ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΑΦΘΟΡΑ»
Πλασάρει ιδεολογήματα για έναν «καλύτερο» - «έντιμο» καπιταλισμό

Υψηλούς δείκτες διαφθοράς καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο και την έκθεση της Κομισιόν για τη διαφθορά στα κράτη - μέλη, που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες. Τέτοια στοιχεία και συμπεράσματα εδράζονται πάνω σε αστικά ιδεολογήματα που θέλουν το λαό να κακοπερνά όχι λόγω της εκμεταλλευτικής φύσης του καπιταλιστικού συστήματος (στη φύση του οποίου είναι και η διαφθορά), αλλά κάποιων ...ασυνείδητων λειτουργών. Μια γενικότερη προσπάθεια εξωραϊσμού του συστήματος, αποπροσανατολισμού λαϊκών συνειδήσεων, διοχέτευσης της λαϊκής αγανάκτησης σε ακίνδυνα για τα μονοπώλια κανάλια, σε μία περίοδο όπου διακρατικές ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου όπως η ΕΕ απαξιώνονται στις συνειδήσεις ολοένα πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά, το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή (μέσος όρος ΕΕ: 26%) και το 80% ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (μέσος όρος ΕΕ: 69%). Επίσης, το 93% θεωρούν ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία (μέσος όρος ΕΕ: 73%).

Για τη φορολογική διοίκηση, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δήλωσε το 2011 ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να εισπράξει μόνο το 20% των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ποσοστό 40% συνήθως διαγράφεται και το υπόλοιπο 40% κατακρατείται από τους αρμόδιους για τη διαδικασία εφοριακούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 76% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στις δημόσιες συμβάσεις, τις οποίες διαχειρίζονται οι εθνικές Αρχές (μέσος όρος ΕΕ: 56%) και 94% πιστεύουν το ίδιο για τις συμβάσεις τις οποίες διαχειρίζονται οι τοπικές Αρχές (μέσος όρος ΕΕ: 60%).

Παραπέρα, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου, στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης, έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικοί. Υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2012, εκκρεμούσαν ακόμη 5.000 υποθέσεις στα Πειθαρχικά Συμβούλια υπουργείων και δημόσιων οργανισμών, ότι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορήθηκαν για παράβαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα αθωώθηκαν (το 2011, απολύθηκαν μόνο 17 από τους 157 δημοσίους υπαλλήλους των οποίων οι υποθέσεις διερευνήθηκαν από Πειθαρχικά Συμβούλια) και ότι μέχρι τα μέσα του 2013 είχαν απολυθεί 91 δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούμενοι για πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ εκκρεμούσαν οι υποθέσεις άλλων 2.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει καταγγελίες για παράνομες πληρωμές από ξένη επιχείρηση σε στελέχη των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά τις περιόδους 1996 - 2004 και 2004 - 2009, με αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, την εξασφάλιση δημόσιων συμβάσεων. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 86% των Ελλήνων (μέσος όρος ΕΕ: 67%) θεωρούν ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία της χρηματοδότησης των κομμάτων.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ψευδεπίγραφα κυβερνητικά επιχειρήματα για τις ημερομηνίες

Icon

Σε ψευδεπίγραφα και αβάσιμα επιχειρήματα καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή της για πραγματοποίηση των ευρωεκλογών ταυτόχρονα με το δεύτερο και όχι τον πρώτο γύρο των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών.

Σε συνέντευξή του, στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα φέρει σχετική τροπολογία άμεσα στη Βουλή και ισχυρίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει σε αυτήν την επιλογή τάχα για «να περιορίσει την ταλαιπωρία των πολιτών». «Φαντάζεστε» σημειώνει «τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνταν, αν την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών με σταυρό προτίμησης για δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους σε δύο ξεχωριστές κάλπες, προσθέταμε και μια τρίτη για την Ευρωβουλή»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η επιλογή της κυβέρνησης όχι απλά ταλαιπωρεί, αλλά βάζει σοβαρές δυσκολίες σε εκατομμύρια εργαζόμενους, ειδικά ετεροδημότες, που θα αναγκαστούν σε κάθε περίπτωση να πάνε να ψηφίσουν δύο συνεχόμενες Κυριακές, ακόμα και αν δε χρειαστεί να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος στους δήμους και τις περιφέρειές τους.

Σχετικά με το θέμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έχει καταθέσει την καθαρή θέση του ΚΚΕ ότι οι ημερομηνίες των εκλογών «πρέπει να διευκολύνουν τους εργαζόμενους στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Γι' αυτό το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών πρέπει να γίνει στις 25 Μάη, μαζί με τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος για όσους δήμους ή περιφέρειες δεν έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή να γίνει την Κυριακή 1 Ιούνη».

Φασιστικό παρακλάδι από τους χρυσαυγίτες

Στη δημιουργία του κόμματος «Εθνική Αυγή» ανακοίνωσε ότι προχώρησε η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Τη σχετική αναγγελία έκανε το Σάββατο ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, αναφέροντας ότι αυτή η κίνηση έγινε για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ. Πέρα από το ποιες διεργασίες ενδεχομένως να γίνονται στο εσωτερικό της φασιστικής οργάνωσης -υπενθυμίζουμε το σενάριο μιας «σοβαρής» Χρυσής Αυγής και τις σχετικές προτροπές αστών δημοσιολόγων προς αυτήν την κατεύθυνση-, το μόνο βέβαιο είναι ο εγκληματικός χαρακτήρας της ΧΑ (ή όπως αλλιώς μετονομαστεί). Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με το οργανωμένο κίνημά τους, είναι αυτοί που πρέπει να απομονώσουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Ελεύθερος ο Φιλιππίδης

Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης από τις φυλακές Μάλτεπε, με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, καθώς κρίθηκε παράνομο το εναντίον του ένταλμα σύλληψης.

Από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας εξετάστηκε χτες στα δικαστήρια ο ξάδελφος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου, Ν. Ζήγρας, στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής που εστάλη από τις ελβετικές αρχές.

Τη δημοσιότητα είδε, επίσης, η συμπληρωματική απολογία του προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Α. Κάντα. Περιγράφονται βήμα προς βήμα οι επισκέψεις στο υπουργείο Αμυνας, οι συμφωνίες για τις μίζες, η πορεία του λεγόμενου μαύρου χρήματος μέσω τραπεζιτών, όπου ο ίδιος σημειώνει ότι «η συνήθης πρακτική των αντιπροσώπων των εταιρειών είναι να προβάλλουν μια συγκαλυμμένη πρόταση στους υπηρεσιακούς παράγοντες και αν αυτοί ανταποκριθούν, τότε η πρόταση εξειδικεύεται».

Συνάντηση για το ΤΑP

Συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), Κjetil Tungland, είχε χτες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Οπως διέρρευσε, στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία διήρκεσε μία ώρα, ήταν η ενημέρωση του Βενιζέλου από τον Tungland για την πορεία υλοποίησης του TAP, καθώς και ενεργειακά θέματα.

Ο ΤΑΡ (τον οποίο θέλουν οι ΗΠΑ και σε αυτή τη φάση και η ΕΕ) θα μεταφέρει στη νότια Ιταλία κι από κει στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Τουρκίας (σύνδεσή του με τον τουρκικό ΤΑΝΑΡ - «Αγωγός της Ανατολίας»), Ελλάδας και Αλβανίας, φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν από την Κασπία.

Νέο κόμμα από Πολύδωρα - Ζώη

Η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού συνεχίζεται και στα δεξιά της ΝΔ. Τη σύσταση νέου πολιτικού φορέα («Πατριωτικός Συνασπισμός») ανακοινώνουν την Πέμπτη ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, και ο πρώην βουλευτή της ΝΔ, πρώην των ΑΝΕΛ και νυν πρόεδρος της «Νέας Μέρας», Χρήστος Ζώης. Διαχέεται ότι ο νέος φορέας θα κινείται «στον πατριωτικό χώρο» και θα είναι «ένας συνασπισμός δυνάμεων που ζητούν μια άλλη πορεία για τον τόπο». Επικεφαλής θα είναι ο Πολύδωρας, ενώ η «Νέα Μέρα» θα υφίσταται ως ξεχωριστό κόμμα, ενταγμένο στο νέο φορέα.

Εκδήλωση για τον κομματικό Τύπο

Εκδήλωση με θέμα: «"Ριζοσπάστης": Το καθημερινό μας όπλο για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την ανασύνταξη του κινήματος», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 8 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Συνέντευξη Τύπου για τις εκλογές

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ οργανώνει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Ευρωεκλογές και Τοπικές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ. Παρουσίαση των επικεφαλής σε Περιφέρεια και Δήμους», σήμερα, Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Ξενοδοχείο «ΟΡΦΕΑΣ» στην Κομοτηνή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ