ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Βγήκαν στα μπλόκα οι αγρότες σε όλη τη χώρα

Με τρομοκρατία και καταστολή προσπαθεί η κυβέρνηση να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις

Τα τρακτέρ παίρνουν θέση στον κόμβο της Νίκαιας

Eurokinissi

Τα τρακτέρ παίρνουν θέση στον κόμβο της Νίκαιας
Μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη στήνουν από χτες οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, κλιμακώνοντας τον αγώνα που δίνουν για να επιβιώσουν. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, εναλλάσσει την τρομοκρατία με την συκοφαντία και την καταστολή, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, που εκφράστηκαν με τη μαζική τους συμμετοχή και στο συλλαλητήριο για την «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη.

Ισχυρό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας έστησαν, χτες, οι αγρότες της Θεσσαλίας. Οι Καρδιτσιώτες αγρότες, με εκατοντάδες τρακτέρ, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Ιτέας κι από κει ξεκίνησε το κομβόι για τον κόμβο της Νίκαιας. Λίγη ώρα αργότερα, για τον ίδιο προορισμό, ξεκίνησαν τρακτέρ από τα Φάρσαλα, τον Τύρναβο και από Τρίκαλα.

Γύρω στις 3 μμ ο δρόμος στον κόμβο της Νίκαιας «πλημμύρισε» από εκατοντάδες τρακτέρ και πολλούς αγρότες. Αμέσως έγινε συνέλευση κι αποφασίστηκε οι αγρότες να πάνε πεζοί στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, για να ενημερώσουν τους διερχόμενους για τα αιτήματά τους.

Πλησιάζοντας στο οδόστρωμα, βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που από ώρες είχαν «στρατοπεδεύσει» εκεί, με κλούβες και με σαφή «άνωθεν» εντολή να μην επιτρέψουν ούτε τα τρακτέρ, αλλά ούτε και στους αγρότες ν' ανέβουν πεζοί έστω και για λίγο στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού.

Οι δυνάμεις καταστολής που δρούσαν υπό την άμεση κι επιτόπου εποπτεία και καθοδήγηση του Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, Β. Χαλάτση, κάνοντας ευρεία χρήση χημικών και κροτίδων και επιτιθέμενες με τις ασπίδες και τα γκλομπς εναντίον όσων πλησίαζαν τα πλάγια κιγκλιδώματα της Εθνικής Οδού, δεν επέτρεψαν στους αγρότες να ανέβουν στο οδόστρωμα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών κατήγγειλαν την αστυνομική επίθεση και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την απόφασή τους να ανεβαίνουν, κατά διαστήματα, στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού για να ενημερώνουν τον κόσμο. Την βάρβαρη αστυνομική επίθεση κατά των αγωνιζομένων αγροτών καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους το ΕΚ Λάρισας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Λάρισας.

Μπλόκο με τρακτέρ έχουν στήσει κοντά στην Εθνική Οδό, έξω από το Βόλο, αγρότες από τη Μαγνησία.

Καταστολή και στην Ηλεία

Στην Ηλεία, στον κόμβο της Μαραθιάς, οι αγρότες δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, που με χρήση χημικών και ασπίδων προσπάθησαν να τους απωθήσουν από το οδόστρωμα. Οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να συλλάβουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας, Χρήστο Γιαννόπουλο. Με παρέμβαση των ίδιων των αγροτών, η σύλληψη αποτράπηκε.

Ωστόσο συνελήφθησαν οι Στάθης Κούφης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας, ο Γιώργος Καραπάνος, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Χρήστος Γιάνναρος, δημοτικός σύμβουλος Πύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις 4 Ιουνίου με την κατηγορία της κατάληψης του οδοστρώματος. Προηγήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Αμαλιάδας και πλήθος καταγγελιών από σωματεία και φορείς.

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση «που έδωσε εντολή στις δυνάμεις καταστολής να εμποδίσουν τους αγρότες να πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση τους στον κόμβο της Μαραθιάς, με τη χρήση χημικών». Καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών για να δυναμώσει ο αγώνας τους που είναι αγώνας όλου του λαού.

Οι αγρότες της περιοχής ενισχύουν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα το μπλόκο της Μαραθιάς και καλούν σε νέα συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη, στο ίδιο σημείο. Στην Κάτω Αχαγιά και στην Αιγιάλεια συγκεντρώνονται τα τρακτέρ στην Αχαΐα, ενώ με περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις, προετοιμάζεται η συγκέντρωση της Τετάρτης 5 Φλεβάρη.

Σε τέσσερα σημεία έχουν στηθεί μπλόκα στη Μεσσηνία: Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι. Στην Αρκαδία, στην Τρίπολη, στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης, παρατάσσονται γεωργικά μηχανήματα και προετοιμάζεται συγκέντρωση την Τετάρτη, στις 10 το πρωί. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Ανυφί και θα ακολουθήσει πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Σε άλλες περιοχές

Στη Φθιώτιδα, στο μπλόκο στην Εθνική Οδό Λαμίας - Καρπενησίου, στη Μακρακώμη, αναμένεται να προστεθούν σήμερα το μπλόκο στο Δομοκό, στη θέση Δρούγος και τις επόμενες ημέρες στις Λιβανάτες. Αγρότες της Βοιωτίας έχουν παραταχθεί στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού.

Σε Πέλλα και Ημαθία έχουν ήδη βγει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σε 3 σημεία: Στον Κοπανό Νάουσας, τον κόμβο Μελισσιού της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας (χωριά περιοχής Γιαννιτσών) και στη Διασταύρωση Πλευρώματος της ΕΟ Σκύδρας - Νάουσας (χωριά περιοχής Σκύδρας). Σήμερα, Τρίτη, θα γίνει σύσκεψη αγροτών στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Στον Εβρο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να βγουν σήμερα τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα.

Στην Κρήτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων καλεί όλους να δώσουν το «παρών» στο μπλόκο, στη διασταύρωση στα Μεγάλα Χωράφια, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι. Στο Ηράκλειο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχάνων και Αστερουσίων, προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στη ΔΟΥ, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για προσπάθειες διάσπασης των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς προτάσσει την αναστολή του μέτρου φορολόγησης των αγροτών και όχι την κατάργησή του.

Στην Αιτωλοακαρνανία σήμερα στις 11.30 π.μ. μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στην Ερμίτσα, κοντά στο Αγρίνιο, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Στην Ηπειρο έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στο Καναλάκι Πρέβεζας, με αποφάσεις των 4 αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων του νομού, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα.

Την Κυριακή το μεσημέρι βγήκαν συμβολικά τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία του χωριού Ζίτσα Ιωαννίνων, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Αμπελουργών και σε συντονισμό με τον τοπικό αγροτικό σύλλογο. Καθόρισαν νέα κάθοδο τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων το ερχόμενο Σάββατο, ξανά στην πλατεία.

Στη Λέσβο, η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς. Για την προετοιμασία του θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Με μεγάλη συμμετοχή το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Η πορεία των αγροτών στην Εγνατία Οδό
Η πορεία των αγροτών στην Εγνατία Οδό
Ενα από τα μεγαλύτερα αγροτικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων διοργάνωσε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων, με αφορμή την έκθεση «Agrotica». Το συλλαλητήριο έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου και οι αγρότες με πορεία έφτασαν μέχρι μέσα στο χώρο της έκθεσης.

Δίπλα στους αγρότες στάθηκαν εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στα ταξικά σωματεία, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και γυναίκες κάτω από τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Συμμετείχαν ακόμα το Σωματείο Σχολικών Φυλάκων και οι απολυμένοι της εταιρείας «Υιοί Χριστόφορου Κερίδη», που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα από τη Νάουσα, την Πέλλα, τη Χαλκιδική, την Καβάλα, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Δράμα, τη Ροδόπη, τον Εβρο, τα Φάρσαλα, την Ξάνθη, τη Βοιωτία, το Βόλο και άλλες περιοχές.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Δημήτρης Μωυσιάδης, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού, ο Στράτος Ναλμπαντίδης από τους απεργούς της «Coca Cola», ο Γιάννης Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας, ο Χρήστος Κάμπτσης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων και Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Διασχίζοντας με συνθήματα την Εγνατία Οδό, η πορεία κατευθύνθηκε στη «Agrotica». Οι αγρότες κάλεσαν τους συναδέλφους τους επισκέπτες των περιπτέρων της έκθεσης να πάρουν τη θέση τους στα μπλόκα που στήνονται από χτες σε όλη τη χώρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολου του λαού ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των αγωνιζόμενων αγροτών στο συλλαλητήριο έξω από την "Agrotica". Την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για την επιβίωσή τους, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει. Καλούμε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα με κάθε τρόπο να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η φτωχή αγροτιά και να τον μετατρέψουν ταυτόχρονα σε αγώνα για το δίκιο του λαού, προκειμένου να έχει ντόπια, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα για τις διατροφικές ανάγκες του. Καλούμε τον ελληνικό λαό να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα από την παραμονή της Ελλάδας 33 χρόνια στην ΕΕ, που έφερε κέρδη και προνόμια για την πλουτοκρατία, ενώ για τους αγρότες και όλο το λαό βάσανα, φτώχεια και ανεργία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ