ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οι εργαζόμενοι τίμησαν τα μηνύματά της προτάσσοντας σύγχρονες διεκδικήσεις

Τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς τίμησαν εργαζόμενοι και συνδικάτα σε όλο τον κόσμο προτάσσοντας τις διεκδικήσεις του σήμερα, καθώς καταργούνται εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, ενώ η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών παραμένει ζητούμενο.

Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος και Κομμουνιστικά Κόμματα διοργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον αυταρχισμό που εντείνονται, καθώς η νέα οικονομική κρίση επιχειρείται να φορτωθεί ξανά στις πλάτες των λαών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αγωνιστικές διαδηλώσεις παρά την καταστολή

Στιγμιότυπο από τις συλλήψεις διαδηλωτριών στην Κωνσταντινούπολη

Copyright 2021 The Associated

Στιγμιότυπο από τις συλλήψεις διαδηλωτριών στην Κωνσταντινούπολη
Στην Τουρκία, η Πρωτομαγιά τιμήθηκε αγωνιστικά, παρά τις απαγορεύσεις και την καταστολή που επιστράτευσε ακόμα μια φορά η κυβέρνηση Ερντογάν, θέτοντας επί ποδός πάνω από 25.000 αστυνομικούς για να αποτραπεί η είσοδος στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία, ενώ το «Russia Today» μετέδωσε ότι ένας 57χρονος διαδηλωτής τραυματίστηκε από «αύρα» της αστυνομίας και μετά εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Ακόμα, έγιναν πάνω από 300 προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μέλη του ΚΚ Τουρκίας.

Το ΚΚ Τουρκίας οργάνωσε Πρωτομαγιάτικες πορείες σε Κωνσταντινούπολη (7 συνοικίες), Αγκυρα (3) και Σμύρνη. Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚ Τουρκίας χαιρετίζει «όλες τις οργανώσεις και εκείνους που βγήκαν σε πόλεις, γειτονιές, εργοστάσια και δρόμους της Τουρκίας για να δυναμώσουν τη φωνή των εργαζομένων την 1η Μάη», προσθέτοντας ότι με τις διαδηλώσεις που οργάνωσε «το ΚΚ Τουρκίας έδειξε ξανά πως οι απαγορεύσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση θα χάσουν το νόημά τους από τον οργανωμένο αγώνα».

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΚΚ Τουρκίας και καταδίκασε την καταστολή της τουρκικής αστυνομίας, εκφράζοντας παράλληλα τη διεθνιστική αλληλεγγύη του προς το ΚΚ Τουρκίας και συνολικότερα την εργατική τάξη και τους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματά της.

Από τις πορείες που οργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας
Από τις πορείες που οργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας
Τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στους Τούρκους εργαζόμενους εξέφρασε το ΠΑΜΕ που επίσης καταδίκασε τις συλλήψεις.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις

Από τη διαδήλωση στο Παρίσι
Από τη διαδήλωση στο Παρίσι
Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη Γαλλία, τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή των παροχών ανεργίας.

Συνολικά διοργανώθηκαν 300 πορείες σε Παρίσι, Λιόν, Ναντ, Λιλ, Τουλούζη και άλλες πόλεις.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, τα μέλη των εργατικών ενώσεων και συνδικάτων διαδήλωσαν μαζί με τα «Κίτρινα Γιλέκα», αλλά και εργαζόμενους στους τομείς που δέχτηκαν σκληρό πλήγμα από τους περιορισμούς της πανδημίας, όπως ο τομέας του Πολιτισμού.

Το σύνθημα «Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!» ακούστηκε και στο Παρίσι, από τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που βρέθηκαν στην κινητοποίηση των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά, μαζί με δυνάμεις του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας (PCRF).

Στη διαδήλωση κυριάρχησαν τα ζητήματα των συνεπειών της πανδημίας για την εργατική τάξη και η νέα επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα, με τελευταίο παράδειγμα την επίθεση στα επιδόματα ανεργίας.

Στην ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τόνισαν ότι τα νέα μέτρα ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ταυτόχρονα με νέα εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων και αύξηση της καταστολής (και με τον νέο νόμο για την «καθολική ασφάλεια» που ψήφισε η γαλλική Βουλή πριν λίγες μέρες), έρχονται με σκοπό να θωρακίσουν το σύστημα μπροστά στον νέο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία με καταλύτη την πανδημία ξεπροβάλλει πιο έντονα.

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ κατέθεσε λουλούδια στον «Τοίχο των Ομόσπονδων» στο νεκροταφείο Περ Λασέζ, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία μαζική σφαγή Κομμουνάρων και υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στην Παρισινή Κομμούνα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο καπιταλισμός είναι «ο πιο θανατηφόρος ιός»

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη διαδήλωση στο Βερολίνο
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη διαδήλωση στο Βερολίνο
Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, στην Ολλανδία και την Ελβετία στις Πρωτομαγιάτικες πορείες, κόντρα στη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλησε να υποβαθμίσει την Πρωτομαγιά (π.χ. στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, με «αυτοκινητο-συγκέντρωση» ντράιβ ιν σινεμά).

Στη Γερμανία, δυναμική και μαζική ήταν η παρουσία μελών και φίλων του ΚΚΕ στις συγκεντρώσεις σε Βερολίνο, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Στουτγάρδη, Κολωνία, Ανόβερο, Νυρεμβέργη και Μπίλεφελντ. Συμπορεύτηκαν με δυνάμεις του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚP) καθώς και της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ).

Με συνθήματα όπως «Ο καπιταλισμός είναι ο πιο θανατηφόρος ιός» και «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», οι δυνάμεις του ΚΚΕ διατράνωσαν μαχητικά ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δυναμώνουμε τη φωνή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στους διαδηλωτές μοιράστηκε προκήρυξη του Κόμματος στα Γερμανικά.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ συμμετείχαν και στις αγωνιστικές Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας και στη Γενεύη της Ελβετίας. Στην Ιταλία τα Συνδικάτα Βάσης συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Τορίνο.

Συγκέντρωση έγινε και στην Αυστρία από το Κόμμα Εργασίας, την Κομμουνιστική Νεολαία και δυνάμεις που στηρίζουν την ΠΣΟ.

ΒΕΛΓΙΟ
Κινητοποίηση ενάντια στο πάγωμα των μισθών

Στην κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά στις Βρυξέλλες, όπου καλούσαν σωματεία και φορείς του εργατικού κινήματος, συμμετείχαν οι Οργανώσεις Βελγίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθείται στην Ελλάδα καθώς και στο πάγωμα των μισθών που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία στο Βέλγιο.

«Στο Βέλγιο η κυβέρνηση σκοπεύει να παγώσει τους μισθούς για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε την καπιταλιστική κρίση να πληρώσει πάλι η εργατική τάξη και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να συνεχίζουν να κερδοφορούν. Σε όλη την Ευρώπη καλούμαστε να αποδεχτούμε την επιδείνωση του βιοτικού μας επιπέδου, τα μαζικά κύματα απολύσεων ως κάτι "φυσικό και επόμενο", το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων και έναν απαράδεκτο περιορισμό της συνδικαλιστικής και αγωνιστικής δράσης. Δεν θα τους περάσει! Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει τη δύναμη και την πείρα να ακυρώσει αυτούς τους νόμους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΡΩΣΙΑ
Κατάθεση στεφάνων στη Μόσχα

Copyright 2021 The Associated

Στη Ρωσία έγιναν συμβολικές δράσεις για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, λόγω της απαγόρευσης συγκεντρώσεων στο όνομα της πανδημίας. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία μετά από κάλεσμα του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο κατέθεσε στεφάνια στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στη Μόσχα.

ΗΠΑ
Αγώνας για βασικά δικαιώματα

Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις διεκδίκησης βασικών εργατικών δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, με τους εργάτες αποθηκών της «Amazon» και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως οι εταιρείες «Instacart Inc Target Corp» να πρωταγωνιστούν.

Κινητοποιήσεις έγιναν σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Ντένβερ, Πενσιλβάνια, Ορεγκον κ.α. από συνδικάτα και εργατικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στους χώρους της εστίασης, του τουρισμού και της λιανικής που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται κατά διαστήματα εδώ και ένα χρόνο λόγω πανδημίας.

Πολλοί από τους Αμερικανούς εργαζόμενους και μετανάστες απαίτησαν βασικά επιδόματα, με πρώτο εκείνο της άδειας μετ' αποδοχών λόγω ασθενείας καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι έχασαν τη δουλειά ή και τη ζωή τους όταν υποχρεώθηκαν να δουλεύουν ακόμη και μετά από μόλυνση με την Covid-19 ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Διαδήλωση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο 59

Στον Καναδά, στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στο Μόντρεαλ συμμετείχε ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ.

«Στο Κεμπέκ η κυβέρνηση φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο 59, που σκοπεύει στον "εκσυγχρονισμό" του πλαισίου αποζημίωσης για τους εργαζόμενους που είναι θύματα εργατικών "ατυχημάτων" ή ασθενειών, καθώς και του πλαισίου προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να επιστρατεύσει τους απεργούς λιμενεργάτες του λιμανιού του Μόντρεαλ. Ο Σύλλογος καταδικάζει αυτές τις ενέργειες και είναι αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαζομένων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που μοιράστηκε στους διαδηλωτές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συγκεντρώσεις σε 46 πόλεις με «αιχμή» το νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων

Με συγκεντρώσεις σε 46 πόλεις τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στη Βρετανία με τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το ταξικό και διεθνιστικό μήνυμα της μέρας ενέπνευσε χιλιάδες νέους ανθρώπους που διαδήλωσαν στους δρόμους του Λονδίνου και άλλων πόλεων, συνδέοντας την ιστορική σημασία της επετείου με τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων και του δικαιώματος στη διαμαρτυρία (το κίνημα που έχει γίνει γνωστό με το σύνθημα «Kill the Bill»). Το νέο νομοσχέδιο για την αστυνόμευση και τη δημόσια τάξη ήταν κεντρικό θέμα και στα καλέσματα από δεκάδες σωματεία και κατά τόπους Εργατικά Κέντρα που τίμησαν τη μέρα, παρά την επίσημη κεντρική γραμμή του συνδικαλιστικού κινήματος, που έχει υποβαθμίσει τη σημασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και προτάσσει τον «κοινωνικό εταιρισμό» και τον διάλογο, απέναντι στην οργάνωση του αγώνα, στην απεργία, στη διαδήλωση, γι' αυτό και δεν έχει μπει μπροστά και στις κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε συμμετοχή διαδήλωση από την αρχή των κινητοποιήσεων, το Μάρτη.

ΔΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Συγκεντρώσεις κόντρα στον συμβιβασμό

Από την παρέμβαση στην Κοπεγχάγη
Από την παρέμβαση στην Κοπεγχάγη
Συγκέντρωση έξω από την αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στο κέντρο της Κοπεγχάγης, πραγματοποίησε η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ, κόντρα στο ρεύμα και στις αποφάσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που αποφάσισε να γιορτάσει την 1η Μάη μαζί με την κυβέρνηση στο διαδίκτυο. Και στη Δανία οι «εργατοπατέρες», ενώ πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα της αγοράς για το καλό των επιχειρήσεων, για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς «θυμήθηκαν» την «προστασία των εργαζομένων» και τους πρότειναν να κλειστούν στα σπίτια τους και να γιορτάσουν διαδικτυακά.

Στην ομιλία του ο Γραμματέας της ΚΟΒ Κοπεγχάγης, Ερτόλ Ζούρντα, τόνισε ότι το κάλεσμα μπροστά στο κτίριο του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου κάθε χρόνο ξεκινάει ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, δηλώνει αγωνιστικό «παρών» και καταγγέλλει τον σοσιαλδημοκρατικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, που θέλει σωματεία ανενεργά και συμβιβασμένα με την κυβερνητική πολιτική.

Στη Σουηδία, η ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ οργάνωσε συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο μνημείο «La Mano» καταθέτοντας λουλούδια. Πρόκειται για το μνημείο των κομμουνιστών αντιφασιστών εθελοντών που πολέμησαν στον εμφύλιο στην Ισπανία. Σε συνθήκες πανδημίας «δεν μένουμε σιωπηλοί! Συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε και να παλεύουμε παντού», ήταν το μήνυμα της συγκέντρωσης.

ΑΣΙΑ
Πορείες ενάντια στην αντεργατική πολιτική

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Copyright 2021 The Associated

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Με κάλεσμα σε αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική τιμήθηκε η Πρωτομαγιά και σε διάφορες χώρες της Ασίας.

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, εργαζόμενοι έστησαν στους δρόμους ψεύτικους τάφους, καταγγέλλοντας την «ταφή» εργατικών κατακτήσεων που προκαλεί νέος νόμος (μειώνει αποζημιώσεις, διευκολύνει απολύσεις κ.λπ.).

Με όλα τα μέτρα προστασίας αλλά και με αδιάβροχα διαδήλωσαν στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Διαδηλώσεις έγιναν μεταξύ άλλων στις Φιλιππίνες, παρά την καταστολή της αστυνομίας, καθώς επίσης σε Ταϊβάν, Πακιστάν και Μπανγκλαντές.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Copyright 2021 The Associated

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αγωνιστικός εορτασμός

Στη Βενεζουέλα οι αγωνιστικές δυνάμεις διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας
Στη Βενεζουέλα οι αγωνιστικές δυνάμεις διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας
Συμβολικές ήταν οι εκδηλώσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής από τους εργάτες, που τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά με τις οργανώσεις τους και τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Στην Κούβα, όπου άλλες φορές γίνεται η μεγάλη πορεία στην Πλατεία της Επανάστασης, φέτος λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία έγινε μια λιτή εκδήλωση από την ηγεσία της χώρας και του Κόμματος και η τιμή στην εργατική τάξη και τους αγώνες εκφράστηκε με εκατομμύρια σημαίες που κρέμασαν οι εργαζόμενοι στα μπαλκόνια τους και στις εισόδους των σπιτιών τους.

Στη Βενεζουέλα, το Εθνικό Μέτωπο Πάλης της Εργατικής Τάξης και το ΚΚ Βενεζουέλας διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας στο Καράκας. Μεταξύ άλλων, απαίτησαν να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αγωνιστών εργατών. Συγκεντρώσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις.

Ξεχωριστή ήταν αυτή η Πρωτομαγιά στην Κολομβία, όπου εντάθηκε η κρατική φονική καταστολή, καθώς οι εργαζόμενοι και η νεολαία είχαν προχωρήσει από τις 28 Απρίλη σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ι. Ντούκε, που συνεχίστηκαν και την Πρωτομαγιά (δες σχετικό θέμα στις επόμενες σελίδες).

Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις και στη Βραζιλία, όπου εκφράστηκε καταδίκη για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μπολσονάρο. Επιπλέον, το ΚΚ Μεξικού πρωτοστάτησε σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Πόλη του Μεξικού, και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 30 Απρίλη η διαδικτυακή εκδήλωση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την Πρωτομαγιά, που στην φετινή δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού είχε τίτλο «Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργατών».

Οι εναρκτήριες ομιλίες έγιναν από τον γενικό γραμματέα της ΠΣΟ Γιώργο Μαυρίκο και τον πρόεδρό της, Μζβαντίλε Μακουίμπα, και συμμετείχαν πάνω από 100 συνδικαλιστικά στελέχη από 51 χώρες, μεταφέροντας στην εκδήλωση τα μαχητικά μηνύματα από τους αγώνες που δίνουν ταξικές δυνάμεις σε κάθε χώρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ