80χρονη Γερμανίδα έγινε χτες το 19ο θύμα της νέας διατροφικής επιδημίας που πλήττει τη βόρεια Ευρώπη με επίκεντρο το Αμβούργο. Συνάμα, συνεχίζεται και η αύξηση των κλινικών κρουσμάτων της νόσου που έχει ως αιτία ένα νέο, υπερτοξικό εντεροβακτήριο του είδους E.coli, καθώς ξεπερνούν τα 1.730, εκ των οποίων μόνον τα 200 εκδηλώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Χτες, γερμανικές κλινικές και νοσοκομεία απηύθυναν δημόσια έκκληση για την αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε αίμα και πλάσμα. Παράλληλα, οι ειδικοί επιδημιολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσαν χτες τους γιατρούς να μη χρησιμοποιούν ως βασική θεραπευτική αγωγή κατά της επιδημίας (που προκαλεί το σοβαρό «Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο») ισχυρά αντιβιοτικά και φάρμακα κατά της διάρροιας καθώς αυτά εμποδίζουν την γρηγορότερη αποβολή των παθογόνων μικροοργανισμών από το σώμα των ασθενών και συνεπώς επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν την κατάσταση των αρρώστων. Ολα αυτά, βεβαίως, ενώ η πηγή της επιδημίας παραμένει άγνωστη...

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δραματικές επιπτώσεις της διατροφικής κρίσης για τους Ευρωπαίους αγρότες. Μετά τη Ρωσία που ανακοίνωσε προχτές καθολική απαγόρευση όλων των εισαγόμενων φρέσκων λαχανικών από τις χώρες της ΕΕ, χτες και ο Λίβανος προέβη στο ίδιο μέτρο. Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αποφάσισαν ως εκ τούτου να συναντηθούν εκτάκτως στις 17 τρέχοντος μηνός σε μία προσπάθεια να εξετάσουν τη λήψη κάποιων μέτρων που ίσως ανακουφίσουν τους αγρότες των χωρών που πλήττονται από την κρίση.

ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκιαμαχίες για το χρέος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Προειδοποίηση» του οίκου αξιολόγησης «Moody's» υπήρξε για το ενδεχόμενο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν το αμερικανικό Κογκρέσο και η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν επιτύχουν συμφωνία που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου του δημοσιονομικού χρέους.

Οι προειδοποιήσεις της «Moody's» και το «αδιέξοδο» συμβάλλουν τα μάλα στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την αποδοχή του πολιτικού θεάτρου που θα παίζεται για τους επόμενους δύο μήνες. Το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ τελεί υπό τους περιορισμούς που θέτει το πλαφόν του Κογκρέσου και στα μέσα Μάη έφθασε το όριο (14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια), πέραν του οποίου το ομοσπονδιακό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να το αυξήσει.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από το Γενάρη από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο καθώς αποτελεί πάγια τακτική ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Τζορτζ Ου. Μπους το παρέλαβε σε 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα στα 10,6 τρισ. δολάρια. Από το Μάη, δε, έχει εφαρμόσει σειρά κατ' εξαίρεση μέτρων που επιτρέπουν στο κράτος να εκδίδει ομόλογα χωρίς να αυξάνεται το χρέος. Τυπικά θα έχει αυτή τη δυνατότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο έχουν περιέλθει υποτίθεται σε «αδιέξοδο». Η ουσία είναι η περικοπή ή καλύτερα η διάλυση των δύο ασφαλιστικών και κοινωνικών προγραμμάτων για τους φτωχούς, τους ανέργους και τους ηλικιωμένους, το Medicare και το Medicaid. Ηδη οι διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικανών με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν έχουν αρχίσει και η διαφωνία εκ μέρους της κυβέρνησης και των Δημοκρατικών δεν αφορά στην ουσία αλλά στο πολιτικό κόστος γιατί θα είναι η «ταφόπλακα» για τον Πρόεδρο Ομπάμα μιας και η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2012 έχει αρχίσει.

ΠΓΔΜ
Στις κάλπες αύριο για νέα Βουλή και κυβέρνηση

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο, Κυριακή, περίπου 1.800.000 ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ προκειμένου να εκλέξουν νέα (123μελή) Βουλή και κυβέρνηση, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ 1.660 υποψηφίων 18 κομμάτων.

Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα, VMRO-DPMNE, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, να παραμένει πρώτο (με περίπου 27%) αλλά να χάνει την αυτοδυναμία στη Βουλή. Ενισχυμένο φαίνεται να βγαίνει το κόμμα Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, SDSM, της Ραντμίλα Σεκερίνσκα, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 20%. Σε ρόλο ρυθμιστή αναδεικνύονται τα κόμματα DUI του Αλί Αχμέτι (πρώην επικεφαλής των Αλβανών αυτονομιστών στις συγκρούσεις του 2001 με το στρατό), που στις δημοσκοπήσεις παίρνει 8,8%, και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) με 5,5%.

Ορισμένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της χώρας σχετίζονται με την αύξηση της ανεργίας, που παραμένει επίσημα στο 32%, και τη φτώχεια (ο μέσος μισθός είναι λίγο πάνω από τα 320 ευρώ).

ΔΙΚΗ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αρνείται τις κατηγορίες

XAΓΗ.-- «Απεχθείς και τερατώδεις» χαρακτήρισε χτες τις 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που του απήγγειλε ο Ολλανδός δικαστής Αλφόνς Οριε ο ε.α στρατηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, που εμφανίστηκε χτες το πρωί στο ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

Ο 69χρονος στρατηγός αρνήθηκε την ενοχή του, σημειώνοντας ότι χρειάζεται περισσότερο από τον ένα μήνα που του έδωσε το δικαστήριο (η έναρξη της δίκης ορίστηκε για τις 4 Ιούλη) προκειμένου να διαβάσει τις πολλές εκατοντάδες σελίδες του φακέλου που αφορά στην υπόθεσή του. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να διαβάσω το κατηγορητήριο μαζί με τον δικηγόρο μου. Χρειάζομαι περισσότερο από ένα μήνα για τις τερατώδεις αυτές αναφορές που ουδέποτε είχα ακούσει προηγουμένως».

Ο στρατηγός Μλάντιτς όχι μόνον αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά αντέτεινε πως υπερασπίστηκε το λαό της χώρας του, όπως τώρα καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Δεν σκότωσα Κροάτες επειδή ήταν Κροάτες. Υπερασπίστηκα μόνο τη χώρα μου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας προέβη στην ακόλουθη συμπληρωματική δήλωση όταν του το ζήτησε ο δικαστής Οριε: «Δεν θέλω να με μεταφέρουν πιάνοντάς με κάτω από τους ώμους σαν να είμαι τυφλός. Μπορώ να περπατήσω μόνος μου. Δεν θέλω να οδηγούμαι από άλλα πρόσωπα. Ολος ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι: Είμαι ο στρατηγός Μλάντιτς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ