ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
Σελ. /28
Με αναφορές στο «ήδη υπερφορτωμένο σύστημα Υγείας» αποτυπώνονται οι πάγιες τεράστιες ελλείψεις

Επτά παρέμεναν μέχρι χτες το βράδυ τα πιστοποιημένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον σχετικό αριθμό να παραμένει σταθερός από το βράδυ του Σαββάτου.

Οι 7 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε καλή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας έχουν ιχνηλατηθεί 270 επαφές στο περιβάλλον τους κι έχουν γίνει 570 διαγνωστικοί έλεγχοι σε ύποπτα περιστατικά.

Επιπλέον, οι δύο Ελληνες που πρόσφατα επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία, πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου παρέμεναν μέχρι χτες, μετά από διαδοχικούς αρνητικούς ελέγχους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, παρά μόνο σε ταξιδιώτες σε πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας (4 κρούσματα) και σε στενές επαφές τους (3 κρούσματα).

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς η διάδοση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη, η παραδοχή που έγινε και κατά τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ότι έχουμε «ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα Υγείας» (ενώ δηλαδή ακόμα δεν υπάρχει εκτεταμένη διάδοση του κορονοϊού στη χώρα μας), επιβεβαιώνει τα πάγια τεράστια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, εξαιτίας της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε ληφθέντα μέτρα, όπως το κλείσιμο μιας σειράς σχολείων, είπε ότι «ένας άλλος λόγος που παίρνουμε μερικά καθ' υπερβολήν μέτρα που ανήκουν λίγο στην επόμενη φάση, είναι ότι θέλουμε να προλάβουμε να τελειώσει η γρίπη. Τελειώνοντας η γρίπη, δίνουμε περισσότερο χώρο στο σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί. Είμαστε περισσότερο έτοιμοι, σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα Υγείας (...) Δεύτερον, να καλυτερεύσει ο καιρός. Μπορεί να έχει μία επίπτωση ο καιρός. Θα το δούμε. Ξέρουμε ότι έγινε με τον ιό SARS. Τον Μάιο και τον Ιούνιο μηδενίστηκαν τα περιστατικά. Εάν συνεχίσει ο ιός να είναι παρών και το καλοκαίρι, βεβαίως και θα συνεχιστεί και η πίεση στο σύστημα Υγείας, βεβαίως θα έχουμε ένα κύμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικά με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης, για την απουσία των οποίων σε νοσοκομεία αναφοράς υπάρχουν ήδη επισημάνσεις από Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία, όπως στο «Θριάσιο» όπου δεν υπάρχει κανένα, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «έχουν τη σημασία τους στα μεμονωμένα σποραδικά περιστατικά. Είναι περίπου δύο, τρεις θάλαμοι αρνητικής πίεσης ανάλογα το νοσοκομείο. Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν λάβει οδηγίες για να έχουν ειδικό χώρο διαλογής για περιστατικά που είναι ύποπτα, ώστε να ανιχνευθούν εγκαίρως».

Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται η τροποποίηση της λειτουργίας κάποιων δημόσιων δομών Υγείας για τυχόν περίθαλψη πολλών περιστατικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι έχει προβλεφθεί «λειτουργία νοσοκομείων στη χώρα για να νοσηλεύσουν έναν αρχικό αριθμό περιστατικών».

Οσον αφορά το μείγμα φαρμάκων, ενημέρωσε ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο κλινικών μελετών, δεκάδες κλινικές μελέτες στην Κίνα, οι οποίες δοκιμάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς φαρμάκων με βάση την εμπειρία του SARS και του MERS. Αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων που έχει προκριθεί ως ο καλύτερος υπάρχει στην Ελλάδα σε αποθήκευση στα κέντρα αναφοράς και σε άλλα νοσοκομεία, εφόσον αυτά χρειαστούν».

Ομάδα υψηλού κινδύνου οι υγειονομικοί - Κανένα σχέδιο για άμεσες μαζικές μόνιμες προσλήψεις

Επισημάνθηκε ακόμα ότι με βάση την ανάλυση δεκάδων χιλιάδων περιπτώσεων της νόσου στην Κίνα, οι πιο ευπαθείς ομάδες κατατάσσονται ως εξής: Πρώτες οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ακολουθούν τα αναπνευστικά, ο διαβήτης και η υπέρταση. Τα ογκολογικά περιστατικά δεν είναι στη λίστα, επισημάνθηκε, «αλλά σίγουρα είναι άνθρωποι υψηλού κινδύνου και θα το δούμε αν υπάρξουν μεγαλύτερες επιδημίες στον κόσμο».

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι οι υγειονομικοί είναι λόγω του επαγγέλματός τους μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά, στην Κίνα έχουν μολυνθεί πάνω από 1.700 υγειονομικοί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι λαμβάνονται «τα μέγιστα μέτρα προστασίας», με ειδικό εξοπλισμό και «πλάνο στα νοσοκομεία απουσιασμού του προσωπικού, αν και εφόσον αυτό χρειαστεί», ενώ έκανε λόγο για «περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος Υγείας σε περίπτωση μαζικής διασποράς με προσωπικό, με νοσηλευτές, το οποίο ήδη και προγραμματίζεται και γίνεται». Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι τα σχετικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί - ελάχιστες προσλήψεις και με ημερομηνία λήξης - αποτελούν προσωρινά και αναποτελεσματικά μπαλώματα, σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων έμψυχου δυναμικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για το οποίο απαιτούνται άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Κατά τ' άλλα, κατά την ενημέρωση του υπουργείου αποθεώθηκε ξανά η «ατομική ευθύνη» για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνει ο λαός...

Αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών σε «κανονικές» ή μη περιόδους

Την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία - ακόμα και σε «κανονικές» περιόδους, πόσο μάλλον στο ενδεχόμενο μιας επιδημίας - αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Στην εφημερία της Παρασκευής 28ης Φεβρουαρίου, στη νυχτερινή βάρδια της Πνευμονολογικής Κλινικής, δύο νοσηλεύτριες είχαν την ευθύνη για 31 ασθενείς - από τους οποίους οι δύο με πιθανή λοίμωξη με κορονοϊό - και στη νυχτερινή βάρδια της Α' Παθολογικής Κλινικής, δύο νοσηλεύτριες είχαν την ευθύνη επίσης για 26 ασθενείς - από τους οποίους ο ένας διασωληνωμένος και ένας με πιθανή λοίμωξη με κορονοϊό - ενώ ταυτόχρονα και στις δύο κλινικές οι νοσηλεύτριες αναλάμβαναν την "υποδοχή" και "τακτοποίηση" νέων εισαγωγών ασθενών.

Οσο για τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο, που έχει οριστεί αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τη 2η ΥΠΕ, δεν υπάρχει Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ούτε θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης. Οι ασθενείς με πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, οι οποίοι "μετονομάζονται" σε "θαλάμους λοιμώξεων", ενώ μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν έχει εκπαιδευθεί στα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού».

Στις παραπάνω επισημάνσεις το σωματείο προσθέτει τα εκατοντάδες κενά σε όλες τις ειδικότητες, ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας.

«Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε "κανονικές περιόδους", όσο και, πολύ περισσότερο, σε περιόδους πιθανής έξαρσης επιδημιών», υπογραμμίζει.

Στο φόντο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, η προγραμματισμένη για αύριο 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αναστέλλεται και μετατίθεται για τις 7 Απρίλη, ωστόσο οι υγειονομικοί συνεχίζουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους για την άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, καθώς και για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών στις μονάδες Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο, Πέμπτη, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση (12.30 μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου), ενώ για την Τρίτη 10/3 προγραμματίζει συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου στις 12.30 μ.μ.

Εντατικοποίηση και απουσία μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ

Στο μεταξύ, σωματεία εργαζομένων συνεχίζουν να καταγγέλλουν το πώς η εργοδοσία σε μια σειρά κλάδων αξιοποιεί την κατάσταση για να ανεβάσει κατακόρυφα την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Την επίθεση στα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στα καταστήματα και τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού και το κλίμα φόβου και ανησυχίας που τα συνοδεύει, αποτελούν αφορμή για την εργοδοσία να αυξήσει τα κέρδη της.

Ηδη εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει την ανάκληση αδειών και ρεπό, τη 10ωρη έως και 14ωρη απασχόληση, τις πιέσεις για να εργαστούν στις αποθήκες την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ακόμα πως τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων περιορίζονται στην καλύτερη περίπτωση σε γενικόλογες οδηγίες. «Στην πράξη κανένα μέτρο πρόληψης δεν έχει ληφθεί και οι κανόνες υγιεινής είναι διάτρητοι», σημειώνει και προσθέτει ότι στα καταστήματα «που εξυπηρετούν χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά, οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι χωρίς να παρέχεται σε αυτούς η δυνατότητα συχνής χρήσης αντισηπτικών σκευασμάτων».

«Ακόμα και να μη νοσήσουμε από τον κορονοϊό ή την εποχιακή γρίπη, την υπερκόπωση δεν την γλιτώνουμε», σχολιάζει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους «να μη δεχτούν να δουλέψουν για δέκα, να απαιτήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό», «να διεκδικήσουμε να μην καταπατηθεί κανένα μας δικαίωμα, να διεκδικήσουμε την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τη δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Παρεμβάσεις εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες οι παρεμβάσεις εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επιστολές προς τους δημάρχους και τους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων, με τις οποίες καλούν τις διοικήσεις να λάβουν όλα τα μέτρα πρόληψης για την αποτελεσματική προστασία από τον κορονοϊό.

Σχετικές επιστολές έχουν στείλει οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της Αττικής, της Μακεδονίας - Θράκης κ.α.

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Ξάνθης, τοποθετούμενη και για την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, τονίζει ότι απαιτείται παράλληλα να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ ενημερώνει ότι θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμος Ξάνθης να διεκδικήσει έκτακτη επιχορήγηση και αποζημίωση των καρναβαλικών πληρωμάτων και των επαγγελματιών που έχουν υποστεί οικονομικές συνέπειες από αυτήν τη ματαίωση.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αναγκαία η άμεση υλοποίηση πάγιων διεκδικήσεων στα σχολεία

Παρέμβαση με αφορμή την αναστολή λειτουργίας 28 σχολείων

MotionTeam

Την αναστολή της λειτουργίας 28 σχολείων που έχουν ομάδες μαθητών οι οποίοι έχουν επιστρέψει από οργανωμένες σχολικές εκδρομές σε περιοχές με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία, ή ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι «είναι ένα καθ' υπερβολήν μέτρο που συνήθως εφαρμόζεται στο σενάριο 2 (αντιμετώπιση πανδημίας ή επιδημίας προς το παρόν) για να προστατεύσουμε τα παιδιά. Τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Αλλά κανείς δεν ξέρει αν και πόσο διασπείρουν. Αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες για το αν και πόσο διασπείρουν».

Αναλυτικότερα, από 3/3 μέχρι και 13/3 για προληπτικούς λόγους αναστέλλεται η λειτουργία των εξής σχολείων: 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, 11ο Λύκειο Περιστερίου, 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, 1ο Γενικό Λύκειο Γλυφάδας, 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου, 5ο Δημοτικό Περιστερίου, 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων.

Από 3/3 μέχρι και 17/3 για προληπτικούς λόγους αναστέλλεται η λειτουργία στα εξής σχολεία: 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, 2ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης, 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης.

Από 3/3 έως 8/3 στα εξής: Νηπιαγωγείο «Ι. Μ. ΚΑΡΡΑΣ», Γυμνάσιο και Λυκείο Κολεγίου Αθηνών, Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού, 1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΓΕΛ, 1ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Μέχρι 6/3: ΓΕΛ Ξάνθης. Μέχρι 11/3: 1ο ΕΠΑΛ και 8ο ΕΚ Επανωμής. Μέχρι 7/3: 37ο Δημοτικό Σχολείο και 64ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, 17ο Γυμνάσιο και 17ο ΓΕΛ Αθήνας.

Επιβεβαιώνεται η απουσία σοβαρού σχεδίου πρόληψης

«Το κλείσιμο των σχολείων, όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να είναι μία προσωρινή λύση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί την πραγματική εικόνα. Μια εικόνα που φανερώνει ότι και σ' αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει από την κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο πρόληψης (...) Τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά αν δεν συνοδεύονται από άμεσα μέτρα που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτεί:

  • Αμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας).
  • Αμεση επισκευή του δικτύου ύδρευσης και των αποχωρητηρίων σε όλα τα σχολεία που έχουν ανάγκη.
  • Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
  • Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.
  • Αμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων.
  • Αμεση ενημέρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, τόσο των μαθητών όσο και των συλλόγων γονέων. Να ενημερωθούν επίσημα οι σύλλογοι διδασκόντων για την προβλεπόμενη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού στη σχολική μονάδα (για παράδειγμα, επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τον οικογενειακό γιατρό κ.λπ.).

Συνολικότερα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο επιδημίας, το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για: Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Πλήρη και δωρεάν εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα Ασφάλισης του γονέα.

«Ανησυχίες» για την οικονομική ανάκαμψη, «μαξιλάρια» για τα μονοπώλια

Πλήγματα στους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία καθώς και πρόσθετους «δημοσιονομικούς κινδύνους» στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό αναμένει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σε μελέτη που δημοσιοποίησε χτες αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

«Φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα», αναφέρεται σχετικά, ενώ με βάση τα σενάρια που επεξεργάστηκε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο το «ταβάνι» της ανάκαμψης για το 2020 τοποθετείται στο 2,54%. Με βάση μάλιστα το δυσμενέστερο σενάριο, η ανάκαμψη θα περιοριστεί στο 2,21% ή και κάτω από το 2%, ανάλογα με τις γενικότερες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη.

Επίσης εκτιμάται ότι «η κρίση μπορεί να πλήξει επιπλέον ενδογενώς την ελληνική οικονομία βάσει τουλάχιστον δύο διαύλων». Αυτοί αφορούν την επιδείνωση του ισοζυγίου, κυρίως λόγω πτώσης των τουριστικών εισπράξεων και των εισπράξεων από θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές, καθώς και την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.

Προς μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

Σε αυτό το φόντο, ανάλογα και με τις εξελίξεις, δρομολογούνται παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «θα πρέπει να αναζητηθούν "μαξιλάρια" για τον προϋπολογισμό για τυχόν έκτακτες δαπάνες (π.χ. στον τομέα της Υγείας)». Προτείνονται επίσης μια «έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς» και συμφωνία «ελεγχόμενης απόκλισης» από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα, σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Χρ. Σταϊκούρα αξιολογήθηκαν οι αρχικές επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία και «συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο συντονισμού ενεργειών και με τους Ευρωπαίους εταίρους», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις οικονομίες της ΕΕ και τα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 16 Μάρτη. Σε αυτό το επίπεδο, δρομολογείται και νέα δέσμη παρεμβάσεων στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα πακέτα φτηνής χρηματοδότησης που ετοιμάζονται.

Αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του ο ΟΟΣΑ

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Οικονομική Ανάπτυξη και Οικονομία (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σε 2,4% από 2,9%.

Ειδικά για την Κίνα εκτιμάται ότι η ανάπτυξή της θα μειωθεί κατά 0,8, στο 4,9%, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις. Για την Ευρωζώνη εκτιμάται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,3%, στο 0,8%, ενώ για την Ιταλία εκτιμάται ότι θα είναι μηδενική η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Χτες έγινε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της «Ομάδας των 7» (G7) για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού, ενώ αντίστοιχη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να γίνει σήμερα και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, για να «συντονίσουν (σ.σ. τα μέλη της Ευρωζώνης) την απάντησή τους». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «θα υπάρξει συγκεκριμένη δράση» και πρόσθεσε ότι θα συνομιλήσει και με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο «να δράσουμε ώστε αυτές οι επιπτώσεις, οι οποίες γνωρίζουμε ότι θα είναι σημαντικές στην ανάπτυξη, να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες».

Πολλαπλάσια τα κρούσματα που καταγράφονται εκτός Κίνας

Η κατάσταση στο Ιράν (φωτ.) προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Copyright 2020 The Associated

Η κατάσταση στο Ιράν (φωτ.) προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Τουλάχιστον 64 είναι οι χώρες του πλανήτη στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κορονοϊού (COVID-19), για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέβασε τον κίνδυνο που αξιολογεί ότι υπάρχει διεθνώς σε «πολύ υψηλό», χωρίς ωστόσο ακόμα να μιλά για πανδημία.

Στην τελευταία ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει παθογόνο οργανισμό που προσβάλλει το αναπνευστικό και είναι ικανός να μεταδοθεί εντός της κοινότητας αλλά μπορεί και να περιοριστεί με τα κατάλληλα μέτρα». Σημείωσε ακόμη ότι το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί εκτός Κίνας σε σχέση με αυτά της ηπειρωτικής Κίνας ήταν σχεδόν εννιαπλάσια. Συγκεκριμένα, στις 2 Μάρτη στην Κίνα (η επαρχία της οποίας Χουμπέι παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας) αναφέρθηκαν 125 νέα κρούσματα (το χαμηλότερο νούμερο από τις 22/1) και μόλις 31 νέοι θάνατοι (οι 24 στη Χουμπέι), ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα σε 80.151 και το σύνολο των θυμάτων σε 2.943.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τελευταία συγκεντρωτική καταγραφή ανέφερε 8.739 συνολικά κρούσματα και 128 θανάτους.

Το 81% των κρουσμάτων εκτός Κίνας καταγράφεται σε τέσσερις χώρες, συγκεκριμένα σε Νότια Κορέα, Ιταλία, Ιράν και Ιαπωνία που, σύμφωνα με τον Γκεμπρεγέσους, «αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία μας». Στις 57 χώρες που έχουν επηρεαστεί (τη στιγμή της συνέντευξης υπήρχαν κρούσματα σε 61 χώρες), οι 38 είχαν αναφέρει 10 ή λιγότερα κρούσματα και οι 19 από ένα κρούσμα, ενώ σε ένα «σημαντικό αριθμό» δεν είχε καταγραφεί νέο κρούσμα το τελευταίο 15ήμερο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο ιός επηρεάζει κυρίως ανθρώπους άνω των 60 ετών με χρόνιες παθήσεις. Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε ήπιο βαθμό, στο 14% εκδηλώνονται σε πιο «σοβαρή» μορφή (π.χ. πνευμονία) και στο 5% η κατάσταση της υγείας εξελίσσεται κρίσιμα. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 2% - 5%.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συνέστησε «όλες οι χώρες να εξοπλιστούν με οξύμετρα και συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ένα χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν πληγεί από την πιο σοβαρή μορφή της COVID-19». Αναφερόμενος στην περίπτωση της Νότιας Κορέας (όπου η αναλογία κρουσμάτων - θυμάτων είναι σημαντικά πιο μικρή σε σχέση π.χ. με την Ιταλία) είπε ότι τα κρούσματα φαίνεται ότι προέρχονται κυρίως από «πέντε γνωστές συναθροίσεις» (π.χ. σε μία περίπτωση η εξάπλωση του ιού φαίνεται ότι προήλθε από μέλη μιας αίρεσης που πήγαιναν σε προσευχές πριν διαγνωστούν με τον ιό) και όχι απαραίτητα μέσα από την ίδια (ευρύτερη) κοινότητα, εκτιμώντας ότι «αυτό δείχνει ότι μέτρα επιτήρησης αποδίδουν και η επιδημία στην Κορέα μπορεί ακόμα να αντιμετωπιστεί».

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, κρούσματα του COVID-19 καταγράφτηκαν τις τελευταίες μέρες και σε Ουκρανία, Πορτογαλία, Σενεγάλη, Ισλανδία, Ανδόρα, Λετονία, Ινδονησία, ενώ στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν και 9 θάνατοι.

Αξίζει να καταγραφεί ότι στο Ιράν οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 77 και τα κρούσματα τα 2.336, ενώ μεταξύ των προσβληθέντων είναι και 23 βουλευτές.

Οσον αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη, η Ιταλία αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία, με τα θύματα να έχουν φτάσει τα 79, σχεδόν όλοι ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το επίπεδο κινδύνου στην ΕΕ αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», μετά από σχετικές εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ