Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάλπικο δίλημμα

«Το δίλημμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η Ευρώπη των τριών - Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς - ή η Ευρώπη των λαών, με την όσο πιο δυνατή γίνεται Ευρωπαϊκή Αριστερά», έγραφε η «Αυγή της Κυριακής», 2/2/2014, προβάλλοντας ένα ακόμη κάλπικο δίλημμα. Γιατί η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν είναι της Μέρκελ, του Ολάντ, του Σουλτς και των άλλων ηγετών των κρατών - μελών της αλλά των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, με νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές, «αριστερές» κυβερνήσεις. Ολες έχουν διαχειριστεί την εξουσία του κεφαλαίου σε κάθε κράτος - μέλος και στην ΕΕ. Ολες σε όφελος του κεφαλαίου έδρασαν και σε βάρος των λαών. Το πραγματικό δίλημμα για τους λαούς είναι: Ευρώπη του κεφαλαίου ή Ευρώπη του σοσιαλισμού. Γι' αυτό ο λαός μας πρέπει να αρχίσει και με την ευκαιρία των ευρωεκλογών να βάζει το δικό του λιθαράκι στο δρόμο της πάλης για τη λαϊκή εξουσία, στον πραγματικό δρόμο των λαών της Ευρώπης, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού και όχι για την Ευρώπη της αριστεράς με τα μονοπώλια στην εξουσία.

Οξύτατοι ανταγωνισμοί

Εγραψε την περασμένη βδομάδα ο αστικός Τύπος: «Την έντονη δυσφορία της για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της παρακολούθησης των επικοινωνιών εξέφρασε κατά την ομιλία της στην Μπούντεσταγκ η Α. Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) καταφέρνει "πλήγμα στην εμπιστοσύνη". Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, δεν είναι ορατή, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, η υπογραφή ενός συμφώνου μη κατασκοπείας με τις ΗΠΑ, εξαιτίας της στάσης της Ουάσιγκτον. Αυτό το σύμφωνο, όμως, αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις γύρω από τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κι αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι η διαδικασία αυτή ενδέχεται να «παγώσει» - κάτι που, άλλωστε, ζητούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Γαλλία), φοβούμενες ότι η όποια συμφωνία θα είναι δυσανάλογα υπέρ των ισχυρότερων οικονομικά Αμερικανών». Να λοιπόν πού βρίσκεται η ουσία. Στη διαπάλη για το ποια μονοπώλια θα βγουν πιο ωφελημένα από τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλώς οι ενδείξεις της οξύτητας των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

1 στους 4 ίσως βρει δουλειά

Εγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής» 2/2/2014: «Σύμφωνα με ένα συνολικότερο δείκτη στην έκθεση του ΔΝΤ, που παρουσιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, η αύξηση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Στην Ελλάδα, λόγω και των διαφορετικών οικονομικών μεγεθών, η αύξηση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,3%. Εάν ισχύει αυτό κι εφόσον υλοποιηθεί η δέσμευση Σαμαρά για ενεργοποίηση των χρηματοδοτούμενων, από το ΕΣΠΑ, προγραμμάτων απασχόλησης, από τους 100.000 άνεργους που θα ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις (κοινωφελή προγράμματα σε δήμους, επιδότηση επιχειρηματικότητας νέων, επιδοτήσεις θέσεων απασχόλησης για δημιουργία θέσεων σε επιχειρήσεις) μπορούν να παραμείνουν με μία μεγάλη χρονική σταθερότητα στην αγορά εργασίας περίπου 25.000 άτομα (...) και μετά τη λήξη του προγράμματος». Αρα τα πολυδιαφημισμένα κυβερνητικά προγράμματα ούτε ασπιρίνες δεν είναι. Να γιατί λέμε ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας όποια ανάπτυξη και να 'χει. Πάλη, επομένως, για μέτρα προστασίας των ανέργων ως έσχατο μέσο άμυνας. Η ανεργία θα καταργηθεί οριστικά μόνο με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό έλεγχο.

Το κρίμα...

«Το ξαναλέμε: είναι κρίμα για τη Νέα Δημοκρατία αυτή η κατάντια. Είναι κρίμα για τη συντηρητική παράταξη να μετεξελίσσεται σε ένα κακό μείγμα Πολιτικής Ανοιξης και προδικτατορικής ΕΡΕ. Σε ένα κακέκτυπο της ιστορικής παράταξης της μεταπολιτευτικής δεξιάς, που ακυρώνει κάθε ίχνος πολιτικής και θεσμικής αξιοπρέπειας». Ποιος εκτιμά μετεξέλιξη της ιστορικής παράταξης της μεταπολιτευτικής δεξιάς σε κακέκτυπο της ΕΡΕ και ταυτόχρονα λυπάται γι' αυτή τη μετεξέλιξη; Ο Αλ. Τσίπρας. Απόσπασμα από την ομιλία του στην ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό. Ετσι ο φιλολαϊκός ΣΥΡΙΖΑ πλέκει εγκώμια για τη μεταπολιτευτική ΝΔ, ένα κατεξοχήν κόμμα του κεφαλαίου (!) και στεναχωριέται γιατί ένα αντιλαϊκό κόμμα μετεξελίσσεται σε αντιλαϊκότερο. Βάζει και δοσολογία στην αντιλαϊκότητα της πολιτικής, προβάλλοντας τη λογική ότι υπάρχουν «καλά» και «κακά» κόμματα του κεφαλαίου. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1843 Πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό (21 Μάη του 1927)

1913 Γεννιέται η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανή μοδίστρα, που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50, γινόμενη σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

1939 Παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουγγαρία προσχωρεί στο Αντικομιντέρν Σύμφωνο, ένα Σύμφωνο που αρχικά συνάφθηκε από τη Γερμανία και την Ιαπωνία (1936) και είχε στόχο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα (Κομμουνιστική Διεθνή) και ειδικότερα τη Σοβιετική Ενωση.

1945 Αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας, όπου οι ηγέτες της ΕΣΣΔ, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ συζήτησαν για τους όρους συνθηκολόγησης της Γερμανίας, την πορεία του πολέμου στην Ανατολή και την μεταπολεμική κατάσταση.

1949 Ελεύθεροι σκοπευτές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Σιάτιστα.

1961 Ξεκινά το ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Αγκόλα ενάντια στους Πορτογάλους αποικιοκράτες.

1976 Σεισμός μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Βόρεια Γουατεμάλα, προκαλώντας το θάνατο 23.000 ανθρώπων. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

2001 Πεθαίνει ο κορυφαίος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τραυματίστηκε στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν διέφυγε παράνομα στη Γαλλία όπου διέπρεψε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ